Andrzej5101 23.01.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Domek 100 m2 (parter z poddaszem użytkowym) OZC ok 5kW .W całym domu będzie podłogówka Jako drugie źródło ciepła będę montował kominek z DGP Woj. Mazowieckie, czyli II strefa Warto zrobić profesjonalne OZC aby określić; -moc cieplną budynku w kW, -zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok -oraz uzyskać parę informacji ; ......- co może zmniejszyć koszty, ......- jak grubość i rodzaj wylewki wpływa na wybór mocy PC , Warto poczytać ; - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page298 , - tematy w mojej stopce , Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.01.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam, Pompy ciepła dobrze współpracują nie tylko z ogrzewaniem podłogowym, ale również z ogrzewaniem grzejnikowym zaprojektowanym na pracę w parametrach niskotemperaturowych. Grzejniki pracujące przy niższych parametrach wymagają większej powierzchni wymiany ciepła, dlatego zastosowane zostały grzejniki o takiej długości. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Wszystko prawda tylko PO CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.01.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam Wszystkich Serdecznie Proszę o pomoc w doborze pompy ciepła P-W Domek 100m2 (parter z poddaszem użytkowym) OZC ok 5kw W całym domu będzie podłogówka Jako drugie źródło ciepła będę montował kominek z DGP Woj. Mazowieckie, czyli II strefa Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron, wybór skłania się do panasonica, tylko jaka moc? Panasonic Aquarea 7kW wystarczy czy jednak przewymiarować? Z góry dziekuje za sugestie Poczytaj o Atlanticu ( fujitsu) . Ja przewymiarowałem . PC pracuje ładnie poniżej zera . Daikin i nie tylko zalecał dobór na PC na -10 C reszta wspomaganie grzałkami . Czas pracy grzałek to 150 h Na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zisico 23.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) 7 KW wystarczy, nawet jeśli byłoby to jedyne źródło. Coś słabo masz dom ocieplony, że OZC 5KW przy 100 m2...??? Po co inwestujesz w drugie źródło, które będzie kosztowało tyle samo co pompa ciepła? Jestem na etapie podpisania wstępnej umowy kupna domku w stanie surowym zamkniętym, OZC wziąłem po prostu z tabeli na szybko , w rzeczywistości będzie pewnie bliżej 4KW . Narazie planuje jakie źródło ogrzewania zastosować, ekogroszek raczej odpada bo nie mam komina dymnego w kotłowni, płaszcza wodnego nie chce, bo przeraża mnie ciągłe dokładanie (całe dnie nie mas w domu i na wieczór wracać do zimnej chałupy to nie dla mnie i nie dla moich dzieci). Wybór padł na pompę ciepła, zwłaszcza że wszyscy sąsiedzi dookoła je mają, a zwykły kominek z DGP chciałem jako źródło pomocnicze np. na mrozy. Pompe ciepła myśle że kupie za 15 tys (podłączyłbym sam ale ze względu na gwarancje pewnie nie będę mógł), podłogówke i wodkany zrobie sam 10000,-, wkład kominkowy (bez szaleństw) - 1500,- , wentylator ze sterownikiem- 800,- kawałek spiro i flexy max 1000 pln - wszystko zepne sam i sam zrobie zabudowe Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Zisico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zisico 23.01.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Poczytaj o Atlanticu ( fujitsu) . Ja przewymiarowałem . PC pracuje ładnie poniżej zera . Daikin i nie tylko zalecał dobór na PC na -10 C reszta wspomaganie grzałkami . Czas pracy grzałek to 150 h Na rok Czytam ten obszerny temat o pompach już trzeci dzień i ciężko wydobyć z wypowiedzi czy przewymiarowanie jest dobre. Jeden Kolega pisze że przewymiarował, jedni go chwalą inni krytykują... Za kilka stron znowu wraca temat przewymiarowania i znowu jest jakaś kłótnia o dobór mocy pompy... Chciałem jeszcze zapytać czy każda z pomp (Panas, LG, Fujitsu) mają modulacje za pomocą krzywej grzewczej i czy podpina się do nich sterownik pokojowy? (jeśli się podpina, to jest to standardowy on/off czy musi być dedykowany?). Czy zbiornik CWU musi być dedykowany (warunki gwarancji itp.) czy mogę zastosować np Galmeta 200l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 24.01.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Witam mam pytanie odnośnie doboru pompy ciepła powietrze woda ,https://www.archon.pl/projekty-domow...m51a5bee7db1e9mam taki dom podłogówka po całości jakieś 110 m2 w garażu chcialbym zastosować grzejnik lub klimakonwektor .brak podłogówki ocieplenie to fundament 5cm styroduru ściany pustak ceramika 29cm + steropian 15cm stropodach betonowy 10cm betonu +20cm steropianu na skosach i 30cm pijany otwarto komórkowej na prostym posadzka 10cm steropianu i wylewka 8cm okna o przenikalnośći 0.8kw/m2rekuperacja na całym domu dodatkow bedę chciał wstawiać sobie na zime kominek typu koza taki dla kliamtu mógłby robić za ogrzewanie awaryjne w czasie braku pradu a na wakacje wynosiłbym go z domu dodam jeszcze że chiałbym grzać tylko w taryfie nocnej dom jest w okolicy Rzeszowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.01.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Czytam ten obszerny temat o pompach już trzeci dzień i ciężko wydobyć z wypowiedzi czy przewymiarowanie jest dobre. Jeden Kolega pisze że przewymiarował, jedni go chwalą inni krytykują... Za kilka stron znowu wraca temat przewymiarowania i znowu jest jakaś kłótnia o dobór mocy pompy... Chciałem jeszcze zapytać czy każda z pomp (Panas, LG, Fujitsu) mają modulacje za pomocą krzywej grzewczej i czy podpina się do nich sterownik pokojowy? (jeśli się podpina, to jest to standardowy on/off czy musi być dedykowany?). Czy zbiornik CWU musi być dedykowany (warunki gwarancji itp.) czy mogę zastosować np Galmeta 200l? Oczywiście możesz mieć zbiornik jaki chcesz. Odnośnie teorii jest dużo odnośnie przwymiarowania, ale ja się skłaniam do terorii, że pompoa powinna być dostosowana do domu. Przewymiarowana pompa, to większy wydatek inwestycyjny i żadnych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.01.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pytanie: czy ktoś ma T-CAPa z podpiętym sterownikiem do modbusa? Najlepiej w okolicy Krakowa do obejrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Przewymiarowana pompa, to większy wydatek inwestycyjny i żadnych oszczędności. tak, jasne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Oczywiście możesz mieć zbiornik jaki chcesz. Odnośnie teorii jest dużo odnośnie przwymiarowania, ale ja się skłaniam do terorii, że pompoa powinna być dostosowana do domu. Przewymiarowana pompa, to większy wydatek inwestycyjny i żadnych oszczędności. W przypadku on/off-a niestety tak nie jest, zwłaszcza w przypadku gdy chce się szybko nagrzać wodę w CWU. Dla tych, którzy grzeją budynek w taniej taryfie większa moc pompy jest nieodzowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W przypadku on/off-a niestety tak nie jest, zwłaszcza w przypadku gdy chce się szybko nagrzać wodę w CWU. Dla tych, którzy grzeją budynek w taniej taryfie większa moc pompy jest nieodzowna. Dla szybkości ogrzewania CWU szybciej barierą będzie moc wężownicy, niż moc PC. A co do CO to zależy od definicji "przewymiarowania". IMO PC, która jest w 10h w stanie wyprodukować sprężarką + grzałkami 120% (a może i ciut więcej) ciepła potrzebnego przez całą dobę na CO + CWU przy -20* za oknem jest dobrze dobrana jak jest dobierana do pracy w taniej strefie taryfy gdzie ta tania strefa trwa 10h (i analogicznie licząc dla założenia, że PC pracuje przez 6, 8 czy 24h). Za to ciekawy temat, czy jak ktoś jest przekonany, że chce grzać 24/24 to czy nie powinien sobie jednak dobrać pompy tak, żeby dała radę przez 10/24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Nie każda pompa ma grzałki, moja np. nie ma. Grzanie CO ograniczone u mnie jest max. do 7-8 godzin/ dobę, więc w mojej sytuacji przewymiarowanie ma sens. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Nie każda pompa ma grzałki, moja np. nie ma. Wtedy przewymiarowanie ma sens. Wtedy sprężarka + grzałki = sprężarka + 0 = sprężarka. Przewymiarowanie, tak zdefiniowane jak pisałem, nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Moje doświadczenia (jestem w trakcie trzeciego sezonu grzewczego) są zgoła odmienne i gdybym miał ponownie decydować, wybrałbym podobnie. Zwłaszcza, przy grubości mojej posadzki 10-12 cm, i 400l zbiorniku CWU. Każdy w kwestii doboru mocy pompy ciepła powinien podejść indywidualnie, to co w moim przekonani jest słuszne (w moim domu) w innym tak nie musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Moje doświadczenia (jestem w trakcie trzeciego sezonu grzewczego) są zgoła odmienne i gdybym miał ponownie decydować, wybrałbym podobnie. Przecież masz dobrane dokładnie, jak pisałem. 7900*120% (albo ciut więcej)=9480W - najbliższe PC przy założeniu pracy 24/24 to właśnie 10kW. A że wtedy przez znaczną część sezonu da się pracować w taniej strefie - to "bonus" nie do uniknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.01.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 ....... 7900*120% A skąd 7900? Od kiedy na osobę cwu to 0,5kW? Kaizen, dużo teoretyzujesz a jeszcze nie mieszkasz. Zacznij mieszkać w Swoim domu to zobaczysz co się z teorii pokryje w praktyce. Bez urazy, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) A skąd 7900? Od kiedy na osobę cwu to 0,5kW? Stąd 500W *24h to 12kWh a to wystarcza do ogrzania 220l/24 do 55* Że 500W to się nie doczekasz na nagrzanie? Przecież to nie jest moc, która faktycznie jest używana do grzania - PC daje całą moc, jaką system jest w stanie przyjąć przy ogrzewaniu CWU. Ale skąd wziąłeś te 500W? Nie przypominam sobie, żebym o tym pisał. Ale uważam, że to dla całkiem mało oszczędzającej czteroosobowej rodziny ze sporym zapasem. Kto nie wierzy - niech sprawdzi swoje zużycie jak ma licznik CWU. Naprawdę zużywasz więcej, niż 1,65m3/osobę/mies? Ja zużywam 1/3 tego. I nie, nie sprawdzę w praktyce. Bo nie będę miał systemu, który będzie mógł przekierować moc grzania CO na CWU czy odwrotnie. Więc muszę mieć policzone osobno CO (już zamontowane i tak policzone - zresztą wzór nie mój, a z Kompendium Devi sprawdzone wielokrotnie w praktyce). Osobno CWU - i tu pewnie dam trochę przewymiarowane, żeby dał radę dogrzać CWU w tanim okienku G12. Ale kW grzałki elektrycznej kosztuje grosze. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.01.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W stopce Tomek ma co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Nie ma się co spierać. Przedstawiliśmy swoje argumenty i na tym poprzestańmy. Inwestor sam zdecyduje co dla niego będzie najlepsze. Trzeba tylko zwrócić uwagę na jeden fakt, że obciążenie cieplne na papierze nie zawsze będzie miało odzwierciedlenie w póżniejszej rzeczywistości. Wystarczą błędy wykonawcze w izolacji termicznej budynku. Wtedy delikatne przewymiarowanie będzie miało sens.P.S.Oczywiście mówimy tu o pompach bez grzałek elektrycznych. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Nie ma się co spierać. Przedstawiliśmy swoje argumenty A powiedz, dobierałeś pompę znając te dane co linkowałem, czy te, co masz w stopce? Te 20% przewymiarowania to nie jest małe przewymiarowanie? Nie mogę się doszukać, na czym polega różnica między tym, co ja proponuję, a co Ty uważasz za właściwe. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts