pomarszczonyfred 27.03.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 przeciętny wie ,ze wymiennik obniża cop.A glikol w całej instalacji to trochę kasy ,trochę problemów,wyższe koszty tłoczenia itp A pocięcie maszyny na kawałki nie jest dobrym pomysłem . To już lepiej zrobić cała PC wymiennik? = chyba chodziło o glikol , ale ja ma być monoblock to chyba trzeba, kwestia na ile chcemy się zabezpieczyć przed mrozem - 40°C chyba nie jakie pocięcie maszyny: 1. spompować czynnik 2. przenieść wymiennik płytowy do środka (kwestia estetyki, jak chce się mieć ładnie to się kupuje PCi typu split i jest to samo tylko ładniej zapakowane:)) 3. zrobić próżnię 4. załadować czynnik 5. zalać wodą bez ryzyka robi się z monobloka split bez sprzętu chłodniczego nie podchodź., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.03.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 I jeszcze czujniki .Ciekawe jak z gwarancją.Ale przyznaję wszystko da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 27.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 tiaaa, co prawda śrubokręt umiem trzymać . ale... to może jakoweś propozycje co tu na pomorzu wybrać w tej/zbliżonej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 27.03.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 I jeszcze czujniki . Ciekawe jak z gwarancją. Ale przyznaję wszystko da się zrobić gwarancja hmm, jesteś konfliktowy z urządzeniem na gwarancji będziesz miał problem, jesteś dobrym człowiekiem będziesz żył długo i szczęśliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 27.03.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Wszystko sie da ale czemu odrazu nie kupic... Split z inverterem Albomozna zaryzykowac, moze ok PC cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 27.03.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Kurcze, ale wielkie. Przeglądam sobie zdjęcia, i dla 13 kw mają takie: http://www.exotherm.pl/images/gallery_big53.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 27.03.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 To on/off Może trzeba będzie zamontować bufor.I chyba monoblok (woda w maszynie może zamarznąć) To odpowiedź z instrukcji (dostałem w komplecie z ofertą ) Aby unikać zamarzania wody znajdującej się w systemie, należy podjąć jedno z następujących działań zabezpieczających w okresie zimowym: 1. Spuścić wodę z systemu przy użyciu drenu w dolnej części urządzenia. 2. Dodać odpowiednią ilość substancji zapobiegającej zamarzaniu na bazie glikolu do obwodu wodnego. 3. Urządzenie musi być zasilane elektrycznie bez przerw, aby mogło uruchamiać pompę obiegową i grzałkę elektryczną zapewniając tym samym zabezpieczenie przed zamarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 27.03.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 cena? cena z rabatem 25500 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 27.03.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 cena z rabatem 25500 netto odpowiedniki markowe (nie podaje marki ale wiadomo o jaką chodzi) przed rabatem split 6327 eur netto (zasilanie 1 fazowe) split 6502 eur netto (zasilanie 3 fazowe) cop te same, tylko kwestia obciążenia sieci energetycznej monoblock 4303 eur netto (1 fazowy) 4471 eur netto (3 fazowy) + wskazane aby zastosować system controlem z termostatem pokojowym są to same pompy bez zbiornika cwu więc chyba ten exo nie powala jak na składaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 27.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 sama pompa ma mnie kosztować 18500, zbiornik 300l/1w/3,8m2 Max/SM. w izolacji ; 3600zł nettoi montaż przez firmę; 3400zł netto + materiały wg. zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 27.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 sama pompa ma mnie kosztować 18500, zbiornik 300l/1w/3,8m2 Max/SM. w izolacji ; 3600zł netto i montaż przez firmę; 3400zł netto + materiały wg. zużycia z doświadczenia instalacja z monoblokime powinna być wyposażona w: bufor max 80l na powrocie lub sprzęgło hydrauliczne, ponieważ mogą się pojawić pewne problemy z odmrażaniem gdy urządzenie będzie w funkcji ładowania cwu, chyba że urządzenie nie reaguje na spadek temp na wymienniku płytowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 27.03.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 z doświadczenia instalacja z monoblokime powinna być wyposażona w: bufor max 80l na powrocie lub sprzęgło hydrauliczne, ponieważ mogą się pojawić pewne problemy z odmrażaniem gdy urządzenie będzie w funkcji ładowania cwu, chyba że urządzenie nie reaguje na spadek temp na wymienniku płytowym. czyli to te "materiały wg. zużycia"? to szacujesz na ile kaski jeszcze? moze wobec tego nie bawić się w zgadywanki i spróbować jakąś markową pompę?-ja przy tej sie nie upieram-to jedna z kilku odpowiedzi na zapytania ofertowe. Jedyny plus, że są blisko (Gdańsk). Mam również ofertę z Nateo za 27 000 netto - podają że kompletny system do uruchomienia Szkopuł w tym, że ja się kompletnie na tym nie znam Interesuje mnie cena za gotowy produkt finalny tzn gdzie włączyć/wyłączyć ewentualnie drobne prace obsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.03.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) sama pompa ma mnie kosztować 18500, zbiornik 300l/1w/3,8m2 Max/SM. w izolacji ; 3600zł netto i montaż przez firmę; 3400zł netto + materiały wg. zużycia Ja takie domy (ok. 200m2) robię za ok. 53k brutto tej cenie Panasonic 12kw (9kw przy -15); zbiornik 300l. 3,8m2; 100% podłogówka lub ścienne; 5lat gwarancji - ale u mnie na Śląsku Dodam tylko że na zewnątrz wyprowadzona instalacja freonowa - nie ma ryzyka że zamarznie Edytowane 28 Marca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.03.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja takie domy (ok. 200m2) robię za ok. 53k brutto tej cenie Panasonic 12kw (9kw przy -15); zbiornik 300l. 3,8m2; 100% podłogówka lub ścienne; 5lat gwarancji - ale u mnie na Śląsku Dodam tylko że na zewnątrz wyprowadzona instalacja freonowa - nie ma ryzyka że zamarznie Mozna wiedziec jakiej marki zbiornik jest w Pana ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 28.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam, tak czytałem wcześniej zawartość forum ale się nie odzywałem bo byłem zielony Teraz mogę powiedzieć co się dowiedziałem. Swój domek dopiero buduję ( na chwilę obecną surowy otwarty), ale rodzice chcieli coś zrobić ze swoim ogrzewaniem więc trafił się okazja by na kimś przetestować Za Free. Ich dom to klocek z lat 70 ocieplony od środka styropianem( od zewnątrz baranek który chcieli zostawić) powierzchnia do ogrzania to około 190m2, grzejnikami bez podłogówki. Wcześniej ogrzewanie olejem, ale koszt dla emerytów przerażający, więc trzeba było coś zrobić. Zapadła decyzja że pompa, tylko jaka? Gruntówka? działka za mała i gęsto zabudowana, więc nie ma nawet jak koparką czy wiertłem wjechać, dlatego pompa powietrzna. A że nauczyłem się tego że jak ktoś kupuje markowe produkty tylko dlatego że mają działać dłużej to się najczęściej na tym wyfrajeruje to obciąłem budżet od połowę i kupiłem chińczyka. Wziąłem telefon i zacząłem dzwonić po różnych firmach większość powiedziała mi iż muszę wydać na to 40K i że chińczyk działać nie będzie. Ale postawiłem na swoim i kupiłem w końcu to cudo: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-18kw-powietrze-woda-60c-i3035969270.html Firma też jest ok dzwoniłem kilka razy bo pojęcie mam małe i za każdym razem była pomoc, aż w końcu mi przysłali gotowy schemat Podłączyłem PC przez wymiennik ciepła wewnątrz budynku dzieląc nim obieg na 2 części. Pomiędzy pompą a wymiennikiem obieg glikolowy więc mi nie zamarznie, a dalej od wymiennika do bufora normalnie obieg wodny. Tym samym zrobiłem sobie splita. Montowałem to jakiś czas temu więc miałem okazję sprawdzić jak to sobie radzi zimą, i jestem mile zaskoczony działa prawidłowo nawet zmierzyłem licznikami ciepła nie wierząc tabelkom i jest ok!!! Urządzenie jest sporo tańsze niż markowe cuda za za różnice w cenie rodzice mają parę lat darmowego ogrzewania. Oczywiście zrobiłem parę błędów: * na obiegu glikolowym dałem zwykłą pompę zaoszczędziłem ale itak musiałem wymienić * nie dałem wykładziny pod pompę i były wibracje * zatrudniony elektryk wiedział mniej odemnie * itp. Ale to wszystko będę miał już za sobą montując podobne rozwiązanie u mnie na budowie. Planuje zrobić taką samą PC + piec gazowy na ciężki zimy, z większym buforem bo u rodziców dałem tylko 300L a u siebie co najmniej 600. I na pewno nie będę zmieniał taryfy energetycznej na taką gdzie są tańsze noce( a tak mi kilku instalatorów radziło) przy powietrznej pompie to jest bez sensu. A to dlatego że w nocy jest zawsze sporo chłodniej dlatego lepiej żeby pompa działała w dzień gdy jest ciepłą a w nocy ciepło będzie pobierane z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.03.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 nawet zmierzyłem licznikami ciepła nie wierząc tabelkom i jest ok!!! Podasz jakieś konkrety, odczyty, wyniki, itp. czy na śmierdzącym kryptoreklamą poście się skończy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.03.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 jestem w trakcie zmiany Hudraulika. ten który był zachwalał pompę powietrze woda Immergas. konkretnie model immerwater 300 inox. czy mozecie coś napisac o tym urządzeniu - jestem laikiem dodam tylko że mam piec wszystkopalny "smieciuch" i kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 28.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Hm... Moze i przy on/off to sie sprawdzi i bufforze 600l. Ale tez jest tak ze tania taryfa to 50% drogiej A COP PC raczej x 2 w dzien w porownaniu z noca raczej nie bedzie. Osobiscie od prawie 2 tygodni sprawdzam nasze zuzycie kWh poprzez loggowanie godzinnego zuzycia... i obliczania kosztow (calkowite) Jak na razie wersje 2 taryfowe wygrywaja:) Ale musze to sprawdzic przez dluzszy okres czasu. Zarazem nie mamy buffora do PC. Hm, kombinacja PC + Piec gazowy. Jakiego calkowitego kosztu tej inwestycji sie spodziewasz? Z buforami, zbiornikami etc. Witam, cieszę się iż jest zainteresowanie bo jak jest temat to i może coś ciekawego się dowiem Co do prądu różnica w cenie prądu to 10gr netto G11 0,2825, G12 dzień:0,3158 noc: 0,2121. I teraz trzeba pamiętać jeszcze że całe zużycie wody jest w dzień czyli kiedy jest najdrożej, biorąc pod uwagę samą wodę użytkową to na 4 osoby zejdzie jej ze 200 litrów + ogrzewanie budynku. W dzień w domu jest jak na dworcu ciągle ktoś wchodzi wychodzi, otwiera się garaż, okna, itp. Więc straty ciepłą są największe a w nocy dom jest hermetycznie zamknięty a więc straty energii najmniejsze. Wg moich spostrzeżeń taryfa G11 będzie więc najlepsza. Co do kosztów PPC + gaz jeszcze nie patrzyłem jaki piec gazowy więc muszę się rozejrzeć, ale nie zamontuje tylko PPC bo one się wyłączają przy -15C i co zrobię jak przytrzyma mróz? postawie koksownik w sypialni? Do tego niech będzie awaria prądu? a tam gdzie się buduje to się zdarza niestety. Co do pomiarów to mogę podać jak się dokopię bo obliczał to mój znajomy od cyferek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.03.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 trzeba pamiętać jeszcze że całe zużycie wody jest w dzień czyli kiedy jest najdrożej Masz zamiar grzać CWU przepływowo? nie zamontuje tylko PPC bo one się wyłączają przy -15C Ciekawe... Co do pomiarów to mogę podać jak się dokopię bo obliczał to mój znajomy od cyferek To wstaw chociaż zdjęcia instalacji z tymi "licznikami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 W mi się podobają rewelacyjne parametry tego meetinga. Osiąga 18kW ale... przy +20 na zewnątrz. Przy 0 ma już około 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts