fachman19 16.12.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Jakie możecie polecić ekologiczne rozwiązania instalacyjne dla domu 200m, aby były funkcjonalne i opłacalne pod względem finansowym? Szczytno -lasy- kocioł na drewno -Najtaniej i ekologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Szczytno -lasy- kocioł na drewno -Najtaniej i ekologicznie Nie rob sobie jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.12.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie rob sobie jaj. Ale o co chodzi.? Spełnia oczekiwania klienta . Najtaniej i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.12.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Szczytno -lasy- kocioł na drewno -Najtaniej i ekologicznie Nie rob sobie jaj. Ale o co chodzi.? Spełnia oczekiwania klienta . Najtaniej i działa To wcale nie taki żart:no: Sprzedaż kotłów na biomasę mocno rośnie w ostatnich latach więc coś musi być na rzeczy, a ponadto to również odnawialne źródło energii. Jednakże z funkcjonalnością takiego systemu to już różnie bywa:) Sąsiad pod lasem ma taki kocioł i mówi, że już teraz musi 3 worki trocin na dobę zasypywać, a jego podwórko wygląda jak skład opału bo ma zgromadzonych chyba ze 200 worków na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.12.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Na Mazurach jest wieś letniskowa .Zamontowali olejaki i płaczą ,że drogo.A za chałupą sterta drewna.Jestem w szoku do dziś.To drewno gniło.Co tam w zimie robić ?Z nudów bym palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ale o co chodzi.? Spełnia oczekiwania klienta . Najtaniej i działa Ognisko w salonie tez spelni te oczekiwania, co nie znaczy, ze mozna je polecac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 18.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 takie spostrzeżenia użytkownika po ponad miesiącu pracy pompy. po początkowy problemach z rozruchem (zimna podłoga = zimny powrót i załączająca się grzałka), PC ruszyła z pełną parą na ustawieniach manualnych (tj. ustawiona temp. zasilania 35 i praca non-stop) i tak przez 2 tyg. - temp. wewn. ok. 20C następnie trochę pouszczelniałem przewiewy (para tymczasowych drzwi zewn, dziury pod wywiew i nawiew rekuperacji, kominy, etc.) - temp. wewn. ok 23C i tak przez tydzień ostatni tydzień to już praca w automacie ze sterownikiem pokojowym - temp. zadana dzień/noc 21/20C dziś spisałem licznik - przez 30 dni zużycie 326 kwh (a w tym czasie pracowali też non-stop ludzie od gładzi, którzy nawet w dzień oświetlają sobie powerzchnie lampami 2x500kw) także ja jestem zadowolony ps. dom ocieplony w 70%, brak parapetów zewn/wewn, drzwi zewn główne jak i gospodarcze zbite z desek, brak podbitki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 18.12.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam, chciałbym podpytać jakie waszym zdaniem powinno być zużycie energii elektrycznej przy ogrzewaniu podłogowym w domku 90m2 z użyciem PC???Zapraszam też do moich spostrzeżeń opisanych w zadanym już nowym temacie dot. VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.12.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ognisko w salonie tez spelni te oczekiwania, co nie znaczy, ze mozna je polecac. Kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Kominek? Mialo byc najtaniej, wiec raczej ognisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Usunęłam, gdyż prywatne przepychanki nie mają nic wspólnego z tematyką wątku. Negatywne opinie o firmie (na własne ryzyko) można wyrazić we wątku "Czarna lista wykonawców". Dostaniesz bana na tydzień, ale nie za pisanie o tamtej firmie tylko za personalne obrażanie innych forumowiczów (czyli mnie). Też cię mam... Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.12.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Usunęłam, gdyż prywatne przepychanki nie mają nic wspólnego z tematyką wątku. to nie są prywatne przepychanki, ciekawe co byś mówiła jakby na Ciebie trafiło... i mogłaś nie usuwać tylko przenieść do właściwego wątku - ładniej by to wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Sławek - facet nazwał mnie w sposób obraźliwy, chociaż nie miał żadnych podstaw. Od dochodzenia praw jest sąd a nie forum. Gdyby pozwolić każdemu poszkodowanemu przez innego forumowicza pisać gdziebądź na forum, wątki byłby zaspamowane wzajemnymi oskarżeniami. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.12.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) wysoce prawdopodobne ,że forumowicze sami sobie dadzą rade jak ktoś przesadzi z informacjami .A o firmach należy pisać .Ja mam firmę ,ale jestem też klientem.Uważam ,że należy informować , a każdy niech wyciąga wnioski.Forum ma informować o dobrych i złych produktach i rozwiązaniach .Wykonawca jest istotnym elementem produktu np domu. Mnie kiedyś wyciąłeś (hydraulik) i nawet nie wiem za co . Oczywiście fachman też brzmi podejrzanie .Jeżeli piszę ,ze coś robiłem i wiem .To podejrzane jest ,że robiłem.Bo może ukryta reklama. Zwróć uwagę ,że firmy na tym forum traktowane są raczej jako naciągacze i oszuści. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 19.12.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 przepraszam za zaśmiecanie ale jestem w kropce:chciałem dziś zakupić zbiornik CWU do PC o taki z tym, że 250lhttp://allegro.pl/galmet-sgw-s-b-200l-wymiennik-biwalentny-2-w-skay-i3775684584.html Sprzedawca oznajmił mi, że się nie nadaję do pompy albowiem jest przeznaczony tylko i wyłącznie do solarów Jak w końcu z tym jest ? Zbiornik do solarów i do pompy jest identyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.12.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 przepraszam za zaśmiecanie ale jestem w kropce: chciałem dziś zakupić zbiornik CWU do PC o taki z tym, że 250l http://allegro.pl/galmet-sgw-s-b-200l-wymiennik-biwalentny-2-w-skay-i3775684584.html Sprzedawca oznajmił mi, że się nie nadaję do pompy albowiem jest przeznaczony tylko i wyłącznie do solarów Jak w końcu z tym jest ? Zbiornik do solarów i do pompy jest identyczny? Możesz go wykorzystać do PC, ale będzie on nieefektywny. Jest do zbiornik przeznaczony do odbioru ciepła z dwóch różnych źródeł np z kotła i solarów, ale łączna powierzchnia wymiennika nawet jak byś spiął je razem jest za mała aby efektywnie pracować z PC. Do PC Galmet ma specjalną serię Maxi - nie jest on wcale dużo droższy od tego co wybrałeś, a posiada 3x większą wężownicę - co jest parametrem najważniejszym przy niskotemperaturowej PC. No chyba, że zamierzasz instalować pompę HT to wtedy będzie dobry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ja mam taki biwalentny w ktorym te 2 wezownice sa polaczone w szeregi i podpiety jest do pompy ciepla. Mam 300l. Do mojej pompy jest on za maly (w lecie gdzy jest wysoka temp DZ i pompa pracuje z wieksza moca). Musze zasilac wyzsza temperatura.Tak 200l to bedzie dobry do pompy 5kW. Biwalentny 300l to max do 8-9kW. Powyzej to juz ten dedykowany do pomp ciepla (Maxi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 19.12.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 To może Koledzy doradzicie jakiś konkretny model dla 4 osobowej rodziny i pompy HEWALEX PCWU 3,8. H-A3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.12.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 przepraszam za zaśmiecanie ale jestem w kropce: chciałem dziś zakupić zbiornik CWU do PC o taki z tym, że 250l http://allegro.pl/galmet-sgw-s-b-200l-wymiennik-biwalentny-2-w-skay-i3775684584.html Sprzedawca oznajmił mi, że się nie nadaję do pompy albowiem jest przeznaczony tylko i wyłącznie do solarów Jak w końcu z tym jest ? Zbiornik do solarów i do pompy jest identyczny? Nadaje się ,ale nie do każdej. To kwestia mocy pompy i powierzchni wymiany wężownicy. Jak kupisz taki zbiornik to sugeruję podłączy go odwrotnie niż w instrukcji. Czyli zasilanie na dole a powrót na górze (dotyczy wężownicy ). Z moich obserwacji same zalety .Równy rozkład temperatur w zbiorniku,naturalne odpowietrzenie ,itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Nadaje się ,ale nie do każdej. To kwestia mocy pompy i powierzchni wymiany wężownicy. Jak kupisz taki zbiornik to sugeruję podłączy go odwrotnie niż w instrukcji. Czyli zasilanie na dole a powrót na górze (dotyczy wężownicy ). Z moich obserwacji same zalety .Równy rozkład temperatur w zbiorniku,naturalne odpowietrzenie ,itp to się tyczy tylko podłączenia do PC czy każdego źródła btw. czy ktoś orientuje się jak powinno działać naczynie przeponowe, czy podczas podgrzewania wody ciśnienie powinno wzrastać, czy też naczynie przeponowe powinno wyrównywać je tak aby nie przekroczyć ciśnienia max ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts