tank102 24.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Jestes idealnym targetem na cokolwiek. Daj Boze, zeby wszyscy klienci byli tacy! Amen. Nawet jak by kosztowala podobnie a dzialala lepiej? Coz za "blyskotliwy" umysl nam sie tu objawil! Z tym umysłem to Pan przesadził...... Widzę że nie ma Pan przekonujących argumentów w sprawie pompy PW, i dlatego stara się Pan wszystko zanegować i obrażać innych. Po prostu trzeba ją użytkować. A o zrozumieniu problemów z pompą gruntową porozmawiać możemy z Panem po upływie 5 lat, gdy ogrody już się rozwiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Z tym umysłem to Pan przesadził...... Widzę że nie ma Pan przekonujących argumentów w sprawie pompy PW, i dlatego stara się Pan wszystko zanegować i obrażać innych. Po prostu trzeba ją użytkować. A o zrozumieniu problemów z pompą gruntową porozmawiać możemy z Panem po upływie 5 lat, gdy ogrody już się rozwiną. W jakim sensie przesadzilem? Wrazliwy jestes jak panienka na wydaniu. Obrazilem Cie, czym? Drugi rok nad kolektorem na warzywniku uprawiam glownie pomidory (takie hobby). Rosna i nic im nie jest, a to bardzo wrazliwe rosliny w temacie zimnego gruntu. Kolektor plaski regeneruje sie w 100%, wiec nie bedzie efektu "kumulacji chlodu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.12.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Pomizej masz cala elektronike z mojej pompy (do tego podpiety sterownik Frisko). Czy tutaj srednio kumaty elektronik-elektryk z lutownica nie da sobie rady? http://www.szkut.com/dom/Dom73a.jpg Też kiedyś miałem takie radio Teraz mam trochę bardziej jednorazowe Teraz kocioł na eko grog jest bardzie rozbudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.12.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 ja generalnie z powietrznej jestem zadowolonyale o gruntowej nic złego nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.12.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 witam jaki średni COP uzyskałeś w czasie grzania c.w.u. pompą ciepła? kiedy zacząłeś i zakończyłeś grzanie? największym "problemem" w zbiornikach Galmetu, czy Elektrometu jest jakość wykonania i położenie emalii - w czasie płukania wężownic lub płaszczów wypływa zupa - no ale to "ekonomiczny zakup:smile: pozdrawiam Witaj, Średnio uzyskiwałem SVER około 2,5, grzałem w okresie 03.08 - 20.09.2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.12.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Teraz kocioł na eko grog jest bardzie rozbudowany Ale tu nie ma żadnej potrzeby komplikowania tej elektroniki. Większa komplikacja to tylko większy koszt zakupu i ewentualnej naprawy po kilku latach, a pożytek przy tym żaden. Ostatnio są "modne" nienaprawialne, jednorazowe produkty, pełne bezsensownych bajerów i niepotrzebnych wodotrysków, które zostały tak zaprojektowane, że się zepsują wkrótce po gwarancji. Staram się ich unikać, choć nie zawsze się da - takie podejście jest lepsze zarówno dla kieszeni jak i szeroko pojętego środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.12.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Ale tu nie ma żadnej potrzeby komplikowania tej elektroniki. Większa komplikacja to tylko większy koszt zakupu i ewentualnej naprawy po kilku latach, a pożytek przy tym żaden. Ostatnio są "modne" nienaprawialne, jednorazowe produkty, pełne bezsensownych bajerów i niepotrzebnych wodotrysków, które zostały tak zaprojektowane, że się zepsują wkrótce po gwarancji. Staram się ich unikać, choć nie zawsze się da - takie podejście jest lepsze zarówno dla kieszeni jak i szeroko pojętego środowiska. Masz rację,Ale Zastosowanie elektroniki i inwertera pozwoliło wyeliminować np Bufor ,. Można zastosować mniejszy zbiornik na cwu.. Też uważam ,że proste jest lepsze . Ale jak chcesz ekogrocha to musisz mieć elektronikę i podajnik. Oczywiście można palić w kozie. Nie żeby pc gruntowa to coś złego .To inne rozwiązanie które ma swoje wady i zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Też kiedyś miałem takie radio Teraz mam trochę bardziej jednorazowe Teraz kocioł na eko grog jest bardzie rozbudowany Teraz wszystko jest po 3 latach do wyrzucenia. Jakos dziwnie ta prosta elektronika wzbudza moje zaufanie, pomimo ze na codzien mam do czynienia z komputerami i to niekoniecznie PCetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.12.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Zastosowanie elektroniki i inwertera pozwoliło wyeliminować np Bufor Ja też wyeliminowałem bufor ale bez inwertera Oczywiście nie zawsze się da, ale jeśli się całą instalację projektuje od początku, to nie ma problemu, żeby bufora po prostu nie było. Ale jak chcesz ekogrocha to musisz mieć elektronikę i podajnik. Nieeee !!!! Ekogrocha nie chcę, nigdy w życiu !!! Wolę już tą pc z radiem i prymitywną elektroniką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 26.12.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Czytam i czytam, całe Święta i już sam nie wiem..Mam SSZ dom 80 m2 pow. użytkowej (piwnica + parter + poddasze po 45 m2 podłóg) i chciałbym do tego zamontować tanie i bezobsługowe ogrzewanie.Czyli, co:-parter podłogówka-poddasze na drewnianym stropie - czy można tu zrobić podłogówkę na takim stropie? czy w skosach czy w ścianach czy w końcu grzejniki? Do tego PC P-W - jako bezobsługowe i względnie tanie rozwiązanie.40 K PLN na gruntową pompę na pewno nie będę miał, więc odpada. Jaki model PC P-W sprawdza się w długoletnim ogrzewaniu? Możecie mi polecić konkretny model, producenta? I też z praktyki, czy ktoś doświadczył różnicę pomiędzy takimi pompami za 5-10 K PLN a takimi za 20-25 K PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.12.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Różnica jest taka że te tanie np. z juli nie działają w niskich temp. za dobrze Na piętrze zrób ścienne działa b. dobrze i lepiej chłodzi - latem na poddaszu na pewno to docenisz 24oC nie przekroczone przy zewnętrznej 30oC i więcej tak było u mnie na Śląsku tego lataTu sobie poczytaj na temat ściennegohttp://ogrzewaniescienne.com.pl/nie rób grzejników zwłaszcza do pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam wszystkich zużycie Tcap 9 jednofazowy do ogrzania 90m2 podłogówki, dostałem rachunek za prąd C11 od 10,10 - 12,12,2013 zużycie 1040kwh suma 780 zł na moje trochę za drogo a może jakieś inne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Napisz coś więcej o instalacji jakie projektowane tamp. zasilania delty przepływy jaki zbiornik cwu jakie zużycie ?Dom nowy 100% plaszczyznowe czy z grzejnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Silesia, maly domek a licznikiem PW kreci, jak by to byla pila tarczowa. Jakos Twoja "teoria" nie idzie w parze z praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Nie znam się na deltach i tych innych cudach, mam po prostu pompę ciepła dom nowy kończe srodek pompe zakladała AJB klima dom ocieplony 15 cm parterówka po podłogach do ogrzania 90 m2 samej podłogówki, temperatura ustawiona na 20 stopni jesli tak ma byc non stop to chyba odpalac bede częściej kominek, prąd w taryfie C11 enea woj zachodniopomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A zbiornik jest na 250 litrów i jak go podgrzewam to wyłączam ogrzewanie i grzeje do temperatury troche ponad 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.12.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Moja teoria się potwierdza instalacja ogrzewania jest tak samo ważna jak pompa dla niaktorych liczy się sprzedana sztuka i nawet nie pytają do czego to będzie podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam wszystkich zużycie Tcap 9 jednofazowy do ogrzania 90m2 podłogówki, dostałem rachunek za prąd C11 od 10,10 - 12,12,2013 zużycie 1040kwh suma 780 zł na moje trochę za drogo a może jakieś inne spostrzeżenia. Jak rozumiem to zużycie całego domu a nie samej PC więc można tylko wróżyć a nie oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.12.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 witam jadąc na święta do rodziny wstąpiłem, miałem po drodze do jednego forumowicza (poprosił mnie o przyjazd) - pisał o dużym zużyciu prądu i co się okazało - budynek niezamieszkany, nie do końca ocieplony, a na sterowniku pokojowym ustawione 16'C i histereza 2'C pompa pracowała w dużej części na samych grzałkach - brak znajomości algorytmu pracy pompy ciepła następowało i dalej następuje po wygrzewanie i pozbywanie ogromnych ilości wilgoci z murów niewiedza kosztuje pozdrawiam Nie znam się na deltach i tych innych cudach, mam po prostu pompę ciepła dom nowy kończe srodek pompe zakladała AJB klima dom ocieplony 15 cm parterówka po podłogach do ogrzania 90 m2 samej podłogówki, temperatura ustawiona na 20 stopni jesli tak ma byc non stop to chyba odpalac bede częściej kominek, prąd w taryfie C11 enea woj zachodniopomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.12.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 I na taryfie budowlanej ale nawiedzony pyxis już wkleja gdzie popadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts