iluminatus 16.02.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 hybrydy to kompletnie nie uzasadniony ekonomicznie wydatek który nigdy się nie zwraca. Pompa ciepła w połączeniu z gazem to kompletnie nie ekomomiczne rozwiązanie. Są przypadki ale bardzo marginalne gdzie może znaleźć to zastosowanie. A mogę prosić o jakieś rozwinięcie, argumenty dlaczego jest to nieopłacalne i nieekonomiczne ? Pytam bo takie rozwiązanie zostało mi zaproponowane przez projektanta, jako właśnie najbardziej ekonomiczne z punktu użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.02.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 A mogę prosić o jakieś rozwinięcie, argumenty dlaczego jest to nieopłacalne i nieekonomiczne ? Pytam bo takie rozwiązanie zostało mi zaproponowane przez projektanta, jako właśnie najbardziej ekonomiczne z punktu użytkowania. Policz ile zaoszczędzisz na kominie do gazu i samym jego podłączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) A mogę prosić o jakieś rozwinięcie, argumenty dlaczego jest to nieopłacalne i nieekonomiczne ? Pytam bo takie rozwiązanie zostało mi zaproponowane przez projektanta, jako właśnie najbardziej ekonomiczne z punktu użytkowania. A jak to wyliczył ekonomicznie? Sam koszt komina i przyłącza gazowego powoduje, że nawet gdyby hybryda kosztowała tyle, co sama PC to nigdy się nie zwróci. Różnica w cenie kWh w prądzie i w gazie wcale nie jest taka duża, jakby się wydawało jak weźmiesz całą fakturę za gaz i podzielisz przez ilość kWh a tym bardziej jak doliczysz przegląd gazowy. A jak uwzględnisz COP PC, to gaz wyjdzie sporo drożej. Więc po co dopłacać do urządzenia spalającego gaz? I inwestycja droższa, i grzanie gazem droższe niż PC, więc w takim urządzeniu nie używałbyś w ogóle gazu (chyba, że badziewna PC i w niskich temperaturach sterownik wymusiłby odpalenie gazu). Edytowane 16 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluminatus 16.02.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) A jak to wyliczył ekonomicznie? Sam koszt komina i przyłącza gazowego powoduje, że nawet gdyby hybryda kosztowała tyle, co sama PC to nigdy się nie zwróci. Różnica w cenie kWh w prądzie i w gazie wcale nie jest taka duża, jakby się wydawało jak weźmiesz całą fakturę za gaz i podzielisz przez ilość kWh a tym bardziej jak doliczysz przegląd gazowy. A jak uwzględnisz COP PC, to gaz wyjdzie sporo drożej. Więc po co dopłacać do urządzenia spalającego gaz? I inwestycja droższa, i grzanie gazem droższe niż PC, więc w takim urządzeniu nie używałbyś w ogóle gazu (chyba, że badziewna PC i w niskich temperaturach sterownik wymusiłby odpalenie gazu). Ok dzięki za uwagi Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Jest to model Modulens G AGC 25/8 MR Hybrid V200. Mógłby ktoś zerknąć na ten model i się wypowiedzieć czy to coś sensownego ? Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20tys. Komina nie muszę przecież budować, wystarczy wentylacja grawitacyjna pozioma w kotłowni. Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy, (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW, zapewniająca komfort (cwu) w zimie ? Edytowane 16 Lutego 2017 przez iluminatus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.02.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Ok dzięki za uwagi Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20. Komina nie muszę przecież budować, wystarczy wentylacja grawitacyjna pozioma w kotłowni. Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW, zapewniająca komfort (cwu) w zimie ? Pewnie tak ale mocy bardziej 3-5 KW, czyli dołożyć ocieplenia, co nie koniecznie sumarycznie może być opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 16.02.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy, (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW, zapewniająca komfort (cwu) w zimie ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333697-LG-Therma-V-nowy-stary-gracz-na-rynku-pomp-ciep%C5%82a-Modele-od-3kW-do-16kW-mocy&p=7371861&viewfull=1#post7371861 I następne posty. Kombinuj, powinno się udać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Ok dzięki za uwagi Koszt pompy z całym osprzętem wyceniono mi na 25 tys brutto. Jest to model Modulens G AGC 25/8 MR Hybrid V200. Mógłby ktoś zerknąć na ten model i się wypowiedzieć czy to coś sensownego ? Pierwotnie myślałem że nie przekroczy 20tys. Komina nie muszę przecież budować, wystarczy wentylacja grawitacyjna pozioma w kotłowni. Zatem mam pytanie czy w kwocie kilkunastu tysięcy, (20 tys. to bariera raczej nie do przejścia dla mnie) jest możliwość zakupu dobrej pompy PW, zapewniająca komfort (cwu) w zimie ? LG 9kW z całym osprzętem możesz mieć za chyba że masz większe zapotrzebowanie na ciepło niż jakieś 7kW przy -20st.C Edytowane 16 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Reklama nie zgodna z regulaminem PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 16.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Telewizor czy pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.02.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Oferty sprzedaży, instalacji składane przez forumowicza z PP (i nie tylko)na FM wykraczają po za regulamin, dlatego też będą moderowane. Proszę się temu nie dziwić.Podmioty z PP powinny zdawać sobie z tego sprawę, oprócz dozwolonej przez regulamin reklamy, nie mogą oficjalnie na łamach FM składać oferty, wyceny instalacji inwestorom. Proszę o przestrzeganie założeniom regulaminu. Edytowane 16 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluminatus 17.02.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) LG 9kW z całym osprzętem możesz mieć za chyba że masz większe zapotrzebowanie na ciepło niż jakieś 7kW przy -20st.C Według projektanta OZC będzie w okolicy 4,7kW (tylko nie wiem ile dla -20) Czy chodzi o model HU091/HN0914 ? Edytowane 17 Lutego 2017 przez iluminatus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 17.02.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Jak się sprawuje funkcja chłodzenia latem wody w ogrzewaniu podłogowym? Czy faktycznie to działa i idzie w ten sposób obniżyć temperaturę pomieszczeń? Czy warto do gruntówki z pionowym odwiertem dopłacać około 10-12k w domu o powierzchni podłóg 140m2 w standardzie energetycznym zbliżonym do NF40. Czy może koszt inwestycji w niewielkim domu i tak się raczej nie zwróci i powietrzna wystarczy. Zostaje pytatnie Panasonic all in one 9kw - 24k, buderus wpl 8 ar - 28k czy najtanszy samsung ehs 9kw - 22k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 17.02.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Jak się sprawuje funkcja chłodzenia latem wody w ogrzewaniu podłogowym? Czy faktycznie to działa i idzie w ten sposób obniżyć temperaturę pomieszczeń? Czy warto do gruntówki z pionowym odwiertem dopłacać około 10-12k w domu o powierzchni podłóg 140m2 w standardzie energetycznym zbliżonym do NF40. Czy może koszt inwestycji w niewielkim domu i tak się raczej nie zwróci i powietrzna wystarczy. Zostaje pytatnie Panasonic all in one 9kw - 24k, buderus wpl 8 ar - 28k czy najtanszy samsung ehs 9kw - 22k Mam to samo co ty... 140 m2 podłogówka standart NF40 sklaniam sie ostatnio do samsunga.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.02.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) Iluminatus, Czy zlecił Pan wykonanie obliczeniowego zapotrzebowania na ciepło budynku?Wybór typu pompy ciepła powinien być przeprowadzony przez specjalistę w oparciu o obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło budynku, warunki klimatyczne regionu oraz parametry instalacji. Możliwy będzie wtedy dobór urządzenia o optymalnej wielkości. Przy okazji polecam pompy ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. W sprawie doboru oraz montażu polecam natomiast kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 18 Lutego 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 17.02.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Iluminatus, Czy zlecił Pan wykonanie obliczeniowego zapotrzebowania na ciepło budynku? Wybór typu pompy ciepła powinien być przeprowadzony przez specjalistę w oparciu o obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło budynku, warunki klimatyczne regionu oraz parametry instalacji. Możliwy będzie wtedy dobór urządzenia o optymalnej wielkości. ....... Moje ozc to 4,7kW a mam pompę ponad 9kW. Czyżbym dobrał sobie źle pompę Panie konsultant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.02.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Zostaje pytatnie Panasonic all in one 9kw - 24k, buderus wpl 8 ar - 28k czy najtanszy samsung ehs 9kw - 22k Zobacz na forum Panasonic ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page257 , czy masz forum innej marki tak dobrze rozpracowane ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 18.02.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 18.02.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 cześćCzy szerokość kotłowni 1.5 m jest wystarczająca do zamontowania pompy P/W wraz ze zbiornikiem 300l. Czy może lepszym pomysłem będzie umieszczenie instalacji z tyłu garażu ( ściana północna 3 m od ogrodzenia ) projekthttps://images84.fotosik.pl/369/afc91fbc09df77eb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 18.02.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) Jest na forum grupa osób, którzy latem chłodzą domy podłogówką i sobie chwalą to rozwiązanie. Np. tutaj w dzienniku Hajnela: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228440-Dziennik-Hajnela&p=7351656&viewfull=1#post7351656 Sam przymierzam się do zastosowania takiego rozwiązania u siebie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.02.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) No, do 30cm nad podłogą 15 stopni, powyżej tej wysokości 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) Konwekcja to tylko jedno ze zjawisk stymulujacych przeplyw ciepla. Jest jeszcze promieniowanie. W przypadku chlodzenia podlaoga bedziesz skazany na czesciowe niekorzystne sie ich "nakladanie". Druga sprawa, to czy domownikom beda odpowiadaly latem "koscielne" temperatury posadzki. W dobrze izolowanych domach na parterze problem przegrzania rzadko daje sie we znaki. problemem jest poddasze, a tam nie schlodzisz podloga do poziomu komfortowego. Raczej klimatyzator wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts