Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszcie jeszcze, na jakiej wysokości jest ten stojak i czego się trzyma.
Daj mi na PW swojego maila to Ci jutro podeślę zdjęcie mojej PC na stojaku.

Mój stojak ma ok 50cm wys i jest posadowiony na 2 bloczkach betonowych i częściowo na betonowej wylewce/chodniku.

Stojak dostarczył instalator.

malux20

Podgrzewając CWU pompą ciepła, ekonomicznie jest podgrzewać wodę do temperatury "wystarczającej" [czterdzieści kilka stopni]. Ale do tego potrzebny jest większy zbiornik, niż w przypadku grzania grzałką [do wyższych temperatur]. Poza tym większa objętość umożliwia zrobienie zapasu podczas grzania na drugiej taryfie. Zastanów się, ile wody potrzebujesz i taki zbiornik kup. Ja mam 300l/4 osoby, co nie znaczy, że Tobie również taki wystarczy [jednym starcza 200l, a innym dopiero 750l].

Tak dla przykładu - ja mam Biawara 150 litrów na 5 osób, grzeje go do 42 st.C i przy używaniu prysznica jeszcze nigdy nie zabrakło CWU, a po napełnieniu wanny trzeba trochę poczekać, aż się woda dogrzeje. Z drugiej strony w tak niewielkim zbiorniku nie trwa to długo - wężownica daje radę dogrzać CWU w jakieś 1 do 1,5 godziny przy zasilaniu z kotła 50 st.C. Jak wiem, że wanna pójdzie w ruch (np. sobota, kiedy dzieci się przeważnie kąpią w wannie), często zwiększam CWU do 45-47 st.C. To wszystko odnosi się do kotła na pelety/ekogroszek, ale moc na peletach nie jest większa niż 12 kW, więc można ją porównać do średniej wielkości PC. Moim zdaniem nie ma co popadać w skrajności z tymi zasobnikami, 150 litrów poj.roboczej wystarczyłoby w zupełności, momentalnie się dogrzeje z powrotem do tych 40-42 st.C. Kompletnym nieporozumieniem są zasobniki po 400-500 litrów, które często kosztują majątek i nigdy się "nie zwrócą". Druga sprawa to wykorzystanie taniej taryfy, tu się przyda trochę większy zasobnik, ale nie 400l :) Pompy kompaktowe (z wbudowanym zasobnikiem) nie mają wcale takich dużych pojemności i śmigają bez zarzutu. Innym rozwiązaniem na czarną godzinę, do tego tanim i stosunkowo prostym, jest grzanie wody w dwóch zasobnikach, jak ma (zresztą czystym przypadkiem :) ) Liwko. Można śmigać na co dzień na jednym zasobniku, a jak będzie potrzeba (goście itp.) albo stwierdzimy, że nie wystarcza nam na co dzień jeden - otworzyć zawory na drugi baniak.

Ja tam nie narzekam na brak informacji od malux20 ;)

I rozumiem potrzebę nie uzewnętrzniania się na forum.

Od tego jest PW :)

A sygnał jest oczywisty,pompy ciepła powietrze-woda tanieją.

Ja tez jakoś nie narzekam :) choć chwilowo mam inne problemy ale na pewno się odezwę odnośnie isomuru :)

Innym rozwiązaniem na czarną godzinę, do tego tanim i stosunkowo prostym, jest grzanie wody w dwóch zasobnikach, jak ma (zresztą czystym przypadkiem :) ) Liwko. Można śmigać na co dzień na jednym zasobniku, a jak będzie potrzeba (goście itp.) albo stwierdzimy, że nie wystarcza nam na co dzień jeden - otworzyć zawory na drugi baniak.

Nie mogę tak zamykać. Zresztą nawet jakbym mógł, to nie widział bym zbytnio sensu. Latem za podgrzanie płacę 20zł miesięcznie i mam pewność, że zawsze tego CWU wystarczy. Miało być tanio i komfortowo, no i jest:)

Tom OP, ja mam na stojaku i jest OK.

Wg mnie to trzeba wybrać takie miejsce, żeby kałuża, czy raczej lód nie przeszkadzał. tzn raczej nie przy wejściu do domu ;)

Czy kopanie coś da to Ci nie odp. bo nie mam wiedzy na ten temat, moja PC stoi w takim miejscu, że mi nawet 20 cm lodu pod nią nie będzie przeszkadzało :-)

I to jest rozsądne rozwiązanie .

Wysokość od ziemi polecam min50 cm.

A dziurę można wykopać nie zaszkodzi czasem zamarznie czasem odpuści.

pompa zapakowana stoi w garażu a tu taka zima

jak się wprowadzę będzie z 2 miesiące -15

Też ładnie pracuje przy -15 ,ale raczej będzie wiosna .Już połowa zimy za nami i jest taniutko.

Olejowcy,propanowcy i weglowcy cierpią .Ale całe szczęście też mniej niż przy dużych mrozach.

Szkoda tych spalonych pieniędzy .A one jadą do ruskich i arabów.Lepiej niech wezmą górnicy.Bo zostanie w kraju

[quote=hydrauli;5105482

Olejowcy,propanowcy i weglowcy cierpią .Ale całe szczęście też mniej niż przy dużych mrozach.

Szkoda tych spalonych pieniędzy .A one jadą do ruskich i arabów.Lepiej niech wezmą górnicy.Bo zostanie w kraju

faktycznie gdyby rządowi zależało pomagać polskiej gospodarce to pewnymi ruchami fiskalnymi zniechęciłby nas do importowanej ropy , ruskiego węgla.

Tu nie trzeba żadnych cudów.Wystarczy uruchomić linie kredytowe .zmniejszyć akcyzę na prąd do grzania.Uruchomić produkcję w kraju (znaleźć inwestorów).

To mogłaby być nasza specjalność narodowa .

Monopol działa wg nieco innych zasad, jeśli po tym sezonie grzewczym spadnie zużycie prądu, gazu, węgla to w przyszłym sezonie te nośniki na pewno nie stanieją a założyć trzeba że zdrożeją nieco więcej niż w poprzednich latach. Ponieważ głównym beneficjentem jest SP to takie posunięcie jest przede wszystkim w jego interesie. Raczej akcyzę na prąd podniosą niż obniżą.