chcialbympompe 17.02.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 pożyjemy , zobaczymy - papier czy ekran przyjmie wszystko. Bo brzmi to imponująco , a nawet niewiarygodnie - 400-500$ za moduł i 10$ za wkład na pół roku ogrzewania. 1 moduł do 120m2 A świstak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 17.02.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A tak się robi odwierty na śląsku: 1 Projekt geologiczny 2.Jeśli Starostwo stwierdzi, że teren jest na obszarze górniczym - plan ruchu do akceptacji Wyższego Urzędu Górniczego 3 W planie ruchu i projekcie określa się głębokość odwiertów i sposób ich wykonania. Jeśli są jakieś obawy robi się po prostu krótsze odwierty i daje grubszą ściankę w sondach. 4.Podczas odwiertów często panowie z Urzędu Górniczego przyjeżdżają sobie na kontrolę 5.Po zakończeniu odwiertów - projekt powykonawczy Dokladnie, i to jest nie do przeskoczenia bo czytalem juz tutaj ze w ogole jakie tam przepisy? Pozwolenia? Kary za brak? A tu prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) no tutaj nie jestem przekonany..... . A instalacja wodociągowa? Przecież najbardziej narażone są właśnie poziome elementy infrastruktury. Ale faktem jest, że na terenie (obszarze) górniczym, wymagane procedury bardzo podrażają koszt wykonania takich odwiertów. A tak się robi odwierty na śląsku: 5.Po zakończeniu odwiertów - projekt powykonawczy Ad 3, 4 i 5, Tylko w przypadku terenu (obszaru) górniczego, lub w przypadku kiedy odwiert ma więcej niż 100m głębokości - obowiązuje od 01.01.2012r. Edytowane 17 Lutego 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 17.02.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kurcze przeczytalem wlasnie wczorajsze nocne wypowiedzi p.Twaro i on chyba wczoraj wiecej wypil ode mnie, a mnie kac dzis meczy strasznie zamiast wycinania postow na temat mikiego moderator wziolby sie wlasnie za takich klientow jak Twaro.... kultura nizej niz te odwierty do gruntowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 17.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 niestety tak to jest dyskusje polaków i ich poziom często wygląda tak jak naszych polityków jak brak argumentów to trzeba zaszczuć drugiego rozmówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 17.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kurcze przeczytalem wlasnie wczorajsze nocne wypowiedzi p.Twaro i on chyba wczoraj wiecej wypil ode mnie, a mnie kac dzis meczy strasznie zamiast wycinania postow na temat mikiego moderator wziolby sie wlasnie za takich klientow jak Twaro.... kultura nizej niz te odwierty do gruntowych... Ale odpaliles heh dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 17.02.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A propos nowych technologii jeśli to http://www.ecat-polska.pl/ nie jest oszustwem to bedzie to wyrok zarówno na pompy powietrzne jak i gruntowe. Może więc rzeczywiście nie ma sensu w obliczeniach opłacalności wybiegać kilkadziesiąt lat do przodu. Dzieki bardzo ale ja nie chcę zadnego reaktora w domu. To mi z opisu działania wygląda jak ta taki miniaturowy reaktor atomowy. To juz wolę gaz jak odpierdzieli to wywali jedną chałp\upę a nie calą okolice w kosmos. A tak swoją ścieżką to od 2 dni nie było mnie na forum a tu napłodzone kupę stron a konkretów tyle że ani na pudding nie starczy Ot taka polska rzeczywistość. Spadam do chałupy coś pocisnąc do przodu robotę - ciekawsze to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A instalacja wodociągowa? Przecież najbardziej narażone są właśnie poziome elementy infrastruktury. Ale faktem jest, że na terenie (obszarze) górniczym, wymagane procedury bardzo podrażają koszt wykonania takich odwiertów. Ad 3, 4 i 5, Tylko w przypadku terenu (obszaru) górniczego, lub w przypadku kiedy odwiert ma więcej niż 100m głębokości - obowiązuje od 01.01.2012r. Co nie zmienia faktu że kopalnia może przejechać ze ściana i wież mi nawet zabytkami się nie przejmują i nikt nie zwróci uwagi że 10lat temu ktoś dostał pozwolenie i zatwierdził itd. czeka cie droga sądowa z kompanią węglową i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 niestety tak to jest dyskusje polaków i ich poziom często wygląda tak jak naszych polityków jak brak argumentów to trzeba zaszczuć drugiego rozmówce Ale o ktorej stronie sceny politycznej piszesz? Wjedz na tematy polityczne to na pewno bedzie duuuzo spokojniej na forum. Juz teraz opiera sie o odwiedziny z miotaczem ognia. Ty to dopiero "pieniacz" jestes jak widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakol 17.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 A instalacja wodociągowa? Przecież najbardziej narażone są właśnie poziome elementy infrastruktury. Ale faktem jest, że na terenie (obszarze) górniczym, wymagane procedury bardzo podrażają koszt wykonania takich odwiertów. Ad 3, 4 i 5, Tylko w przypadku terenu (obszaru) górniczego, lub w przypadku kiedy odwiert ma więcej niż 100m głębokości - obowiązuje od 01.01.2012r. Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.02.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dzieki bardzo ale ja nie chcę zadnego reaktora w domu. Tylko ze to jest bujda na resorach jak mawiaja przedszkolaki. Zimna fuzja zrobina metoda garazowa to tyslko w SF (ku mojemu wielkiemu ubolewaniu zreszta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 tąpnięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Co nie zmienia faktu że kopalnia może przejechać ze ściana i wież mi nawet zabytkami się nie przejmują i nikt nie zwróci uwagi że 10lat temu ktoś dostał pozwolenie i zatwierdził itd. czeka cie droga sądowa z kompanią węglową i tyle Co nie zmienia faktu, że prędzej szlak trafi budynek niż ten kolektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 no jak na mój gust, to pionowe są dużo bardziej narażone.... u nas są same stare kopalnie, które rozpoczynały eksploatację od poziomów na pewno 100m, 165m, 250m itd....to wiem na pewno.. odiiert pionowy będzie dużo bardziej narażony na wpływy z eksploatacji niż instalacja pozioma... Tak głęboko ? U nas wychodnie pokładów w ogródkach działkowych i puno bieda szybów (jeszcze teraz), a poziomy 30m nie są (nie były) rzadkością. Pomijając skrajności, to linia ewentualnego "uskoku górotworu" musiałaby przebiegać (przecinać) w linii odwiertu, ale jeśli tak, to (przy założeniu że odwiert został dobrze wypełniony) prędzej naruszy strukturę budynku niż elastyczny (w pewnych granicach) kolektor PCi. Oczywiście - nie można takiej sytuacji wykluczyć, ale to samo może dotyczyć kolektora poziomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Tak głęboko ? U nas wychodnie pokładów w ogródkach działkowych i puno bieda szybów (jeszcze teraz), a poziomy 30m nie są (nie były) rzadkością. Pomijając skrajności, to linia ewentualnego "uskoku górotworu" musiałaby przebiegać (przecinać) w linii odwiertu, ale jeśli tak, to (przy założeniu że odwiert został dobrze wypełniony) prędzej naruszy strukturę budynku niż elastyczny (w pewnych granicach) kolektor PCi. Oczywiście - nie można takiej sytuacji wykluczyć, ale to samo może dotyczyć kolektora poziomego W/g teorii to górotwór po wybraniu pokładu powinien równo "siadać" i nawet budynkom nic nie powinno się stać tylko praktyka pokazuje że ten wredny górotwór nie chce się tak zachować jak każe mu teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dlatego napisałem: .... to linia ewentualnego "uskoku górotworu" musiałaby przebiegać (przecinać) w linii odwiertu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jeśli tak długo siedzisz w branży pokaż mi 50 pomp powietrznych na śląsku twojego montażu. Ja mogę ci pokazać 50 gruntówek i 10 powietrznych mojego. http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc Żenada Rozejrzyj się trochę szerzej niedługo w cenie odwiertu będą ogniwa fotowoltaiczne (z dotacją) tak jest tendencja do małych instalacji. Już są absorpcyjne pompy gazowe gruntowe (mniejsze odwierty) i powietrzne. Do zobaczenia na szkoleniu dimplexa może przemówisz ludzkim głosem to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakol 17.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc Żenada Rozejrzyj się trochę szerzej niedługo w cenie odwiertu będą ogniwa fotowoltaiczne (z dotacją) tak jest tendencja do małych instalacji. Już są absorpcyjne pompy gazowe gruntowe (mniejsze odwierty) i powietrzne. Do zobaczenia na szkoleniu dimplexa może przemówisz ludzkim głosem to pogadamy Żenujący to ty jesteś na całej linii kilka razy w tym wątku poruszasz temat odwiertów, tąpnięć i rzekomych uszkodzeń dolnych źródeł. Nie wspominając już, że na innych forach robisz to samo. Jak masz coś wartościowego do powiedzenia w wątku o powietrznych pompach ciepła to się wypowiedz a "NIE SIEJ HEREZJI' myślisz, że po takich wpisach jutro rano się obudzisz i będziesz miał kolejkę klientów po powietrznego Panasonica za którego jak wcześniej pisałeś bierzesz chyba 37-40 tys za instalację. Za taką kasę to ja robię IVT z odwiertami i na tym zarabiam. Ale widać żyjesz jeszcze w starych czasach kiedy to na instalacji zarabiało się 10-15 tys zł niestety świat się zmienia. Kończę ten bezsens bo to nie o tym wątek. Edytowane 17 Lutego 2013 przez krakol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Żenujący to ty jesteś na całej linii kilka razy w tym wątku poruszasz temat odwiertów, tąpnięć i rzekomych uszkodzeń dolnych źródeł. Nie wspominając już, że na innych forach robisz to samo. Jak masz coś wartościowego do powiedzenia w wątku o powietrznych pompach ciepła to się wypowiedz a "NIE SIEJ HEREZJI' myślisz, że po takich wpisach jutro rano się obudzisz i będziesz miał kolejkę klientów po powietrznego Panasonica za którego jak wcześniej pisałeś bierzesz chyba 37-40 tys za instalację. Za taką kasę to ja robię IVT z odwiertami i na tym zarabiam. Ale widać żyjesz jeszcze w starych czasach kiedy to na instalacji zarabiało się 10-15 tys zł niestety świat się zmienia. Kończę ten bezsens bo to nie o tym wątek. Jaka teraz jest sytuacja firmy IVT, ponoc Bosh ja sprzedal? Junkers chyba tez nie jest nia zaineresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 17.02.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Odnoszę wrażenie, że w tym wątku piszą głównie o pompach gruntowych na śląsku (hehe). Skoro ten temat składa się głównie z offtopów, to i ja dorzucę kamyczek do tego ogródka. WFOŚiGW w Warszawie ogłosił, że będzie miał dotację na zakup i montaż pomp ciepła zgodnie z http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/media/Kalendarium_naboru_2013_2.pdf, pozycja 21. Co prawda już w http://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2013 (Odnawialne Źródła Energii => Projekty z zakresu odnawialnych źródeł enregii - Program otwarty => Regulamin programu => http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/media/2013OZE23_REGULAMIN_PROJEKTY_OZE.pdf)nagle zmienia się to w pożyczkę, którą można ewentualnie umorzyć w 30% - i tak do końca nie wiem co jest prawdą. No ale, może ktoś się zainteresuje, dowie i opowie, czy to w końcu dotacja czy pożyczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts