fachman19 12.09.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 To wszystko zależy od sposobu położenia izolacji. czy w połaci ,czy na podłodze.Ogrzewanie parteru przy nieogrzewanym poddaszu powoduje to ,że i tak grzejemy poddasze przez sufit . Powoduje to podniesienie parametrów pracy układu i dyskomfort zwiazany z zimnym sufitem.Same straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.09.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Doradzicie czy iść w Pellet czy w Pompę ciepła Powietrze/woda ? Mam mętlik w głowie i nie wiem w co inwestować. Stan surowy zamknięty. W piwnicy też po jednym grzejniku. Ja polecam powietrzną pompę ciepła. W nowym domu nie inwestowałbym w ogrzewanie oparte na paliwie stałym. Jak pompa ciepła to ogrzewanie podłogowe - warto przemyśleć. Jeśli nie masz wybranego projektanta, czy instalatora to ja polecam naszych autoryzowanych partnerów, którzy chętnie doradzą i zamontują urządzenie - szukaj ich TUTAJ. Myślałeś może już o producencie urządzenia? Może mógłbym coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.09.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 To wszystko zależy od sposobu położenia izolacji. czy w połaci ,czy na podłodze. Ogrzewanie parteru przy nieogrzewanym poddaszu powoduje to ,że i tak grzejemy poddasze przez sufit . Powoduje to podniesienie parametrów pracy układu i dyskomfort zwiazany z zimnym sufitem. Same straty. Planuję oczywiście izolacje na stropie tak na początek (25-30cm wełny). Ale na wierzchu musi coś jak płyta OSB czy cuś aby używać jako magazynu. Strych od początku będzie pełnił funkcję graciarniano-magazynową, więc jeszcze nie wymyśliłem jak załatwić izolację wynikającą ze schodów i "dziury w stropie" schody od początku będą względnie normalne i wygodne (drabinka w suficie odpada). I teraz nie wiem czy robić na górze coś w stylu ścianek okalających schody i drzwi na strych czy też pokombinować coś z izolowaną klapą na poziomie stropu (tylko jak by to wygodnie użytkować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.09.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Wg. mnie, ja bym zastosował pompę powietrze - woda o mocy odpowiedniej do zapotrzebowania parteru . Za 5-15 lat , możliwości techniczne pomp wzrosną znacznie do możliwości dzisiejszych pomp (tak jak aut ) .Na poddaszu zainstalujesz wtedy pompę o dużo mniejszej mocy .Najbardziej popularnymi pompami w skali " jakość / cena " są pompy Panasonic . Pompy ciepła są najbardziej korzystne przy ogrzewaniu niskotemperaturowym ( podłogówka , Climaconvectory ) i konstrukcji domu o dużej możliwości zmagazynowania energii w taniej taryfie . http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7096416#post7096416 . Bardzo mało wiemy co to za dom, z czego zbudowany i jakie ma zapotrzebowanie na tzw.moc cieplną . Moc pompy powinna być dopasowana ( jak wszystko ) do zapotrzebowania z pewnym naddatkiem oraz kumatym serwisem w pobliżu domu . Edytowane 18 Września 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Ale co z mocą pompy po takiej adaptacji - będę musiał kupić nową mocniejszą? Czy warto już teraz zamontować coś większego? Ja bym brał pompę dostosowaną do warunków dzisiejszych, bo po co wydawać teraz więcej pieniędzy, jak można później albo i w ogóle: 1. Nie masz pewności, czy będziesz potrzebował większej. Jak przyjdzie czas to przeanalizujesz, i może zmienisz dom, zamiast go powiększać. 2. Klimat się zmienia. Może pompa wystarczająca teraz będzie za X lat wystarczająca do większego domu. A może go docieplisz bo to się opłaci i nawet bez zmian klimatu wystarczy stara PC. 3. Postęp technologiczny w pompach jest zauważalny - większa sprawność, niższe ceny. Za 15 lat możesz być zadowolony z okazji do upgrade. Jak teraz kupisz przewymiarowaną to możesz za 15 lat i tak dojść do wniosku, że tak się sypie, że lepiej i tak wymienić na nową. 4. A może za X lat wrzucisz na poddaszu klimę do ogrzewania i chłodzenia, bo to będzie najtańszy i najsensowniejszy upgrade. 5. Nie wiadomo, co będzie - może będzie gaz łupkowy, super sprawne ogniwa solarne, może prąd podrożeje straszliwie - nie ma co teraz decydować co za X lat. Za dużo zmiennych i niewiadomych Edytowane 18 Września 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.09.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 J Myślałeś może już o producencie urządzenia? Może mógłbym coś doradzić? pomyśl o Producencie . On bardzo chce sprzedać Tobie pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz_ck 04.10.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Proszę o radę! Na chwilę obecną do ogrzewania domu (parter + piętro=140m2) i wody użytkowej używam pieca C.O. opalanego węglem. Istniejąca instalacja to instalacja z obiegiem zamkniętym z grzejnikami panelowymi PURMO. Była wykonywana około 13 lat temu. Obecnie szukam jakiegos wygodniejszego i czystszego rozwiązania, m.in. zastanawiam się nad pompa powietrze woda. Moje pytanie: Czy takie rozwiązanie w tym przypadku (brak ogrzewania podlogowego) zdawaloby egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Na rynku znajdziesz pompy PW o wysokiej temperaturze zasilania- HT. Dają radę w połączeniu z grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Proszę o radę! Na chwilę obecną do ogrzewania domu (parter + piętro=140m2) i wody użytkowej używam pieca C.O. opalanego węglem. Istniejąca instalacja to instalacja z obiegiem zamkniętym z grzejnikami panelowymi PURMO. Była wykonywana około 13 lat temu. Obecnie szukam jakiegos wygodniejszego i czystszego rozwiązania, m.in. zastanawiam się nad pompa powietrze woda. Moje pytanie: Czy takie rozwiązanie w tym przypadku (brak ogrzewania podlogowego) zdawaloby egzamin? Zagadaj do bobrow,on ma zwykłego Panasa(nie HT) przy grzejnikach ale ja jestem sceptyczny do grzejników i jakiejkolwiek pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.10.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Proszę o radę! Na chwilę obecną do ogrzewania domu (parter + piętro=140m2) i wody użytkowej używam pieca C.O. opalanego węglem. Istniejąca instalacja to instalacja z obiegiem zamkniętym z grzejnikami panelowymi PURMO. Była wykonywana około 13 lat temu. Obecnie szukam jakiegos wygodniejszego i czystszego rozwiązania, m.in. zastanawiam się nad pompa powietrze woda. Moje pytanie: Czy takie rozwiązanie w tym przypadku (brak ogrzewania podlogowego) zdawaloby egzamin? Musisz liczyć się z wymianą grzejników na większe i kosztami eksploatacji wyższymi niż w budynkach z ogrzewaniem płaszczyznowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Montaż pompy ciepła, to są znaczne koszty.Poczytaj forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page141 , tam szereg problemów było poruszanych i można wyciągnąć wnioski dla siebie . Jest tam paru uczestników którzy posiadają ogrzewanie pompą z grzejnikami . Alternatywą jest też gaz ,jeżeli jest możliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 05.10.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Proszę o radę! Na chwilę obecną do ogrzewania domu (parter + piętro=140m2) i wody użytkowej używam pieca C.O. opalanego węglem. Istniejąca instalacja to instalacja z obiegiem zamkniętym z grzejnikami panelowymi PURMO. Była wykonywana około 13 lat temu. Obecnie szukam jakiegos wygodniejszego i czystszego rozwiązania, m.in. zastanawiam się nad pompa powietrze woda. Moje pytanie: Czy takie rozwiązanie w tym przypadku (brak ogrzewania podlogowego) zdawaloby egzamin? Witam - ja jestem w bardzo podobnej sytuacji domek z 2002 r. ogrzewanie grzejnikowe 100% kocioł miałowy, w czerwcu założyłem pompę ciepła Powietrze Woda. Nowy system został wcięty w dotychczasowy i całość może działać we wszystkich konfiguracjach grzanie miałem, PC lub jednocześnie obydwa. Oczywiście dzisiaj nie powiem jaki będzie koszt ogrzewania. PC podaje na grzejniki temp. 53-56 st. podczas takiego cyklu pracy pobór prądu ok. 3-4 kWh - temperatura zewnętrzna 5 st.C. Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.10.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 PC podaje na grzejniki temp. 53-56 st. podczas takiego cyklu pracy pobór prądu ok. 3-4 kWh - temperatura zewnętrzna 5 st.C. Na razie tyle. minusem takiego rozwiązania jest chyba tylko jechanie na maksymalnych parametrach, żyłowanie sprężarki - dobrze myśle? bo z tego co kojarzę, to już kilka lat temu były opisywane przypadki pracy z grzejnikami....kojarzę temat kamienica,stare grzejniki i problem z defrostami...to było jeszcze za czasów xxxx121 bodajże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 05.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 minusem takiego rozwiązania jest chyba tylko jechanie na maksymalnych parametrach, żyłowanie sprężarki - dobrze myśle? bo z tego co kojarzę, to już kilka lat temu były opisywane przypadki pracy z grzejnikami....kojarzę temat kamienica,stare grzejniki i problem z defrostami...to było jeszcze za czasów xxxx121 bodajże sprężarka pracuje ze zmienną mocą do uzyskania temp. 56 st pobór mocy ok 6 kW i po około 20 minutach zaczyna spadać po około 1 godz. pracy osiąga moc 3,5-2,7 kW - dane pochodzą z moich obserwacji, przed PC zainstalowałem licznik energii. Tak, że nie zaobserwowałem żyłowania sprężarki praca dosyć cicha, w domu nie słychać absolutnie użądzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.10.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Witam,moim zdaniem bardzo ważna jest temp na grzejnikach z PC- u mnie na szczęście udało się ogrzewać dom w zakresie temperatur na CO od 40 do 45 st (nawet przy 20 stopniowych mrozach ).Kiedy miałem podłączony piec węglowy , utrzymywałem temp 50-55 st ze względu na "smolenie" się ścianek pieca (i pkt rosy). Zrobiłem próby ogrzewania na temp ok 45 st i zobaczyłem ,że jest ok- to mnie utwierdziło w zakupie PC. Wybrałem Panasonica T-cap z kilku powodów np gwarantowana moc grzewcza do -15 st , cena.W stopce mam wszystkie dane mojego systemu i domu.Kupiłem PC ze względu na wygodę i brak zanieczyszczeń , chociaż wychodzi mi taniej niż na węglu (pewnie gdybym miał piec z podajnikiem , koszty były by zbliżone).Odnośnie samego Panasa , to jeszcze po roku delikatnie walczę z optymalizacją pracy w moim systemie-ale to raczej moje "małe" hobby niż poważne problemy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 05.10.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Witam, moim zdaniem bardzo ważna jest temp na grzejnikach z PC- u mnie na szczęście udało się ogrzewać dom w zakresie temperatur na CO od 40 do 45 st (nawet przy 20 stopniowych mrozach ). Kiedy miałem podłączony piec węglowy , utrzymywałem temp 50-55 st ze względu na "smolenie" się ścianek pieca (i pkt rosy). Zrobiłem próby ogrzewania na temp ok 45 st i zobaczyłem ,że jest ok- to mnie utwierdziło w zakupie PC. Wybrałem Panasonica T-cap z kilku powodów np gwarantowana moc grzewcza do -15 st , cena. W stopce mam wszystkie dane mojego systemu i domu. Kupiłem PC ze względu na wygodę i brak zanieczyszczeń , chociaż wychodzi mi taniej niż na węglu (pewnie gdybym miał piec z podajnikiem , koszty były by zbliżone). Odnośnie samego Panasa , to jeszcze po roku delikatnie walczę z optymalizacją pracy w moim systemie-ale to raczej moje "małe" hobby niż poważne problemy. pzdr Pozdrawiam jak widzisz dołączyłem do klubu PC PW, moje pytanie - w jakich sekwencjach czasu pracuje u Ciebie pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Zauważył, że kolega przesiadł się z węgla na PC. hoho, szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.10.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Pozdrawiam jak widzisz dołączyłem do klubu PC PW, moje pytanie - w jakich sekwencjach czasu pracuje u Ciebie pompa? W okresach przejściowych wł wg potrzeb , kiedy już jest wyraźnie chłodno -PC działa wg eurostera na 23 st i nocne obniżenie na 21.6st (23.30-4.30) , Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.10.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 W okresach przejściowych wł wg potrzeb , kiedy już jest wyraźnie chłodno -PC działa wg eurostera na 23 st i nocne obniżenie na 21.6st (23.30-4.30) , Pzdr Przepraszam, że tutaj zapytam, ale ciekawi mnie Twoje rozwiązanie wentylacji. Reku brak, czemu? Jak to u Ciebie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.10.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Przepraszam, że tutaj zapytam, ale ciekawi mnie Twoje rozwiązanie wentylacji. Reku brak, czemu? Jak to u Ciebie działa? Witaj dom budowałem w 2007 i nie zdecydowałem się na rekuperację ze względu na wtedy wysokie koszty i sprzeczne opinie nt. Wentylacje rozwiązałem tak : -w łazienkach wentylatory wyciągowe podłączone pod włącznik oświetlenia -w kuchni okap w wyciągiem wg potrzeb włączany - w każdym pomieszczeniu jedno okno z nawiewnikiem z regulacją przesłony w ramie okna ( u góry) Latem okna są uchylone prawie cały czas , zimą wietrzymy porządnie rano - a później wg potrzeb. Na prawie 200m2 ogrzewanych podłóg i z temp 22-23 st koszt za cały rok (CO głównie grzejnikowe i CWU) 2600pln to chyba nie najgorzej. Sam nie wiem czy teraz bym zamontował reku - z kalkulatorów wynika , że oszczędności były by nie znaczne (jakaś tam obsługa reku jest np filtry , coś tam pobiera kWh + grzałeczka, itp) Tak to u mnie jest, Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts