Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak się robi odwierty na śląsku:

1 Projekt geologiczny

2.Jeśli Starostwo stwierdzi, że teren jest na obszarze górniczym - plan ruchu do akceptacji Wyższego Urzędu Górniczego

3 W planie ruchu i projekcie określa się głębokość odwiertów i sposób ich wykonania. Jeśli są jakieś obawy robi się po prostu krótsze odwierty i daje grubszą ściankę w sondach.

4.Podczas odwiertów często panowie z Urzędu Górniczego przyjeżdżają sobie na kontrolę

5.Po zakończeniu odwiertów - projekt powykonawczy

Dokladnie, i to jest nie do przeskoczenia bo czytalem juz tutaj ze w ogole jakie tam przepisy? Pozwolenia? Kary za brak? A tu prosze...

no tutaj nie jestem przekonany.....

.

A instalacja wodociągowa? Przecież najbardziej narażone są właśnie poziome elementy infrastruktury.

Ale faktem jest, że na terenie (obszarze) górniczym, wymagane procedury bardzo podrażają koszt wykonania takich odwiertów.

A tak się robi odwierty na śląsku:

5.Po zakończeniu odwiertów - projekt powykonawczy

Ad 3, 4 i 5, Tylko w przypadku terenu (obszaru) górniczego, lub w przypadku kiedy odwiert ma więcej niż 100m głębokości - obowiązuje od 01.01.2012r.

Edytowane przez sSiwy12

Kurcze przeczytalem wlasnie wczorajsze nocne wypowiedzi p.Twaro i on chyba wczoraj wiecej wypil ode mnie, a mnie kac dzis meczy strasznie :( zamiast wycinania postow na temat mikiego moderator wziolby sie wlasnie za takich klientow jak Twaro.... kultura nizej niz te odwierty do gruntowych...

Ale odpaliles heh dobre...:D

A propos nowych technologii jeśli to http://www.ecat-polska.pl/ nie jest oszustwem to bedzie to wyrok zarówno na pompy powietrzne jak i gruntowe. Może więc rzeczywiście nie ma sensu w obliczeniach opłacalności wybiegać kilkadziesiąt lat do przodu.

Dzieki bardzo ale ja nie chcę zadnego reaktora w domu. To mi z opisu działania wygląda jak ta taki miniaturowy reaktor atomowy. To juz wolę gaz jak odpierdzieli to wywali jedną chałp\upę a nie calą okolice w kosmos. :D

A tak swoją ścieżką to od 2 dni nie było mnie na forum a tu napłodzone kupę stron a konkretów tyle że ani na pudding nie starczy :(

Ot taka polska rzeczywistość. Spadam do chałupy coś pocisnąc do przodu robotę - ciekawsze to.

A instalacja wodociągowa? Przecież najbardziej narażone są właśnie poziome elementy infrastruktury.

Ale faktem jest, że na terenie (obszarze) górniczym, wymagane procedury bardzo podrażają koszt wykonania takich odwiertów.

Ad 3, 4 i 5, Tylko w przypadku terenu (obszaru) górniczego, lub w przypadku kiedy odwiert ma więcej niż 100m głębokości - obowiązuje od 01.01.2012r.

Co nie zmienia faktu że kopalnia może przejechać ze ściana i wież mi nawet zabytkami się nie przejmują i nikt nie zwróci uwagi że 10lat temu ktoś dostał pozwolenie i zatwierdził itd. czeka cie droga sądowa z kompanią węglową i tyle

niestety tak to jest dyskusje polaków i ich poziom często wygląda tak jak naszych polityków :)

jak brak argumentów to trzeba zaszczuć drugiego rozmówce

Ale o ktorej stronie sceny politycznej piszesz?

Wjedz na tematy polityczne to na pewno bedzie duuuzo spokojniej na forum. Juz teraz opiera sie o odwiedziny z miotaczem ognia. Ty to dopiero "pieniacz" jestes jak widze. ;)

Dokładnie tak

Co nie zmienia faktu że kopalnia może przejechać ze ściana i wież mi nawet zabytkami się nie przejmują i nikt nie zwróci uwagi że 10lat temu ktoś dostał pozwolenie i zatwierdził itd. czeka cie droga sądowa z kompanią węglową i tyle

Co nie zmienia faktu, że prędzej szlak trafi budynek niż ten kolektor.

no jak na mój gust, to pionowe są dużo bardziej narażone....

u nas są same stare kopalnie, które rozpoczynały eksploatację od poziomów na pewno 100m, 165m, 250m itd....to wiem na pewno..

odiiert pionowy będzie dużo bardziej narażony na wpływy z eksploatacji niż instalacja pozioma...

Tak głęboko ? U nas wychodnie pokładów w ogródkach działkowych i puno bieda szybów (jeszcze teraz), a poziomy 30m nie są (nie były) rzadkością.

Pomijając skrajności, to linia ewentualnego "uskoku górotworu" musiałaby przebiegać (przecinać) w linii odwiertu, ale jeśli tak, to (przy założeniu że odwiert został dobrze wypełniony) prędzej naruszy strukturę budynku niż elastyczny (w pewnych granicach) kolektor PCi.

Oczywiście - nie można takiej sytuacji wykluczyć, ale to samo może dotyczyć kolektora poziomego

Tak głęboko ? U nas wychodnie pokładów w ogródkach działkowych i puno bieda szybów (jeszcze teraz), a poziomy 30m nie są (nie były) rzadkością.

Pomijając skrajności, to linia ewentualnego "uskoku górotworu" musiałaby przebiegać (przecinać) w linii odwiertu, ale jeśli tak, to (przy założeniu że odwiert został dobrze wypełniony) prędzej naruszy strukturę budynku niż elastyczny (w pewnych granicach) kolektor PCi.

Oczywiście - nie można takiej sytuacji wykluczyć, ale to samo może dotyczyć kolektora poziomego

W/g teorii to górotwór po wybraniu pokładu powinien równo "siadać" i nawet budynkom nic nie powinno się stać tylko praktyka pokazuje że ten wredny górotwór nie chce się tak zachować jak każe mu teoria

Jeśli tak długo siedzisz w branży pokaż mi 50 pomp powietrznych na śląsku twojego montażu. Ja mogę ci pokazać 50 gruntówek i 10 powietrznych mojego.

http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc

Żenada

Rozejrzyj się trochę szerzej niedługo w cenie odwiertu będą ogniwa fotowoltaiczne (z dotacją) tak jest tendencja do małych instalacji.

Już są absorpcyjne pompy gazowe gruntowe (mniejsze odwierty) i powietrzne.

Do zobaczenia na szkoleniu dimplexa może przemówisz ludzkim głosem to pogadamy

http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc

Żenada

Rozejrzyj się trochę szerzej niedługo w cenie odwiertu będą ogniwa fotowoltaiczne (z dotacją) tak jest tendencja do małych instalacji.

Już są absorpcyjne pompy gazowe gruntowe (mniejsze odwierty) i powietrzne.

Do zobaczenia na szkoleniu dimplexa może przemówisz ludzkim głosem to pogadamy

Żenujący to ty jesteś na całej linii kilka razy w tym wątku poruszasz temat odwiertów, tąpnięć i rzekomych uszkodzeń dolnych źródeł.

Nie wspominając już, że na innych forach robisz to samo. Jak masz coś wartościowego do powiedzenia w wątku o powietrznych pompach ciepła to się wypowiedz a "NIE SIEJ HEREZJI' myślisz, że po takich wpisach jutro rano się obudzisz i będziesz miał kolejkę klientów po powietrznego Panasonica za którego jak wcześniej pisałeś bierzesz chyba 37-40 tys za instalację. Za taką kasę to ja robię IVT z odwiertami i na tym zarabiam. Ale widać żyjesz jeszcze w starych czasach kiedy to na instalacji zarabiało się 10-15 tys zł niestety świat się zmienia.

Kończę ten bezsens bo to nie o tym wątek.

Edytowane przez krakol

Żenujący to ty jesteś na całej linii kilka razy w tym wątku poruszasz temat odwiertów, tąpnięć i rzekomych uszkodzeń dolnych źródeł.

Nie wspominając już, że na innych forach robisz to samo. Jak masz coś wartościowego do powiedzenia w wątku o powietrznych pompach ciepła to się wypowiedz a "NIE SIEJ HEREZJI' myślisz, że po takich wpisach jutro rano się obudzisz i będziesz miał kolejkę klientów po powietrznego Panasonica za którego jak wcześniej pisałeś bierzesz chyba 37-40 tys za instalację. Za taką kasę to ja robię IVT z odwiertami i na tym zarabiam. Ale widać żyjesz jeszcze w starych czasach kiedy to na instalacji zarabiało się 10-15 tys zł niestety świat się zmienia.

Kończę ten bezsens bo to nie o tym wątek.

Jaka teraz jest sytuacja firmy IVT, ponoc Bosh ja sprzedal? Junkers chyba tez nie jest nia zaineresowany?

Odnoszę wrażenie, że w tym wątku piszą głównie o pompach gruntowych na śląsku (hehe). Skoro ten temat składa się głównie z offtopów, to i ja dorzucę kamyczek do tego ogródka. WFOŚiGW w Warszawie ogłosił, że będzie miał dotację na zakup i montaż pomp ciepła zgodnie z http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/media/Kalendarium_naboru_2013_2.pdf, pozycja 21.

Co prawda już w http://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2013 (Odnawialne Źródła Energii => Projekty z zakresu odnawialnych źródeł enregii - Program otwarty => Regulamin programu => http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/media/2013OZE23_REGULAMIN_PROJEKTY_OZE.pdf)nagle zmienia się to w pożyczkę, którą można ewentualnie umorzyć w 30% - i tak do końca nie wiem co jest prawdą.

No ale, może ktoś się zainteresuje, dowie i opowie, czy to w końcu dotacja czy pożyczka.