Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monter PC proponował mi taki filtr magnetyczny:

https://onninen.pl/pl-PL/filtr-magnetyczny-ifm-25-gwint-ifm25g-infracorr,HCG552

Ale tandetnie wygląda i uparłem się na ten z allegro FERMAG 360 , tylko teraz czytam w opisie że maksymalne ciśnienie to 3 bary, a powiem szczerze że nie wiem ile mam w układzie ?

Edytowane przez OTTO123

Obecnie stosowane są pompy cyrkulacyjne z mgnesem stałym w wirniku . Wszelkie zanieczyszczenia magnetyczne oblepiają wirnik i pompa staje . Inna sprawa to zanieczyszczenie wymienników płytowych . Ograniczenie przepływu w jekimś miejscu wymiennika może prowadzić do zamrożenia podczas defrostu

A tak jaśniej dla laika ?

Filtr który chcę zamontować może spowolnić przepływ do tego stopnia że uniemożliwi prawidłową pracę PC ?

Natomiast pompę obiegową- recyrkulacyjną mam z Onnline i jej łapatki mogą się zabrudzić i uszkodzić jeśli tegoż filtru nie zamontuję ?

Filtr nie zablokuje Ci przepływu-naturalnie go ogranicza.Jakbyś miał stalowy zbiornik CWU , to i tak trzeba by było go dać na powrocie do PC.

Co do zatrzymania pompy -to coś mi tu nie pasi...Tyle pomp pracuje w starych instalacjach , w których prawie wszystko krąży i mało się słyszy o ich uszkodzeniach z powodu syfu w układzie-ale niech będzie : nie jestem "zawodowcem" , to nie się nie upieram ,że to rzadko się zdarza...

Największy problem moim zdaniem , zanieczyszczenia robią na każdym wymienniku-bo nie będzie przekazywania ciepła ...

W poniedziałek ma dojść wymiennik z Termici, gadałem z monterem PC i powiedział że ten filtr magnetyczny chyba zamontujemy na powrocie przed buforem.

Ciekawe co ma na myśli, mówiąc przed buforem, czy patrząc od strony PC czy od strony grzejników ?

Ale ja inny temat chcę poruszyć, pierwszej nocy po montażu pompy nie mogłem spać bo słyszałem jak działa, mimo że śpię po drugiej stronie domu, nie wiem czy dlatego że cisza na dworze i wszystko słychać, czy po instalacji się to niesie i przez grzejniki trafia do sypialni ?

Kolega powiedział że te też to przerabiał i zamontował sobie jakieś otuliny kauczukowe na rurkach z jednostki zewnętrznej do wewnętrznej, a do tego gumowe podkładki pod śruby przy jednostce zewnętrznej, bo te grube gumowe pod stopki mam , ale ponoć po śrubach którymi są stopy przykręcone też przenoszone są wibracje i on tam dał gumowe podkładki.

Z drugiej strony teraz już śpię normalnie i przyzwyczaiłem się do tego, a poza tym czytałem że ta pompa LG Therma V jest bardzo cicha, a kolega ma 8 letniego Viessmanna, więc nie wiem czy ja odczuwałem taki hałas jak on ?

A Wy jak odczuwacie głośność pracy PC, coś poprawiacie, czy wyciszacie ?

Mi pompa Grundfos chodziła 16 lat i .....nie było żadnego filtru.

Był na starcie instalacji przed pompą, ale nigdy nie otwierany i nie czyszczony - olałem to jakoś, rozpuściło się to sitko.

Teraz pompy maja całkiem inną konstrukcję . np stały magnes w wirniku zbiera wszystko co magnetyczne

Cześć Wszystkim :)

Mam pompe LG Therma V 3gen. To jest nasz pierwszy sezon grzewczy - zaczęliśmy grzać w trybie Auto i nie bardzo wiem czy dobrze robimy. Tryb ogrzewania (auto) ma byc włączony cały czas? Pytam bo sprężarka praktycznie sie nie wyłącza - grzeje bez przerwy a wydaje mi się że powinna sie kiedys wyłączyć. Sąsiadka ma też pompe i słyszę ze się wyłącza co jakiś czas...

To byłaby sytuacja idealna gdyby pracowała nonstop z mocą minimalną...Z punktu widzenia trwałości sprężąrki i zużycia prądu.

Ta kwestia jest akurat dyskusyjna bo

Ad1.pompa nie ma najlepszej sprawnosci pracujac na najnizszej czestotliwosci

Ad2.chodzac bez przerwy wyzionela by ducha po 10latach

Nawet program doborowy panasonica przy dobieraniu pompy jak jest tak ze mniejsza pompa juz moca by wystarczyla tak ledwo co to wywala ostrzezenie ze pompa bedzie pracowac ponad 2200g na sezon i zaleca sie dobor wiekszej tylko wlasnie z powodu zbyt dlugiej pracy pompy.

Mam pompe LG Therma V 3gen.

To jest nasz pierwszy sezon grzewczy - zaczęliśmy grzać w trybie Auto i nie bardzo wiem czy dobrze robimy.

Tryb ogrzewania (auto) ma byc włączony cały czas?

Pytam bo sprężarka praktycznie sie nie wyłącza - grzeje bez przerwy a wydaje mi się że powinna sie kiedys wyłączyć.

Sąsiadka ma też pompe i słyszę ze się wyłącza co jakiś czas...

Grzeje bez przerwy;

... - to znaczy od kiedy?

....- ile godzin?

....- budynek jest pewnie nowy lub bardzo wyziębiony,

Elizakoc

Ja od 10 dni mam LG Therma V ale 4 generacji, przynajmniej tak twierdzi monter :) Mam czynnik R32 a Ty jaki ?

Puki co ustawiłem 37 stopni i było dobrze, nocą temperatury zaczęły schodzić do 0 stopni i musiałem podnieść do 40 stopni.

Auto nie włączam na razie , bo nie mam podłączonego czujnika do pokoju, jutro będę miał montowany wymiennik ciepła i wtedy podłączymy też czujnik i może wtedy włączę AUTO.

Pytałem przez telefon montera o ustawienie krzywej grzewczej, ale powiedział że to właśnie jest AUTO i sam ją ustawi.

Nie wiem czy tak jest czy mnie buja ?