Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Zalezy jak liczac... ale 3 moze nie byc... zew i wew dzieli sciana... troszke odstepu i to co leci w jednostce wew...

Instalacja jest krotka.... nie wiem na ile istotne jest to w HT... wiem ze D pisal cos o 3m

D w PL problemu nie widzial.... D w B jednoznacznej odpowiedzi nie dal a chlodnik w US powiedzial ze nie ma problemu....

PC dziala bez zarzutu :) juz 3 lata.

Tak czy inaczej przedstawiciel D w PL instalacje ogladal... i ma byc ok.

Po prostu ciekaw jestem opinii dlaczego <3m ma zly wplyw na sprezarke... i dlaczego po jakims czasie...

:)

W tej kwestii zaglądnij w dtr urządzenia producenci zwykle podają minimalną długość instalacji chodzi o pulsację ciśnienia za sprężarką widać to np. na starych manometrach jak mają zepsute tłumienie wskazówka nie pokazuje dokładnie ciśnienia tylko pulsuje między jakimś zakresem

są oczywiście tłumiki pulsacji i czasem niektóre małe urz. maja je

widziałem takie instalacje "przez ścianę" było słychać że nie normalnie głośno pracuje a ile tak może wytrzymać to trudno powiedzieć trzeba trzymać się dtr bo jak masz np. 5 lat gwarancji to jest to powód do zakwestionowania tej gwarancji

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, chcialem sie Was spytac czy zaobserwowaliscie moze jakies zmiany w cenach pomp ? na poczatku mialem w zalozeniu w tym roku zrobic ogrzewanie w moim nowo budowanym domu, ale czas mnie nie goni i moze poczekam zeby dom przezimowal i bede dzialal w przyszlym roku. i tak sie wlasnie zastanawiam czy ceny pomp moze jeszcze spadna. wiadomo ze nikt nie jest wrozka ale moze jest juz jakas tendencja spadkowa lub wzrostowa ? poczekalibyscie jeszcze rok czy lepiej w tym roku dzialac ? z gory dziekuje za sugestie. pozdro :)

Truizm powtórzę ale co tam. Nie da się rozpatrywać pytania czy lepsza jest PC PW czy PC GW bez analizy konkretnej sytuacji tj. zapotrzebowania na CO i CWU, lokalizacji domu ( np. Wrocław czy Białystok ) , możliwości położenia ( wielkość i zagospodarowanie działki ) i cenę dolnego żródła itp. itd. A kolegów z PC GW którzy tak kategorycznie udowadniają nam jacy to są mądrzy i przewidujący bo wybrali jedyne słuszne rozwiązanie uprzejmie proszę odrobinę refleksji ( bo znaczna część z ich wypowiedzi jest po prostu śmieszna i przypomina małego Kazia który w przedszkolu chwali się że ma dłuższego ... ) :lol2: Jeszcze raz proszę koledzy z PC GW nie traktujcie wszystkich użytkowników PC PW jak skończonych kretynów którym nie dane było doznać objawienia i nie wybrali jedynej prawdziwej PC tj. PC GW.

Nic bardziej mylnego! To mkm twierdzi, że cała Polska to tereny górnicze a odwierty są tak drogie, że nie opłaca się ich robić. A jak zapytasz się go o wycenę powietrznej, okazuje się że kwoty powietrznych i gruntowych są porównywalne.

Nic bardziej mylnego! To mkm twierdzi, że cała Polska to tereny górnicze a odwierty są tak drogie, że nie opłaca się ich robić. A jak zapytasz się go o wycenę powietrznej, okazuje się że kwoty powietrznych i gruntowych są porównywalne.

Co znaczy - porównywalne? ja mam oferty na powietrzną 9KV ze wszystkim za ok 18k zł - czy najdziesz mi ofertę podobną w cenie - gruntową?

Co znaczy - porównywalne? ja mam oferty na powietrzną 9KV ze wszystkim za ok 18k zł - czy najdziesz mi ofertę podobną w cenie - gruntową?

Nie. Od mkm masz ofertę na 18kzł? Raczej nie.

Moja instalacja, gdybym samemu zrobił sobie poziome DZ, wyszła by 22tyś. Z odwiertami wyszła 27.

Zakładając że moja PC przeżyje przynajmniej dwie powietrzne, jestem już grubo do przodu.

Co teraz, naparzanka?

Widzę, że ofensywna atmosfera wszystkim się lekko udzieliła :) Na onet nie pójdę, żeby rozmawiać z Tobą. W końcu inspiracji do zrobienia tak zajebistej instalacji chyba nie zaczerpnąłeś z poważniejszego niż onet źródła wiedzy ;)

Ta zajebista instalacja funguje i daje rade obslizgac cala zime bez koniecznosci babrania sie z weglem.

Moja dziala a Twoja ? Kiedykolwiek powstanie ? :)

Milego Dnia

Edit :

@chcialbympompe ... cos sie dzieje dzis ? ciekawego ?

Edytowane przez Magnolia18

Ta zajebista instalacja funguje i daje rade obslizgac cala zime bez koniecznosci babrania sie z weglem.

Moja dziala a Twoja ? Kiedykolwiek powstanie ? :)

Milego Dnia

Jeżeli poprzez pojęcie instalacja masz na myśli takie kwiatki jak u ciebie, to raczej u mnie nigdy nie powstanie.

A dziękuję, wzajemnie.

witam

podgrzanie cwh 300 litr z 18 do 42 kosztowalo mnie 4kwh

przy jednym prysznicu dziennie zużywa mi 1,7-1,8kwh

choć poderzewam że dużo ztego idzie pewnie na straty na zasobniku

co myslicie?

aha bez brykieciku cwu

Witam.

Rozwiazales juz problemy z pompa? Co jej dolegalo?

Nie jest śmieszne że najczęściej wypowiadającymi na tematy PC PW i to w wątku o PC PW są koledzy którzy ich nie mają ?? Vide Pyxis i Liwko - ale cóż jak mają taką potrzebę to przecie mamy wolność wypowiedzi ( PS byle merytorycznie i bez wycieczek osobistych ).

Nie trzeba posiadać jednej czy drugiej pompy, żeby porównać proponowane ceny za instalację jednej z drugą.

A ceny jak to na wolnym rynku, mogą być powietrzne droższe od gruntowych z DZ poziomym, powietrzne droższe od gruntowych z DZ pionowym, powietrzne tańsze od obu gruntowych.

I tak dalej.

Chodziło o to (jak się domyślam) że dziwnym ekonomicznie działaniem (głupotą???) byłoby kupowanie pompy powietrznej droższej (albo nawet i nie droższej, powiedzmy że w podobnej cenie) z mniejszą żywotnością i o gorszych parametrach (eksploatacja) niż pompa gruntowa. Czy źle odebrałem przekaz??

Nie trzeba posiadać jednej czy drugiej pompy, żeby porównać proponowane ceny za instalację jednej z drugą.

A ceny jak to na wolnym rynku, mogą być powietrzne droższe od gruntowych z DZ poziomym, powietrzne droższe od gruntowych z DZ pionowym, powietrzne tańsze od obu gruntowych.

I tak dalej.

Chodziło o to (jak się domyślam) że dziwnym ekonomicznie działaniem (głupotą???) byłoby kupowanie pompy powietrznej droższej (albo nawet i nie droższej, powiedzmy że w podobnej cenie) z mniejszą żywotnością i o gorszych parametrach (eksploatacja) niż pompa gruntowa. Czy źle odebrałem przekaz??

Ja też tak to odebrałem.

Oddzielną kwestią jest, czy jest możliwość wykonania DZ pionowego czy poziomego? Najczęjściej jest problem z poziomym małych działek jest ci u nas dostatek.

U nas obecnie PC grzeje tylko wodę zużycie ok 1,8 - 2,0 kWh na dobę.

tomasz pytałes czy rozgryzłem grzanie cwu

prawie tak

czasami nie dochodzi do zxadanej a czasami tak

muszę do serwisu zadzw.

ALE EWidentnie to kwestia ustawien

No to calkiem nie zle. Przynajmniej wiesz, ze o ustawienia biega i nie ma to nic wspolnego z instalacja PCi.