Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich pompiarzy!!

Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st.

No i powiedzcie mi dlaczego nie produkuje się taki PCi w takiej cenie? A w jaki sposó podłaczony jest wymiennik? Pytanie laika, który nie rozbierał nigdy klimy. Chodzi mi o płyny jakie w nim pływają. Rozumiem , że od strony wtórnej to mamy wodę w CO a od strony klimy? Sam ma w głowie taką przeróbkę ale widzę, że trochę za dużo jak na moje umiejętności trzeba w tej klimie pogrzebać. Minusem też jest brak automatycznego sterowania temp. CO. No ale tutaj można pewnie znów pogzebać i wymyśleć jakiś sterownik pogodowy. A jeszcze mam pytanie o pompę wody w CO. Co nią steruje? Chodzi non stop?

No i powiedzcie mi dlaczego nie produkuje się taki PCi w takiej cenie? A w jaki sposó podłaczony jest wymiennik? Pytanie laika, który nie rozbierał nigdy klimy. Chodzi mi o płyny jakie w nim pływają. Rozumiem , że od strony wtórnej to mamy wodę w CO a od strony klimy? Sam ma w głowie taką przeróbkę ale widzę, że trochę za dużo jak na moje umiejętności trzeba w tej klimie pogrzebać. Minusem też jest brak automatycznego sterowania temp. CO. No ale tutaj można pewnie znów pogzebać i wymyśleć jakiś sterownik pogodowy. A jeszcze mam pytanie o pompę wody w CO. Co nią steruje? Chodzi non stop?

Witam

LG trzy lata temu wypuściło na rynek pompe ciepła LG Therma V o mocy 9Kw cena 18500 zł

Jednostka zewnętrzna jest identyczna jak w klimatyzatorze lg s30aw

Rachunek

18500

- 3000

----------

15500

15500 zostaje za taką cenę jeśli ktoś wie o co chodzi w urządzeniu to chyba warto pokombinowac

myślę że jak wydam jakieś 1200zł na zasobnik cuw z wężownicą 200 zł na zawór trójdrożny i 300zł na super elektronikę sterującą to i tak zostaje

ok 14000 a działanie to samo co w oryginalnej lg thermie v

Co do pomy co steruje ją elektronika z płytki wewn. klimy to znaczy po wyłączeniu chodzi jakieś trzy minuty i się wyłącza

Pozdrawiam

Edytowane przez Mlynekg

Witam wszystkich pompiarzy!!

Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st.

Komplet klimatyzacji udało mi się kupic za 1200zł na allegro

Niestety nówki w tej cenie nie uświadczymy.

Komplet to przeszło 7k.

By trochę zejść z ceny należałoby zastąpić

Z jednostki wewnętrznej wydłubałem elektronikę sterującą z trzema czujnikami temperatury 1 temperatura wyj za skraplaczem , 2 temp.wejścia gazu na skraplacz

3 temp.powietrza -tutaj musiałem zmienic czujnik z ntc 10kom. na 20 kom. by móc podłączy go do rury zasilania C.O .

jakimś tanim zamiennikiem. Odpadłby koszt jednostki wewnętrznej.

Edytowane przez klaudiusz_x

Niestety nówki w tej cenie nie uświadczymy.

Komplet to przeszło 7k.

By trochę zejść z ceny należałoby zastąpić

jakimś tanim zamiennikiem. Odpadłby koszt jednostki wewnętrznej.

Halo

Mówimy tutaj o porządnej jednostce inverterowej a nie o tanim zamienniku typu on-off

na allegro kupisz porządne używane invertery daikin,toshiba w cenie 3,5 tys

bez jednostki wewnętrznej nie dasz rady bo skąd wydłubiesz elektronikę sterująca ?

Wesołego Alleluja wszystkim !!!!

Edytowane przez Mlynekg

A co byś zaproponował, żeby taki system działał długo i dobrze ?

Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi. Zastanawiałem się kiedyś nad czymś podobnym, jednak z dedykowanym sterownikiem a nie "protezą" z jednostki powietrznej.

Najtańszy wymiennik SWEP jaki wówczas znalazłem kosztował ponad 500 E , i to u jakiegoś egzotycznego bułgarskiego sprzedawcy.

U cywilizowanych, taki wymiennik z VAT nie był tańszy niż 650 E. Porachowałem wszystkie koszty i kupiłem gotową pompę z 5-letnią gwarancją.

Pratchawiec

Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi.

To bardzo cenna uwaga. Odnośnie kosztów, to zależy na co się trafi i gdzie szuka, czasem można znaleźć coś o wymaganych parametrach w przystępnej cenie. Fakt, że trudno w naszym pięknym kraju, ale przecież świat, a przynajmniej Europa stoją otworem ;-)

jedyny problem jaki się może pojawić w zastosowaniu klimy invertera do celów ogrzewania wody to alorytm sterowania sprężarką co może skutkować tym, że dochodząc do zadanej temperatury "pompa" nie będzie sie doregulowywać a będzie przypominać on/off'a (pozostaje kwestia wyższych temperatur) - może ale nie musi tak być.

