Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwzględniając, że bojler jest nagrzany rano do 75 stopni to w tych 11 litrach była część zimnej i część ciepłej wody więc samej podgrzanej wyszło pewnie 3/4 tego.

Tego się nie zgaduje tylko liczy. Ale "normalne" zużycie to jakieś 7l. / min, z perlatorem pewnie z 5, czyli średnio 30-50 na prysznic. Jeśli Tobie wystarcza tyle co typowe wiaderko, to gratuluję.

Tego się nie zgaduje tylko liczy. Ale "normalne" zużycie to jakieś 7l. / min, z perlatorem pewnie z 5, czyli średnio 30-50 na prysznic. Jeśli Tobie wystarcza tyle co typowe wiaderko, to gratuluję.
No więc ja nie potrzebuję więcej niż 2 min lania wody. Fakt nie mam włosów na głowie ;-) więc pewnie to nieco przyspiesza proces ;-)

witam

jakiś czas temu chyba w Agorze był żart rysunkowy w związku z rosnącymi cenami wody:

rodzina - rodzice i dziadek :lol2: siedzą i kapią się w wannie, i matka mówi: dziadek nie sikaj do wody, bo jeszcze trzeba zupę ugotować

pozdrawiam

Pamiętajcie że każdy kij ma dwa końce. Nadmierne oszczędzanie spowoduje podwyżki. Przecież ta banda nierobów musi się jakoś wyżywić. Już o tym pisałem jak wybuchła afera w łodzi z dyr. wodociągów kilka lat temu który przed kamerą uzasadnił podwyżkę zmniejszonym zapotrzebowaniem na wodę.

No więc ja nie potrzebuję więcej niż 2 min lania wody. Fakt nie mam włosów na głowie ;-) więc pewnie to nieco przyspiesza proces ;-)

No więc mamy kolejne kamyczki w celu poczynienia zasadniczych oszczędności na wodzie: pozbyć się owłosienia i bardzo skrupulatnie dbać o jak najmniejszą powierzchnię ciała :D

pomocy

pompa mi siadła i grzalki się załączyły

miałem na zasobniku 20 stop i zadałem jej 40

do 32 na zasobniku sobie pięknie radziła , a potem zdechła - i sie włączyła grzałka

macie jakiś pomysł ?

w sterowaniu coś odkorkować?

aha atlantic s10

malux jak tam Twoja pompa, czy cos juz wiadomo co jej dolega?

a mój pomysł na alternatywę. To co u Nas miałem wycenione na 30-34 tys robię za ok 20, maks 22 tys. Przepis:

- zakup PC za granicą od typowego handlowca na najniższej marży - nie instalatora,

- masz czas wybierz 3-4 PC i poczekaj aż wprowadzą nowy model na wiosnę to stary będzie zmowy tańszy,

- instalatora musisz mieć lokalnego - pod ręką na awarię,

- instalator + ZUS + VAT to drogo, ale często Pan Szef sam nie instaluje tylko jego ludzie i oni POPOŁUDNIAMI są za 30% ceny i to oni się znają a nie Pan Szef,

- taki pracownik od Pana Szefa powie Ci co masz przygotować do instalacji - kup to również w necie a nie lokalnej hurtowni hydraulicznej czy składzie budowlanym,

- zrób instalację,

- zapłać instalatorowi, zrób mu kawę, pogadaj o starych karabinach - zawsze Ci potem pomoże nawet w środku nocy za 200zł gdy innemy w tym czasie nawet nie opłaca się odpalać auta i dojeżdżać.

- poleć chłopaka od instalacji znajomym.

Jakby ku... zarabiał w Euro to bym nie kombinował ale wypłatę mam w PLN. Nie mniej nie kombinuję tu nic na PC czy częściach bo kupuję markowe tylko kupuje je na spokojnie i tam gdzie tanio. Instalator też nie jest spod budki z piwem tylko firmowy za niefirmowe wynagrodzenie.

hehe a ja jestem pan szef instalator i sam instaluje właśnie wróciłem z budowy i co teraz mam jechać na twoją budowę za 30% tego co zarobiłem rano potem coś jeszcze napiszę bo obiad wjechał

Polska to dziwny kraj. JKM już dawno mówił, że jak się komuś dowali 10% podatku to mu się nie będzie chciało oszukiwać i będzie płacił bez marudzenia. Jak się dowala 70% i nic w zamian nie daje (bo daje się np. dużo w skandynawii) to każdy będzie kraść na potęgę

Już nie przesadzaj że nic nie daje u mnie na Śląsku mam

-koleje Śląski (50mln straty/rok)

-autostrady (płatne)

-nowy aparat do naświetlań w centrum onkologi za 17mln (w innym regionie Polski taki sam aparat szpital kupił za 8mln)

to tylko tak na szybko co mi się przypomniało

No i jak nie ma być vat 25% i jeszcze likwidacja stawki 8% pewnie w planach

A jeszcze pamiętam jak w szkole uczyli że dziesięcina to był prawdziwy wyzysk

Edytowane przez mkm silesia

To znaczy nie tyc, najlepiej lac zimna wode i nie myslec o przyjemnosciach :D

no w sumie dupa

zadzwoniłem do serwisu atlantica

i przez telefon mówił mi co mam powpisywać

dziś miałem szybki transport do berlina

teraz wróciłem

i bez zmian

w poniedzialek do niego zadzwonię

myśle że kwestia odpowiednich ustawień

nagram filmik - może komuś to się przyda.

chwilowo dupa

A mówiłem kup Kospela :-P