Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, jest na stałe połączony z zasobnikiem i sterowany będzie osobną pompą. Zasobnik 300l podłaczony bezpośrednio góra-dół ze świadomością konieczności częstego płukania wymiennika. W sumie ten wymiennik ma już na koncie 3 miesiące grzania i nie widać oznak przydławienia przeplywu.

Sterowanie wymyśliliśmy sobie tak, start grzania i jak jest potrzeba start cwu. Koniec grzania stop pompy co i stop cwu - tryb równoległy. Tryb pół priorytetu startują razem, po czym zostaje pracująca pompa cwu, aż do zadanej. Pirorytet, to leci pompa cwu, a co czeka do osiągnięcia zadanej cwu. Przełaczanie biegów w pompie, na dwóch wyjściach ze sterownika, jeden bezpośrednio na drugi bieg pompy 45W i przepływ 780l/h, drugi podczas pracy rownoległej na trzeCie bieg pompy poprzez kondensator 2 uF jakieś 20-23W i przeplyw 270l/h. Z tego co widzę u siebie spokojnie tryb równoległy mi wystarczy.

5% roztwór kwasu azotowego, 30 min, odwrotny kier przepływu, przepływ 2x od tego na jakim normalnie pracuje. Po tym płukanko w 1,5% roztworze sody kaustycznej i znów jak nowy.

Napięcia nie mierzyłem miernik był połączony jako amperomierz i pokazywał coś w okolicach 0,12 A. Zauważyłem zależność, ze im większy opór od uzwojeń pompy ( wyższy bieg) tym mniejsza wydajność pompy. Na 1 pompuje więcej niż na 3.

12,6 bar, to jakieś 36,6 C skraplanie - woda 37,6C

13,5 bar, woda 40,5C

Napięcie pompy 87V na 3 biegu, 117V na 2 biegu

Edytowane przez Vld

Vld

Różnica skraplanie/wyjście = 1*C (tego raczej nikt nie przebije).

Przy takiej kombinacji mocy i powierzchni spodziewałem się wartości < 2*C. Teraz mam pewność (dzięki).

Nie wiem tylko, dlaczego nadal masz wyższą temperaturę wody na wyjściu wymiennika, niż temperaturę skraplania. Poprzednie wyniki tłumaczyłem sobie prawdopodobnym wpływem nadskraplacza. Ale przecież teraz go "nie ma".

Vld

Różnica skraplanie/wyjście = 1*C (tego raczej nikt nie przebije).

Przy takiej kombinacji mocy i powierzchni spodziewałem się wartości < 2*C. Teraz mam pewność (dzięki).

Nie wiem tylko, dlaczego nadal masz wyższą temperaturę wody na wyjściu wymiennika, niż temperaturę skraplania. Poprzednie wyniki tłumaczyłem sobie prawdopodobnym wpływem nadskraplacza. Ale przecież teraz go "nie ma".

Aż takim teoretykiem nie jestem, by to wytłumaczyć. Z praktyki tłumaczę to mocno za dużym skraplaczem, przegrzaniem w sprężarce i dużym ok 30C dochłodzeniem cieczy. Trzeba by też dodać dla ścisłości, że wynik odczytywany jest z manometru tablicowego, gdzie działka na HP wynosi 1 bar, lub ok 4 mm między 13, 14 bar. Jak podaje 13,6 bar to widzę, że wskazówka jest min dalej niż połowa odległości między 13-14.

Ja myślałem, że pytasz o nie, bo obawiasz się tak jak ja wcześniej, że nadskraplacz będzie swoją obecnością podnosił skraplanie ;)

Edytowane przez Vld

powietrzne takie ok nie są

mi we wrzesniu wychodzi 3kwh doba

3 osoby-codziennie 1 prysznic i 2 wanny

chłopakom od grzałek też wychodzi tyle

roczny koszt cwu zamykają w 600 zł.

sugerują że przy pompach duze straty powodują duże zasobniki [u mnie 300l]

no ale jesli mają mniejsze to logiczne ze grzeją do wyzszych temp

to tez powoduje straty jakies

W swoim 300l standartowo ocieplonym 5cm pianki pur, bez ocieplenia krócców straty dobowe bez korzystania i utrzymywania 50 C wynoszą 5MJ.

Jak jeszcze nie mieszkałem i z wody nie korzystałem, dokładnie o tyle kocioł codziennie uzupełniał zasobnik. Wynik zmierzony i odczytany z ciepłomierza na wężownicy.

Koledzy , którzy grzeją wodę w bojlerach elektrycznie zużywają rocznie około 1800 kwh rok , doba 5 kwh

obecnie mi pompa zużywa 3 kwh na dobę -300litrów codziennie dogrzewane do 48 stop.

myśle że średnia za 12 miesięcy wyjdzie mi około 4,5 kwh może 4 kwh

czyli wniosek że pompa powietrzna PRZY CWU JAKOŚ bardzo super nie jest.

fakt że do tej pory nie miałem naczynia wyrównawczego - w tygodniu wynosiłem około 15 litrów wody z kotłowni

rurki między j.wewnętrzną a bojlerem mam nieocieplone-z 2 metry rurek.

w piątek miałem na bojlerze 48 stop [wzieliśmy 1 prysznic i 2 wanny] w sobote pompa była wyłączona a pomimo tego miałem wodę około 38 stop- fakt że musiałem wyjątkowo długo czekać na ciepłą.

ja chłopakom od prądu wierze w ich zużycie , czyżby pompa nie była taka ekonomiczna?

a może u mnie to wina podgrzewania 300 litrów do 48

skoro ja myje się w 38 a żona i córa wiadomo na maxa -

Koledzy , którzy grzeją wodę w bojlerach elektrycznie zużywają rocznie około 1800 kwh rok , doba 5 kwh

obecnie mi pompa zużywa 3 kwh na dobę -300litrów codziennie dogrzewane do 48 stop.

myśle że średnia za 12 miesięcy wyjdzie mi około 4,5 kwh może 4 kwh

czyli wniosek że pompa powietrzna PRZY CWU JAKOŚ bardzo super nie jest.

Albo co bardziej prawdopodobne "bojlerowcy" z konieczności oszczędzają ciepłą wodę.

Albo co bardziej prawdopodobne "bojlerowcy" z konieczności oszczędzają ciepłą wodę.

Mam zbiornik 200L. Póki co grzeję grzałką. Średnio na dobę zużywałem 6-9 kWh. W zimie będzie pewnie więcej. Wody nie oszczędzam, zużywam tyle ile potrzebuję, ale na pewno nie więcej niż te 200 litrów na dzień.

Mam zbiornik 200L. Póki co grzeję grzałką. Średnio na dobę zużywałem 6-9 kWh. W zimie będzie pewnie więcej. Wody nie oszczędzam, zużywam tyle ile potrzebuję, ale na pewno nie więcej niż te 200 litrów na dzień.

Twój post można uznać za potwierdzenie mojej tezy. Skoro malux pisze o 1 prysznicu i 2 wannach to będzie raczej więcej niż 200l. On ma zużycie 3kWh a ty 6-9kWh. Zresztą co tu gdybać? Policzmy:

Mamy do dyspozycji 5kWh prądu, zimną wodę o temperaturze 10 stopni i chcemy osiągnąć 45 stopnie.

(5kWh*1000l)/(35K*1,16)=123l wody ale bez uwzględnienia strat! Przy założeniu, że 1kWh to stary postojowe zasobnika mamy:

(4kWh*1000l)/(35K*1,16)=98l

Czy 98l ciepłej wody na dobę to duże czy małe zużycie pamiętając, że 1 wanna to 100l?