Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
Nie mam cyrkulacji także chyba nie to.Przychodzi mi do głowy jedna sprawa a mianowicie woda w zasobniku jest nagrzana do 45st.C ale tylko na górze zasobnika i w małej ilości a duże ciśnienie naplywajacej zimnej wody do środka powoduje szybkie wymieszanie się wody w zasobniku,tym bardziej,że po odkeceniu wszystkich kranow leci ciepła woda oprócz wanny i w umywalkach spada zauwazalnie ciśnienie a w wannie ciśnienie dalej spore.Dzisiaj podgrzeje dłużej zasobnik do wyższej temperatury i będę sprawdzał ręcznie temp.na wyjściu cw z zasobnika.Normalnie zalamka...

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak,dzisiaj odpaliłem cwu i do samego grzania nie mam zastrzeżeń.Czas grzania 300l od 19st.C do 45st.C to równo 1h a zużycie przez ten czas to 2,3kWh.

Temperatura zasilania doszła do 55st.C a powrotu do 52st.C,pompa pracowała bez zająknięcia przez tą 1h,po dojściu do 55st.C temperatura zasilania zaczęła spadać ale było już 45st.C na zasobniku to wyłączyłem ręcznie.Zasobnik to SGW(S) 300l

.

2 postem wykluczasz 1 post

przez godzine grzejesz tylko gore czyli ile litrow ?

sciągnij otulinę i zobaczysz ile jest ciepłego w zimnym

Gość Arturo72

Dzisiaj sytuacja taka sama mimo nagrzania wody do prawie 50st.C

Zaproponowano mi założenie reduktora ciśnienia wody za wodomierzem i tak zrobię jako ostatnia deska ratunku ale dzisiaj zmniejszyłem ciśnienie w instalacji poprzez przykręcenie zaworu głównego,także z kranów woda dosłownie leciutko sobie ciekła a mimo to sytuacja taka jak wczoraj,przez kilka minut woda gorąca a za chwilę(2-3min) letnia,tak ok.20st.C.

Brałem pod uwagę także stratę ciepła podczas drogi do łazienki ale to nie możliwe,bo rury były na całej długości izolowane a przy jednoczesnym odkręceniu wody w wannie i w umywalce,do umywalki leci cały czas woda ciepła a do wanny chłodna a nawet zimna,także strat nie ma i dziw normalnie mnie bierze bo to z jednej rury zasilającej.

Bateria jest ok,Deante,także nie w baterii tutaj problem.

Przy wszystkich odkręconych punktach ciepłej wody czyli trzy umywalki i wanna,woda do umywalek leci cały czas ciepła,bez wychładzania się a do wanny zimna,przy jednej odkręconej umywalce woda ciepła leci przez chwilę i zaraz się wychładza,podobnie przy wannie.

Czyżby różnica ciśnień ? Ale czego do czego.

Na lewo wanna,na prawo umywalka.

DSCN3567.jpg

Edytowane przez Arturo72

Dzisiaj sytuacja taka sama mimo nagrzania wody do prawie 50st.C

Zaproponowano mi założenie reduktora ciśnienia wody za wodomierzem i tak zrobię jako ostatnia deska ratunku ale dzisiaj zmniejszyłem ciśnienie w instalacji poprzez przykręcenie zaworu głównego,także z kranów woda dosłownie leciutko sobie ciekła a mimo to sytuacja taka jak wczoraj,przez kilka minut woda gorąca a za chwilę(2-3min) letnia,tak ok.20st.C.

Brałem pod uwagę także stratę ciepła podczas drogi do łazienki ale to nie możliwe,bo rury były na całej długości izolowane a przy jednoczesnym odkręceniu wody w wannie i w umywalce,do umywalki leci cały czas woda ciepła a do wanny chłodna a nawet zimna,także strat nie ma i dziw normalnie mnie bierze bo to z jednej rury zasilającej.

Bateria jest ok,Deante,także nie w baterii tutaj problem.

Przy wszystkich odkręconych punktach ciepłej wody czyli trzy umywalki i wanna,woda do umywalek leci cały czas ciepła,bez wychładzania się a do wanny zimna,przy jednej odkręconej umywalce woda ciepła leci przez chwilę i zaraz się wychładza,podobnie przy wannie.

Czyżby różnica ciśnień ? Ale czego do czego.

Na lewo wanna,na prawo umywalka.

[ATTACH=CONFIG]193767[/ATTACH]

witam

puść wodę ciepła tylko do umywalek - nie odkręcaj baterii nad wanną

pozdrawiam

Gość Arturo72
witam

rozumiem, że sprawdzałeś ręką, iż z bojlera wychodzi cały czas woda ciepła

wg mnie problem leży po stronie baterii, której - to sprawdzisz doświadczalnie

pozdrawiam

Tak,ręką sprawdzałem to końcówka wyjścia ciepłej wody z zasobnika jest ciepła ale czy staje się chłodniejsza to ciężko stwierdzić,nieznacznie chyba tak.

Co do baterii to nie ważne czy umywalkowa czy wannowa i w jakim pomieszczeniu,po odkręceniu tylko jednego ujęcia wody,obojętnie gdzie,na poczatku leci ciepła woda a za chwilę się wychładza.Tak jest w łazience,PG i WC,ciepła woda lecąca non stop jest jedynie wtedy jak wszystkie trzy umywalki są odkręcone a do wanny mimo to leci zimna.

Oczywiście sprawdzę jutro baterie wannową.

Gość Arturo72
Masz jakieś zawory przy zasobniku?

Możesz chwilowo odciąć zimną lub ciepłą?

Po odcięciu zobacz, czy ta odcięta nadal płynie z kranu

Przy zasobniku nie ma żadnych zaworów,także d..a blada.

Mam jedynie głowny zawór zimnej wody ale jak go zakręcę to nie ma ani ciepłej ani zimnej.

Witam wszystkich, jestem na dniach przed założeniem Panasonic Tcap 9kw i tu mam pytanko jak to wychodzi na miesiąc w rachunkach za prąd przy ogrzewaniu podłogówka około 90 m2, oraz czy zakładać w garażu podłogówkę i jak powietrzna się sprawuje np w moim klimacie zachodniopomorskie pozdrawiam.

Gość Arturo72
Witam wszystkich, jestem na dniach przed założeniem Panasonic Tcap 9kw i tu mam pytanko jak to wychodzi na miesiąc w rachunkach za prąd przy ogrzewaniu podłogówka około 90 m2, oraz czy zakładać w garażu podłogówkę i jak powietrzna się sprawuje np w moim klimacie zachodniopomorskie pozdrawiam.

Pompa pobierała do tej pory u mnie,zależnie od temperatury na zewnątrz od 1,4-2,4kWh/h a ile h będzie musiała pracować to zależy od tego ile ciepła straconego przez dom będzie musiała pokryć :)

U mnie miarodajnie będzie w przyszłym sezonie grzewczym jak nie wysadzę prędzej domu w powietrze ;)

A tak nawiasem pozdrawiam Arturo lubię oglądać twój dziennik i przedstawione w nim zdjęcia pozdrawiam.

Pozdrawiam również i dzięki :)

Gość Arturo72
Dzięki Arturo za odpowiedz ale powiem szczerze nic to nie mówi wole przełożenie na złotówki w miesiącu :rolleyes:

Orientacyjnie można to wyliczyć wklepując dane domu do akusza,który zrobił kbab,poszukaj go na forum,w stopce ma odnośnik do tego arkusza.

Dokładniej dowiedzieć można się zlecając wykonanie OZC domu czyli audytu energetycznego ale różnice będą nie duże.

Przy zasobniku nie ma żadnych zaworów,także d..a blada.

Mam jedynie głowny zawór zimnej wody ale jak go zakręcę to nie ma ani ciepłej ani zimnej.

kto Ci robił instalację CWU? wiadomo kto czy sam robiłeś?

teza może absurdalna i nieprawdopodobna, ale może gdzieś w instalacji zimna łączy się z gorącą i w zależności od ciśnień albo wychładza gorącą albo leci bezpośrednio a w tym czasie w innych punktach gorąca jest cały czas...?

Gość Arturo72
kto Ci robił instalację CWU? wiadomo kto czy sam robiłeś?

teza może absurdalna i nieprawdopodobna, ale może gdzieś w instalacji zimna łączy się z gorącą i w zależności od ciśnień albo wychładza gorącą albo leci bezpośrednio a w tym czasie w innych punktach gorąca jest cały czas...?

Wod-kan robił mi nie zależny hydraulik,z tego co widziałem nie ma możliwości żeby było połączenie zimnej z ciepłą.

Gorąca leci cały czas jak wszystkie baterie umywalkowe są pooodkręcane,wtedy woda się nie wychładza ale do wanny wtedy leci zimna,gdyż wanna jest jako najdalszy punkt .

Wod-kan robił mi nie zależny hydraulik,z tego co widziałem nie ma możliwości żeby było połączenie zimnej z ciepłą.

Gorąca leci cały czas jak wszystkie baterie umywalkowe są pooodkręcane,wtedy woda się nie wychładza ale do wanny wtedy leci zimna,gdyż wanna jest jako najdalszy punkt .

Arturo kontaktowales sie moze z w/w hydraulikiem? Co on na to?