Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten wykres pokazuje moc wyjściową razem z grzałką elektryczną (grzałka9KW) która jest w tych modelach:

Prawdziwa moc z powitrza jest tak jak pisałem 3KW

Poniżej kilka bardziej czytelnych:

[ATTACH=CONFIG]179862[/ATTACH]

lub ewentualnie http://www.clima-comfort.com.pl/upload/page/Katalog_Panasonic_AQUAREA.pdf strona 32.

Czy ty wogóle czytasz co porównujesz?

Jak szukales ceny to pewnie tak.... i jak sie to ma do 42k za Viessmana... ten cud PC ;)

Spojz na moc oddawana, temp na zasilaniu etc.... i nie zapomnij ze HT moga miec grzalki ale nie musza... nasza nie ma.

Viessmann ma bardzo dobre manuale to trzeba im zostawić, a co do porównania z innymi markami to pewnie są lepsze. Nie suzkałem urządzeń za taką kase jak pisałem dlatego w zakresie cenowym około 10K Euro mogę mieć braki :-)

Edytowane przez DomPrzyKalinowej

Proszę powiedz mi że one nie mają w module wew. grzałki elektrycznej, która załącza się przy niskich temp. :-)

strona 15 katalogu który cytowałem wcześniej.

[ATTACH=CONFIG]179865[/ATTACH]

Czy do ciebie nie trafia tłumaczenie kiedy ewentualnie się włączą grzałki? Skąd ty wziąłeś te 3kW

No to ja wrócę do tematu forum - trzeba jakoś ten chiński niesmak prrzepłukać ;)

Mam propozycję na Pompa ciepła

T-CAP WH-UX12DE8 sprężarka

INWERTER, moc grzewcza Q=12,0 kW

COP=4,67 (A7/W35), zasilanie 400V, Hydrobox WH-SXF12D9E8 grzewczy, grzałka dodatkowa 9 kW , zasilanie 400V

Zastanawiają mnie spore rozbieżności dostawców/instalatorów w proponowanych mocach pomp przy stałych założeniach dla domu (podałem wcześniej).

Do tej powyżej przyjęto 12kW natomiast do Daikin Altherma serii C z zasobnikiem 260l moc tylko 8 kW -z czego to wynika?

No to ja wrócę do tematu forum - trzeba jakoś ten chiński niesmak prrzepłukać ;)

Mam propozycję na Pompa ciepła

T-CAP WH-UX12DE8 sprężarka

INWERTER, moc grzewcza Q=12,0 kW

COP=4,67 (A7/W35), zasilanie 400V, Hydrobox WH-SXF12D9E8 grzewczy, grzałka dodatkowa 9 kW , zasilanie 400V

Zastanawiają mnie spore rozbieżności dostawców/instalatorów w proponowanych mocach pomp przy stałych założeniach dla domu (podałem wcześniej).

Do tej powyżej przyjęto 12kW natomiast do Daikin Altherma serii C z zasobnikiem 260l moc tylko 8 kW -z czego to wynika?

Musisz koniecznie znać ten parametr dla swojego domku

[TABLE]

[TR]

[TD=width: 347, colspan: 3]Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Bez tego można tylko gdybać.

Natomiast przy T-CAPie jakieś spore przewymiarowanie mija się z celem. Jego można dobrać w miarę podobnie jak gruntówkę ze względu na możliwość zachowania "stałej" mocy do -15.

potencjalnie zainteresowani PCi P-W, zauważcie i zwrócie uwage, że stała wydajność to rosnący pobór energii, to zastosowanie mocniejeszej sprężarki(często porównywalnej z modelem konkurencyjnym o nr większym).

czyli jedna pompa "daje 9 kW" przy -15 i pobiera 7 kW a inna PCi daje "7kW" a pobiera 5kW+2 kW z grzałek i która jest oszczędniejsza? :)

A tak na poważnie to kto mi to wyliczy - instalator, projektant budynku?

Od razu zaznaczę że tego w projekcie nie mam - ponoc nie było wymagane w tamtym czasie :(

Musisz koniecznie znać ten parametr dla swojego domku

[TABLE]

[TR]

[TD=width: 347, colspan: 3]Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Bez tego można tylko gdybać.

Natomiast przy T-CAPie jakieś spore przewymiarowanie mija się z celem. Jego można dobrać w miarę podobnie jak gruntówkę ze względu na możliwość zachowania "stałej" mocy do -15.

Witam wszystkich pompiarzy!!

Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st.

Komplet klimatyzacji udało mi się kupic za 1200zł na allegro

http://obrazki.elektroda.pl/8797758500_1364228157_thumb.jpg

Z jednostki wewnętrznej wydłubałem elektronikę sterującą z trzema czujnikami temperatury 1 temperatura wyj za skraplaczem , 2 temp.wejścia gazu na skraplacz

3 temp.powietrza -tutaj musiałem zmienic czujnik z ntc 10kom. na 20 kom. by móc podłączy go do rury zasilania C.O .

By oszuka procesor że silnik dmuchawy wewnę trznej pracuje potrzebny był generator na ne555 o częstotliwości 200hz.

http://obrazki.elektroda.pl/8526171400_1364228960_thumb.jpg

Do tego projektu zakupiłem wymiennik płytowy SWEP B25THX30 koszt 1500zł

http://obrazki.elektroda.pl/1211466100_1364229226_thumb.jpg

Na koniec załączam filmik:

http://filmy.elektroda.net/92_1364314920.flv

I to wszystko

Za niecałe 3 tys złotych mam idealnie pracującą pompę ciepła która sama dostosowuje swoją moc do zadanych parametrów

23 marca miała chrzest bojowy w kaliszu o 4 nad ranem było -19 st i dzielnie pracowała temp na zasilaniu 37 st co prawda moc wejściowa 2 900w

ale dała rady w domu 21 st.

normalnie przy 0 st na zewnątrz pobiera 1,5 do 1,8 kw temp na zasilaniu 37 -39st

Mam domek o pow 120 m2

z czego 70 m2 w podłogówce a 50 m2 w kaloryferach.

na razie steruję to wszystko z orginalnego pilota lg ustawiam temp 18 st to na zasilaniu co mam 36-38 st

Ale chcę zastosowac sterownik typu" lan controler" który można skonfigurowac na potrzeby tej aplikacji i wtedy mamy odzczyt wszystkich parametrów w necie

Działa suuper!!

Pozdrawiam

Młynek Grzegorz

Edytowane przez Mlynekg