Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Czyżbyś miał zwolnienie z podatku w 2013 roku i boisz się pisać prawdę ?

Prius to był przykład ;)

Też nie chciałbym priusa nigdy w życiu ani żadnego zagazowanego auta :)

A dlaczego nie? Przecież zwrot inwestycji w instalację gazową w samochodzie następuje znacznie szybciej niż w przypadku instalacji grzewczej domu. A podobno to jest najważniejsze...

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj powiem Wam, że zejście poniżej 10 tys kłuło by w oczy "kablarzom" ;-)

Bitter, żalisz się że jakoś finansowo nie najlepiej, a nie chcesz wziąć spraw w swoje ręce. Że trzeba Wam pod nos. Podaje więc przepis:

Kup taki zbiornik:

http://allegro.pl/zbiornik-1000l-na-szambo-wode-paliwo-zbiorniki-i3158038566.html

Oraz taką jednostkę zewnętrzną:

http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-seria-t-6-8kw-model-2013-wwa-i3181519384.html

z płytką do sterowania. Kup 30 metrów rury miedzianej, zrób z niej wężownicę, umieść w zbiorniku. Poproś chłodnika, żeby podłączył wężownicę zamiast jednostki wewnętrznej. Naucz się tym sterować. Od góry wsadź: zasilanie podłogówki (na górze), powrót podłogówki (przy dnie) oraz grzałkę 6 kw. Kup 30 metrów pex-a 40, zrób z niego wężownicę, wsadź do zbiornika i puść przez nią dopływ zimnej wody. Zbiornik uszczelnij i obłóż z każdej strony 20 cm wełny. Sprzedaj Kospela. Ciesz się rachunkami 1200 zamiast 3200.

Ja wiem że nie jest to najelegantsze rozwiązanie jakie w życiu powstało, ale niestety, jak to się mówi w Dubaju apropos kobiet: no money, no honey. Trzeba kombinować.

no w sumie dupa

zadzwoniłem do serwisu atlantica

i przez telefon mówił mi co mam powpisywać

dziś miałem szybki transport do berlina

teraz wróciłem

i bez zmian

w poniedzialek do niego zadzwonię

myśle że kwestia odpowiednich ustawień

nagram filmik - może komuś to się przyda.

chwilowo dupa

Malux

nie wiem czy juz rozwiazales temat ... ale

Chyba wiem o co kaman. Przerabialem to rok temu.

Otoz PC najpewniej weszla w tryb ECO a w tym trybie CWU jest grzane wylacznie grzalkami - trzeba w ustawieniach ( chyba OEM ) zmienic pewne nastawy.

Mialem podobnie. Sugerowano mi awarie czujnikow i inne bzdety. W koncu sam zauwazylem, ze jak przestawilem PC w tryb grzania ( temp. dalem minimalna zeby przypadkiem nie grzala mi domu ) to CWU nagle zaczela gadac :) Kilka miesiecy pozniej doczytalem w instrukcji sterownika ( Siemens wersja EN ), ze sa tryby pracy / grzania CO i CWU ...

Na poczatek przestaw PC w tryb grzania domu i zapodaj jej min. czyli chyba 18* - grzac domu nie bedzie a zauwazysz czy CWU Ci dziala. Jak zadziala to wtedy postudiujemy instrukcje, gdzie siedza te ustawienia do grzania CWU przez PC a nie grzalkami

Malux

nie wiem czy juz rozwiazales temat ... ale

Chyba wiem o co kaman. Przerabialem to rok temu.

Otoz PC najpewniej weszla w tryb ECO a w tym trybie CWU jest grzane wylacznie grzalkami - trzeba w ustawieniach ( chyba OEM ) zmienic pewne nastawy.

Mialem podobnie. Sugerowano mi awarie czujnikow i inne bzdety. W koncu sam zauwazylem, ze jak przestawilem PC w tryb grzania ( temp. dalem minimalna zeby przypadkiem nie grzala mi domu ) to CWU nagle zaczela gadac :) Kilka miesiecy pozniej doczytalem w instrukcji sterownika ( Siemens wersja EN ), ze sa tryby pracy / grzania CO i CWU ...

Na poczatek przestaw PC w tryb grzania domu i zapodaj jej min. czyli chyba 18* - grzac domu nie bedzie a zauwazysz czy CWU Ci dziala. Jak zadziala to wtedy postudiujemy instrukcje, gdzie siedza te ustawienia do grzania CWU przez PC a nie grzalkami

To odpowiedż dlaczego nie lubię simensa/atlantic/fujitsu/general ale to moje subiektywne zdanie i chyba mam prawo

Bez przesady z tym OEM od razu. Może chodzi o "tryb pracy grzałeki elektr.", który jest w menu "specjalista" w podmenu "zasobnik CWU"? Może tam jest ustawione "lato" (prog. 5060).

To odpowiedż dlaczego nie lubię simensa/atlantic/fujitsu/general ale to moje subiektywne zdanie i chyba mam prawo

Można wywnioskować z tej odpowiedzi, że go nie lubisz bo trzeba znać się na jego instalacji. Niestety jest to szczera prawda. Brak wiedzy instalatora kończy się taktowaniem, częstymi defrostami czy też niepotrzebnym włączaniem grzałki.

Można wywnioskować z tej odpowiedzi, że go nie lubisz bo trzeba znać się na jego instalacji. Niestety jest to szczera prawda. Brak wiedzy instalatora kończy się taktowaniem, częstymi defrostami czy też niepotrzebnym włączaniem grzałki.

tu nie chodzi o wiedzę instalatora tylko o wiedzę użytkownika i możliwość korzystania z tej "wiedzy" jeśli wiesz co chce powiedzieć - to maja obsługiwać zwykli ludzie a nie spece od sterowników chyba że ktoś buduje dom po to by kopać w sterowniku urządzenie ma działać na zasadzie włącz i zapomnij jak coś potrzebujesz to prosta obsługa - przełącz tego simenasa w tryb np. chłodzenia jak chcesz mieć z niego klimę na lato to 2 razy w roku wizyta serwisu - przynajmniej tak było 3 lata temu

tu nie chodzi o wiedzę instalatora tylko o wiedzę użytkownika i możliwość korzystania z tej "wiedzy" jeśli wiesz co chce powiedzieć - to maja obsługiwać zwykli ludzie a nie spece od sterowników

No i tu się właśnie kłania wiedza instalatora. Menu ma 4 poziomy "uprawnień". Jeżeli instalator wszystko poustawia poprawnie to użytkownik ma bardzo proste menu z kilkoma opcjami. Mnie niestety było dane poprawiać ustawienia (a raczej ich totalny brak) po instalatorze i to na poziomie OEM. Ale mam wrażenie, ze pierwszy raz od prawie roku pompa pracuje poprawnie (pomógł serwis Atlantic'a i mnóstwo własnych "poszukiwań").

No i tu się właśnie kłania wiedza instalatora. Menu ma 4 poziomy "uprawnień". Jeżeli instalator wszystko poustawia poprawnie to użytkownik ma bardzo proste menu z kilkoma opcjami. Mnie niestety było dane poprawiać ustawienia (a raczej ich totalny brak) po instalatorze i to na poziomie OEM. Ale mam wrażenie, ze pierwszy raz od prawie roku pompa pracuje poprawnie (pomógł serwis Atlantic'a i mnóstwo własnych "poszukiwań").

i uważasz że ten sterownik jest "przyjazny" dla użytkownika? ja uważam inaczej a że to nie ja będę je (pompy z tymi sterownikami) użytkował na co dzień to nie robię krzywdy klientom przy okazji sobie też bo mniej telefon dzwoni

Edytowane przez mkm silesia

mag dzięki

atlantic jak atlantic

mi chłopaki daikina proponowali za 24 tyś [8]

atlantica kupiłem za 16,5 - także się nie podniecam - w moim domu cop 2 czy 2,5 to bez róznicy prądem czystym wyszloby 3500-4000kwh- proponuje się zastanowić w moim przypadku jakie mi kolosalne oszczędności przyniesie mi cop 2 zamiast 3

natomiast o serwisie atlantica moge mówić tylko dobrze

sterowanie s10 jest łatwe