Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tromsø napisał:
A gruntówki w których są sprężarki inverterowe???

Też się może przydać, np. przy grzejnikach, przy przełączaniu na cwu. Czym większa bezwładność gz, tym mniejszy sens zastosowania inwertera, a w zasadzie falownika. Za to w katalogu i cenniku dobrze wygląda i można się pochwalić nowatorską technologią.

Inwertery idealne są dla klimatyzacji, bo powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną czyli w sumie bezwładność gz. Przy pc pw mają bardzo duże znaczenie, bo takie pompy są bardzo przewymiarowane dla dodatnich temperatur (+5, +10), a muszą osiągać odpowiednie moce przy -15, -20 na zewnątrz. Gruntowe takiego efektu nie mają, chyba że ktoś bardzo mocno przewymiaruje.

Edytowane przez rwxw

andriuss napisał:
Mnie bardziej intryguje prąd stały, bo to zdaje się jest przyszłość pomp.

Jednak Edison miał rację:yes:

Silniki prądu stałego są bardziej wydajne.

A komutowanie elekrtoniczne daje pełna regulację obrotów z minimalnymi stratami.

Edytowane przez twaro

Värmepumpsägare napisał:
A dlaczego 40 start/stop? Ktore PC tak pracuja? Pytam powaznie bo nie wiem.

Jest niejeden renomowany producent PC P/W ( i.e nie tani ) ktory ma w ofercie wlasnie on/off a nie Inverter...

Przeciez ich swiadomosc niestabilnego DZ powinna byc niemala.

Pisałem o ryzyku.

Inwenter to ryzyko ogranicza. Jest jeszcze GZ o którym pisał rwxw.

Doczytałem trochę, rzecz która mnie interesuje ma taką wydajność za sprawą silnika BLDC sterowanego ordynarnym PWM-em, przy czym sterowanie tymże zdecydowanie wykracza poza jakieś 0-10 czy 4-20. Do mojego eksperymentu myślowego najłatwiej będzie oszukiwać napięcia na termistorach jednostki wewnętrznej.

Co do start-stopów, wiadomo, da się skonfigurować tak, żeby były w kółko i że szkodzą sprzętowi bez soft-startów. Ale nie mogę odtworzyć tego co czytałem, że pomimo soft-startu maleje wydajność i że przy wielu cyklach trudno o tak dobry cop jak w przypadku invertera, który chodzi non-stop. Jest taka zależność, czy mi się pokićkało?

andriuss napisał:
przy wielu cyklach trudno o tak dobry cop jak w przypadku invertera, który chodzi non-stop. Jest taka zależność, czy mi się pokićkało?

Zaleta invertera odczuwalna przy P-W, przy gruntowych szału nie ma. Chyba że na grzejnikach, bo przy podłogówce i tak chcemy żeby "dawała" na max w tanim prądzie. A w drogim lepiej żeby odpoczywała.

Wyższa efektywność polega nie (tylko) na ciągłej pracy tylko na tym, że pracując na zmniejszonych obrotach ma tak jakby przewymiarowane wymienniki i dlatego parametry lepsze.

andriuss napisał:

Co do start-stopów, wiadomo, da się skonfigurować tak, żeby były w kółko i że szkodzą sprzętowi bez soft-startów. Ale nie mogę odtworzyć tego co czytałem, że pomimo soft-startu maleje wydajność i że przy wielu cyklach trudno o tak dobry cop jak w przypadku invertera

Wraz z rosnąca liczbą startów/dobę sprawność układu będzie spadać, gdyż po rozruchu proces w układzie chłodniczym stabilizuje się przez te kilka/kilkanaście minut i dopiero po tym czasie COP osiąga wartości znamionowe.

Edytowane przez Zigobar

Zigobar napisał:
Wraz z rosnąca liczbą startów/dobę sprawność układu będzie spadać, gdyż po rozruchu proces w układzie chłodniczym stabilizuje się przez te kilka/kilkanaście minut i dopiero po tym czasie COP osiąga wartości znamionowe.

I dlatego kiedyś PC się niedowymiarowalo.

Przy inwerterze to można odwrócić. (Przewymiarować PC).

Zigobar napisał:

Stabilizuje się w sensie "homeostazy" w układzie czy bardziej technicznie, np. w zakresie temperatury oleju? Pytanie stricte z ciekawości.

andriuss napisał:
Stabilizuje się w sensie "homeostazy" w układzie czy bardziej technicznie, np. w zakresie temperatury oleju? Pytanie stricte z ciekawości.

Wszystko się rozbija o zawór rozprężny, TZR się stabilizuje czasami kilka minut.

Elektroniczny, to już zależy od jakości softu kontrolera zaworu ale szybciej.

Värmepumpsägare napisał:
Jest w miare swiezy test P/W LT kilku producentow robiony przez S urzad energetyki... ale tu zainteresowanie pewnie srednie... ;), sa tam on/off'y jak i PC inverterowe...

Tam jednoznacznych roznic nie bylo w SCOP,

Można wykazać znaczną przewagę inwertera albo prawie brak przewagi, wszystko zależy w jakich warunkach.

W realnych warunkach PC G-W +podłogówka + wykorzystanie taniego prądu poza szczytem inverter będzie tylko zbędnym kosztem.

wihajster napisał:
Można wykazać znaczną przewagę inwertera albo prawie brak przewagi, wszystko zależy w jakich warunkach.

@Varmepumpsagare, akurat w Twoim przypadku przy grzejnikach, niemałym zapotrzebowaniu i w G11 inverter mógłby (na moje intuicje) zrobić 10-15% różnicy. Niestety tylko pod warunkiem synchronizacji pompy GZ.

@twaro: entalpii czego konkretnie? Nie, z pewnością nie jestem taki naiwny.

Edytowane przez andriuss
niechący napisałem DZ zamiast GZ

wczoraj wlożyłem w rurę doprowadzającą powietrze do kominka wełnę

pompy praktycznie nie słychać

od jedn zewn wylot to metr niecaly

czy zrobienie jakiejś ścianki rozwiąze sprawę

albo kolanko i odsunięcie tej rury?

w marcu przy temp w domu 22 mam szczerą nadzieję że nie przekroczę 100kwh na co [nie dotykając kominka]

tak to wynika z ostatnich dnii

to fakt z cwu

uczciwie dopisuję że to samo co

juz widzę że przy soncu będzie mniej stabilnie

w dzien pompa jest mocno wspomagana slonce

[18 m2 szyby na ścianie poludniowej]

w posadzce mniej jest energii

i następnego dnia temp mocniej spada niż przy mrozach

tragedii nie ma ale w mrozy spadków 1,5 nie miałem po nocnej przerwie 15 h

Edytowane przez malux20