Coś mi się wydaje, że z tym wymiennikiem to cudo za długo nie pociągnie.

Pratchawiec

Coś mi się zdaje że na tym forum sceptyków nie brakuje.....

ten typ wymiennika jest przeznaczony do pracy z gazem r410a i na razie nic lepszego nie wymyślili

ciśnienie robocze 45bar testowe 65 wymienniki są ogólnodostępne bez wychodzenia z domu tylko trzeba trochę poszpera po necie

Pozdrawiam

Zastosowałbym wymiennik przystosowany do ciśnienia roboczego 650 psi. Zastanawiałem się kiedyś nad czymś podobnym, jednak z dedykowanym sterownikiem a nie "protezą" z jednostki powietrznej.

Najtańszy wymiennik SWEP jaki wówczas znalazłem kosztował ponad 500 E , i to u jakiegoś egzotycznego bułgarskiego sprzedawcy.

U cywilizowanych, taki wymiennik z VAT nie był tańszy niż 650 E. Porachowałem wszystkie koszty i kupiłem gotową pompę z 5-letnią gwarancją.

Pratchawiec

a skąd wezmiesz protokół komunikacji wew-zew?

jedyny problem jaki się może pojawić w zastosowaniu klimy invertera do celów ogrzewania wody to alorytm sterowania sprężarką co może skutkować tym, że dochodząc do zadanej temperatury "pompa" nie będzie sie doregulowywać a będzie przypominać on/off'a (pozostaje kwestia wyższych temperatur) - może ale nie musi tak być.

Nie ma takiej opcjii układ trzyma temperaturę zadaną prawie constans +- 2 stopnie (płynna praca sprężarki od 15 do 100%)

Nie ma takiej opcjii układ trzyma temperaturę zadaną prawie constans +- 2 stopnie (płynna praca sprężarki od 15 do 100%)

Szkoda, ze to juz koncowka sezonu grzewczego. Jak sie na druga zime sprawdzi, to uznasz, ze pelen sukces. Notuj zuzycie i koszta i chwal sie na forum jak dziala.

Nie spodziewaj sie tez, ze ludzie ktorzy dali za swoje pompy PW tak w granicach 25-30k PLN padna przed Toba na kolana. Tutaj nikt nie lubi jak ktos jest "cwanszy" i z robi sobie cos taniej. ;)

ale nie chodzi o to aby płynnie rozkręcała się od statu do zatrzymania, tylko aby chodziła przez np. 2 z Hz na pozimie np 40Hz, im bliżej zadanej tym agregat ma zwalniać a nie rozkręcać się aż do maxa i stop, i tak w kółko

ten typ wymiennika jest przeznaczony do pracy z gazem r410a i na razie nic lepszego nie wymyślili

ciśnienie robocze 45bar testowe 65 wymienniki są ogólnodostępne bez wychodzenia z domu tylko trzeba trochę poszpera po necie

a skąd wezmiesz protokół komunikacji wew-zew?

1. Według mojego rozeznania ten wymiennik może pracować z ciśnieniem do 36 barów, ciśnienie testowe 50 b. Może jestem w błędzie. Najlepiej pokaż kartę katalogową.

Znalazłem coś takiego:

Zničení deskového výměníku Před 1 rokem, 1 měsícem

Dobrý den

stal se mi takový problém, poskládal jsem si tepelné čerpadlo vzduch -voda 14kw R410a , praskl mi dvakrát výměník do vody, kondenzátor používám desková výměník swep B25THx30, el.expanzní ventil Carel , EEV ,vys.tlak vypnutí 38bar a nízký 1,5baru , tlak dle manometru na výtlaku mi chodí o 7°C vyšší s teplotou vody vycházející z kondazátoru, stalo se při teplotě vody 28°C, odtávání po 40min, reverzním chodem , venkovní jednotka je umístěna na střeše převýšení 9m oproti kondenzátoru ,nenapadá vás čím by se to mohlo stát.děkuji

przekład z google tłumacz

Witam

, stałem się taki problem, mam pieced powietrza pompy ciepła do wody 14 kilowatów R410A, pęknięty mnie dwa razy w wymienniku wody, pojemnościowy użyciu płyty Swep wymiennika B25THx30, el.expanzní zawór Carel, EEV, vys.tlak off 1 38bar i niskie, 5bar, manometr według rozładować mi iść do 7 ° C powyżej temperatury wody pochodzącej kondazátoru, stało się w temperaturze wody 28 ° C, rozmrażanie po 40min, lewo, jednostka zewnętrzna znajduje się na elewacji dachu 9 m kondensatora porównaniu myślisz Co to ​​może stát.děkuji

http://www.eltex-km.cz/cs/diskuzni-forum/7-tepelna-cerpadla-vzduch-voda/47-zniceni-deskoveho-vymeniku

2. Z dedykowanego lub samodzielnie skonstruowanego sterownika, ale na czymś takim nie znam się kompletnie.

Pozdrawiam

Pratchawiec