Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Jeżeli masz czujnik temperatury w pomieszczeniu to PC zareaguje na wzrost temperatury ale bezwładność podłogówki i tak swoje zrobi. Przy pracy wyłącznie "na krzywej" reakcja będzie raczej mizerna.

odpowiedż dla misga

ja u siebie mam wszystkie pętle odkręcone na max [sypialnia zakręcona-ale i tak tam nie spadnie poniożej 19 stop

pompa jedzie tylko i wyłącznie na pogodówce

nie znam, szczeg twojego domu

mam 123m2 dom

kominek 5kw z obudową betonową[trochę to akumuluje .

moim zdaniem pogodówka lepiej sobie poradzi od czujnika pokojowego.

najważniejsze żebyś byczego wkładu do kominka nie ładował

jakaś akumulacja też się przyda

proponowałbym z powodu kominka nie komplikować instalacji

ja mam to zrobione prymitywnie i wszystko działa super -no prawie hehe

w 3 sezonie wiem już że warto nie przegrzewać chałupy pompą dla przyjemnosci z kominka[20-21 stop jak do tylu spadnie to dopiero kominek odpalać

]

i jak kominek grzeje to grzania na pompie nie skręcać

przecież pompa i tak zareaguje na te dodatkowe ciepło.

co do dyskusji o taryfach , copach i temp zewn.

nie chce się wypowiadać z tego powodu że u mnie w tym roku na co zużyje max 900 kwh

przy g12w kiedy sobota i niedziela i tak jest tania to jakbym puścił resztę tygodnia 24h/ komfort stała temperatura to nadpłaciłbym

z 80zł-130 zł- mnie to kompletnie nie przeszkadzałoby.

tak samo mam w nosie że żona wieczorem żona odpala w łazience grzałkę

więcej tracę na gazety w kwartał niz te koszty przy grzaniu ew drogiej taryfie i grzałką

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nie mam żadnego bufora. Nigdzie tego ni napisałem. Czysta podłogówka nawet bez drabinek.

Pratchawiec

No i dobrze, że nie masz. Ja nie rozumiem w jaki sposób posiadanie bufora miałoby poprawiać COP:confused: Przecież to dodatkowy zład wody do ogrzania i dodatkowa obiegówka, więc jeżeli już to COP z buforem będzie raczej gorszy.

Co do taktowania i grzania ciągłego to tu mam odmienne zdanie od Twojego. Taktowanie - co prawda zgadzam się z Tobą, że pompa inverterowa została jakby fabrycznie przystosowana do takiej pracy i pewnie to tzw taktowanie aż tak zgubnego wpływu na sprężarkę nie ma jak w przypadku On/Off bez soft startu, ale z pewnością jest to zjawisko niekorzystne i newralgiczne jak rozruch każdego innego urządzenia mechanicznego. I skoro można je dość łatwo wyeliminować to dlaczego tego nie robić? Dla mnie jest to po prostu zwykła dbałość o urządzenie. W ten sam sposób staram się dbać o samochód, telewizor, czy pralkę - czyli minimalizować szkodliwe dla nich czynniki.

Grzanie ciągłe - grzałem tak przez pierwsze 2 miesiące po instalacji pompy i nie byłem zadowolony zarówno ze zużycia kWh jak i z samej pracy pompy, bo ona w zasadzie przez cały czas taktowała. (Był to październik i listopad 2013r, więc było ciepło) Obecnie już od 1,5 roku w zasadzie nie dotykam ani pompy, ani sterownika i wszystko działa jak należy. Steruje termostatem pokojowym z bardzo małą histerezą i jestem zadowolony zarówno z komfortu jak i zużycia. Temp w domu waha mi się maksymalnie o 0,5st a zużycie tania droga wychodzi rocznie 85/15 a dla całego domu 75/25. Pompa w ogóle nie taktuje. W temp zewnętrznych >0st włącza się 2x na dobę, a przy mrozach 3 lub 4x.

Z obserwacji ciepłomierza i podlicznika energii wynika, że głęboko modulując, nawet przy teraz (23.45) -temp. zewn. - 2* temp. zasilana 30* delta 4,0 przepływie 1390/l min, aktualny COP wynosi prawie 4 ( 6400 W do 1620 W).

Spróbujcie uzyskać takie wynik goniąc pompy w okresie taniej taryfy.

Sprecyzuj o co Ci chodzi. O jak najwyższy COP? O najmniejsze rachunki? Najmniejsze zużycie kWh? Najodpowiedniejsze warunki pracy dla sprężarki?

Co do rachunków - różnica między taryfą g11 a g12 (i odpowiednio PC puszczona samopas całą dobę oraz grzanie tylko w taniej taryfie) wypada na korzyść g12. Testuje to Arturo i jak dotąd wygląda na to, że taryfa g12 pod względem kasowym jest znacznie lepsza niż g11. COP? Mam się za przeproszeniem brandzlować wysokim COPem w g11? Co mi po wysokim COPie, skoro taryfa g12 zostawia daleko w tyle g11 pod względem kasy? Będziesz się czuł lepszy, bo masz lepszy COP, ale masz wyższe rachunki?:wtf: Przy odpowiedniej podłogówce nie ma dyskomfortu. Przynajmniej dla mnie, ale wiem, że niektórzy mają problem przy różnicy 0,2 stopnia, wtedy mają problem :) Ale to nadal jest tylko ich problem, większość ludzi jest dość tolerancyjna.

Nie bierzesz jeszcze jednej sprawy pod uwagę. Jeśli masz bardzo dobrze ocieplony dom i przewymiarowaną pompę, to żadna "głęboka" modulacja w niczym Ci nie pomoże. Wtedy, choćbyś się pochlastał, jeśli minimalna oddawana moc wynosi jest zbyt wysoka, to nawet praca na "głębokiej modulacji" oddaje zbyt wiele energii powodując ciągłe wyłączenia i załączenia sprężarki. A to nie jest dobre. End of story.

Chodzi mi o komfort. Przykładowo po 4 godzinach postoju podłoga jest już odczuwalnie chłodna. Po siedmiu godzinach już wyraźnie. Nie brandzluję się jak mówisz rachunkami ani wysokim COP, sądzę że w opozycji do większości użytkowników, goniących za każdą kilowatogodziną w taniej taryfie.

Pozdrawiam

Pratchawiec.

mi przeszło juz takie ganianie za tanią taryfą

jesli taki bufor kosztuje max 1000 zł i mam dużą kotłownie to może i pomyślałbym o nim.

no ale u mnie to w skali roku byłyby oszczędności w skali roku około 100zł lub nie

kolego z opola-ja się zgadzam z arturo -IZOLOWAĆ , IZOLOWAĆ a potem czy grzejesz pompą w drogiej czy nie z buforem czy bez to większej różnicy nie ma

Edytowane przez malux20

Chodzi mi o komfort. Przykładowo po 4 godzinach postoju podłoga jest już odczuwalnie chłodna. Po siedmiu godzinach już wyraźnie. Nie brandzluję się jak mówisz rachunkami ani wysokim COP, sądzę że w opozycji do większości użytkowników, goniących za każdą kilowatogodziną w taniej taryfie.

No i widzisz, mnie wystarcza grzanie 13-16 oraz 22-6. Nie odczuwam zimnej podłogi. Może dlatego, że mam panele, tylko w kuchni płytki. Jak widzisz, nie gonię za każdą kWh w taniej. PC wyjeżdżam jedną godzinę w drogą, to wystarcza do zachowania komfortu. Jedynie czego pilnuję, to zmywarka i pralka w taniej, bo mam możliwość opóźnionego startu tych urządzeń. Jeśli nie mam różnicy w komforcie, to czemu miałbym płacić sporo więcej w taryfie g11?

Panowie nie wie czy to kogoś zainteresuje ale znalazłem wczoraj Niemiecką stronę gdzie są zamieszczone pompy ciepła z certyfikatem wartości COP http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=de&u=http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf&usg=ALkJrhhTC0Mpc_ApRMStkqA4UllOM7T8pQ Jest wielu producentów w ty Panasonic i można sobie porównać :) są tam pompy PW co przy -7/35 mają COP dochodzący do 3.5 lecz raczej są nie osiągalne w Polsce. Dodatkowo można sobie porównać je do ponoć mercedesa wśród Pomp Mitsubishi Zubadan który wg. COP najlepszy nie jest Edytowane przez szczupakq

Mała pomyłka :) Z ciekawości wrzucam http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=https://www.klimacorner.de/mitsubishi-electric-waermepumpen-split-set-zubadan-inverter-puhz-shw80vha-und-hydromodul-ersc-vm2b-reversibel-mit-8-0-kw-heizleistung-7-1-kw-kuehlleistung/a-7025/&prev=search ta pompeczka ma 3,34 COP przy -7 więc zwracam honor Mitsubishi i cena jeszcze bez tragedii. Nie chce bawić się w wróżbitę macieja ale może to obalić mity o Rocznym niskim COP tych pomp:) Co w moim przypadku jest na + gdyż właśnie rozważam pompe ciepła jako źródło energii w budowanym domu.

Witam

Re Mitch i Lukasza

Nie jestem w płaskiej taryfie, mam - czym wyżej pisałem wekendową G12G w Tauronie. Stąd takie a nie inne proporcje zużycia.energii. Bez bytowej, której zużywam średnio miesięcznie 250 kWh, w większości w drogiej, proporcje zużycia na CO i CW byłyby bliższe 70 %.

Dla Mechaników; .w takich warunkach jak dziś sprężarka pompy łącznie z ogrzewaniem CW przechodzi w stan bezczynności nie częściej niż 10 razy na dobę, pracując w cyklach co najmniej 1-1,5 godzinnych.

04.02.2015 12:00 0.1 °C pochmurno, zamglenie

04.02.2015 11:00 -0.7 °C pochmurno, zamglenie

04.02.2015 10:00 -1.8 °C pochmurno, zamglenie

04.02.2015 09:00 -3.8 °C pochmurno, zamglenie

04.02.2015 08:00 -4.2 °C chmury, zamglenie

04.02.2015 07:00 -4.9 °C chmury, zamglenie

04.02.2015 06:00 -5.1 °C niwielkie zachmurzenie, zamglenie

04.02.2015 05:00 -4.8 °C niwielkie zachmurzenie, zamglenie

04.02.2015 04:00 -3.6 °C niwielkie zachmurzenie, zamglenie

04.02.2015 03:00 -2.9 °C prawie bezchmurnie

To jest Waszym zdaniem taktowanie, czy praca stosowna do zapotrzebowania w pełni zgodna z zaleceniami producenta?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Dla Mechaników; .w takich warunkach jak dziś sprężarka pompy łącznie z ogrzewaniem CW przechodzi w stan bezczynności nie częściej niż 10 razy na dobę, pracując w cyklach co najmniej 1-1,5 godzinnych.

To jest Waszym zdaniem taktowanie, czy praca stosowna do zapotrzebowania w pełni zgodna z zaleceniami producenta?

Pozdrawiam

Pratchawiec

nie wiem co na to zalecania producenta, ale u mnie to są teraz 2 włączenia na dobę. Chyba, że jak śpię to PC też sobie robi przerwy, ale raczej nie.

Startuje to i wyłącza termostat pokojowy. Zero pogodynki. Takie przyjąłem założenia sterowania PC za najkorzystniejsze od razu z instalatorem. Zero obaw o taktowanie, zero pilnowania taryf, robi to termostat i histeza. Zero dyskomfortu -różnice- maks 0,3*C w domu. Nawet mam za dużo jak na tą zimę taniego prądu 9+3h w G12r. Jak PC startuje z termostatu ok 24 -1 to w dzień mi potrafi w tanim tylko na 1h włączać.

Za 8msc jak będę miał rachunki za prąd z całego roku planuje przegląd poboru prądu w taryfach dom kontra CO i CWU. Może wrócę do pomysłów z forum do G12w jako alternatywy na bytowy prąd w weekend.

W jakim skrajnym wypadku PC włączy się 4 razy jak się CO z CWU rozminą, ale to tak skrajne że pomijalne. Praktycznie średnią dzienną na sezon grzewczy CO będzie z 2-2,5 startu/doba.

.w takich warunkach jak dziś sprężarka pompy łącznie z ogrzewaniem CW przechodzi w stan bezczynności nie częściej niż 10 razy na dobę, pracując w cyklach co najmniej 1-1,5 godzinnych.

Tak jak napisał Ci już lukasza - teraz jest dość zimno więc masz 10 on/off na dobę, w cieplejsze dni pewnie będzie to 15, czy 20 startów, podczas gdy ja mam maksymalnie 4, a przeważnie 2 starty.

Nie wiem na ile on/off przewidział tę sprężarkę producent, ale śmiem twierdzić, że moja ma szansę wytrzymać dłużej - przynajmniej teoretycznie;)

Nie masz stopki, więc tak z ciekawości mógłbyś napisać jaki dom ogrzewasz i ile obecnie zużywasz, ewentualnie ile poszło za styczeń - tak dla porównania.

Tak jak napisał Ci już lukasza - teraz jest dość zimno więc masz 10 on/off na dobę, w cieplejsze dni pewnie będzie to 15, czy 20 startów, podczas gdy ja mam maksymalnie 4, a przeważnie 2 starty.

Nie wiem na ile on/off przewidział tę sprężarkę producent, ale śmiem twierdzić, że moja ma szansę wytrzymać dłużej - przynajmniej teoretycznie;)

Nie masz stopki, więc tak z ciekawości mógłbyś napisać jaki dom ogrzewasz i ile obecnie zużywasz, ewentualnie ile poszło za styczeń - tak dla porównania.

Witam

Dom zasiedlony dopiero we wrześniu 2014 r.stąd trudno o uogólnienia. Nie prowadzę szczegółowych, ani tym bardziej regularnych statystyk, chodzi mi jedynie obraz sytuacji.

W okresie od 27 XII 2014 do dziś zużyłem 944 kWh na CO, CW i rekuperację pobierającą ciągle ok47 w/h. Za ostatnie pełne 4 doby od 13.20 do 13.20 okrągłe 100 kWh, z tym że bez rekuperacji bo właśnie 30 I coś się popsuło i musiałem wietrzyć ręcznie. Średnio 64 % w taniej dla całego domu bo mm podlicznik jednotaryfowy Cz to dużo czy mało? Dla mnie zgodnie z założeniami.

Dom parterowy 142 m2 pow. użytkowej. Powierzchnia ogrzewana w całości podłogówką. 138 m2, okien i drzwi zewn.42m2, ściany silka 24 -20 cm grafit , podłoga 20 cm, dach płaski żelbetowy 20-32 cm (śr 26) styropian. Pompa T-Cap 1-faza z serii SXC, wymieniona obiegówka Grundfosa na odpowiednik LFP Efekta 25-60, przepływ stały dla ogrzewania 1390 l/h, dla CW 1700 l/h - obie wartości do płynnej regulacji

Mam jeszcze klimakonwektor sufitowy z rozprowadzeniem, do dwóch innych pokoi. lecz na razie nie miałem potrzeby go używać. Mam jeszcze kominek BG SD442, o mocy nominalnej 7 kW, sprawdzony jedynie przez instalatorów w lipcu ub. roku, dotychczas nieużywany. Nie mam bufora.

Pozdrawiam

Pratchawiec.

Witam

Dom zasiedlony dopiero we wrześniu 2014 r.stąd trudno o uogólnienia.

Pompa T-Cap 1-faza z serii SXC, wymieniona obiegówka Grundfosa na odpowiednik LFP Efekta 25-60, przepływ stały dla ogrzewania 1390 l/h, dla CW 1700 l/h - obie wartości do płynnej regulacji .

Czyli dopiero zaczynasz przygodę z ogrzewaniem PCi:) Być może po pewnym czasie sam dojdziesz do wniosku, że sterowanie taryfowe nie jest takie złe;) Dla mnie również zawsze na pierwszym miejscu stoi komfort, ale na prawdę można pogodzić te dwie rzeczy:yes:

Spytam jeszcze jak była przyczyna wymiany obiegówki? Wymiana na energooszczędną, czy coś było z fabryczną nie tak?

Przepływ dla CO mógłbyś jeszcze trochę podkręcić. O ile pamiętam to dla T-Capa powinno być 1500l/h, żeby pracował optymalnie.

Obiegówkę wymieniłem już na etapie instalacji. Leży nieużywana na półce jako zapas. Z moich wyliczeń wynikało, że najwyższe opory w całej instalacji nie powinny przekraczać.450 mb. Dość dużo ale ponadstandardowo mam ciepłomierz, drugi zawór na klimakonwektor no i sam klimakonwektor generujący najwyższe opory Pomyliłem się o ok. 20-30 mb.

Szukałem mniejszej pompki, zwłaszcza, że od początku zakładałem możliwość ciągłej pracy PC, a wówczas dobowe zużycie prądu przez fabrycznego Grundfosa przekraczałoby 4kWh.

Przepływ 1390 l/h jest w mojej instalacji optymalny; Delta pracy ciągłej wynosi dokładnie 5*, ani mniej ani więcej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec, Ty zdaje się pisałeś o COP 4 przy zasilaniu 30st i -2 na podwórku, tak z ciekawości, jakie masz zapotrzebowanie na m2/rok lub jakieś inne parametry twojego budynku, które dały by mi jakiś ogląd twojego domu i jaki rozstaw rurek podłogówki, by ogrzewanie na tak niskich parametrach było możliwe ?

Pratchawiec, Ty zdaje się pisałeś o COP 4 przy zasilaniu 30st i -2 na podwórku, tak z ciekawości, jakie masz zapotrzebowanie na m2/rok lub jakieś inne parametry twojego budynku, które dały by mi jakiś ogląd twojego domu i jaki rozstaw rurek podłogówki, by ogrzewanie na tak niskich parametrach było możliwe ?

Dane podstawowe domu masz kilka postów wyżej. Podłogówka w rozstawach; 17,5 cm salon - granit, 20 cm kuchnia, hol wiatrołap, pom. gospodarcze granit - gres, 15 cm sypialnia i gabinety - panele, łazienki 10 cm -granit. Pętle 9 rurek 18x2 niebieska KAN, od 85 do93 m. Łącznie ok.760 m. Wszystkie pętle w całości otwarte. Temperatura wyrównana ok. 22*, sypialnia 21

Obciążenie obliczeniowe ok. 5.9 kW, ale zrobiłem lepsze okna.

Zapotrzebowanie obliczeniowe 47 kWh/m2, ale jest zaniżone. Od 26 IX PC wyprodukowała 28,0 GJ zużywając 2289 kWh, co daje średni COP ok.3,4. Nie wiem ile z tego na CW.

Pozdrawiam

Pratchawiec

A defrosty? Tak się zastanawiałem czy defrost to też start/stop?

Nie do końca. W mojej wersji odbywa się to tak; w miarę narastania szronu stopniowemu zmniejszeniu ulega delta. Z charakterystycznym "fuknięciem" pompa odwraca obieg i zaczyna pracę na rewersie puszczając do jednostki zewnętrznej wodę o temp. 27 stopni z której powraca schłodzona do 22 *.

W tym czasie pompa moduluje do 19 Hz, pobierając ok. 1000W. Na tym etapie czasami włącza się grzałka. Po zakończeniu odszraniania -.po.ok.4,5 min. następuje odwrócenie obiegu, znów z "fuknięciem" i dość szybki powrót do zadanej temperatury zasilania.