Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz mam wrażenie, że rozmawiam z jakimś mało kumatym bucem.

Tak ... nie zmierzone są rejony ludzkiej nie kumacji jak śpiewa Kazik

jakie to polskie jak ktoś ma inne zdanie to jest ....

znam gościa co kupił żonie deszczownie a teraz liczy czas spędzony przez nią w kąpieli

nie idźcie tą droga sabo i bitterze

Tak ... nie zmierzone są rejony ludzkiej nie kumacji jak śpiewa Kazik

jakie to polskie jak ktoś ma inne zdanie to jest ....

znam gościa co kupił żonie deszczownie a teraz liczy czas spędzony przez nią w kąpieli

nie idźcie tą droga sabo i bitterze

Wiesz bo niektórym się nie przelewa. Może dla Ciebie to trudne do zrozumienia ale czasem ludziom nie starcza do "pierwszego". Wobec tego nie lubią kiedy marnuje się coś co bez wielkiego uszczerbku dla jakości życia można zaoszczędzić. Ale syty nie zrozumie głodnego. Nie mam nic przeciwko marnowaniu wody energii itp. Mnie na to nie stać a nawet gdyby było wolę zaoszczędzić i wydać na cenniejsze w życiu rzeczy jak np. prezent dla dziecka.

A wodę do basenu naleję z własnej studni. Wiem, że Ty napełnił byś ją szampanem ale coż, ja będę miał zwykłą wodę ze studni.

Gość Arturo72
Kospel jest jak człowiek śniegu albo Yeti... wielu o nim mówi, ale nikt go nigdy w kotłowni nie widział ;)

Bo nikt z grzejących Kospelem nie ma potrzeby uderzania na forum pomp ciepła po pompy ciepła za ponad 20tys.zł.

Wejdź na temat "grzejący elektrycznością" to zobaczysz Kospele.

eee... nie przesadzaj po prostu mam inne zdanie na temat kospel vs pc pw tyle i tylko tyle

Trudno żebyś nie miał, w końcu z tego żyjesz, więc głupio by było sobie strzelać w kolano. Nigdy nie spotkałem też urzędnika, który by twierdził, że nie jest niezbędny w tej armii 600 tys. ludzi, i właściwie można by sprawy zorganizować inaczej kosztem jego etatu.

Trudno żebyś nie miał, w końcu z tego żyjesz, więc głupio by było sobie strzelać w kolano. Nigdy nie spotkałem też urzędnika, który by twierdził, że nie jest niezbędny w tej armii 600 tys. ludzi, i właściwie można by sprawy zorganizować inaczej kosztem jego etatu.

Jak chcesz to zrobię ci instalacje z kospelem (choć w/g mnie to bez sensu lepiej dołożyć 9k na pompę pw) robię trochę więcej instalacji niż Ty i wiem ile kosztuje eksploatacja zwłaszcza w pierwszym sezonie (budynek nie wysuszony) gdzie czasem grzeje jeszcze "budowę" czy jak kto woli nie ukończony budynek.

Co do urzędników to jesteśmy na drugim miejscu za Albanią w ilości przeliczając na liczbę ludności - ale rząd nad tym pracuje - tanie państwo- w końcu w czymś musimy być najlepsi.

Pamiętaj też że każda podwyżka energii to dla ciebie 100% dla użytkownika pompy to 30 do 40%

Bo nikt z grzejących Kospelem nie ma potrzeby uderzania na forum pomp ciepła po pompy ciepła za ponad 20tys.zł.

Wejdź na temat "grzejący elektrycznością" to zobaczysz Kospele.

pompy ciepła do takich domów kosztują 2/3 tego co piszesz tj ok. 3 kospele i zużywają 3 do 4 razy mniej "prądu" prąd będzie drożał bo jeszcze nigdy nie staniał i to trzeba tez brać pod uwagę

wiem ile kosztuje eksploatacja zwłaszcza w pierwszym sezonie (budynek nie wysuszony) gdzie czasem grzeje jeszcze "budowę" czy jak kto woli nie ukończony budynek.

Mnie kosztowało 2400zł, spotkałeś takie domy?

pompy ciepła do takich domów kosztują 2/3 tego co piszesz tj ok. 3 kospele i zużywają 3 do 4 razy mniej "prądu" prąd będzie drożał bo jeszcze nigdy nie staniał i to trzeba tez brać pod uwagę

3 Kospele kosztują 9 tys. Jak mi w tej cenie z montażem zrobisz PCI, która przy minus 15 ma jeszcze COP2, oczywiście split żeby mi w chałupie sprężarka nie hałasowała, dasz 5 lat gwarancji na całość to biorę.

Wiele zależy od tego, w co kto wierzy (w kontekście podwyżek prądu) i do jakiego kredytu ma dostęp. Jeśli do hipotecznego, to pół biedy, ale gdyby ktoś zechciał wziąć 15 KPLN w ratach równych na 10% na 10 lat, płaciłby ratę dokładnie 200 miesięcznie i 2400 rocznie. Przemyśl to w kontekście zużycia na CO Bittera.

Wiele zależy od tego, w co kto wierzy (w kontekście podwyżek prądu) i do jakiego kredytu ma dostęp. Jeśli do hipotecznego, to pół biedy, ale gdyby ktoś zechciał wziąć 15 KPLN w ratach równych na 10% na 10 lat, płaciłby ratę dokładnie 200 miesięcznie i 2400 rocznie. Przemyśl to w kontekście zużycia na CO Bittera.

Czyli ja bym płacił zamiast 3200 CO+CWU za prąd 4 tys zakładając COP2. 10 lat to daje 40 tys za prąd do PCi plus koszt PCi. Za "czysty" prąd 32 tys przez 10 lat ... jeszcze brakuje kilku lat żeby było taniej ;-( ....

3 Kospele kosztują 9 tys. Jak mi w tej cenie z montażem zrobisz PCI, która przy minus 15 ma jeszcze COP2, oczywiście split żeby mi w chałupie sprężarka nie hałasowała, dasz 5 lat gwarancji na całość to biorę.

a skąd takie wymagania? tylko dlatego że Ty chcesz? bo chciałbyś żeby inwestycja zwróciła się w 2-3 lata? nie ma tak łatwo - albo inwestujesz więcej ale zapominasz o rachunkach albo płać całe życie (no chyba że sobie sam coś sklicisz z patyka, sznurka i kawałka druta ;) )

Twoje wymagania są podobne do: 3 maluchy kosztują 6 tys, jak mi w tej cenie sprzedasz Mercedesa GL z napędem na 4 koła, nawigacją, klimą i koniecznie z DVD w zagłówkach, który będzie palił 5 l gazu na 100 km to biorę....

ja bym Ci na to odpowiedział: szerokiej drogi - jeździj sobie dalej trzema maluchami...;)