miloszenko 15.04.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Post był odpowiedzią na głupie przytyki mkm i Sławka na temat połączenia "badziewnej" pompy do cwu w celu wspomagania c.o. zamiast Panasonica,który sprzedaje mkm a Sławek dobrze się czai ze swoją firmą... Post.nr.317 w moim dzienniku budowy. W dobrze zaizololowanym domu zużycie na c.o jest np.4000kWh ale zużycie na cwu jest np.6000kWh i co wtedy ? Czyli dales 22k, to tym bardziej nie wiem o co Ci chodzi. Swoja droge te 6000 KWh na wode to daje 17 KWh na dobe, toz to mogles Jaskowi dac extra zarobic i za 5K bys polowe z tego rocznie zaoszczedzil:P Z 1,5k wstawiasz Kospela i masz ponad 15 tysi w kieszeni. CIezko mi to pojac czemu masz tak a nie inaczej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.04.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Żeby przyoszczędzić to można by było kupić pompę ciepła do cwu i wstawić do bufora z grzałką jako wpomaganie c.o i mieć przez 80% sezonu grzewczego cop 1 to lepiej kupić druga grzałkę za 150zł bo w niej nie padnie sprężarka i w drugiej taryfie będą grzały dwie Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.04.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Grzałka 2kW od pralki PS663 kosztuje 20 złociszy. Inwencja twórcza gratis.Jakie kilopeeleny na jakieś KOSPEL'e?Można TANIO? MOŻNA!!!!!!(Nie zapomnijcie o kilku zabezpieczeniach przed przegrzaniem i to skutecznych, życie i zdrowie ważniejsze.) PSTrochę żartowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.04.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 wypasiona za 150 http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-1-3kw-3000w-i3122764884.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.04.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Widzę,że nie wiesz o czym piszesz.Ty taki wielki instalator i nie masz zielonego pojęcia o ogrzewaniu ? Wspólczuje Twoim byłym klientom bo nowych z takimi gadkami tutaj nie znajdziesz,no chyaba,że jeleni... Policz dokładnie ile takich grzałek trzeba,żeby wykorzystać w 100% II taryfę przy domu z obciążeniem cieplnym 4kW,dodaj do tego odpowiedni bufor z ociepleniem i z węzownicą do cwu,dodaj do tego sterowanie tym systemem,odejmij od tego cenę Kospela i bojlera i przekonasz się jak jesteś zielony w instalacjach grzewczych To możesz u siebie w Przyszowicach na powstańców złożyć wyrazy ubolewania mojemu byłemu klientowi i przestrzec jego sąsiada od razu a przy okazji zrobić mu podłogówkę za 50zł/m2 i pompę za 5k zapraszam do współzawodnictwa tylko uważaj bo Pstrowskiemu na grób srali a w jednym polskim filmie gość dostał gorące cegły do łap ale to było za komuny więc dawno i nie prawda teraz jest kapitalizm i nikt ci nie zabroni dokładać do interesu (byle nie z zaliczek). p.s. i nie bierz wszystkiego tak poważnie Mr COP 001 with licence to heat... to tylko pisanie w necie Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.04.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Post był odpowiedzią na głupie przytyki mkm i Sławka na temat połączenia "badziewnej" pompy do cwu w celu wspomagania c.o. zamiast Panasonica,który sprzedaje mkm a Sławek dobrze się czai ze swoją firmą... ...skoro każdemu radzisz podłączenie badziewnej pompy do cwu to dlaczego sam tego nie zrobiłeś? przecież zbudowałeś cudowny dom pod cop 1 (aha, nie uwzględniłeś w swoich planach, że oprócz ogrzewania trzeba się myć a uwierz mi - każdy się myje nie tylko Ty więc nikogo nie satysfakcjonuje samo grzanie) ja uważam pc za idealne rozwiązanie i na pewno jak się wybuduję to u mnie będzie pc bez dorabiania do tego takiej ideologii jaką Ty dorabiasz kupując pc... co do mojej pracy zawodowej to w przypadku tej dyskusji nie ma znaczenia co robię, poza tym jeżeli nawet mam firmę to pokaż mi na forum kogokolwiek kto otrzymał ode mnie ofertę na cokolwiek, i nie mam drugiego wcielenia jak co poniektórzy, jestem tutaj bo mnie to bawi, szczególnie bawi mnie argumentacja takich "mędrców" jak Ty i takich krętaczy i oszustów jak Twój wspólnik (swoją drogą macie szansę na sukces - taki tandem profesjonalistów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.04.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie interesują mnie prowizorki jaśka,bo nie są tak sprawne jak on sam gada i czy wogóle działają to jedna wielka niewiadoma,22tys.zł to cena z podłogówką,sama pompa z zasobnikiem to 16tys.zł(a nawet taniej bo płaciłem gotówką za promocyjną cenę na pól roku przed montażem) i COP2,5 dla w sumie 9tys.kWh a Kospel dla 4,5tys.kWh z COP1+pompa ciepła do cwu dla 4,5kWh z COP2,5 to koszt ok.11tys.zł. To dla tych ,co mówią,że za samą pompę płaciłem ponad 20tys.zł a musiałbym chyba na głowę upaść zgadzając się na taką cenę przy powyższych wyliczeniach. Żeby przyoszczędzić to można by było kupić pompę ciepła do cwu i wstawić do bufora z grzałką jako wpomaganie c.o witam piszesz, że nie interesuje cię prowizorki dla mnie montaz pompy URLICH do cwu do grzania co to nic innego znasz kogoś kto grzeje czymś takim dom? ja nie a wiele takich pomp już widziałem - co innego "lekkie wspomaganie" w lecie, w okresach przejściowych nie grzewczych (ogrzewanie grzejników w łazienkach) tyle i nic więcej za słaba pompa, nawet sam producent podaje - przeznaczenie pompa do cwu a nie co pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.04.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Czyli co? COP jest <1? Bo jeżeli nie (a prawie na pewno tak jest) to co może być w tym nieekonomicznego w porównaniu do grzałki elektrycznej? witam oczywiście nieekonomiczne i dalej jak wczesniej napisał wczoraj MKM SILESIA post chyba 11048: "Żeby przyoszczędzić to można by było kupić pompę ciepła do cwu i wstawić do bufora z grzałką jako wpomaganie c.o i mieć przez 80% sezonu grzewczego cop 1 to lepiej kupić druga grzałkę za 150zł bo w niej nie padnie sprężarka i w drugiej taryfie będą grzały dwie" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.04.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 bzdury nie bzdury mam kolegę z branży (gazownik) ma stary dom z "weglówką" podajnik dmuchawa dwie pompy obiegowe i miał zbiornik wężownica + grzałka na lato - latem + 250 do rachunku/ miesiąc, kupił Aristona 250 Pc + wężownica i zdziwko bo latem rachunek tyle samo co zimą - pc bierze tyle co kotłownia Zgodzę się z Tobą, że PCI może kosztować tyle co kotłownia węglowa o upierdliwości nie wspominając. Ale ja mam dobrze ocieplony dom i nie da się porównać z kiepsko ocieplonym zasilanym węglowcem. witam piszesz, że nie interesuje cię prowizorki dla mnie montaz pompy URLICH do cwu do grzania co to nic innego znasz kogoś kto grzeje czymś takim dom? ja nie a wiele takich pomp już widziałem - co innego "lekkie wspomaganie" w lecie, w okresach przejściowych nie grzewczych (ogrzewanie grzejników w łazienkach) tyle i nic więcej za słaba pompa, nawet sam producent podaje - przeznaczenie pompa do cwu a nie co pozdrawiam Łatwo policzyć, że taka pompa do wody jest w stanie u mnie grzać samodzielnie przez połowę sezonu grzewczego nie używając grzałek. Jak się więc nie nadaje? No chyba, że nie może pracować non stop, ma słabe parametry przy mrozach, kłopoty z odszranianiem itp. Ale sama moc 3kW zupełnie by mi wystarczyła plus do tego grzałki 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 16.04.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Inni agenci z licence to heat tez szukaja the ultimate solution na CO i CWU < 5k.... Kozystajac z PC.... Wiesz, jakby całe to forum dopuszczało jedynie poklepywanie się po ramionach i utwierdzanie w przekonaniu, że nie ma co kombinować, należy pójść do instalatora i wyłożyć 50 tysi i mieć tak samo jak Kowalski 5 lat temu, no to rozumiesz nudno by było. Cała jazda bierze się stąd, że wszyscy by chcieli CWU 60* przy mrozach -25* (a co, nawet im -20* nie starcza), a tu panie fizyka przeszkadza. Natomiast jak obetniesz skrajności i będziesz się poruszał gdzieś po środku - średnia sezonu i 35* na zasilaniu, nagle wachlarz możliwości "po taniości" się bardzo rozszerza. Także daj innym pobawić się intelektualnie, Ty od tego nie zbiedniejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Dylematy... Od początku budowałem dom pod PC i od początku wiedziałem jakie ocieplenie jest najbardziej, w perspektywie czasu ekonomiczne. Trzeba było znaleźć ten złoty środek. Dokładanie bezsensownie centymetrów ocieplenia nie wpłynęło by przecież na zmniejszenie zapotrzebowania na CWU! Wiedziałem, że mając PC mój dom na CO będzie zużywał około 3000kWh w 80-90% w drugiej taryfie. Bicie się o dalsze oszczędności było by po prostu nieekonomiczne. Co niektórzy wybierają inną drogę. Biją się o każdą kWh na CO (nie wiadomo czemu rozbijając ją z CWU), a później szukają metody grzania. Pamiętajmy, że im bardziej zbliżamy się do domu pasywnego, tym mniej się opłaca jakikolwiek system grzania! Ale pozostaje CWU. I tutaj trzeba sobie od początku zadać pytanie. Czy warto, często za niemałe pieniądze bić się o każdą kWh na CO czy nie lepiej od razu postawić na PC do CO i CWU? Budujemy dom jaki chcemy, przyzwoicie go ocieplamy, wstawiamy PC, mamy tanio i komfortowo. Cóż chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 16.04.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Cóż chcieć więcej? Zabawy intelektualnej. Biedni nie jesteśmy, ale chodzi o to żeby było z sensem. Pasywni, no offense, Bitter, w moim odczuciu przegrali i nie ma co do nich wracać. Bo 2 K na CO + 4 K na CWU to wciąż półtora raza więcej niż 8 K na CO + 4 K na CWU podzielone przez COP = 3. Ale oszczędzać na izolacji też trzeba mądrze - nie ma sensu redukować wełny, bo jest tania jak barszcz, natomiast na teraz wydaje mi się że więcej niż 10 cm XPS-a lub EPS-a 200 pod płytą fundamentową nie ma sensu ekonomicznego. Wracając do pomp. Na chwilę obecną wydaje mi się, że należy miec zasobnik pośredni na 30*. bo podgrzanie do takiej temp. to połowa kosztu i o wiele wyższy COP, a żeby dostać swoje np. 240 l. 40* nie trzeba już relacji 180 ciepłej i 60 zimnej tylko po 120 każdej. Tak więc zamiast jednego 300 l. lepiej nam zrobią dwa po 150 l., niech będzie 200 l. A do 30* to można wodę grzać właściwie czymkolwiek, razem z podłogówką i równolegle z podgrzewaniem drugiego zasobnika w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Dylematy... Od początku budowałem dom pod PC i od początku wiedziałem jakie ocieplenie jest najbardziej, w perspektywie czasu ekonomiczne. Trzeba było znaleźć ten złoty środek. Dokładanie bezsensownie centymetrów ocieplenia nie wpłynęło by przecież na zmniejszenie zapotrzebowania na CWU! Wiedziałem, że mając PC mój dom na CO będzie zużywał około 3000kWh w 80-90% w drugiej taryfie. Bicie się o dalsze oszczędności było by po prostu nieekonomiczne. Co niektórzy wybierają inną drogę. Biją się o każdą kWh na CO (nie wiadomo czemu rozbijając ją z CWU), a później szukają metody grzania. Pamiętajmy, że im bardziej zbliżamy się do domu pasywnego, tym mniej się opłaca jakikolwiek system grzania! Ale pozostaje CWU. I tutaj trzeba sobie od początku zadać pytanie. Czy warto, często za niemałe pieniądze bić się o każdą kWh na CO czy nie lepiej od razu postawić na PC do CO i CWU? Budujemy dom jaki chcemy, przyzwoicie go ocieplamy, wstawiamy PC, mamy tanio i komfortowo. Cóż chcieć więcej? Nie wiedzieć czemu muszę się z tobą zgodzić. U nas już z chwilą wbicia pierwszej łyzki koparkowej było wiadomo że będzie PC p-w. A zarzynać się o każdą kWh nie mamy zamiaru. Dom jest dla nas nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 obecne zużycie wynagradza mi wszystkie defrostyja żadnego sposobu grzania nie mam zamiaru krytykować .ARTUR za łatwo ci przychodzi wszystko sprowadzać do parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.04.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Liwko ma rację.Pozostaje kwestia „niewolniczego” postrzegania grzania CWU – zwłaszcza w okresie zimowym przez powietrzne PCi.A kto i gdzie napisał (powiedział), że PCi musi zawsze podgrzewać CWU do „zadanej” temperatury ?Wszak COP PCi, mocno zależy od temperatury GZ, a mając na uwadze powietrzną PCi ten problem jest zwielokrotniony.Nie prościej jest podgrzewanie do temperatury potrzebnej do CO, a resztę dogrzewać w małych (3 – 4kW) elektronicznych przepływowych podgrzewaczach, w miejscu poboru CWU ?Nie potrzebne będą pompy cyrkulacyjne, brak strat z tym związanych, możliwość zastosowania PCi o mniejszej mocy, ……………… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 16.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie prościej jest podgrzewanie do temperatury potrzebnej do CO, a resztę dogrzewać w małych (3 – 4kW) elektronicznych przepływowych podgrzewaczach, w miejscu poboru CWU ? No to nie lepiej sobie dostawić bojler za kilkaset zł, jak w mojej propozycji? Przynajmniej będziesz miał w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.04.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Widzę, że się nieźle rozkręcacie. Za chwilę okaże się, że można się przecież myć zimną wodą albo dolać do miski z czajnika podgrzanego na ognisku. Tylko w imię czego? Oszczędzenia kilku(dziesięciu) zł na miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Za chwilę okaże się, że można się przecież myć zimną wodą albo dolać do miski z czajnika podgrzanego na ognisku. Ja bym poszedł o krok dalej - można nie myć się wcale, ew raz na tydzień u teściów jakby Artur poszedł tą drogą to by mu Kospel z COP 1 hulał i całe jego przemyślenia nabrałyby większego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.04.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Budujemy dom jaki chcemy, przyzwoicie go ocieplamy, wstawiamy PC, mamy tanio i komfortowo. Cóż chcieć więcej? Wszystko byłoby fajnie o ile PCI popracuje Ci bezawaryjnie 20 lat. Dla mojego zużycia CO (jak wiesz nie oszczędzam na ogrzewaniu wręcz mam za gorąco) plus CWU które wyniesie w roku ok 3500zł PCI za naście tysięcy jest nieopłacalna. Raz zakup, dwa koszt kredytu, trzy przeglądy serwisy, naprawy itp. Czy skoro wydaję na CWU 800zł w roku to koniecznie mam wziąć PCI bo wtedy będę mógł lać całe wanny wody albo stać godzinami pod prysznicem? Ale ja tego nie potrzebuję. Nie oszczędzam na niczym poza normalnymi sprawami, które każdy rozsądny gospodarz powinien robić, czyli np wyłączam cyrkulacje w nocy (automatycznie of course), mam w kuchni przepływowy ogrzewacz, mam krany z sensorami i woda nie leci przez 5 minut golenia non stop. itp itd. Dla mnie to normalne oszczędzanie wody, które nie kosztuje mnie nic bo mam zwyczaj oszczędzania choćby dlatego, że PCI nie załatwia kosztów wody i kanalizacji.. Pasywni, no offense, Bitter, w moim odczuciu przegrali i nie ma co do nich wracać. Bo 2 K na CO + 4 K na CWU to wciąż półtora raza więcej niż 8 K na CO + 4 K na CWU podzielone przez COP = 3. . Andriuss pitolisz jak potłuczony. Sam jesteś przegrany. A co powiesz na 2,4K na CO i 0,8K na CWU? Takich wariantów nie bierzesz pod uwagę? A tak jest u mnie przy grzaniu Kospelem z COP=1. Na czym przegrałem według Ciebie? Że nie wywaliem 20 tys na PCI i płacę ten tysiąc, półtora co rok więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Artur zakładał i ma w domu tylko wannę,dlatego do cwu zakłądał pompę ciepła ale mijało się to z sensem przy pompie ciepła do całości za 16tys.zł. Kurdę nie mogę ogarnąć jakie to upierdliwe ciągle się kąpać w wannie. Poranny prysznic rach ciach i już, a tu czekać aż woda się naleje, kapiel i potem wypuszczanie wody, szorowanie wanny ... masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts