19501719500414 23.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ale żeby utrzymać temperaturę, to wystarczy już tylko uzupełniać straty,a te Arturo ma niewielkie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ale żeby utrzymać temperaturę, to wystarczy już tylko uzupełniać straty, a te Arturo ma niewielkie, + bezwładność (akumulacja) 120t ogrzewanego betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Przy podłogówce takie zróżnicowanie temperatur dla poszczególnych pomieszczeń to żaden problem. W sypialni mam około 20, w salonie 21-22, a w łazienkach 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Przy podłogówce takie zróżnicowanie temperatur dla poszczególnych pomieszczeń to żaden problem. W sypialni mam około 20, w salonie 21-22, a w łazienkach 24. Masz WM. Jaka intensywnosc wentylacji masz w lazience? Pytam, bo utrzymanie takiej temperatury gdy w reszcie domu masz 21*C jest nie lada wyczynem. Jesli do lazeinki naplywa powietrze z domu (a chyba inaczej byc nie moze) to musisz miec tam chyba podloge 28*C non stop, zeby sie szubko mialo od czego ogrzac. Jakies maty grzejne czy cus? U mnie jest tendencja do wyrownywania sie temperatur. Zwlaszcza w czasie postoju pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Masz WM. Jaka intensywnosc wentylacji masz w lazience? Pytam, bo utrzymanie takiej temperatury gdy w reszcie domu masz 21*C jest nie lada wyczynem. Jesli do lazeinki naplywa powietrze z domu (a chyba inaczej byc nie moze) to musisz miec tam chyba podloge 28*C non stop, zeby sie szubko mialo od czego ogrzac. Jakies maty grzejne czy cus? U mnie jest tendencja do wyrownywania sie temperatur. Zwlaszcza w czasie postoju pompy. WM jest bardzo słabym nośnikiem ciepła (wymieniam zimą około 1/6 kubatury na godzinę). Oczywićie gdy PC stoi zaczynają się temperatury wyrównywać ale trwa to baaardzo powoli i nigdy nie dochodzi do punktu równowagi. Natomiast dzięki drabinką w łazienkach, po starcie PC temperatura szybko w nich rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam jedno pytanie. Nie znam się.Jak PC P-W się odszrania to sprężarka stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.02.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam jedno pytanie. Nie znam się. Jak PC P-W się odszrania to sprężarka stoi? To zależy od sposobu zrealizowania odszraniania. Jeżeli grzałką to stoi. Jeżeli gorącym gazem to pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 To zależy od sposobu zrealizowania odszraniania. Jeżeli grzałką to stoi. Jeżeli gorącym gazem to pracuje. A od czego to zależy? Czy jedne odszraniają się grzałkami a inne gazem? Jeżeli tak to które? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 + bezwładność (akumulacja) 120t ogrzewanego betonu po to to jest przecież, ma grzać gdy nie pracuje źródło ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 23.02.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam jedno pytanie. Nie znam się. Jak PC P-W się odszrania to sprężarka stoi? Dobre pytanie podpinam się bo moja TRI 11 stoi więc chyba grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 po to to jest przecież, ma grzać gdy nie pracuje źródło ciepła Ale nawet jak zrodlo ciepla nie pracuje od 2 dni? Przegiecie w zadna strone nie jest korzystne. Taka przesadna bezwladnosc cieplna systemu ogrzewania moze wcale nie byc w pewnych okresach komfortowa a na pewno bedzie nieco drozsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 zastanów się nim napiszesz głupstwo,w przypadku gdy temperatura spadnie poniżej zadanej to włączy się PCI i dogrzeje do zadanej, nie naruszając zmagazynowanego ciepła,w płycie fundamentowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 zastanów się nim napiszesz głupstwo, w przypadku gdy temperatura spadnie poniżej zadanej to włączy się PCI i dogrzeje do zadanej, nie naruszając zmagazynowanego ciepła,w płycie fundamentowej, Zastanawiam sie zawsze. Ja mowie o drugim koncu "kija". O sytuacji, gdy temperatura zewnetrzna wzrosnie i ciepla ktore zmagazynowalismy nie bedziemy potrzebowac, a wrecz bedzie ono przeszkadzalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 a to już insza inszość,dlatego moim zdaniem, Arturo powinien już sobie odpuścić z grzaniem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.02.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Zastanawiam sie zawsze. Ja mowie o drugim koncu "kija". O sytuacji, gdy temperatura zewnetrzna wzrosnie i ciepla ktore zmagazynowalismy nie bedziemy potrzebowac, a wrecz bedzie ono przeszkadzalo. Ale w tym przypadku podłoga nie będzie oddawać tylko pobierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Arturo powinien już sobie odpuścić z grzaniem, Tyle, że On (najprawdopodobniej) wygrzewa jastrych (120 ton). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ale w tym przypadku podłoga nie będzie oddawać tylko pobierać Ale tego co w nia wpompowal nie odzyska. No i nim zacznie plyta pobierac, a nie oddawac, to temperatura w doimu musi wzrosnac. Jak o 2*C to bedzie malo komfortowo i to w dodatku za kase ktora wczesniej "zmarnowal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 na pewno wygrzewa, ale przy tej masie to wygrzewanie i tak nie będzie takie, jak przewidują producenci podłogówek,poza tym wygrzewa się przede wszystkim żeby wyeliminować skurcze betonu,tutaj, chyba tego przy PCI nie osiągnie, ze względu na temperatury zasilania,dlatego, ja bym już się nie bawił takie w wygrzewanie ale tylko utrzymywałbym przez te 28 dni taką temperaturę jaką ma teraz, ale to jest moje zdanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 pyxis ale dlaczego 2 stopnie,fizyka jest nieubłagana, przepływ ciepła funkcjonuje zawsze, ze środowiska o temperaturze wyższej, do środowiska o temperaturze niższej,i nigdzie nie pisze że musi to być 2 C, wtedy ta wymiana już dawno będzie trwała, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ale to jest moje zdanie, Nie tylko Twoje. Tak nawiasem, gdyby wygrzewał "książkowo" to w chałupie przez ponad tydzień (jak nie lepiej) byłby temperatura dobrze ponad 30 stopni, a do znośnej czyli około 22 stopni dom doszedł by po ponad miesiącu - no chyba, że okna pootwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts