Pyxis 24.02.2013 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Gdybym miał natrysk zamiast wanny to zużycie na cwu byłoby ok.3000kWh a wtedy przy 7700kWh nie opłacało by mi się instalować nawet COP2,5 Rachunki za COP1 w kwocie 2800-3000zł rocznie byłyby do udźwignięcia. A zastanawiales sie kto ma zapotrzebowanie 3k kWh na CWU rocznie? Moze stary kawa...sorki, teraz to "singiel". Moze stary singiel, ale na pewno nie zadna rodzina. Nawet berzdzietna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 To wanna zmienila wszelkie zalozenia:) My mamy <3000kWh przy 2 dzieci... Ale piszesz o pradzie do pompy czy o energii dla celow CWU? Bo to 2 rozne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Hm, a przy planowaniu domu chyba ma sie juz pomyl na ogrzewanie CWU, czy nagle w praniu wyszlo No pewnie,że przed budową pomysł na cwu już był: Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/24/nordic-2400-elektronik lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompy-ciepla/z-wentylacji Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ciekawe że już się nie chwalisz swoimi precyzyjnymi wyliczeniami jak to tanio wybudujesz dom, nie uwzględniając kasy co ci kopalnia zwróciła Spokojnie,będą takie dane,nie będę podawał kosztów w środku danego etapu ale odszkodowaiem nie przekroczę 300tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.02.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Bardzo jestem ciekaw jak te teoretyczne obliczenia zapotrzebowania na ciepło zweryfikuje życie. Przy tak niskim zapotrzebowaniu zwykłe niezamknięcie drzwi wejściowych zimą podczas wnoszenia zakupów z samochodu może zwiększyć straty 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.02.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Znasz firmę i system Legalett ? Debeściak powinien znać,rzuć im zapytanie jak sterują ogrzewaniem a nie farmazony pociskasz. Innych zdziwionych tyloma m3 betonu w płycie także zachęcam do googlowania na temat systemu legalett,będzie prościej zrozumieć zagadnienie i będzie mniejsze zdziwienie a przy okazji człowiek czegoś nowego się nauczy) Tyle, że jest różnica w w sterowaniu masą 3 x większą niż w tym systemie. To będzie (może) działać prawie jak ten system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Tyle, że jest różnica w w sterowaniu masą 3 x większą niż w tym systemie. To będzie (może) działać prawie jak ten system. Legalett robi system na płycie 20cm,ja mam w płycie 5cm więcej i wylewkę,także nie jest to 3x więcej. R&K ma także płytę 25cm,już grzeje i nie skarży się na nie możność sterowania tego,inni mający dom na płycie także nie zauważyli negatywnych skutków ogrzewania w płycie jeśli chodzi o sterowanie. Bodajże Andriuss ma dom na płycie i podłączoną pod nią pompę ciepła,także nie jestem debiutantem. Zapewniam,że płyta fundamentowa i instalacja ogrzewania w niej to nie jest nowość i nie jest stworem z kosmosu... No ale co ja tam wiem,fachowcy wiedzą lepiej Edytowane 24 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.02.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Legalett robi system na płycie 20cm,ja mam w płycie 5cm więcej i wylewkę,także nie jest to 3x więcej. Zapewniam,że płyta fundamentowa i instalacja ogrzewania w niej to nie jest nowość i nie jest stworem z kosmosu... No ale co ja tam wiem,fachowcy wiedzą lepiej 1. A kto twierdzi, że to jest coś z kosmosu ?? 2. Piszesz (pisałeś), że masz 67m3 betonu w ogrzewaniu do akumulacji. Dom ma 118m2 powierzchni x 0,25m = 29,5m3 betonu, to co z reszta tego akumulatora ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) A to onma beton tylko pod użytkową częścią domu ?Powierzchnia jego płyty to około 180m2, grubość z wylewką jakieś 33cm.Czyli ok 61m3 Edytowane 24 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 2. Piszesz (pisałeś), że masz 67m3 betonu w ogrzewaniu do akumulacji. Dom ma 118m2 powierzchni x 0,25m = 29,5m3 betonu, to co z reszta tego akumulatora ogrzewania ? No patrz,nie wpadłbym na taki sposób liczenia,naprawdę się nie znam Ja liczyłem tak,dom ma powierzchnię użytkową 118m2 ale powierzchnię zabudowy prawie 180m2*0,25=45m3,weszło 53m3,wylewka jest grubości 8-9cm na powierzchni 146m2*0,08=11,68m3 i 53m3+11,68m3=64m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.02.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Teraz wszystko jasne - ogrzewasz 180m2 a nie 118m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jutro wyłączę pompę,zostawie tak przez 24h i zobaczymy jaki będzie efekt i ile ciepła zmagazynowało się. Dzisiaj wyłączyłem pompę,temperatura w domu na dziś to zależnie od pomieszczenia 23,5-25,4st.C,wilgotność 34-38%,dzisiaj zastałem 35st.C na zasilaniu i 29st.C na powrocie. Pompa zużyła od 14.02 ok. 400kWh Zobaczymy na ile wystarczy tego ciepła Niepokojąca dla mnie rzecz to po 1h od wyłączenia,na chwilę włączyłem pompę ponownie i temperatura w układzie na powrocie spadła z 29st.C do 27st.C.Zobaczymy jaka będzie jutro ale perspektywa włączających się grzałek w Panasie przy powrocie pon.25st.C nie jest optymistyczną perspektywą. Cały czas uważam to za bzdurę i wielką wadę Panasonica T-CAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 perspektywa włączających się grzałek w Panasie przy powrocie pon.25st.C nie jest optymistyczną perspektywą. Odepnij kabelki to nie będą się włączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Odepnij kabelki to nie będą się włączać. Jak sprezarka za szybko zdechnie, to przeciez masz gwarancje. Myszowaty Ci wymieni bez problemu w ramach Waszej "szorstkiej przyjazni" Przy dogrzewaniu plyty raczej zawsze na starcie bedziesz mial ponizej 25*C, bo przeciez z zalozenia ona mam miec "nominalnie" w okolicy 22*C a delty na GZ nie masz jakiejs nienormalnie niskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jak sprezarka za szybko zdechnie, to przeciez masz gwarancje. Dlaczego by miała zdechnąć bez grzałki ? Nie widzę związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dlaczego by miała zdechnąć bez grzałki ? Nie widzę związku. No to zalaczanie sie grzalki to nie jest raczej taki bajer w celu "poprawy" SPFa. Licze, ze ma to jakis glebszy sens i nie jest zrobione bez wyraznej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Licze, ze ma to jakis glebszy sens i nie jest zrobione bez wyraznej potrzeby. Wydaje mi się, że celem jest komfort, a nie omijanie niekorzystnych parametrów układu chłodniczego, bo przy niskich temperaturach ciśnienia w nim są niższe i jest mniej obciążony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 24.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 A po co zatrzymywać pompę?Nie może pracować cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Arturio - i wyjdzie na to, że będziesz grzać wodę z COP 2,5, a CO z COP=1 W ostateczności odepnę grzałkę,jest jedna o mocy 3kW Jutro zobaczymy,zauważyłem,że załączenie się grzałki ma zwłokę czasową ok.10min,być może jest tak,że przez te 10min temperatura powrotu podniesie się do 25st.C i grzała się nie włączy. A tak odnosnie tych grzalek... nie mozna sie po prostu spytac sprzedawcy, przedstawiciela etc? Ba, nawet producenta.Dlaczego i czy mozna inaczej Pewnie zapytać się można ale narazie nie panikuję,chcę sam sprawdzić jak to będzie Edytowane 24 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.02.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 W ostateczności odepnę grzałkę,jest jedna o mocy 3kW Jutro zobaczymy,zauważyłem,że załączenie się grzałki ma zwłokę czasową ok.10min,być może jest tak,że przez te 10min temperatura powrotu podniesie się do 25st.C i grzała się nie włączy. Pewnie zapytać się można ale narazie nie panikuję,chcę sam sprawdzić jak to będzie W Panasonic odcięcie zasilania grzałki skutkuje błędem "na sterowniku" zrób sobie dobrze kotłownię to ograniczysz grzałkę bo instalacji już nie poprawisz grzałka nie służy do poprawy żadnych współczynników załącza się jak pompa nie potrafi utrzymać zasilania wyliczonego z krzywej i to o 6K i 20min(więc zależy od doboru punktu biwalencji i bezwładności ) oraz zabezpiecza sprężarkę przed zbyt niskim ciśnieniem skraplania poniżej 25oC woda w c.o. Nie wiem po co to piszę po tej chamówie Co do legaletu to wodny robią w ślimaka czyżby ze względu na deltę - pompy "lubią" deltę w okolicach 5 a z twojego projektu jaka wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts