Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Używam nibe ams10-12 od 8,12 2018 ,niemam jeszcze drzwi wwnetrznych,płytkarz sie kreci ,dom 180m2z garazami kotłownia,pompa pobrała prądu 940kwh,sporo ale to pierwsze miesiace,budynek musi sie wygrzac,pomontowac drzwi ,mysle ze wszystko sie ustabilizuje,pompa kosztowala 29400 z montazem sam montaz,podłogówkie robiłem sam,czytam na forum otych cop niewiem oco chodzi ,moja ustawił mi po zamontowaniu instalator i tak zostało,odradzał mi jakie kolwiek manipulacje w ustawieniach.

Używam nibe ams10-12 od 8,12 2018 ,niemam jeszcze drzwi wwnetrznych,płytkarz sie kreci ,dom 180m2z garazami kotłownia,pompa pobrała prądu 940kwh,sporo ale to pierwsze miesiace,budynek musi sie wygrzac,pomontowac drzwi ,mysle ze wszystko sie ustabilizuje,pompa kosztowala 29400 z montazem sam montaz,podłogówkie robiłem sam,czytam na forum otych cop niewiem oco chodzi ,moja ustawił mi po zamontowaniu instalator i tak zostało,odradzał mi jakie kolwiek manipulacje w ustawieniach.

Dopilnuj spokojnie wykończenia chałupy-a jak będziesz miał trochę czasu to sobie trochę tu poczytaj.

Jak uznasz , że wszystko jest ok- to daj sobie spokój z naszym forum i ciesz się życiem.

Jak uznasz inaczej- jesteśmy do dyspozycji.

Pzdr

Używam nibe ams10-12 od 8,12 2018 ,niemam jeszcze drzwi wwnetrznych,płytkarz sie kreci ,dom 180m2z garazami kotłownia,pompa pobrała prądu 940kwh,sporo ale to pierwsze miesiace,budynek musi sie wygrzac,

Sporo. Nawet więcej niż sporo.

Ile z tego zużyły grzałki?

Jak temperatura powrotu była za niska - to pewnie pompa odpaliła grzałkę. Jak nie mogła wystarczająco szybko podnieść temperatury - to uznała, że nie wyrabia i odpaliła grzałkę.

Trzeba odpalać po jednym obwodzie, żeby to zminimalizować. Wtedy udaje się szybko podnieść temperaturę. Potem, jak już w pierwszym obwodzie masz zadaną temperaturę, to odkręcasz drugi. Już temperatura nie powinna spaść poniżej minimum i wzrastać wystarczająco szybko. Potem dokładasz kolejne obwody. A jak w grudniu, w wychłodzonym domu odpaliłeś wszystkie pętle na raz - to pewnie znaczną część z tych kWh zużyła grzałka.

Sporo. Nawet więcej niż sporo.

Ile z tego zużyły grzałki?

Jak temperatura powrotu była za niska - to pewnie pompa odpaliła grzałkę. Jak nie mogła wystarczająco szybko podnieść temperatury - to uznała, że nie wyrabia i odpaliła grzałkę.

Trzeba odpalać po jednym obwodzie, żeby to zminimalizować. Wtedy udaje się szybko podnieść temperaturę. Potem, jak już w pierwszym obwodzie masz zadaną temperaturę, to odkręcasz drugi. Już temperatura nie powinna spaść poniżej minimum i wzrastać wystarczająco szybko. Potem dokładasz kolejne obwody. A jak w grudniu, w wychłodzonym domu odpaliłeś wszystkie pętle na raz - to pewnie znaczną część z tych kWh zużyła grzałka.

Żadne sporo, nie strasz ludzi. Wygrzewalem kilka domów, rekordzista wziął 300 M3 gazu na 140 M2 grzanej podłogi. Potem dopiero zaczęło się normalne grzanie.

Żadne sporo, nie strasz ludzi. Wygrzewalem kilka domów, rekordzista wziął 300 M3 gazu na 140 M2 grzanej podłogi. Potem dopiero zaczęło się normalne grzanie.

W jakim czasie wziął te 3000kWh? Tu masz ponad 3000kWh (gdyby wszystko było sprężarką wyprodukowane) w 1,5 miesiąca. I "wygrzewanie" chyba nie nastąpiło, bo jakby wylewka była wygrzewana, to zawetowałby taki pomysł glazurnik.

Czy może zaprzeczasz, że PC poniżej pewnej temperatury powrotu grzeje grzałką?

Albo jak nie może podnieść przez pewien czas temperatury powrotu, to dopala grzałkę?

Edytowane przez Kaizen

Nibe odpala kolejne stopnie grzałek jak nie może przez pewien czas osiągnąć zadanej temp. Jeśli nawet grzałki coś wzięły to nie więcej niż 200kWh. Pewnie sporo też poszło na podniesie temp chlodnego budynku i ta energia została zmagazynowana w środku.

Porównałbym wskazania z 8.12-8.01 oraz 8.01-8.02

Czytałem o CRO i monobloki tak samo objęte są obowiązkiem rejestracji.

Tak ,ale dla prawie 6 kg czynnika , poniżej fragment tekstu :

"

Rejestracja pompy ciepła i Karta urządzenia

Ustawa f-gazowa wprowadziła również obowiązek rejestracji urządzenia zawierającego fluorowane gazy cieplarniane, czyli założenia mu tzw. Karty urządzenia. Obowiązek ten dotyczy pomp ciepła zawierających co najmniej:

- 5 ton ekwiwalentu CO2 dla urządzeń niehermetycznie zamkniętych, oraz

- 10 ton ekwiwalentu CO2 dla urządzeń hermetycznie zamkniętych."

A tu link

https://instalreporter.pl/ogolna/obowiazki-instalatora-i-uzytkownika-pompy-ciepla-w-swietle-ustawy-f-gazowej/

W jakim czasie wziął te 3000kWh? Tu masz ponad 3000kWh (gdyby wszystko było sprężarką wyprodukowane) w 1,5 miesiąca. I "wygrzewanie" chyba nie nastąpiło, bo jakby wylewka była wygrzewana, to zawetowałby taki pomysł glazurnik.

Czy może zaprzeczasz, że PC poniżej pewnej temperatury powrotu grzeje grzałką?

Albo jak nie może podnieść przez pewien czas temperatury powrotu, to dopala grzałkę?

W 3 tygodnie.

Nie wiem jak się zachowuje PC w specyficznych warunkach.

witam.

poszukuje pompy ciepła powietrze/woda do ogrzewania domu i wody. (a może lepszy byłby gaz ?)

Dom parterowy nowo budowany powierzchnia ogrzewania podłogowego 340 m2.

Instalator poleca mi pompę viessmann vitocal 222-s, pytanie czy warto w to inwestować w V czy można kupić inna lepsza PC ?

w przyszłości planuje montaż Paneli fotowoltaicznych.

dzięki za pomoc

Witam, dziękuję za post i zainteresowanie pompą ciepła marki Viessmann. Co do urządzenia mogę powiedzieć, że jest to jedna z najnowszych pomp ciepła, która może optymalnie korzystać z własnego prądu z instalacji fotowoltaicznej .

Regulowana moc zapewnia efektywną pracę przy obciążeniu częściowym.

Masz jakieś wątpliwości co do naszej marki, czy do samego urządzenia?

Jeśli mogę pomóc w ewentualnych pytaniach - jestem do dyspozycji!

Pozdrawiam!

• 4 weeks później...
Witam, jakis czas mnie nie bylo. Uzywam od 5 lat Panasonic Aquarea 9kw nie Tcap. Na poczatku do ukladu dolewalem wody raz, moze dwa razy w miesiacu, od kilku tygodni czestotliwosc zwiekszyla sie do 2,3 razy na tydzien. Z czym to moze byc zwiazane? Pytanie tez o defrost, jak czesto powinien byc bo u mnie ostatnio 3,4 razy dziennie nawet jesli jest plus 10 na zewnatrz.

Witam, jakis czas mnie nie bylo. Uzywam od 5 lat Panasonic Aquarea 9kw nie Tcap. Na poczatku do ukladu dolewalem wody raz, moze dwa razy w miesiacu, od kilku tygodni czestotliwosc zwiekszyla sie do 2,3 razy na tydzien. Z czym to moze byc zwiazane? Pytanie tez o defrost, jak czesto powinien byc bo u mnie ostatnio 3,4 razy dziennie nawet jesli jest plus 10 na zewnatrz.

W układzie zamkniętym nie powinna woda znikać bo niby gdzie,a jak trzeba dolewac to pewnie gdzieś nieszczelność. Defrosty przy +10st raczej nie powinny się zdarzać więc ewidentnie coś nie tak... Po czym stwierdzasz że masz defrosty ? Cały dzień obserwujesz pc czy masz opomiarowana i na wykresach widzisz? Bo ja przez 2 lata trafiłem może z 5x na defrost wizualnie a ile jest ich naprawdę to widzę na wykresach na pvmonitor.pl

Uklad nie jest zamkniety bo sa odpowietrzniki, do tego pytanie....skad pompa bierze wode na defrosta? Skad wiem ze sa? Bo widze na pompie jak leci woda, jak jest mokro pod nia i cieknie i to dosc czesto, poza tym czasem zalacza sie jak jestem w garazu a tam na pompie widze pi parametrach i ikonie a wlasciwie znaczniku przy napisie.

Malo tego, ostatnio ciezko wysterowac podlogowke tzn krecac na rozdzielaczach zaorami prawie nie ma ruchu na rotametrach. Czy ubytek wody i slaba sterowalnosc moze byc oznaka ...nieszczelnosci ukladu? A jesli tak to jak sprawdzic szczelnosc poszczegolnych obwodow.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

A masz w układzie CO naczynie przeponowe? Może tam trzeba interweniować.

Mam, ale co ono ma do rzeczy i jak mam tam interweniowac, poza tym ono jest zamontowane na zasilaniu CWU, na CO nie mam

Ale zegar cisnienia w ukladzie mam na pompie i jak doleje wody jest ok, zaczyna spadac na drugi dzien, wiec reczna pompka od hydraulika chyba bedzie ciezko sprawdzic. Tak mysle....czy rzeczywiscie defrost pobiera wode z ukladu? Bo jesli tak to nadmierna ilos defrostow tlumaczyla by wszystko. Inna sprawa skad taka ich ilosc.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.