Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczytno -lasy- kocioł na drewno -Najtaniej i ekologicznie

Nie rob sobie jaj. :)

Ale o co chodzi.?

Spełnia oczekiwania klienta .

Najtaniej i działa

To wcale nie taki żart:no: Sprzedaż kotłów na biomasę mocno rośnie w ostatnich latach więc coś musi być na rzeczy, a ponadto to również odnawialne źródło energii. Jednakże z funkcjonalnością takiego systemu to już różnie bywa:) Sąsiad pod lasem ma taki kocioł i mówi, że już teraz musi 3 worki trocin na dobę zasypywać, a jego podwórko wygląda jak skład opału bo ma zgromadzonych chyba ze 200 worków na zimę:D

takie spostrzeżenia użytkownika po ponad miesiącu pracy pompy.

po początkowy problemach z rozruchem (zimna podłoga = zimny powrót i załączająca się grzałka), PC ruszyła z pełną parą na ustawieniach manualnych (tj. ustawiona temp. zasilania 35 i praca non-stop) i tak przez 2 tyg. - temp. wewn. ok. 20C

następnie trochę pouszczelniałem przewiewy (para tymczasowych drzwi zewn, dziury pod wywiew i nawiew rekuperacji, kominy, etc.) - temp. wewn. ok 23C i tak przez tydzień

ostatni tydzień to już praca w automacie ze sterownikiem pokojowym - temp. zadana dzień/noc 21/20C

dziś spisałem licznik - przez 30 dni zużycie 326 kwh (a w tym czasie pracowali też non-stop ludzie od gładzi, którzy nawet w dzień oświetlają sobie powerzchnie lampami 2x500kw)

także ja jestem zadowolony

ps. dom ocieplony w 70%, brak parapetów zewn/wewn, drzwi zewn główne jak i gospodarcze zbite z desek, brak podbitki

pozdrawiam

Witam, chciałbym podpytać jakie waszym zdaniem powinno być zużycie energii elektrycznej przy ogrzewaniu podłogowym w domku 90m2 z użyciem PC???

Zapraszam też do moich spostrzeżeń opisanych w zadanym już nowym temacie dot. VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

Usunęłam, gdyż prywatne przepychanki nie mają nic wspólnego z tematyką wątku.

Negatywne opinie o firmie (na własne ryzyko) można wyrazić we wątku "Czarna lista wykonawców".

Dostaniesz bana na tydzień, ale nie za pisanie o tamtej firmie tylko za personalne obrażanie innych forumowiczów (czyli mnie).

Też cię mam...

Edytowane przez Elfir

Sławek - facet nazwał mnie w sposób obraźliwy, chociaż nie miał żadnych podstaw. Od dochodzenia praw jest sąd a nie forum. Gdyby pozwolić każdemu poszkodowanemu przez innego forumowicza pisać gdziebądź na forum, wątki byłby zaspamowane wzajemnymi oskarżeniami. Edytowane przez Elfir

wysoce prawdopodobne ,że forumowicze sami sobie dadzą rade jak ktoś przesadzi z informacjami .

A o firmach należy pisać .

Ja mam firmę ,ale jestem też klientem.Uważam ,że należy informować , a każdy niech wyciąga wnioski.

Forum ma informować o dobrych i złych produktach i rozwiązaniach .

Wykonawca jest istotnym elementem produktu np domu.

Mnie kiedyś wyciąłeś (hydraulik) i nawet nie wiem za co .

Oczywiście fachman też brzmi podejrzanie .

Jeżeli piszę ,ze coś robiłem i wiem .To podejrzane jest ,że robiłem.

Bo może ukryta reklama.

Zwróć uwagę ,że firmy na tym forum traktowane są raczej jako naciągacze i oszuści.

Edytowane przez fachman19

przepraszam za zaśmiecanie ale jestem w kropce:

chciałem dziś zakupić zbiornik CWU do PC o taki z tym, że 250l

http://allegro.pl/galmet-sgw-s-b-200l-wymiennik-biwalentny-2-w-skay-i3775684584.html

Sprzedawca oznajmił mi, że się nie nadaję do pompy albowiem jest przeznaczony tylko i wyłącznie do solarów

Jak w końcu z tym jest ? Zbiornik do solarów i do pompy jest identyczny?

http://allegro.pl/galmet-sgw-s-b-200l-wymiennik-biwalentny-2-w-skay-i3775684584.html

Sprzedawca oznajmił mi, że się nie nadaję do pompy albowiem jest przeznaczony tylko i wyłącznie do solarów

Możesz go wykorzystać do PC, ale będzie on nieefektywny. Jest do zbiornik przeznaczony do odbioru ciepła z dwóch różnych źródeł np z kotła i solarów, ale łączna powierzchnia wymiennika nawet jak byś spiął je razem jest za mała aby efektywnie pracować z PC. Do PC Galmet ma specjalną serię Maxi - nie jest on wcale dużo droższy od tego co wybrałeś, a posiada 3x większą wężownicę - co jest parametrem najważniejszym przy niskotemperaturowej PC. No chyba, że zamierzasz instalować pompę HT to wtedy będzie dobry:)

Ja mam taki biwalentny w ktorym te 2 wezownice sa polaczone w szeregi i podpiety jest do pompy ciepla. Mam 300l. Do mojej pompy jest on za maly (w lecie gdzy jest wysoka temp DZ i pompa pracuje z wieksza moca). Musze zasilac wyzsza temperatura.

Tak 200l to bedzie dobry do pompy 5kW. Biwalentny 300l to max do 8-9kW. Powyzej to juz ten dedykowany do pomp ciepla (Maxi).

Nadaje się ,ale nie do każdej.

To kwestia mocy pompy i powierzchni wymiany wężownicy.

Jak kupisz taki zbiornik to sugeruję podłączy go odwrotnie niż w instrukcji.

Czyli zasilanie na dole a powrót na górze (dotyczy wężownicy ). Z moich obserwacji same zalety .Równy rozkład temperatur w zbiorniku,naturalne odpowietrzenie ,itp

Nadaje się ,ale nie do każdej.

To kwestia mocy pompy i powierzchni wymiany wężownicy.

Jak kupisz taki zbiornik to sugeruję podłączy go odwrotnie niż w instrukcji.

Czyli zasilanie na dole a powrót na górze (dotyczy wężownicy ). Z moich obserwacji same zalety .Równy rozkład temperatur w zbiorniku,naturalne odpowietrzenie ,itp

to się tyczy tylko podłączenia do PC czy każdego źródła

btw. czy ktoś orientuje się jak powinno działać naczynie przeponowe, czy podczas podgrzewania wody ciśnienie powinno wzrastać, czy też naczynie przeponowe powinno wyrównywać je tak aby nie przekroczyć ciśnienia max ?