Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Jakie zmrozenie czynnika pierwsze slysze o takiej akcji

Co to za pompa?

Poprostu nie moze podbic juz sama pompa temperatury i zalacza grzalki.

Stawiam ze wezownica w zbiorniku cwu za mała.

W ktorym miejscu na zbiorniku cwu madz zamontowany termometr.

Edytowane przez codix

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbiornik CWU mam z Termici 250 l , wężownica 2,4 m2.

Właśnie jest przy pompe z 40 st CWU do 45 st zużyła 1,3 kw i zrobiła to w ok 10 min , mam tu licznik i grzałki nie włączyły się. I nic nie schładzało tym razem, ale często jak idzie długo na wysokich obrotach i głośno sprężarka to potem jest głośny strzał w środku i rurka która leci z jednostki zewnętrznej do wymiennika robi się z gorącej a wręcz parzącej lodowata.

Może jest tak że taką ilość wody w CWU temperaturą 50 st grzało by b. długo, dlatego podnosi temp. na wylocie do 57-58 st ?

Ja znawcą nie jestem a serwisanci mówili że defro się włącza czy coś takiego, czynnik musi się schłodzić, aby znów móc odbierać ciepło z powietrza.

Ja mam 200l i wezownice 2m2 i daje rade czujnik mam dokladnie w polowie zbiornika.

To jest tak ze zwykla niskotemperaturowa pompa moze uzyskac przewaznie z 55st maks na zasilaniu potem musi urzywac grzalek.

U mnie jak ustawie cwu na 45st to jak pompa juz konczy grzac wode to ma na zasilaniu 51st i wtedy woda w polowie zbiornika ma 45 na samej gorze 50 a na dole ze 40 teraz jesli ty masz czujnik dosyc nisko to zanim nagrzeje do tych 45st na dole zbiornika to na samej gorze jest juz pewnie z 55st.i tym sposobem wezownica przestaje oddawac cieplo powrót robi sie goracy a woda dalej nie nagrzana wiec pompa podnosi zasilanie az przekracza ta swoja granice.

A tak jak grzejesz od 40 do 45 to albo wali to na grzalkach albo robi to z fatalna sprawnoscia typu cop=1,2

Sprobuj przeniesc czujnik w polowe wysokosci albo poprostu ustaw wode na np.40st wtedy i tak pol baniaka bedziesz mial z 46st

Codix ogromne dzięki za pomoc.

Czytając Twoją wypowiedź piersze co pomyślałem to że obniże temp. na zbiorniku, i tak 45 to dla nas za dużu. A skoro nie mam możliwości przeniesienia czujnika, a nie mam bo to jedyny wolny wlot. Dodam może że czujnik jest wsadzony w otwór i który ma głębokość gdzieś 20 cm i tylko jest kawałek pianki z ocieplenia rur aby nie wypadł, chyba uszczelnię to węłną mineralną.

No na maksa za duzo to by sugerowalo ze sprezarka chodzi bez przerwy 24g na dobe 42dnix24h=1008h

Chyba ze licznik liczy te godziny nawet jak sprezarka nie chodzi a tylko pompa jest w czuwaniu co by bylo czyms nienormalnym.

W panasie w ich programie doborowym wyskakuje takie ostrzezenie jesli wychodzi ze pompa bedzie pracowac ponad 2200 godzin przez caly rok.

Ja mam od 24lipca 600godzin

A jaka temperature puszczasz na c.o

To zobacze teraz od 17:00 do jutra do 17 ile naliczy. Ale na zewnętrznej jednostce pokazuje 970 a wewnętrzna 1055

I w tym ogresie zużyło 1126 kw

Zanim wpadniecie w panikę że to więcej niż u Was zaznaczę że węgla szło mi na zimę 4 t ekogroszku za 3200 zl

Temp waha mi sie w granicach 32-36 st na krzywej.

Bierzący przepływ mam 33,9 l/h

Włączenie grzałek mam przy -15 , nie wiem czy obniżyć czy i tak wcześniej się same włączą.

A co sądzisz o bakteri Legionella, czy przy tak niskich temp na CWU nie ma zagrożenia ?

Ja w prawdzie mam pompę cyrkulacyjną które pracuje i miesza wodę o poranku, w porze obiadowej i wieczorem.

Grzalki tak zostaw od minus 15

Co do legionelli to ja na to wykladam one sie mnoza w dlugo stojacej wodzie a ja codziennie zurzywam .

Jakby stala z tydzien i nikt nie puszczal wody to moznaby bylo wyparzyc.Cale zycie grzalem cwu nisko i sporo osob znam co tez nisko grzeja i nic nikomu nie jest.

A kto z 10 czy 15 lat temu o jakiejs legionneli wspominal.

Jak by to byl jakis problem to by sie slyszalo ze ktos zachorowal ja nigdy nieslyszalem ani nikogo nieznam co by slyszal.

Ale to juz kazdego indywidualna sprawa.

Ja zawsze węglem grzałem więc i temp. miałem wysoką i nigdy nie słyszałem, ba nie wiedziałem a tej bakteri, ale teraz się naczytałem i trochę wystraszyłem, ale już mi przechodzi pomału :)

Myślisz że resztę mam ok ?

Jest jeszcze taki parametr wymuszenie pracy i mam ustawione cykl pracy 20 i czas pracy 10 , nie weim czy to jest w minutach ? I czy jest konieczne ?

A inteligentnej siatki używasz ?

I czy ktoś mi wyjaśni co się dzieje gdy sprężarka idzie już na wysokich obrotach to dochodzi do głośnego strzału w jednostce wewnętrznej.

Słychać głośny przepływ czynnika w rurkach które robią się automatycznie lodowate z gorących i w tym momencie włącza się grzałka. ?

Serwis mówi że to normalne.

I czy ktoś mi wyjaśni co się dzieje gdy sprężarka idzie już na wysokich obrotach to dochodzi do głośnego strzału w jednostce wewnętrznej.

Słychać głośny przepływ czynnika w rurkach które robią się automatycznie lodowate z gorących i w tym momencie włącza się grzałka. ?

Serwis mówi że to normalne.

A nie zaczyna się po chwili topić szron na jednostce zewnętrznej?

Jesli pompa chodzi powiedzmy w temp.powyzej +4st to nie ma prawa Ci tam nic strzelac itp.oczywiscie jesnostka zmienia swa prace i nieraz bardziej gaz syczy w rurkach nieraz mniej ale jest to plynne i dlugotrwale.

W temp.ponizej 4st pompa bedzie sie szronic w zaleznosci od wilgotnosci powietrza szybciej lub wolniej nieraz co 2godz nieraz co 30min.Czyli na tej chlodnicy w jednistce zewnetrznej zamarza wilgoc z powietrza ten wymiennik stopniowo zabija sie szronem az juz wymiana ciepla jest powaznie zaklucona wtedy nastepuje proces odmrazania.W jednostce zewnetrznej przelaczaja sie jakies zawory i nastepuja wtedy glosne krotkie syki pompa chodzi tak jakby odwrotnie i wpuszcza teraz do domu zimny czynnik zeby odebrac cieplo z domu i przetransportowac je do jedn zewn zeby odszronic ten wymiennik.

Wiec jak to sie dzieje podczas takiego odszraniania to jest ok.

Tylko chcialbym pogadac z takim serwisantem co w splicie moze zamarznac?

Grzalki przy normalnej instalacji sa niepotrzebne do odszraniania chyba ze mielibysmy w obiegu tylko z 30 litrow wody i pompa zostala by wylaczona tuz przed odszranianiem i za iles godzin jak woda juz by wystygla to wtedy przy pribie odmrizenia moglo by dojsc do zamrozenia wody w wymienniku jednostki wewnetrznej