Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja się zastanawiam jaki sens jest wydawać 12k (np dom 150m2) na odwiert i oszczędzać rocznie 600 - 700zł i to jeszcze u mnie na Śląsku gdzie nadal trwa eksploatacja a skutki zakończonej eksploatacji będą odczuwane jeszcze przez 20 lat kto mi da gwarancję że za 8 może 10 lat nie zmieni się koniunktura na wongel albo wejdą nowe technologie i eksploatacja złóż ruszy pełną gębą i dz szlag trafi a kopalnia się wypnie bo oni nawet jak się budynki walą to się nie przyznają.

Skończ naganiaczu pomp powietrznych siać herezje na każdym forum o uszkodzeniach dolnych źródeł na śląsku !!!! Uważaj jak "tompnie" aby cię ten oblodzony klocek co stoi przed domem (jednostka zewnętrzna pompy powietrznej) nie przygniótł. Rzadko coś pisze ale jak czytam takie pierdoły to aż mi ciśnienie rośnie!

Skończ naganiaczu pomp powietrznych siać herezje na każdym forum o uszkodzeniach dolnych źródeł na śląsku !!!! Uważaj jak "tompnie" aby cię ten oblodzony klocek co stoi przed domem (jednostka zewnętrzna pompy powietrznej) nie przygniótł. Rzadko coś pisze ale jak czytam takie pierdoły to aż mi ciśnienie rośnie!

Zajmij się dalej swoim wierceniem i pogadamy za 10 lat ile było awarii Twój GHS chyba nie działa dłużej niż mój MK tyle że ja siedzę w branży chłodniczej od 94tego a ty wtedy czym się zajmowałeś (wyszynkiem piwa na kokota)

Tak, zakładka "Cennik" brzmi jak zapis do piramidy finansowej ;) ale nie mnie osądzać, może chłopaki nie mają daru marketingowego, poczekajmy na więcej danych.

Pzdr

Tez troche jestem sceptyczny ale nie biorą żadnej kasy przed dostawa urządzenia.Gdyby byłaby to prawda to przy cop 8 nawet Pyxis ze swoją pompa wysiada. Chodziło mi w sumie o to ze chyba nie ma sensu robic obliczen oplacalności na tyle lat do przodu.

Zajmij się dalej swoim wierceniem i pogadamy za 10 lat ile było awarii Twój GHS chyba nie działa dłużej niż mój MK tyle że ja siedzę w branży chłodniczej od 94tego a ty wtedy czym się zajmowałeś (wyszynkiem piwa na kokota)

Jeśli tak długo siedzisz w branży pokaż mi 50 pomp powietrznych na śląsku twojego montażu. Ja mogę ci pokazać 50 gruntówek i 10 powietrznych mojego.

eksploatacja złóż ruszy pełną gębą i dz szlag trafi a kopalnia się wypnie bo oni nawet jak się budynki walą to się nie przyznają.

Kiepski chwyt marketingowy - nawet bardzo kiepski, wręcz żenujący. :yes:

Zanim szlag trafi odwiert, to wcześniej runie budynek - patrz mechanika górotworu.

Takimi banialukami, badziewisz dobry produkt, jakim jest powietrzna pompa ciepła.

Kiepski chwyt marketingowy - nawet bardzo kiepski, wręcz żenujący. :yes:

Zanim szlag trafi odwiert, to wcześniej runie budynek - patrz mechanika górotworu.

Takimi banialukami, badziewisz dobry produkt, jakim jest powietrzna pompa ciepła.

a uważasz że w okół każdego odwiertu kopalnia zostawi filar ochronny

może coś napiszesz o mechanice górotworu bo ja w okół siebie widzę walące się budynki a moi klienci dostają od kopalni zwrot za dodatkowy zbrojony fundament

a uważasz że w okół każdego odwiertu kopalnia zostawi filar ochronny

może coś napiszesz o mechanice górotworu bo ja w okół siebie widzę walące się budynki a moi klienci dostają od kopalni zwrot za dodatkowy zbrojony fundament

Zero wyczucia. Ja jestem bardziej za gruntowymi ale "nie jade" po powietrznych a mam o nich swoje zdanie.

Ostatnia odpowiedź bo pan "mądry" siejący herezje o dolnych źródłach nie ma argumentów w postaci wykonanych instalacji no chyba, że klimatyzacje ale to w markecie można kupić i samemu podłączyć.

No parę MW w tych marketach założyłem teraz pod swoim szyldem robię nędzne kilowaty ale klimką taż nie pogardzę choć czasem czasu brak na takie pierdołki

A tak się robi odwierty na śląsku:

1 Projekt geologiczny

2.Jeśli Starostwo stwierdzi, że teren jest na obszarze górniczym - plan ruchu do akceptacji Wyższego Urzędu Górniczego

3 W planie ruchu i projekcie określa się głębokość odwiertów i sposób ich wykonania. Jeśli są jakieś obawy robi się po prostu krótsze odwierty i daje grubszą ściankę w sondach.

4.Podczas odwiertów często panowie z Urzędu Górniczego przyjeżdżają sobie na kontrolę

5.Po zakończeniu odwiertów - projekt powykonawczy

o co chodzi z tym ecatem?

ja generalnie uważam że jesteśmy w przededniu rewolucji cenowej w wszelakich pomp

no w perspektywie 2-3 lat max

pożyjemy , zobaczymy - papier czy ekran przyjmie wszystko. Bo brzmi to imponująco , a nawet niewiarygodnie - 400-500$ za moduł i 10$ za wkład na pół roku ogrzewania. 1 moduł do 120m2