Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A oświecisz tępaków co konkretnie jest skopane?

Tak się zastanawiam. A dlaczego miałby odpowiadać ? Wszak ktoś za to kasę wziął, to co ma poprawiać po fachowcu ?

Człowiek uczy się po to, żeby czerpać zyski z tego co wie i z czego żyje.

Być może okrutnie to brzmi, ale ja nie zdziwię się jak odpowie wymijająco - "rywala" ma wspierać ?

"rywala" ma wspierać ?

Rywala już na forum nie ma. Teraz może rozbłysnąć nowa gwiazda. Poprzez "wiem ale nie powiem" raczej się sympatii forumowiczów nie zdobywa.

PS

Mam swój typ co jest skopane i czekam na opinię fachowca.

Edytowane przez chcialbympompe

Rywala już na forum nie ma. Teraz może rozbłysnąć nowa gwiazda. Poprzez "wiem ale nie powiem" raczej się sympatii forumowiczów nie zdobywa.

PS

Mam swój typ co jest skopane i czekam na opinię fachowca.

Już pisałem że nie bawię się cudzymi zabawkami.

Pewnie bez projektu itd.

W sumie wolę zrobić coś nowego niż poprawiać po kimś.

Czasem piszę zima na jakichś forach ale chyba tylko po to żeby wiedzieć skąd klienci maja takie wiadomości o pompach zwłaszcza powietrznych.

Przez takie fora muszę ich oprowadzać po domach w których wszystko jest ok ale ci klienci (którzy już mają dobre instalacje) nie czują misji aby wszystkich oświecać jak ci od pomp gruntowych.

Nie sądzę żeby Arturo dał za długie pętle podłogówki, za małe średnice rur do rozdzielaczy???

Trochę czasu na forum spędził więc chyba to jest dobrze.

A delta duża bo albo PC ma gigantyczną moc w stosunku do katalogu, lub duże opory hydrauliczne (to co na początku). Jeszcze mała pompa obiegowa została. O filtrach nie wspomnę bo chyba czyste.

Tak się zastanawiam. A dlaczego miałby odpowiadać ? Wszak ktoś za to kasę wziął, to co ma poprawiać po fachowcu ?

Człowiek uczy się po to, żeby czerpać zyski z tego co wie i z czego żyje.

Być może okrutnie to brzmi, ale ja nie zdziwię się jak odpowie wymijająco - "rywala" ma wspierać ?

a najbardziej mnie wkurza że przez takich instalatorów opinia o dobrych urządzenia jest taka a nie inna

fizyki nie da się oszukać jak się dobrze zrobi to musi działać

Nie sądzę żeby Arturo dał za długie pętle podłogówki, za małe średnice rur do rozdzielaczy???

A delta duża bo albo PC ma gigantyczną moc w stosunku do katalogu, lub duże opory hydrauliczne (to co na początku). Jeszcze mała pompa obiegowa została. O filtrach nie wspomnę bo chyba czyste.

gigantyczna moc powietrznej? przecież zawsze jest za mała? (u nas minus) przynajmniej na tym forum

filtry = błąd przepływu

pompa obiegowa = błąd przepływu

instalator tak jak umiał tak zrobił...

Artur za duża delta - za duże opory w instalacji czyli za długie pętle, za mały bieg pompy obiegowej, zapchane filtry, załamana rurka zasilająca lub powrotna z rozdzielaczy, itp... można mnożyć scenariusze, generalnie trzeba zwiększyć przepływ czynnika,

sama pompa nie ma tutaj nic do rzeczy, to kwestia instalacji... (no chyba że posadzka jeszcze się nie "załadowała")

Edytowane przez Sławek...

Gość Arturo72
A nie pisałem już że kotłownia skopana???

Kolego,jesteś cienki jak polsilwer.

Wogóle jaki masz cel bycia na forum skoro nie masz zamiaru się udzielać i radzić ?

Wiem ale nie powiem ? Nic nie wiesz...

Szukasz klientów ? O konieczności wykupienia płatnego profilu zapomniałeś ? Nie sztuka na PW rzucić cennik usług...

Nie polecę nikomu Twoich usług i sam nie skorzystam.

Jeszcze raz stwierdzam bardzo dużą wadę Panasonica T-CAP,którą jest załączanie się grzałki przy temperaturze poniżej 25st.C na powrocie,bez względu na temperaturę na zewnątrz,tak będzie nawet przy +15st.C,dla mnie to bzdura do kwadratu.

Po 10h grzania delta T spadła do 9st.C,na zasilaniu 35st.C powrót 26st.C,na większym biegu pompki delta T jest 6st.C.

Pokazuje to,że jednak płyta wygrzewa się cały czas i trochę czasu zajmie zanim dojdzie do odpowiedniej temperatury.

Na obecną chwilę będę grzał bez wyłączania pompy przez 7 dni.

Przypominam,że ja mam do nagrzania płytę fundamentową i wylewkę o łącznej objętości 67m3 betonu,którą trzeba zagrzać do temperatury 25st.C no i silikaty,które swoje też muszą dostac.

Instalacja wygląda tak:

Jeszcze mała pompa obiegowa została. O filtrach nie wspomnę bo chyba czyste.

Dokładnie.

Edytowane przez Arturo72