Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybrałem klimę poniżej 1k zł inwerter, nawet nieźle grzała poniżej -20*, może wyjdę na tym jak Twoja sąsiadka, ale na ile się znam to sterownik do klimy nie jest aż tak skomplikowany, aby nie można byłoby dopasować zamiennika, przecież to tylko ma uruchomić sprężarkę przy odpowiednich temperaturach, pewnie tak samo inne części.

może źle napisałam z tym sterownikiem, bo to chodzilo o jakąś płyte wewnątrz i nie było tego mozna dopasować...

kbab-ten pobór prądu to podgrzewanie oleju

Te grzałki zmieniają moc wraz ze zmianą temperatury.Niektóre jednostki podgrzewają olej uzwojeniem silnika.

Dzięki, ale chyba nic się nie stanie jak wyciągnę wtyczkę z gniazdka, bo przy uruchomieniu i tak najpierw musi się rozgrzać.

Kbab, a jak masz z gwarancja?? Bo podobno ta firma zabnkrutowala (tak przynajniej mowi internet)

Gwarancja jest na 2 lata, ale chyba i tak miałbym z tym problem bo sam instalowałem, jak na razie sprzęt sprawuje się nieźle, nie sądziłem że da radę w takie mrozy, za to potrafi szybko nagrzać pokój, nawet w nim zrobić małą "saunę". W razie potrzeby jeśli nie uznają jakiejś usterki na gwarancji to i tak koszt sprzętu nie był powalający, ewentualną stratę przeżyję.

może źle napisałam z tym sterownikiem, bo to chodzilo o jakąś płyte wewnątrz i nie było tego mozna dopasować...

Tam nie pisałaś dokładnie o jaką usterkę chodzi, ale kumaty serwisant poradzi sobie zamiennikiem - te na rynku zawsze będą dostępne.

Edytowane przez kbab

pytanie do fachowcow

PCi P-W, split vs monoblock, plusy/minusy ... ktore jest lepszym rozwiazaniem i dlaczego. bede wdzieczny za podpowiedzi

Split

zalety :tańszy,nie wyprowadza wody na zewnątrz budynku (może zamarznąć w przypadku braku prądu),większe możliwości umiejscowienia jednostki zewnetrznej

Wady :trudny montaż

Monoblok:odwrotnie niż split

Split - Wady :trudny montaż

trudny bo ? tzn. w jakim sensie trudniejszy ( rozumiem, ze tez drozszy ? ) ...

Monoblock mozna na zewnatrz wyprowadzic glikol ale pozniej te jakies ustrojstwo trzeba zamontowac ktore 'zamienia' gliko na wode i niestety nie jest za darmo ...

Splity sa tansze? Wydawalo mi sie ze wlasnie drozsze :|

No to pompowanie to wynik lepkości i oporów ;)

No a opory glikolu to właśnie w wyniku dużo większej lepkości od wody. W dłuższej perspektywie czasu nie warto gonić glikolu przez podłogówkę. Powinno się zamontować wymiennik, który kosztuje najwyżej parę stówek i nie zajmuje prawie nic miejsca w kotłowni. Wymiennik odda ciepło wodzie i problem oporów i korozji podłogówki odpada. Glikol (roztwór), jak koledzy wspomnieli, ma też mniejszą zdolność przenoszenia ciepła.