Mlynekg 29.03.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) A jak rozwiązałeś odszranianie? Witam rozwiązała to firma LG a algorytm siedzi w procku Pozdrawiam Edytowane 29 Marca 2013 przez Mlynekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 29.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam rozwiązała to firma LG a algorytm siedzi w procku Pozdrawiam No tak. Nie wiem dlaczego zapomniałem, że to może być klimatyzator z funkcją grzania więc "przysposobiony" do radzenia sobie ze szronem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 29.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 nuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.03.2013 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam wszystkich pompiarzy!! Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st. No i powiedzcie mi dlaczego nie produkuje się taki PCi w takiej cenie? A w jaki sposó podłaczony jest wymiennik? Pytanie laika, który nie rozbierał nigdy klimy. Chodzi mi o płyny jakie w nim pływają. Rozumiem , że od strony wtórnej to mamy wodę w CO a od strony klimy? Sam ma w głowie taką przeróbkę ale widzę, że trochę za dużo jak na moje umiejętności trzeba w tej klimie pogrzebać. Minusem też jest brak automatycznego sterowania temp. CO. No ale tutaj można pewnie znów pogzebać i wymyśleć jakiś sterownik pogodowy. A jeszcze mam pytanie o pompę wody w CO. Co nią steruje? Chodzi non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 30.03.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) No i powiedzcie mi dlaczego nie produkuje się taki PCi w takiej cenie? A w jaki sposó podłaczony jest wymiennik? Pytanie laika, który nie rozbierał nigdy klimy. Chodzi mi o płyny jakie w nim pływają. Rozumiem , że od strony wtórnej to mamy wodę w CO a od strony klimy? Sam ma w głowie taką przeróbkę ale widzę, że trochę za dużo jak na moje umiejętności trzeba w tej klimie pogrzebać. Minusem też jest brak automatycznego sterowania temp. CO. No ale tutaj można pewnie znów pogzebać i wymyśleć jakiś sterownik pogodowy. A jeszcze mam pytanie o pompę wody w CO. Co nią steruje? Chodzi non stop? Witam LG trzy lata temu wypuściło na rynek pompe ciepła LG Therma V o mocy 9Kw cena 18500 zł Jednostka zewnętrzna jest identyczna jak w klimatyzatorze lg s30aw Rachunek 18500 - 3000 ---------- 15500 15500 zostaje za taką cenę jeśli ktoś wie o co chodzi w urządzeniu to chyba warto pokombinowac myślę że jak wydam jakieś 1200zł na zasobnik cuw z wężownicą 200 zł na zawór trójdrożny i 300zł na super elektronikę sterującą to i tak zostaje ok 14000 a działanie to samo co w oryginalnej lg thermie v Co do pomy co steruje ją elektronika z płytki wewn. klimy to znaczy po wyłączeniu chodzi jakieś trzy minuty i się wyłącza Pozdrawiam Edytowane 30 Marca 2013 przez Mlynekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.03.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.03.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 No i powiedzcie mi dlaczego nie produkuje się taki PCi w takiej cenie? Przy twoim "prawie pasywnym" spróbował bym z czymś w stylu Ulricha za <3000zł. Powinno obskoczyć 2/3 sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich pompiarzy!! Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st. Komplet klimatyzacji udało mi się kupic za 1200zł na allegro Niestety nówki w tej cenie nie uświadczymy. Komplet to przeszło 7k. By trochę zejść z ceny należałoby zastąpić Z jednostki wewnętrznej wydłubałem elektronikę sterującą z trzema czujnikami temperatury 1 temperatura wyj za skraplaczem , 2 temp.wejścia gazu na skraplacz 3 temp.powietrza -tutaj musiałem zmienic czujnik z ntc 10kom. na 20 kom. by móc podłączy go do rury zasilania C.O . jakimś tanim zamiennikiem. Odpadłby koszt jednostki wewnętrznej. Edytowane 30 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 30.03.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Niestety nówki w tej cenie nie uświadczymy. Komplet to przeszło 7k. By trochę zejść z ceny należałoby zastąpić jakimś tanim zamiennikiem. Odpadłby koszt jednostki wewnętrznej. Halo Mówimy tutaj o porządnej jednostce inverterowej a nie o tanim zamienniku typu on-off na allegro kupisz porządne używane invertery daikin,toshiba w cenie 3,5 tys bez jednostki wewnętrznej nie dasz rady bo skąd wydłubiesz elektronikę sterująca ? Wesołego Alleluja wszystkim !!!! Edytowane 30 Marca 2013 przez Mlynekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 bez jednostki wewnętrznej nie dasz rady bo skąd wydłubiesz elektronikę sterująca ? Pisałem już w tej sprawie do firmy serwisującej LG. Odpowiedź pewnie po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Napisał Mlynekg Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st. Coś mi się wydaje, że z tym wymiennikiem to cudo za długo nie pociągnie. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Coś mi się wydaje, że z tym wymiennikiem to cudo za długo nie pociągnie. A co byś zaproponował, żeby taki system działał długo i dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A co byś zaproponował, żeby taki system działał długo i dobrze ? Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi. Zastanawiałem się kiedyś nad czymś podobnym, jednak z dedykowanym sterownikiem a nie "protezą" z jednostki powietrznej. Najtańszy wymiennik SWEP jaki wówczas znalazłem kosztował ponad 500 E , i to u jakiegoś egzotycznego bułgarskiego sprzedawcy. U cywilizowanych, taki wymiennik z VAT nie był tańszy niż 650 E. Porachowałem wszystkie koszty i kupiłem gotową pompę z 5-letnią gwarancją. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi. To bardzo cenna uwaga. Odnośnie kosztów, to zależy na co się trafi i gdzie szuka, czasem można znaleźć coś o wymaganych parametrach w przystępnej cenie. Fakt, że trudno w naszym pięknym kraju, ale przecież świat, a przynajmniej Europa stoją otworem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 30.03.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 jedyny problem jaki się może pojawić w zastosowaniu klimy invertera do celów ogrzewania wody to alorytm sterowania sprężarką co może skutkować tym, że dochodząc do zadanej temperatury "pompa" nie będzie sie doregulowywać a będzie przypominać on/off'a (pozostaje kwestia wyższych temperatur) - może ale nie musi tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 30.03.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Coś mi się wydaje, że z tym wymiennikiem to cudo za długo nie pociągnie. Pratchawiec Coś mi się zdaje że na tym forum sceptyków nie brakuje..... ten typ wymiennika jest przeznaczony do pracy z gazem r410a i na razie nic lepszego nie wymyślili ciśnienie robocze 45bar testowe 65 wymienniki są ogólnodostępne bez wychodzenia z domu tylko trzeba trochę poszpera po necie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 30.03.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi. Zastanawiałem się kiedyś nad czymś podobnym, jednak z dedykowanym sterownikiem a nie "protezą" z jednostki powietrznej. Najtańszy wymiennik SWEP jaki wówczas znalazłem kosztował ponad 500 E , i to u jakiegoś egzotycznego bułgarskiego sprzedawcy. U cywilizowanych, taki wymiennik z VAT nie był tańszy niż 650 E. Porachowałem wszystkie koszty i kupiłem gotową pompę z 5-letnią gwarancją. Pratchawiec a skąd wezmiesz protokół komunikacji wew-zew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 30.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 jedyny problem jaki się może pojawić w zastosowaniu klimy invertera do celów ogrzewania wody to alorytm sterowania sprężarką co może skutkować tym, że dochodząc do zadanej temperatury "pompa" nie będzie sie doregulowywać a będzie przypominać on/off'a (pozostaje kwestia wyższych temperatur) - może ale nie musi tak być. Nie ma takiej opcjii układ trzyma temperaturę zadaną prawie constans +- 2 stopnie (płynna praca sprężarki od 15 do 100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.03.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Nie ma takiej opcjii układ trzyma temperaturę zadaną prawie constans +- 2 stopnie (płynna praca sprężarki od 15 do 100%) Szkoda, ze to juz koncowka sezonu grzewczego. Jak sie na druga zime sprawdzi, to uznasz, ze pelen sukces. Notuj zuzycie i koszta i chwal sie na forum jak dziala. Nie spodziewaj sie tez, ze ludzie ktorzy dali za swoje pompy PW tak w granicach 25-30k PLN padna przed Toba na kolana. Tutaj nikt nie lubi jak ktos jest "cwanszy" i z robi sobie cos taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 30.03.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Nie ma takiej opcjii układ trzyma temperaturę zadaną prawie constans +- 2 stopnie (płynna praca sprężarki od 15 do 100%) ale nie chodzi o to aby płynnie rozkręcała się od statu do zatrzymania, tylko aby chodziła przez np. 2 z Hz na pozimie np 40Hz, im bliżej zadanej tym agregat ma zwalniać a nie rozkręcać się aż do maxa i stop, i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts