Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

pierwszy sezon minął i wydałeś pewnie z 3k więcej na prąd więc teraz piec który już masz+ twoje wynalazki + to co więcej wydałeś na pierwszy sezon = dobra pompa

Jeżeli wydałem "3k więcej na prąd" według Ciebie to oznacza, że PCi nie dość że pracowała by u mnie za darmo to musiała by spowodować ujemne zużycie prądu bo wydałem jak na razie do dziś 2400zł za ogrzewanie. Dla tego też upieram się, że dla mnie PCi może kosztować maks 5 tys inaczej nie ma sensu bo się nie zwróci. A jeżeli jeszcze zacznie się psuć to można sobie tylko w łeb strzelić.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli wydałem "3k więcej na prąd" według Ciebie to oznacza, że PCi nie dość że pracowała by u mnie za darmo to musiała by spowodować ujemne zużycie prądu bo wydałem jak na razie do dziś 2400zł za ogrzewanie. Dla tego też upieram się, że dla mnie PCi może kosztować maks 5 tys inaczej nie ma sensu bo się nie zwróci. A jeżeli jeszcze zacznie się psuć to można sobie tylko w łeb strzelić.

A cwu ??? na 4 osoby to coś koło 3k/rok prądem - pompa ok. 1k to oszczędność 2k / rok + ogrzewanie niech będzie połowa z tego co zapłaciłeś (myślę że jednak 60 - 70% mniej)

Czyli co? COP jest <1? Bo jeżeli nie (a prawie na pewno tak jest) to co może być w tym nieekonomicznego w porównaniu do grzałki elektrycznej?

Trzeba zapytać Mar1974 czy to czasem nie chińskie cudo na kapilarze dla zmyły z niemiecką nazwą.

Dlaczego sobie takiej nie kupiłeś - drugi Artur sobie wypasiona a inni chiński szajs.

Chyba jedyny plus euro komuny to zakaz sprowadzania urządzeń poniżej kl. A - więc spieszcie się miłośnicy szajsu

Dla tego też upieram się, że dla mnie PCi może kosztować maks 5 tys inaczej nie ma sensu bo się nie zwróci.

to albo sobie sam poskładaj taką pompę albo dalej grzej prądem...

po co Ci pompa? bawisz się w Arturka? zbudowałeś dom do grzania COP 1 to grzej COP 1 i nie narzekaj, że nikt Ci nie chce sprzedać markowej pompy za 5 tys bo Ty byś tak chciał...

Dlaczego sobie takiej nie kupiłeś - drugi Artur sobie wypasiona a inni chiński szajs.

Nie kupiłem bo dla mnie 3,5kW to 3x za mało no i nie ograniczałem budżetu do 5kzł. Bitter popełnił wg mnie błąd na starcie bo zainwestował w kospela i zasobnik CWU bez wężownicy. Teraz stają się one balastem przy próbie zmiany na PC :(

Bitter popełnił wg mnie błąd na starcie bo zainwestował w kospela i zasobnik CWU bez wężownicy. Teraz stają się one balastem przy próbie zmiany na PC :(

Żaden błąd. Było to przemyślane rozwiązanie. Bojler ma fajny system sterowania, który kontroluje zużycie energii i grzeje mocniej w taniej taryfie a w drogiej ma algorytm do obliczania potrzebnej wody ("uczy" się). W momencie kiedy budowałem dom nie było alternatywy dla pieca elektrycznego. Jeżeli wydałem na ogrzewanie 2400zł to przy PCi powietrznej za "naście" tysięcy zaoszczędził bym 1200zł rocznie plus może z 400 na CWU czyli maks 1600zł. Nie uwzględniam kominka, a w przyszłym roku będę w nim palił. W tym było tylko przez 1,5 miesiąca w salonie bo potem mi się drewno skończyło. Tak więc 1600zł oznacza, że pCI za 16 tys zwracała by mi się (cena pompy minus cena kospela i zasobnika) jakieś 8 lat. Ponieważ nie mam kasy na zakup PCI muszę to pomnożyć razy dwa bo musiałbym wziąć na to kredyt. Oznacza to 16 lat oczekiwania na zwrot. Nie ma szans, żeby PCi tyle wytrzymała, już nie wspominając o naprawach po drodze i nerwach. Czyli PCi nie zwróciła by mi się nigdy Ponieważ nie byłem pewien moich wyliczeń (pokazywały 5800kWh/rok) zainwestowałem w piec bo 3 tys mogę sobie pozwolić wyrzucić na śmietnik jak trzeba będzie albo opylić za pół ceny gdzieś w necie. Okazało się, że wyliczenia się nie sprawdziły ale to mój pierwszy rok i nie oszczędzałem na grzaniu (temp od 23-25 stopni). Zużyłem 7500kWh.

A cwu ??? na 4 osoby to coś koło 3k/rok prądem - pompa ok. 1k to oszczędność 2k / rok + ogrzewanie niech będzie połowa z tego co zapłaciłeś (myślę że jednak 60 - 70% mniej)

mkm rozumiem, żeś instalator pomp i takie bzdury wciskasz klientom, wywołując u nich znaną metodą techniki 5 pytań, zagrożenie jakie może ich spotkać a jak już ich nakręcisz to cudem okazuje się, że masz na to lekarstwo. Wiem, wiem technika działa, pod warunkiem, że nie trafi się taki co sam w sprzedaży pracuje i ją zna. Żeby wydać 3k na CWU musiałbym lać wodę nie do wanny ale do całej łazienki. Kąpiemy się głównie pod prysznicem bo szybciej i wygodniej. Wanna służy od czasu do czasu do wylegiwania się. Ja od października "zaliczyłem" wannę uważaj ..... dwa razy po ciężkiej robocie na mrozie fizycznej kiedy chciałem się wygrzać.

to albo sobie sam poskładaj taką pompę albo dalej grzej prądem...

po co Ci pompa? bawisz się w Arturka? zbudowałeś dom do grzania COP 1 to grzej COP 1 i nie narzekaj, że nikt Ci nie chce sprzedać markowej pompy za 5 tys bo Ty byś tak chciał...

A co żal Ci? Skoro zbudowałem dom pod COP=1 to nie mogę sobie zaoszczędzić prądu? Szukam rozwiązań. Gdyby takie były i ludzie budowali dom jak mój to nie byłoby problemu z efektem cieplarnianym, smrodem ze śmieciuchów na ulicy i przerzucaniem ton śmierdzącego węgla. Dom dobrze ocieplony, malutka PCI powietrzna do ogrzania i heja.

bzdury nie bzdury mam kolegę z branży (gazownik) ma stary dom z "weglówką" podajnik dmuchawa dwie pompy obiegowe i miał zbiornik wężownica + grzałka na lato - latem + 250 do rachunku/ miesiąc, kupił Aristona 250 Pc + wężownica i zdziwko bo latem rachunek tyle samo co zimą - pc bierze tyle co kotłownia Edytowane przez mkm silesia

Żal Wam d..ę ściska,że ludzie nie kupują u Ciebie(u Was) za kosmiczną kasę pompy tylko budują dobre domy pod pompę 3kW ?

(....)

Arturo, a co to jest "dobry dom"????

Dobry jest z niskim zapotrzebowaniem a zły z dużym? - i w efekcie inwestor który buduje sobie chatę powiedzmy mocno odbiegającą od pasywnej jest idiotą?

Akurat jestem w trakcie wykonywania dolnego źródła do domu z zapotrzebowaniem 22kW i uważam że to o wiele "lepszy" dom od Twojego, płaskie dachy, trzy poziomy. Niesamowita prostota, widać to zwłaszcza wśród typowej zabudowy. BEZ URAZY.

Właściciel będzie się tam czuł komfortowo, tak jak lubi...

Więc nie mierz wszystkich swoją miarką.

Żal Wam d..ę ściska,że ludzie nie kupują u Ciebie(u Was) za kosmiczną kasę pompy tylko budują dobre domy pod pompę 3kW ?

U niektórych zużycie na cwu jest większe niż na c.o a pakować się w pompę ciepła tylko do cwu jest bezsensem,jeśli już to można to połączyć z c.o.

Ilez razy muszę powtórzyć,że gdybym miał kupić pompę ciepła za ponad 20tys.zł to grzałbym kospelem lub kombinacją taniej pompy do cwu+Kospel ?

pompa 3kw kosztuje tyle co 7kw w tym roku sprzedam tylko jedna powyżej 10kw reszta to max 9kw i to mnie cieszy bo do dobrych domów nie opłaca się robić gruntówek z odwiertami

i jeszcze mam pytanie na twoją pc fakturę już masz ?

a tak aby rozwiać twoje obawy umowy podpisuję już na 2014 rynek rośnie więc może wróć do branży Panie Prezesie klienci czekają ci którym obiecałeś dokończyć instalacje też (pamiętasz klienta z Mysłowic bardzo zadowolony ze współpracy z tobą :) )

Ilez razy muszę powtórzyć,że gdybym miał kupić pompę ciepła za ponad 20tys.zł za całość z cwu i montażem to grzałbym Kospelem lub kombinacją taniej pompy do cwu+Kospel ?

Ale Ty dales za pompe wiecej niz 20k, plus jakies niewiadome dodatki w udzialach, wiec o co Ci chodzi?

Pozdrawiam

Nie wiem o kim mówisz.

Sprzedasz mi 7kW za 5tys.zł ? Biorę :)

Czemu kłamiesz ? Myślisz,ze ludzie pójdą na taką głupią gadkę ?

Nie mam faktury ale mam umowę.

Nie sprzedaję pomp - nie mam sklepu

"robię" instalacje której elementem jest czasem pompa ciepła albo inny agregat chłodniczy

Edytowane przez mkm silesia