Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ma spokojnie rok aby usterke zlokalizowac ;)

Zła diagnoza,nie ma żadnej usterki.Ciśnienie po 24h od nabicia nie drgnęło,także nie ma wycieku w instalacji.

Wygląda na to,że spadek ciśnienia spowodowany był spadkiem temperatury w układzie.

1.jpg

A płyta spisywała się rewelacyjnie jeśli chodzi o akumulację ciepła i komfort ogrzewania.

Wiem,że nawet przy największych mrozach wykorzystam w 100% II taryfę.

Temperatura w domu po 24h od wyłączenia grzania spadła o 1-1,5st.C bez zysków bytowych przy ostatnich mrozach -15-17st.C.

jak na moje oko to ciśnienie spadło bo wystygła instalacja a więc płyn się skurczył ...:p

podobna "jazda" jest z GGWC jak ktoś szuka oszczędności w braku owego naczynia ...

Dobre oko ;)

Naczynie przeponowe jest jak pisał mkm w jednostce wewnętrznej a oprócz tego mam niebieski baniak wiszący przy ścianie,ile l nie wiem.

Edytowane przez Arturo72

Zła diagnoza,nie ma żadnej usterki.Ciśnienie po 24h od nabicia nie drgnęło nawet o mm,także nie ma wycieku w instalacji.

Wygląda na to,że spadek ciśnienia spowodowany był spadkiem temperatury w układzie.

Artur, sprawdź ciśnienie wstępne w naczyniu wzbiorczym. Nie powinno być takiej reakcji na ochładzanie. Albo masz zbyt niskie lub nawet zero, albo zbyt wysokie.

W obu przypadkach naczynie nie będzie pełnić roli kompensatora.

Sprawdź przy ciśnieniu w instalacji=0.

Gość Arturo72
Artur, sprawdź ciśnienie wstępne w naczyniu wzbiorczym. Nie powinno być takiej reakcji na ochładzanie. Albo masz zbyt niskie lub nawet zero, albo zbyt wysokie.

W obu przypadkach naczynie nie będzie pełnić roli kompensatora.

Sprawdź przy ciśnieniu w instalacji=0.

Przekaże te zalecenie instalatorowi bo ja się nie znam na tym,nie wiem jak sprawdzić ciśnienie w naczyniu wzbiorczym.