Zigobar 18.09.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 VldHmm, ciekawe rozwiązanie. Rozumiem zatem, że CWU jest grzane tylko nadskraplaczem. W jaki sposób jest on sprzężony ze zbiornikiem CWU?Jaka pojemność tegoż zbiornika? Sprawdż tylko skraplacz od CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.09.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Tak, jest na stałe połączony z zasobnikiem i sterowany będzie osobną pompą. Zasobnik 300l podłaczony bezpośrednio góra-dół ze świadomością konieczności częstego płukania wymiennika. W sumie ten wymiennik ma już na koncie 3 miesiące grzania i nie widać oznak przydławienia przeplywu.Sterowanie wymyśliliśmy sobie tak, start grzania i jak jest potrzeba start cwu. Koniec grzania stop pompy co i stop cwu - tryb równoległy. Tryb pół priorytetu startują razem, po czym zostaje pracująca pompa cwu, aż do zadanej. Pirorytet, to leci pompa cwu, a co czeka do osiągnięcia zadanej cwu. Przełaczanie biegów w pompie, na dwóch wyjściach ze sterownika, jeden bezpośrednio na drugi bieg pompy 45W i przepływ 780l/h, drugi podczas pracy rownoległej na trzeCie bieg pompy poprzez kondensator 2 uF jakieś 20-23W i przeplyw 270l/h. Z tego co widzę u siebie spokojnie tryb równoległy mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 18.09.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 VldJakiej mikstury zamierzasz użyć do płukania wymiennika?Do jakiej wartości spada napięcie na obiegówce podczas pracy szeregowej z tym kondensatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.09.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) 5% roztwór kwasu azotowego, 30 min, odwrotny kier przepływu, przepływ 2x od tego na jakim normalnie pracuje. Po tym płukanko w 1,5% roztworze sody kaustycznej i znów jak nowy.Napięcia nie mierzyłem miernik był połączony jako amperomierz i pokazywał coś w okolicach 0,12 A. Zauważyłem zależność, ze im większy opór od uzwojeń pompy ( wyższy bieg) tym mniejsza wydajność pompy. Na 1 pompuje więcej niż na 3. 12,6 bar, to jakieś 36,6 C skraplanie - woda 37,6C13,5 bar, woda 40,5CNapięcie pompy 87V na 3 biegu, 117V na 2 biegu Edytowane 18 Września 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.09.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 VldRóżnica skraplanie/wyjście = 1*C (tego raczej nikt nie przebije).Przy takiej kombinacji mocy i powierzchni spodziewałem się wartości < 2*C. Teraz mam pewność (dzięki).Nie wiem tylko, dlaczego nadal masz wyższą temperaturę wody na wyjściu wymiennika, niż temperaturę skraplania. Poprzednie wyniki tłumaczyłem sobie prawdopodobnym wpływem nadskraplacza. Ale przecież teraz go "nie ma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.09.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Vld Różnica skraplanie/wyjście = 1*C (tego raczej nikt nie przebije). Przy takiej kombinacji mocy i powierzchni spodziewałem się wartości < 2*C. Teraz mam pewność (dzięki). Nie wiem tylko, dlaczego nadal masz wyższą temperaturę wody na wyjściu wymiennika, niż temperaturę skraplania. Poprzednie wyniki tłumaczyłem sobie prawdopodobnym wpływem nadskraplacza. Ale przecież teraz go "nie ma". Aż takim teoretykiem nie jestem, by to wytłumaczyć. Z praktyki tłumaczę to mocno za dużym skraplaczem, przegrzaniem w sprężarce i dużym ok 30C dochłodzeniem cieczy. Trzeba by też dodać dla ścisłości, że wynik odczytywany jest z manometru tablicowego, gdzie działka na HP wynosi 1 bar, lub ok 4 mm między 13, 14 bar. Jak podaje 13,6 bar to widzę, że wskazówka jest min dalej niż połowa odległości między 13-14. Ja myślałem, że pytasz o nie, bo obawiasz się tak jak ja wcześniej, że nadskraplacz będzie swoją obecnością podnosił skraplanie Edytowane 19 Września 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.09.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Błąd pomiaru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.09.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Całkiem możliwe. Możesz kol hydraulik podrzucić jakąś zmierzoną deltę powietrze/parowanie w obciążonym inwerterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.09.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 powietrzne takie ok nie sąmi we wrzesniu wychodzi 3kwh doba 3 osoby-codziennie 1 prysznic i 2 wannychłopakom od grzałek też wychodzi tyleroczny koszt cwu zamykają w 600 zł.sugerują że przy pompach duze straty powodują duże zasobniki [u mnie 300l]no ale jesli mają mniejsze to logiczne ze grzeją do wyzszych tempto tez powoduje straty jakies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 to napewno im wyższy dT tym straty większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 W swoim 300l standartowo ocieplonym 5cm pianki pur, bez ocieplenia krócców straty dobowe bez korzystania i utrzymywania 50 C wynoszą 5MJ.Jak jeszcze nie mieszkałem i z wody nie korzystałem, dokładnie o tyle kocioł codziennie uzupełniał zasobnik. Wynik zmierzony i odczytany z ciepłomierza na wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 te 5 mj to w kilowaeach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 to 1,4 kWh - jeśli dobrze podzieliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dobrze ok 1,38 kWh ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.09.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Koledzy , którzy grzeją wodę w bojlerach elektrycznie zużywają rocznie około 1800 kwh rok , doba 5 kwh obecnie mi pompa zużywa 3 kwh na dobę -300litrów codziennie dogrzewane do 48 stop.myśle że średnia za 12 miesięcy wyjdzie mi około 4,5 kwh może 4 kwhczyli wniosek że pompa powietrzna PRZY CWU JAKOŚ bardzo super nie jest. fakt że do tej pory nie miałem naczynia wyrównawczego - w tygodniu wynosiłem około 15 litrów wody z kotłownirurki między j.wewnętrzną a bojlerem mam nieocieplone-z 2 metry rurek.w piątek miałem na bojlerze 48 stop [wzieliśmy 1 prysznic i 2 wanny] w sobote pompa była wyłączona a pomimo tego miałem wodę około 38 stop- fakt że musiałem wyjątkowo długo czekać na ciepłą.ja chłopakom od prądu wierze w ich zużycie , czyżby pompa nie była taka ekonomiczna? a może u mnie to wina podgrzewania 300 litrów do 48skoro ja myje się w 38 a żona i córa wiadomo na maxa - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.09.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 wiesz może ekstra 1-1,5 kWh tracisz na postojowe straty?! to oczywiście względem bojlerów 120L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.09.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 1 kwh to spokojnie trace-kiedyś sprawdzałem.no ale oni jeśli mają np zbiornik np 100-150 litrów to muszą utrzymywać wyższe temperatury [zakładam że grzeją w tanszej taryfie 13-15] może niepotrzebnie podgrzewam codziennie do 48 te 300litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.09.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Koledzy , którzy grzeją wodę w bojlerach elektrycznie zużywają rocznie około 1800 kwh rok , doba 5 kwh obecnie mi pompa zużywa 3 kwh na dobę -300litrów codziennie dogrzewane do 48 stop. myśle że średnia za 12 miesięcy wyjdzie mi około 4,5 kwh może 4 kwh czyli wniosek że pompa powietrzna PRZY CWU JAKOŚ bardzo super nie jest. Albo co bardziej prawdopodobne "bojlerowcy" z konieczności oszczędzają ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Albo co bardziej prawdopodobne "bojlerowcy" z konieczności oszczędzają ciepłą wodę. Mam zbiornik 200L. Póki co grzeję grzałką. Średnio na dobę zużywałem 6-9 kWh. W zimie będzie pewnie więcej. Wody nie oszczędzam, zużywam tyle ile potrzebuję, ale na pewno nie więcej niż te 200 litrów na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Mam zbiornik 200L. Póki co grzeję grzałką. Średnio na dobę zużywałem 6-9 kWh. W zimie będzie pewnie więcej. Wody nie oszczędzam, zużywam tyle ile potrzebuję, ale na pewno nie więcej niż te 200 litrów na dzień. Twój post można uznać za potwierdzenie mojej tezy. Skoro malux pisze o 1 prysznicu i 2 wannach to będzie raczej więcej niż 200l. On ma zużycie 3kWh a ty 6-9kWh. Zresztą co tu gdybać? Policzmy: Mamy do dyspozycji 5kWh prądu, zimną wodę o temperaturze 10 stopni i chcemy osiągnąć 45 stopnie. (5kWh*1000l)/(35K*1,16)=123l wody ale bez uwzględnienia strat! Przy założeniu, że 1kWh to stary postojowe zasobnika mamy: (4kWh*1000l)/(35K*1,16)=98l Czy 98l ciepłej wody na dobę to duże czy małe zużycie pamiętając, że 1 wanna to 100l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts