Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam przymierzam się do montażu pompy powietrznej która chce zamontować w piwnicy ze względu na hałas I wpadł mi do głowy pomysł aby podawać w zimie powietrze z gwc czyli rury drenażowe fi 160 100mb koszt ok.1000zl rury plus wykop ok 500zl co o tym myślicie czy długość wymiennika odpowiednia.?

Jakie wentylatory zamierzasz tam zamontować? Ile prądu pobierze, żeby przemielić te 1000 m3 czy więcej powietrza? Co zrobisz ze schłodzonym powietrzem? Drugi wentylator i rura na zewnątrz?

Jakie zyski z tego wymiennika przewidujesz? Pokryją chociaż koszty prądu do wentylatorów?

Moje wentylatory w rekuperatorze gdzie każdy daje Max 500m3h po podłączeniu watomierza wychodzi mi ze pobiora prądu za ok.300zl rok przy pracy ciaglej365 dni 24h a takie gwc ile godzin w roku będzie używane mam jeszcze paręnaście takich wentyli a wyrzut zimnego oczywiście przez ścianę a ten wentyl w klimatorze sobie nie poradzi z wyrzutem rura wyrzutni będzie miała długość niewiele większa jak gr.ściany zewnętrznej.i

Moje wentylatory w rekuperatorze gdzie każdy daje Max 500m3h po podłączeniu watomierza wychodzi mi ze pobiora prądu za ok.300zl rok przy pracy ciaglej365 dni 24h a takie gwc ile godzin w roku będzie używane mam jeszcze paręnaście takich wentyli a wyrzut zimnego oczywiście przez ścianę a ten wentyl w klimatorze sobie nie poradzi z wyrzutem rura wyrzutni będzie miała długość niewiele większa jak gr.ściany zewnętrznej.i

Romano

Witam

Dwa wentylatory w moim T_Capie 9 kW mielą ok. 4,5 tys m3/h przy wydajności nominalnej.

Każdy pobiera ok. 60 W, ale one są duże i optymalizowane do takiej pracy.

Ponadto mają znikome opory do pokonania.

U Ciebie byłoby zupełnie inaczej, czytaj - kilka razy więcej watów.

Pomijam przy tym kwestę szybkiego wychłodzenia gruntu.

Odpuść, energetycznie to się najzwyczajniej nie opłaci

Jak już chcesz kopać w ziemi, zastanów się nad PC gruntową.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam przymierzam się do montażu pompy powietrznej która chce zamontować w piwnicy ze względu na hałas I wpadł mi do głowy pomysł aby podawać w zimie powietrze z gwc czyli rury drenażowe fi 160 100mb koszt ok.1000zl rury plus wykop ok 500zl co o tym myślicie czy długość wymiennika odpowiednia.?

Jeżeli zależy Ci na pompie PW i zachowaniu ciszy na zawnątrz to polecam rozważenie pompy z ze sprężarką w jednostce wewnętrznej. Na zewnątrz jest tylko parownik z wentylatorem (jego szum podczas pracy jest u mnie mniejszy niż szum ulicy) a głośniejszy kompresor masz w jednostce wewnętrznej w piwnicy. Co do twojego rozwiązania to jakoś marnie widzę przemielenie tak dużej ilości powietrza w środku budynku i to jeszcze przez gwc. Z tego co wiem to wentylator u mnie ma wydajność ok 8000 m3/h. No i jak do tej pory to zero problemów z sąsiadami narzekającymi na hałas a mam ich naprawdę blisko :)

Edytowane przez artek

Gość TwojPan
Jednostka zewnętrza PC/PW musi być na zewnątrz, ze względu na b.duże zapotrzebowanie na energię z powietrza.

Nie tylko.

Jeśli kolega romano chce zrobić "wydech" dla reku zaraz przy "zasysaniu" dla PC,bo IMHO tylko taki zabieg miałby sens-musi się także liczyć z wilgocią w wydychanym przez reku powietrzu.A to jak wiadomo,nie jest pożądanym efektem dla takich PC.

Ja mam wydech z reku ok 1,5m wys/1,5m odległości od jednostki zewn.PC.I choć reku jest z odzyskiem wilgoci,nie widzę żadnych efektów -ani ubocznych ani na plus takiego wydechu.Może dla tego,że reku zima chodzi na minimum i jest bez grzałki.

Gość TwojPan

Pomyśl lepiej,o ile masz taką możliwość,nad skierowaniem wydechu z odpowietrzenia kanalizacji na jednostkę zewnętrzną.Znam gościa,który ma tak zrobione i chwali sobie rozwiązanie.Niestety,tutaj na parterówce zostaje jedynie dach :)

Nie wiem czy czytałeś mój post w innym temacie ale taki pomysł przedstawiłem więc wyglądało by to tak w piwnicy mam rure od kanalizacji fi 110 parę metrów dalej jest już wpiete w 160mm następne parę metrów i jest glowna linia miejska szamba obok deszczowka z deszczowka raczej nie wypali bo będzie zaciagalo z najbliżej kratki na ulicy ale jeśli chodzi o szambo to jakby się wpiac w tą rurę w piwnicy 110 dalej za jakieś 2mb jest kanał dymowy nieuzywany ok200mm który wychodzi ponad kalenice dom piętrowy na tym odcinku 2mb wymiennik powietrze powietrze

Tylko ze to trochę taka gowniana instalacjia.

Grawitacyjnie po pod pięciu pod taki długi komin może by tego trochę poszło a przy wymuszonym obiegu mogło by wyciągać wodę z syfonow.

Edytowane przez romano78

Pomyśl lepiej,o ile masz taką możliwość,nad skierowaniem wydechu z odpowietrzenia kanalizacji na jednostkę zewnętrzną.Znam gościa,który ma tak zrobione i chwali sobie rozwiązanie.Niestety,tutaj na parterówce zostaje jedynie dach :)

GENIUSZU!

Za takie porady powinien być ustawowy BAN.

Jak chcesz szybciej pozbyć się jednostki zewnętrznej to jest najlepsza droga.

Witam

Toż znany większości Jasiek71 zastosował już kilka lat temu podobny patent na skalę lokalną (w swoim domu).

Jako, że nie ma wodnej podłogówki wykorzystuje go, o ile dobrze pamiętam do podgrzewania wody użytkowej lub rekuperatora.

Tego typu wymienniki można zresztą kupić gotowe na znanym portalu na A.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam ,

proszę o opinię naszych "fachmanów" lub dobrych teoretyków tematu.

Temat jest taki : mam T-capa 9kW mod F 1 fazowy w budynku produkcyjnym ok 450m2 .Jest tam dużo zysków bytowych , kilka pomieszczeń pomocniczych jest ogrzewanych w niższych temp.System pracuje na grzejnikach z buforem 50 ltr na KG 42-47st , sprężarka podczas dochodzenia do zadanych temp pracuje na ok 50-60Hz , po osiągnięciu zadanej temp ok 30-35Hz

Zasadniczo wszystko jest ok : jest ciepło i bezobsługowo , zużycie naprawdę ok (np styczeń 1200kWh) .

Ze względu na to ,że to tylko 9kW (chociaż mam dodatkową PC P/P 11kW -ale jeszcze nie było okazji jej uruchamiać) -to przyglądam się jej pracy.

Np dzisiaj było u nas -11st , a na PC dT=2K -natomiast dT na rurach gazowych prawie 25K.

I właśnie to duża dT po stronie gazowej mnie frapuje. W układzie tym nie mam ciepłomierza i mogę tylko wnioskować jaki jest przepływ-wg wykresów z DTR oraz wskazania wzrostu ciśnienia po stronie tłocznej , na 3 biegu wychodzi mi niby przepływ 2000 l/min (podejrzewam ,że jest znacznie większy). Na biegu drugim zwiększyła się dT na PC do 3K -odczyt ok 1800 l/min.

Pytania mam takie :

-jaka może być uzyskiwana moc cieplna przy dT strony gazowej 25K , strona wtórna 2-3K

-czy dłuższa praca na tak dużej dT po stronie gazowej będzie miała wpływ na zużycie sprężarki

Pzdr

PS

próbowałem coś znaleźć w necie-trafiłem praktycznie na opracowania naukowe , zbyt dużo czasu by to pochłonęło...

Planuję dom parterowy ok 100m2. Jaka powinna być rozsądna powierzchnia pomieszczenia przeznaczonego na wszystko co niezbędne do instalacji ogrzewania podłogowego i grzania wody pompą ciepła. Dodatkowo będzie rekuperator. Czy 4m2 to wygodna przestrzeń na to wszystko? Edytowane przez Buti

Planuję dom parterowy ok 100m2. Jaka powinna być rozsądna powierzchnia pomieszczenia przeznaczonego na wszystko co niezbędne do instalacji ogrzewania podłogowego i grzania wody pompą ciepła. Dodatkowo będzie rekuperator. Czy 4m2 to wygodna przestrzeń na to wszystko?

pompa ciepła to około 1,5 m2 więcej na nią nie trzeba rekuperator max 1m2

Gość Arturo72
Planuję dom parterowy ok 100m2. Jaka powinna być rozsądna powierzchnia pomieszczenia przeznaczonego na wszystko co niezbędne do instalacji ogrzewania podłogowego i grzania wody pompą ciepła. Dodatkowo będzie rekuperator. Czy 4m2 to wygodna przestrzeń na to wszystko?

2×1 starczy

1 (1).jpg

Edytowane przez Arturo72