Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście masz rację, że mając do dyspozycji gaz należy rozpatrzyć wszystkie za i przeciw i zdecydować na zasadzie prostego rachunku finansowego, bo pod względem funkcjonalnym piec gazowy nie będzie się wiele różnił od PC-PW. Co do rachunków za użytkowanie - jest to sprawa bardzo złożona i indywidualna, ale dajmy na to że będą porównywalne;) Natomiast wypowiadając się na temat pomp niestety piszesz bzdury, bo np taki T-cap 9kW, którego przytoczyłeś to akurat jest do "Waszego" domu przewymiarowany, a jak spojrzysz na jego charakterystykę to zobaczysz, że dla -15st ma większą moc niż zwykły Panasonic 12kW. I jeszcze co do tej "budy" jak to nazwałeś to ten T-cap 9kW ma dokładnie taką samą jak najmocniejszy Panas 16kW, więc z tym przykładem nie wcelowałeś:no:

Odnosząc się jeszcze do pracy w drugiej taryfie, to powiem tylko, że ja miałem taryfę g12w już rok przed założeniem pompy - po prostu wyliczyłem, że pranie i suszenie w suszarce, koszenie trawy itp. mogę robić w weekend oszczędzając parę groszy, a przystosowanie pompy do pracy w taniej taryfie to po prostu odpowiednie zaprogramowanie sterownika, co przy piecu gazowym również będzie trzeba wykonać, bo przecież nie będziesz utrzymywał tej samej temp przez 24h/7.

Kończąc już te wywody podam jeszcze jeden argument za PC, może i śmieszny ale jednak - bezpieczeństwo - PC nie wybuchnie, nie zaczadzi, nie zatruje - a gaz? na 99,99% nie powinien, ale może:rolleyes:

TCap jak piszsz to pewnie prawdę. Moja pomyłka, powinnem napisać to co sprawdzałem dla siebie swego czasu. Chyba TCap nie było albo debiutował i był to Atlantic gdzie cennikowo 6 i 8 różniły sie o 1000 zł, podobnie 10, 13 i 16 ok 1500 zł ale już skok z 8 na 10 to 4500 zł lub ok 7000 jak wchodzisz w 11 Tri.

Co do G12 to inaczej to opatrznie mnie zrozumialeś. Bo ja jestem za G12 np u siebie nawet bez PC, czyli zupełnie jak u Ciebie! Chodziło m właśnie o powiązanie G12 i mocy PC. Akurat Twoja stopka jest wyjątkowa. 170m2 i 9kw pompa. Większość sprzedawców proponuje mniejsze=tańsze PC a w razie braku odgrzaniu grzankami przez te kilka dni. Za to na FM przeważa pogląd przewymiarowania czy to gruntowych czy powietrznych PC. Zobacz ilu ma PC 9 czy 10kw do 120m2 domu i 35-40kwh/m2/rok i sobie chwali właśnie przez zużycie np G12. Gdyby oni mieli domy jak Ja i Pana którego cytowalem - 150m2 lub więcej i 45kwh/m2/rok to bez 13kw by nie spali spokojnie.

I takie czasem widzę ich wyliczenia jak forumowicza kalkulują zaletę PC to liczą ja na styk ale sami kupili za duże. Ja ich nie granie tylko uprzedzam jak ja te wiliczenia widzę nieco niespójne z ich innymi postami.

P.s. Oczywiście gaz to tez niebezpieczeństwo. Ja mam kotłownie wydzieloną. Za ściana pralnie lub klatkę schodowa, nad łazienkę. Mikro wybuch przeżyje. Mam tez kable pod alarm i czujki m.in do kotłowni. Ale wiadomo gaz to nie same zalety choć akurat prąd zabija więcej i częściej z racji wielu zastosowań. Wybuchy to dla mnie spora przesada bardziej bym sie kominiarza bał bo ale niby serwis PC do gwarancji tez sobie nieźle za wizytę krzyczy.

Błędy to nie ja to ipad

Zobacz ilu ma PC 9 czy 10kw do 120m2 domu i 35-40kwh/m2/rok i sobie chwali właśnie przez zużycie np G12. Gdyby oni mieli domy jak Ja i Pana którego cytowalem - 150m2 lub więcej i 45kwh/m2/rok to bez 13kw by nie spali spokojnie.

Co ty za bzdury wypisujesz? Ja mam "po podłogach" 200m2 do tego w przewadze grzejniki i przy kiepskiej izolacji (12cm styro i 20cm wełny na dachu) oraz brak rekuperacji moja TRi 11kW nawet się nie zająknęła ostatniej zimy. Przy ogrzewaniu podłogowym i poprawnie (bez cudów) zbudowanym domu 9kW na 200m2 będzie zazwyczaj aż za dużo. Zresztą OZC powie całą prawdę.

Co ty za bzdury wypisujesz? Ja mam "po podłogach" 200m2 do tego w przewadze grzejniki i przy kiepskiej izolacji (12cm styro i 20cm wełny na dachu) oraz brak rekuperacji moja TRi 11kW nawet się nie zająknęła ostatniej zimy. Przy ogrzewaniu podłogowym i poprawnie (bez cudów) zbudowanym domu 9kW na 200m2 będzie zazwyczaj aż za dużo. Zresztą OZC powie całą prawdę.

Czy ja napisałem ze 11kW nie da rady i musi być 13kW?

czy

Ze cześć forumowiczów ma 9kw PC do 4kw obciążenia co i cwu

zaś my z forumowiczem któremu odpisywalem mamy obciążenie nespelna 6kw i nam 9kw PC proponują jak u siebie...

Gdzie są te bzdury??? Pisze co oni sami kupują a co liczą innym forumowiczom np przy zestawieniu kosztów PC vs gaz. Nie pisałem co ma dać radę ogrzać a co nie. Czytaj uważnie plis bo mi sie grzanki na iPadzie grzeją i błędy wyskakuja.

Edytowane

Edytowane przez lukasza

Gość Arturo72
co prawda to prawda....

to tylko przykład, jak przy pomocy umiejętnego marketingu sprzedawać droższe urządzenia :p

Na FM tego typu zachowań czy sugerowań nie zauważyłem nawet u znanych mi z forum sprzedawców pomp ;)

To sami inwestorzy w panice wybierają mocniejsze pompy aczkolwiek rzadko,który sprzedawca wylicza dokładne OZC,chociaż z biegiem lat praktyki można osiągnąć w miarę dokładny pogląd na zapotrzebowanie danego domu na potrzebną moc grzewczą.

Czy to hydrauli(fachman ;) ),czy wihajster czy nawet karbon,z tego co czytam dobierają pompy pod konkretne obciążenie cieplne ale jeśli klient się uprze grzać tylko w II taryfie nawet przy -25st,.C to taką pompę mu sprzedadzą ;)

Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania pomp na 100% II taryfy ale ludzie panicznie boją się załączających się grzałek co wynika z niewiedzy i tak to później wygląda.

Dla mnie pompa ma tylko zapewnić odpowiednią moc grzewczą przy -20st.C i tyle.

W nowych domach do 200m2 pompa o mocy max.9kW spełni te warunki z nawiązką(powietrzna),gruntowa może być słabsza.

Edytowane przez Arturo72

Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania pomp na 100% II taryfy ale ludzie panicznie boją się załączających się grzałek co wynika z niewiedzy i tak to później wygląda.

Pewnie dlatego do domu 118m2 z zapotrzebowaniem rocznym 40kWh/m2 masz pompe 9kW. .....Aaaa..... Tak zapomnialem. CWU!.... 30m3/mc ;)

Gość Arturo72
Pewnie dlatego do domu 118m2 z zapotrzebowaniem rocznym 40kWh/m2 masz pompe 9kW. .....Aaaa..... Tak zapomnialem. CWU!.... 30m3/mc ;)

Umowę na pompę z firmą instalacyjną miałem na Atlantica S8,która przy -20st.C dysponowała mocą grzewczą 4,5kW.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5230980&viewfull=1#post5230980

T-CAP miałbyć w podobnej cenie,dlatego skorzystałem,z innych względów także.

Edytowane przez Arturo72

Umowę na pompę z firmą instalacyjną miałem na Atlantica S8,która przy -20st.C dysponowała mocą grzewczą 4,5kW.

Czyli 4,5kW by wystarczylo a masz 9kW?

Wiec pasujesz do swojego opisu jak ulal:

"Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania pomp na 100% II taryfy ale ludzie panicznie boją się załączających się grzałek co wynika z niewiedzy i tak to później wygląda."

:D

Gość Arturo72
Czyli 4,5kW by wystarczylo a masz 9kW?

Wiec pasujesz do swojego opisu jak ulal:

"Nie jestem zwolennikiem przewymiarowania pomp na 100% II taryfy ale ludzie panicznie boją się załączających się grzałek co wynika z niewiedzy i tak to później wygląda."

:D

Dokładnie,dlatego zamiast grzać w II taryfie mam G11 ;)

Gość Arturo72
Masz przewymiarowana o 100% pompe po to, zeby grzac w jednej taryfie?

A gdzie taki drobny element tego lancucha przyczynowo-skutkowego zwany potocznie logika? ;)

Narazie nie widzę powodu i takiej konieczności,żeby przechodzić w G12.

Jak już pisałem,miała być zwykła 8kW a że jest mocniejsza ponadstandartowa to nie znaczy,że muszę od razu grzać w G12 a rachunki w G11 będą i tak niższe niż zakładałem przy grzaniu prądem,z tym,że bez konieczności podporządkowywania życia pod G12.

Gdyby był prąd,zapewne grzałbym w II taryfach ale skoro mam COP>1 także pierwszy sezon będzie na pewno w G11 a pompa jest inwentorowa także nadmiaru mocy nie ma.

Edytowane przez Arturo72

No to skoro masz to tak obmyslane, to dlaczego sadzisz ze u innych decyzja o przewymiarowaniu pompy nie jest wynikiem takich samych przemyslen, a nie skutkiem strachu i niewiedzy? Przemyslalem sprawe dokladnie i przewymiarowanie bylo swiadoma decyzja poparta rachunkiem ekonomicznym. Nie pomylilem sie ani troszke.

BTW: Swiat dzieli sie na tych co grzeja w tanim pradzie i na tych co jeszcze nie grzeja w tanim pradzie. ;)

Gość Arturo72
No to skoro masz to tak obmyslane, to dlaczego sadzisz ze u innych decyzja o przewymiarowaniu pompy nie jest wynikiem takich samych przemyslen, a nie skutkiem strachu i niewiedzy? Przemyslalem sprawe dokladnie i przewymiarowanie bylo swiadoma decyzja poparta rachunkiem ekonomicznym. Nie pomylilem sie ani troszke.

Przewymiarowałeś pompę o ok.75% dla kilkunastu dni w sezonie grzewczym.

Być może była to świadoma decyzja ale na pewno nie poparta rachunkiem ekonomicznym.

Przewymiarowałeś pompę o ok.75% dla kilkunastu dni w sezonie grzewczym.

Być może była to świadoma decyzja ale na pewno nie poparta rachunkiem ekonomicznym.

Jesli juz to o 40%.

Pewnie policzyles to dokladniej niz ja, wiec przedstaw ta kalkulacje z ktorej wychodzi, ze rachunek ekonomiczny mnie zawiodl.

Narazie nie widzę powodu i takiej konieczności,żeby przechodzić w G12.

Jak już pisałem,miała być zwykła 8kW a że jest mocniejsza ponadstandartowa to nie znaczy,że muszę od razu grzać w G12 a rachunki w G11 będą i tak niższe niż zakładałem przy grzaniu prądem,z tym,że bez konieczności podporządkowywania życia pod G12.

Gdyby był prąd,zapewne grzałbym w II taryfach ale skoro mam COP>1 także pierwszy sezon będzie na pewno w G11 a pompa jest inwentorowa także nadmiaru mocy nie ma.

Powiem szczerze, że wcale się nie dziwie. Ja gdyby nie G12w też bym został przy G11, bo bardziej cenię sobie komfort niż oszczędzanie. Nie chodzi tu w cale o pompę bo ją można bardzo dobrze ustawić do pracy w II taryfie, ale o takie prozaiczne czynności jak pranie, suszenie, gotowanie, porządki itp. - mi wyszło, że najwięcej robię tego w weekendy i dlatego G12w była dla mnie idealna, ale gdybym miał do wyboru tylko zwykłą G12 to pozostałbym przy G11:)