Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

hybrydy to kompletnie nie uzasadniony ekonomicznie wydatek który nigdy się nie zwraca.

Pompa ciepła w połączeniu z gazem to kompletnie nie ekomomiczne rozwiązanie.

Są przypadki ale bardzo marginalne gdzie może znaleźć to zastosowanie.

A mogę prosić o jakieś rozwinięcie, argumenty dlaczego jest to nieopłacalne i nieekonomiczne ?

Pytam bo takie rozwiązanie zostało mi zaproponowane przez projektanta, jako właśnie najbardziej ekonomiczne z punktu użytkowania.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mogę prosić o jakieś rozwinięcie, argumenty dlaczego jest to nieopłacalne i nieekonomiczne ?

Pytam bo takie rozwiązanie zostało mi zaproponowane przez projektanta, jako właśnie najbardziej ekonomiczne z punktu użytkowania.

Policz ile zaoszczędzisz na kominie do gazu i samym jego podłączeniu.

A jak to wyliczył ekonomicznie?

Sam koszt komina i przyłącza gazowego powoduje, że nawet gdyby hybryda kosztowała tyle, co sama PC to nigdy się nie zwróci.

Różnica w cenie kWh w prądzie i w gazie wcale nie jest taka duża, jakby się wydawało jak weźmiesz całą fakturę za gaz i podzielisz przez ilość kWh a tym bardziej jak doliczysz przegląd gazowy. A jak uwzględnisz COP PC, to gaz wyjdzie sporo drożej.

Więc po co dopłacać do urządzenia spalającego gaz? I inwestycja droższa, i grzanie gazem droższe niż PC, więc w takim urządzeniu nie używałbyś w ogóle gazu (chyba, że badziewna PC i w niskich temperaturach sterownik wymusiłby odpalenie gazu).

Edytowane przez Kaizen

A jak to wyliczył ekonomicznie?

Sam koszt komina i przyłącza gazowego powoduje, że nawet gdyby hybryda kosztowała tyle, co sama PC to nigdy się nie zwróci.

Różnica w cenie kWh w prądzie i w gazie wcale nie jest taka duża, jakby się wydawało jak weźmiesz całą fakturę za gaz i podzielisz przez ilość kWh a tym bardziej jak doliczysz przegląd gazowy. A jak uwzględnisz COP PC, to gaz wyjdzie sporo drożej.

Więc po co dopłacać do urządzenia spalającego gaz? I inwestycja droższa, i grzanie gazem droższe niż PC, więc w takim urządzeniu nie używałbyś w ogóle gazu (chyba, że badziewna PC i w niskich temperaturach sterownik wymusiłby odpalenie gazu).

Ok dzięki za uwagi

Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Jest to model Modulens G AGC 25/8 MR Hybrid V200.

Mógłby ktoś zerknąć na ten model i się wypowiedzieć czy to coś sensownego ?

Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20tys.

Komina nie muszę przecież budować, wystarczy wentylacja grawitacyjna pozioma w kotłowni.

Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy, (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW,

zapewniająca komfort (cwu) w zimie ?

Edytowane przez iluminatus

Ok dzięki za uwagi

Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20.

Komina nie muszę przecież budować, wystarczy wentylacja grawitacyjna pozioma w kotłowni.

Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW,

Pewnie tak ale mocy bardziej 3-5 KW, czyli dołożyć ocieplenia, co nie koniecznie sumarycznie może być opłacalne :(

Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy, (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW,

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333697-LG-Therma-V-nowy-stary-gracz-na-rynku-pomp-ciep%C5%82a-Modele-od-3kW-do-16kW-mocy&p=7371861&viewfull=1#post7371861

I następne posty.

Kombinuj, powinno się udać.

pzdr

Ok dzięki za uwagi

Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Jest to model Modulens G AGC 25/8 MR Hybrid V200.

Mógłby ktoś zerknąć na ten model i się wypowiedzieć czy to coś sensownego ?

Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20tys.

LG 9kW z całym osprzętem możesz mieć za chyba że masz większe zapotrzebowanie na ciepło niż jakieś 7kW przy -20st.C

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama nie zgodna z regulaminem PP

Oferty sprzedaży, instalacji składane przez forumowicza z PP (i nie tylko)na FM wykraczają po za regulamin, dlatego też będą moderowane. Proszę się temu nie dziwić.

Podmioty z PP powinny zdawać sobie z tego sprawę, oprócz dozwolonej przez regulamin reklamy, nie mogą oficjalnie na łamach FM składać oferty, wyceny instalacji inwestorom. Proszę o przestrzeganie założeniom regulaminu.

Uzupełnienie

Jak się sprawuje funkcja chłodzenia latem wody w ogrzewaniu podłogowym? Czy faktycznie to działa i idzie w ten sposób obniżyć temperaturę pomieszczeń?

Czy warto do gruntówki z pionowym odwiertem dopłacać około 10-12k w domu o powierzchni podłóg 140m2 w standardzie energetycznym zbliżonym do NF40. Czy może koszt inwestycji w niewielkim domu i tak się raczej nie zwróci i powietrzna wystarczy. Zostaje pytatnie Panasonic all in one 9kw - 24k, buderus wpl 8 ar - 28k czy najtanszy samsung ehs 9kw - 22k

Jak się sprawuje funkcja chłodzenia latem wody w ogrzewaniu podłogowym? Czy faktycznie to działa i idzie w ten sposób obniżyć temperaturę pomieszczeń?

Czy warto do gruntówki z pionowym odwiertem dopłacać około 10-12k w domu o powierzchni podłóg 140m2 w standardzie energetycznym zbliżonym do NF40. Czy może koszt inwestycji w niewielkim domu i tak się raczej nie zwróci i powietrzna wystarczy. Zostaje pytatnie Panasonic all in one 9kw - 24k, buderus wpl 8 ar - 28k czy najtanszy samsung ehs 9kw - 22k

Mam to samo co ty... 140 m2 podłogówka standart NF40 sklaniam sie ostatnio do samsunga..

Iluminatus,

Czy zlecił Pan wykonanie obliczeniowego zapotrzebowania na ciepło budynku?

Wybór typu pompy ciepła powinien być przeprowadzony przez specjalistę w oparciu o obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło budynku, warunki klimatyczne regionu oraz parametry instalacji. Możliwy będzie wtedy dobór urządzenia o optymalnej wielkości. Przy okazji polecam pompy ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm.

W sprawie doboru oraz montażu polecam natomiast kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

link reklamowy

Iluminatus,

Czy zlecił Pan wykonanie obliczeniowego zapotrzebowania na ciepło budynku?

Wybór typu pompy ciepła powinien być przeprowadzony przez specjalistę w oparciu o obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło budynku, warunki klimatyczne regionu oraz parametry instalacji. Możliwy będzie wtedy dobór urządzenia o optymalnej wielkości. .......

Moje ozc to 4,7kW a mam pompę ponad 9kW. Czyżbym dobrał sobie źle pompę Panie konsultant?

Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) ;)

Jest na forum grupa osób, którzy latem chłodzą domy podłogówką i sobie chwalą to rozwiązanie. Np. tutaj w dzienniku Hajnela: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228440-Dziennik-Hajnela&p=7351656&viewfull=1#post7351656

Sam przymierzam się do zastosowania takiego rozwiązania u siebie w domu.

Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) ;)

Konwekcja to tylko jedno ze zjawisk stymulujacych przeplyw ciepla. Jest jeszcze promieniowanie. W przypadku chlodzenia podlaoga bedziesz skazany na czesciowe niekorzystne sie ich "nakladanie". Druga sprawa, to czy domownikom beda odpowiadaly latem "koscielne" temperatury posadzki.

W dobrze izolowanych domach na parterze problem przegrzania rzadko daje sie we znaki. problemem jest poddasze, a tam nie schlodzisz podloga do poziomu komfortowego. Raczej klimatyzator wchodzi w gre.