Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir,

ja grzeje teraz od 02 do 15-16 bez żadnych termostatow/kagańców na zasilaniu prostym 31 Stopni i temp. jest stała.

Pisałem w innym wątku, że pompa jak się rozgrzej w T2 to później zużycie w drogiej jest minimalne (zobacz wykres z pompy),

pompa pobiera nawet 0,6 kW na godzinę a sprężarka chodzi 35-50 HZ, kultura pracy zupełnie inna, praca płynna. Komfort dużo lepszy a koszty nieznacznie wyższe. COP również zdecydowanie lepszy (mam lepszy COP za styczeń niż grudzień mimo spadku temp.)

Około 15-16 godz. mam temp. podłogi 25,5 i temp. powietrza około 23,5 St, później widzę, że do godziny 23-24 temp. powietrza spada o zaledwie 0,5 ST. a temp. podłogi o nawet 1,5 - 2 St. Dlatego jak pompa grzeje to wydaje się cieplej, bo cieplejsza jest podłoga i stąd wynika komfort.

Czytałem to co pisałeś ..

Tyle że jak nie masz termostatu to skąd wiesz że grzejąc przez 13-14 godzin do 31 stopni po zakończeniu grzania nie będziesz miał przegrzanego/niedogrzanego pomieszczenia ?

U mnie jak mam termostat to były sytuacje gdzie pompa się wyłączała sporo szybciej , bo w "testowym" pomieszczeniu była już żądana temperatura , wiec dalsze grzanie spowodowało by jedynie przegrzanie pomieszczenia.

Przecież inne zapotrzebowanie na ciepło jest przy + 10 stopni a inne przy -10 stopni w jednym przypadku starczy np. 5 godzin pompy a w drugim przypadku np. 15godzin aby osiągnąć żadną temp w pomieszczeniu

U mnie też po wyłączeniu ogrzewanie temepratura dość długo jest stabilna , choć ta pokazywana przez termometr ...

Myślę że wychładza sie wylewka a ciepło kumulują sciany i mimo że jest ciepło według temometra nie oznacza że te ciepło sie "odczuwa".

Próbowałem też grzać do 30 stopni i nie widzę żadnej różnicy w "odczuwaniu" temp.

Zastanawiam się czy nie sprónować tak jak Arturo czyli grzać jeszcze mocniej , wtedy jest szansa że podłoga będzie dłużej ciepła i tym sposobem uczucie "ciepła" będzie bardziej długotrwałe ...

Tyle że nie wiem czy danie +35 stopni w podłogę to dobry pomysł , choć raczej i tak przy grzaniu w II taryfie tyle podłoga nie będzie miała , bo prze te kilka godzin grzania nie osiagnie wylewka takiej temp ..

Edytowane przez kaszpir007

Chciałem CI pokazać, że pompa grzejąca non stop (bez większych przerw) pobiera dużo Mniej prądu i zupełnie inna kultura pracy.

Odnośnie temp. wyższych to po pierwsze kiedy dojdziesz do tych 35-37 stopni? A drugie to Delta. Bo ja mam delte 5, która się później obniża do 4.

Czyli mam w przez większość czasu temp. powrotu 27 stopni i daje około 25,5 - 26 ST temp. podłogi. To znowu daje 2 St. Mniej w powietrzu. Tendencja jest stała.

Pytanie jaką temp. osiągniesz grzejąć do 37 stopni?

Gość Arturo72
A czemu aż tak wysokie temperatury ? 35 do 37 stopni ? I jak później bez termostatu "panujesz" nad temperaturą w pomieszczeniach ?

Skąd wiesz kiedy przestać grzać aby nie przegrzać pomieszczeń ?

Rozumiem że grzejesz tylko w II taryfie a raczej "ładujesz" bufor ?

No właśnie dlatego tak wysokie temp.,że ta masa betonu musi dostać odpowiedniego powera.

Grzeje od 22-00 z priorytetem cwu,od 3-6 na c.o no i 13-16 z priorytetem cwu.

Temperatury ustawione są na rozdzielaczu na rotametrach,w domu przedział w poszczególnych pomieszczeniach 21,5-22,5st.C

Hej.Jakie macie zabezpieczeniowe w instalacjach elektrycznych dla pompy ciepla 1 fazowej? 32 A wystarczy jesli na innej fazie bedzie indukcja i piekarnik? Jaka moc przylaczeniowa ? Pozdrawiam

Jaka pompa ?

Dla cwu wystarczy C3

A tak w ogóle to nie jest istotne zabezpieczenie , bo ono nie dotyczy PC tylko kabla .

Bezpiecznik zabezpiecza kabel , a nie urządzenie.

To co zabezpicza PC jest w PC.

Jaka pompa ?

Dla cwu wystarczy C3

A tak w ogóle to nie jest istotne zabezpieczenie , bo ono nie dotyczy PC tylko kabla .

Bezpiecznik zabezpiecza kabel , a nie urządzenie.

To co zabezpicza PC jest w PC.

Kabel dobierasz pod urządzenie. Zabezpieczenie nadpradowe pod kable. Wymagania określone są w instrukcji od pompy. Polecam jednak pompę 3 fazową.

Co do 3f vs 1f - to najpierw dobre pytanie, które mają sprężarki 3f, a które tylko potrzebują podłączenia 3x 230V bo na dwóch fazach chodzą grzałki i ewentualnie elektronika?

Do ogrzewania, gdzie sprawność jest istotna, ale ciągłość działania jeszcze ważniejsza brałbym taką, co pójdzie nawet, jak padną dwie fazy czy będzie asymetria faz. Można dorzucić automatyczny przełącznik faz i nawet nie zauważyć, że przez święta nie było jednej czy dwóch faz.

@Kaszpir007

Nie raz i nie dwa pisałem, że przy podłogówce termostat pokojowy nie ma sensu. Choć są miłośnicy takich rozwiązań, to dobrze punktujesz ich wady. Bezwładność podłogówki (ze dwie godziny od załączenia podłogówki do "drgnięcia" temperatury powietrza) pozbawia sensu uzależnianie pracy PC od temperatury powietrza wewnętrznego.

Tyle, że nie wiem czy danie +35 stopni w podłogę to dobry pomysł , choć raczej i tak przy grzaniu w II taryfie, tyle podłoga nie będzie miała , bo przez te kilka godzin grzania nie osiągnie wylewka takiej temp ..

Jakie jest OZC Twojego budynku?

Ile wynosi moc Twojej pompy przy - 20 C???

Tyle że nie wiem czy danie +35 stopni w podłogę to dobry pomysł , choć raczej i tak przy grzaniu w II taryfie tyle podłoga nie będzie miała , bo prze te kilka godzin grzania nie osiagnie wylewka takiej temp ..

35C w podłoge niczemu nie przeszkadza, w podłoge można puszczać nawet wyższe temperatury....

ja od zawsze używam sterownika pokojowego (stary on/off) i w zupełności wystarczy jak na moje potrzeby

Chyba jednak skończy się na ustawieniu krzywej sporo niżej tak aby pompa cały czas działała i modulowała moc i osiągała 22,2-22,4 stopnia i nigdy nie osiągała zadanej (np. 22,6) a sam termostat będzie "kagańcem" aby w jakiś extremalnych warunkach nie przegrzał się dom.

Chyba jednak grzanie w II taryfie nie jest dla mnie , bo najcieplej i najprzyjemniej mam rano jak pompa jeszcze działa lub nie tak dawno się wyłączała a niestety czym bliżej wieczora czy nocy robi się mniej przyjemnie. Jest trochę zimniej niż rano (do 0,5 stopnia) ale mimo to odczuwalna temperatura jest jak dla mnie niższa niż podaje termometr ...

Próbowałem wczoraj dać pompę na 35 stopni . Pompa nie miała problemu ale co z tego jak nie mogłem usnąć , bo odczuwałem że robi się gorąco.

Myślę że jednak chyba komfort cieplny jest dla mnie ważniejszy niż jakaś minimalna oszczędność finansowa ...

Dziś przestawiam pompę na 24 godziny na dobę i niech sobie działa. Jedynie co to będę musiał obniżyć krzywą tak aby cały czas była odpowiednia temperatura.

Taryfę G12w mam więc i tak będzie pompa działać w obu taryfach a w weekend tylko w taniej , jedynie wymuszę aby CWU było tylko w II taryfie,

Sądzę że dzięki niższej temperaturze zasilania i modulacji mocy i grzania także w dzień gdy jest cieplej niż w nocy będzie lepszy COP a co za tym idzie niższy pobór mocy i to trochę ograniczy różnicę pomiędzy kosztem pracy tylko w iI taryfie a pracy ciągłej w trybie mieszanym ...

Chyba jednak skończy się na ustawieniu krzywej sporo niżej tak aby pompa cały czas działała i modulowała moc i osiągała 22,2-22,4 stopnia i nigdy nie osiągała zadanej (np. 22,6) a sam termostat będzie "kagańcem" aby w jakiś extremalnych warunkach nie przegrzał się dom.

Chyba jednak grzanie w II taryfie nie jest dla mnie , bo najcieplej i najprzyjemniej mam rano jak pompa jeszcze działa lub nie tak dawno się wyłączała a niestety czym bliżej wieczora czy nocy robi się mniej przyjemnie. Jest trochę zimniej niż rano (do 0,5 stopnia) ale mimo to odczuwalna temperatura jest jak dla mnie niższa niż podaje termometr ...

Próbowałem wczoraj dać pompę na 35 stopni . Pompa nie miała problemu ale co z tego jak nie mogłem usnąć , bo odczuwałem że robi się gorąco.

Myślę że jednak chyba komfort cieplny jest dla mnie ważniejszy niż jakaś minimalna oszczędność finansowa ...

Dziś przestawiam pompę na 24 godziny na dobę i niech sobie działa. Jedynie co to będę musiał obniżyć krzywą tak aby cały czas była odpowiednia temperatura.

Taryfę G12w mam więc i tak będzie pompa działać w obu taryfach a w weekend tylko w taniej , jedynie wymuszę aby CWU było tylko w II taryfie,

Sądzę że dzięki niższej temperaturze zasilania i modulacji mocy i grzania także w dzień gdy jest cieplej niż w nocy będzie lepszy COP a co za tym idzie niższy pobór mocy i to trochę ograniczy różnicę pomiędzy kosztem pracy tylko w iI taryfie a pracy ciągłej w trybie mieszanym ...

Doszedłem do tego samego wniosku już po dwóch tygodniach reżimu taryfowego. Zresztą, PC inwerterowe są chyba właśnie stworzone z myślą o pracy bez kagańca...

I OZC ;7315 kWh/rok ; 4028 W + 1000 cwu , nastawiam się na akumulacje ciepła w drugiej taryfie, wylewka 12 cm

Nie mam syfona na wyjściu skroplin.

Jeżeli wylewka;

- betonowa, to wystarczy 9 kW/1f, - przy -15 C /35 C zasilanie, ma 5,9 kW, a Twój budynek w temp > - 2 C będzie potrzebował tylko 2 kW mocy,

- z anhydrytu - to wystarczy 7 kW/1f , mała akumulacyjność wylewki, konieczność ciągłego grzania

Ja nie spotkałem się z rekuperacją bez syfona .