Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Konwekcja to tylko jedno ze zjawisk stymulujacych przeplyw ciepla. Jest jeszcze promieniowanie. W przypadku chlodzenia podlaoga bedziesz skazany na czesciowe niekorzystne sie ich "nakladanie". Druga sprawa, to czy domownikom beda odpowiadaly latem "koscielne" temperatury posadzki.

W dobrze izolowanych domach na parterze problem przegrzania rzadko daje sie we znaki. problemem jest poddasze, a tam nie schlodzisz podloga do poziomu komfortowego. Raczej klimatyzator wchodzi w gre.

Masz ? Korzystasz? Czy krytykujesz dlatego, że nie możesz mieć? Schłodzisz podłogą do poziomu komfortowego! A jak nie doświadczyłeś tego to się nie wypowiadaj swoje teorie pozostaw dla siebie.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć

Czy szerokość kotłowni 1.5 m jest wystarczająca do zamontowania pompy P/W wraz ze zbiornikiem 300l. Czy może lepszym pomysłem będzie umieszczenie instalacji z tyłu garażu ( ściana północna 3 m od ogrodzenia )

Mam 1,3m i był to jeden z powodów za "lodówką" czyli All in One.

Pytanie z czapy, mogę nie doczekać się odpowiedzi, ale co tam :)

Jaka firma od powietrznych ma najlepszy współczynnik jakość/cena w obecnych czasach?

Jakiś Panasonic? Danfoss? Nibe? Samsung? Inne coś?

W skrócie ma być najtańsze, ale solidne.

Hej

sam możesz sobie odpowiedzieć w znacznej części , wystarczy że zrobisz tabelkę i porównasz parametry :

-producent/model

-moc przy -15st lub -20st

-cena zakupu , przeglądu , kilku podstawowych części zamiennych

-COP z potwierdzonym badaniem

-możliwość naprawy przez innych instalatorów lub serwis producenta

Reszta informacji nt jakości produktu (a potem danego instalatorata) tylko z opini użytkowników poznasz

Ja tak zrobiłem przy instalacji różnych PC w trzech obiektach i nie żałuję takiej decyzji.

Pzdr

Dodam tylko , że jeśli badania są za drogie dla mniejszych producentów , to wystarczy ich tabelka z ich gwarancją tych COP - bez żadnych "gwiazdek " oczywiście.

Trzeba tylko się zastanowić nad odpowiedzialnością za niezgodne COP z podanymi :

czy to jest po stronie instalatora czy producenta.

Umowa jest przecież z instalatorem- więc z natury on jest stroną z inwestorem...

Samo życie������

• 2 weeks później...
Podłączam się pod pytanie o chłodzenie wody w podłogowym latem. Bo wydaje mi się, że efekt może być odczuwalny tylko przy leżeniu na podłodze (chłód w górę nie poleci) ;)

Ja mam chłodzenie i powiem, że to dosyć dziwne uczucie - tzn chłodzenie się sprawdza jak jest włączone przez kilka dni - przy wysokiej temp na dworze wchodzisz do domu jak do zamku :) - chłodno. Podłoga ma ok 16 stopni więc uczucie jak na lodzie.

Jak piszesz chłód w górę nie poleci więc trzeba mu pomóc - wiatrak na podłodze aby rozdmuchiwał zimne powietrze.....

Witam, szanownych Fotumowiczów.

Przymierzam się do instalacji pompy p/w w nowo budowanym domu. Poszukuję firm godnych polecenia, do których mógłbym zwrócić się z prośbą o wycenę. Miejsce inwestycji Lubin woj. Dolnośląskie.

Witam !

Polecam naszych autoryzowanych partnerów z Twojej okolicy. Listę ich wszystkich możesz sprawdzić TUTAJ. Możesz liczyć na bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji.

Pozdrawiam !

Panowie czy mogłabym liczyć na pomoc w skierowaniu mojej uwagi na jakąś godną polecenia pompę z odpowiednią mocą grzewczą?

Dom dopiero w fazie zakupionego projektu. Projektowe obciążenie cieplne to 9,56 kW. W domu wszędzie podłogowe ogrzewanie. Załóżmy również że będzie rekuperacja.

I jeszcze jedno...co powinnam uwzględnić do kosztu zakupu pompy? (poza instalacją już domu)

Dom dopiero w fazie zakupionego projektu. Projektowe obciążenie cieplne to 9,56 kW. W domu wszędzie podłogowe ogrzewanie. Załóżmy również że będzie rekuperacja.

To nie jest złośliwość z mojej strony ale czy ten dom ma w projekcie tak kiepskie ocieplenie czy może ma dobrze ponad 300m2

To nie jest złośliwość z mojej strony ale czy ten dom ma w projekcie tak kiepskie ocieplenie czy może ma dobrze ponad 300m2

Ani jedno ani drugie. Dom am 150 m2, a dopcieplenie również przyzwoite. To są dane z projektu. Własne wyliczenia również zrobimy w momencie podjęcia wszystkich decyzjji co do izolacji.

Czy mogę wiedzieć jaką masz PC i jak Ci się sprawuje?

Panowie czy mogłabym liczyć na pomoc w skierowaniu mojej uwagi na jakąś godną polecenia pompę z odpowiednią mocą grzewczą?

I jeszcze jedno...co powinnam uwzględnić do kosztu zakupu pompy? (poza instalacją już domu)

Atlantic , tylko musisz mieć kogoś kto zna te pompy .

Właściwie to najważniejsze jest co Tobie zaoferują ( Zakładam ,że ten co montuje nie chce mieć kłopotu , wiec poleca coś fajnego)

Najważniejszy jest przyjazny serwis . Nawet nie ,żeby naprawiał , ale pomógł w nastawach i wytłumaczył idee PC

Ani jedno ani drugie. Dom am 150 m2, a dopcieplenie również przyzwoite. To są dane z projektu. Własne wyliczenia również zrobimy w momencie podjęcia wszystkich decyzjji co do izolacji.

Czy mogę wiedzieć jaką masz PC i jak Ci się sprawuje?

To coś musiałeś pokręcić. Jak dokładnie nazywa się parametr, który podajesz? Wygląda na 2-3x zawyżony, jak to obciązenie cieplne przy -20*.

To coś musiałeś pokręcić. Jak dokładnie nazywa się parametr, który podajesz? Wygląda na 2-3x zawyżony, jak to obciązenie cieplne przy -20*.

Projektowe Obciążenie Cieplne Budynku. W sumie to nie wiem czy pokręciłam...to jest zapotrzebowanie wg projektu na CO lub GAZ dla -20 stopni. wyliczenia z projektu. Jeszcze raz dla pewności sprawdziłam. Jeżeli ktoś się tu pomylił, to raczej biuro projektowe.

OZC dopiero będziemy liczyć.