Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A co w sytuacji kiedy monter zwinie interes?

Monter nie zwinie interesu bo odpowiada swoim majątkiem prywatnym nawet jak zwinie .

A jak zniknie SP. z o.o. to ciekawe jak dojdziesz kasy.Od prezesa???czy sekretarki???

Ja miałem taką sytuację z firmą wolf Kotły miały wadę fabryczną (i mają) ,ale firma się migała od naprawy .Odsyłała klienta do mnie jako strony konfliktu.

Ja poniosłem koszty.

To mnie łączy z klietem umowa kupna sprzedaży.

To ja mam zawrzeć umowę z moim dostawcą na obsługę serwisową .

A żeby było ciekawiej ,pomiędzy firmami obowiązuje 1 rok gwarancji .jażeli inaczej nie ustalono .Ciekawe -prawda

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monter nie zwinie interesu bo odpowiada swoim majątkiem prywatnym nawet jak zwinie .

Jak ktoś się zwija to robi to skutecznie. Albo jest totalnym bankrutem i możesz mu "nagwizdać" albo znika. Niestety miałem tą wątpliwą przyjemność zostać tak "wykręconym". Okazało się też, że gość jest też poszukiwany przez kilka banków... I co mi po wyroku sądu, że kasa mi się należy i świadomości, że gość odpowiada "swoim majątkiem"?

Nie widzę nic złego w tym, że gwarantem jest monter. Ważne jest jednak jak zabezpieczona jest sytuacja w przypadku jego zniknięcia (hipotetycznie - gość na wskroś uczciwy ale umiera i nie ma spadkobierców).

i to jest największe gnojstwo,

producent-firma wykonawcza 1 rok gwarancji,

firma wykonawcza-klient indywidualny 2 lata gwarancji,:mad:

Chyba trochę mylicie pojęcia gwarancja, odpowiedzialność sprzedawcy i wreszcie rękojmia pomiędzy podmiotami gospodarczymi. Warto się w tym dokształcić by nie być "kopanym w zadek" za niewiedzę.

Poproszę tak dla porządku:

- ile lat gwarancji ma Atlantic

- kto jest gwarantem (chyba monter) i czy jest gwarant "nadrzędny" (zastępczy)

- co obejmuje gwarancja

2 lata na hydrobox,5 na iwerter (przeglądy 2 x w roku)

karta gwarancyjna firmy Atlantic muci być podpisana przez osobę upoważnioną .Wtedy to firma Atlantic bierze na siebie obsługę gwarancyjną.

Zazwyczaj wykorzystuje do tego montera.Więc najlepiej od razu zgłosić do montera.

karta gwarancyjna firmy Atlantic muci być podpisana przez osobę upoważnioną .Wtedy to firma Atlantic bierze na siebie obsługę gwarancyjną.

Zazwyczaj wykorzystuje do tego montera.Więc najlepiej od razu zgłosić do montera.

Już niedługo ma być 5 lat na całość :)

co to znaczy gwarancja na inverter, co można rozumieć przez to pojęcie? czy jest to tylko ta mała płytka falownika odpowiadająca za pracę sprężarki?

co z resztą płyta główna jednostki zewnętrznej, silniki wentylatora, sprężarka?

w hitachi od zeszłego roku jest na wszystko 5 lat gwarancji, pod warunkiem oczywiście serwisu ale odsetek usterek na 1000 urządzeń to 1 do 2 %, może dlatego jak taka gwarancja.

co to znaczy gwarancja na inverter, co można rozumieć przez to pojęcie? czy jest to tylko ta mała płytka falownika odpowiadająca za pracę sprężarki?

w hitachi od zeszłego roku jest na wszystko 5 lat gwarancji, pod warunkiem oczywiście serwisu ale odsetek usterek na 1000 urządzeń to 1 do 2 %, może dlatego jak taka gwarancja.

koledze chodziło o agregat :)

jednostkę zewnętrzną.

Co to znaczy podpisana przez osobę upoważnioną? i przegląd 2x w roku? o ile sobie przypominam kiedyś pisałeś że nikt przeglądów nie wymaga. Jeśli atlantic wykrzystuje do serwisu monterów to rozumiem że odbywa sie to na zasadzie jakiejs umowy?

1-2% na 1000 ????

Skoro mówimy o marcowych promocjach to ja też dostałem jedną na marzec :)

Mianowice:

ZESTAW NR 1

1. Pompa ciepła z zasobnikiem ciepłej 270l wody wbudowanej w jednostce wewnętrznej - DUO-HRP71V - 9,23kW;

2. Sterownik fabryczny;

3. Montaż;

35000zł. netto z montażem na terenie całej Polski :)

ZESTAW NR 2

1. Pompa ciepła z jednostką wewnętrzną bez zasobnika - MONO-HRP71V - 9,23kW

2. Sterownik fabryczny;

3. Montaż;

29700zł. netto z montażem na terenie Polski.

Każdy może mieć promocję ( ja mam na 8 kompletów - 4szt. z każdego zestawu :)

Ale jak proponować to nie półśrodki tylko gotowe komplety :)

Patrząc na ceny katalogowe PC i oferty, które dostaję to widzę, że ceny PC są zupełnie sztucznie wywindowane. Gdyby urealnić ceny katalogowe (obniżyć ceny o jakieś 20-30%) to popularność PC znacznie by wzrosła. Tyle, że nie byłoby miejsca dla sprzedawców, którzy montują 6 pomp rocznie i mogą z tego wyżyć.

Przykład na bazie taniego urządzenia:

Ulrich HITPump WASSER - cena katlogowa 4335netto czyli 5635brutto.

Cena na allegro: 2900 brutto. Praktycznie 2x taniej a przecież nadal ktoś na tym zarabia! Czyli kupuje to z rabatem minimum 50%. Jeżeli tak samo jest na urządzeniach za 30kzł to masakra.

Nie chcę zaglądać nikomu do kieszeni. Ale efekt jest taki, że wielu klientów po prostu nie decyduje się na PC z uwagi na zbyt duże koszty.

Jest dokładnie jak piszesz.Na razie płacisz minimum 50% za bycie trendy ,innym,ekologicznym,lepszym od wieśniaków z ekogroszkiem.

To jeszcze pewnego rodzaju nowość.Już tyle razy pisałem.Jest tak samo jak z perfumami -dla polaczków,ukraińcow , rosjan itp to towar luksusowy.W krajach cywilizowanych zwyczajny.Stąd tam (mimo dwu,trzy czy cztero krotnej różnicy w zarobkach) taki towar kosztuje 50% tego co u nas.My to na razie naiwniaki ,barany do strzyżenia.Podobny wspominany kilka razy przeze mnie przykład to zegarki Swatch - u nas w podświetlanych gablotach,że to niby luksus ,a we Włoszech w szufladach w kioskach ruchu się poniewiera tego na kilogramy w cenie 50% tego co u nas.

Musimy jeszcze trochę poczekać ,żeby zaczęto nas traktować jak cywilizowaną część Europy

NIe tylko pomp to dotyczy ,ale rekuperatorów na przykład i wielu innych rzeczy nie tylko z branży budowlanej

No to już wiemy więcej ;)

Nie widzę w zestawieniu zasobnika 300l :)

Także,moim zdaniem różnica ok.17tys.zł brutto więcej niż pompa "innego wiodącego producenta powietrznych pomp ciepła na rynku"

nie jest warta,żeby przepłacić tyle za Zubadana :)

ana-76-na nic Twoje zachwalanie,nie będzie prowizji ;)

wielka szkoda, niestety ja zapłacilam więcej... dwa lata temu

Patrząc na ceny katalogowe PC i oferty, które dostaję to widzę, że ceny PC są zupełnie sztucznie wywindowane. Gdyby urealnić ceny katalogowe (obniżyć ceny o jakieś 20-30%) to popularność PC znacznie by wzrosła. Tyle, że nie byłoby miejsca dla sprzedawców, którzy montują 6 pomp rocznie i mogą z tego wyżyć.

Przykład na bazie taniego urządzenia:

Ulrich HITPump WASSER - cena katlogowa 4335netto czyli 5635brutto.

Cena na allegro: 2900 brutto. Praktycznie 2x taniej a przecież nadal ktoś na tym zarabia! Czyli kupuje to z rabatem minimum 50%. Jeżeli tak samo jest na urządzeniach za 30kzł to masakra.

Nie chcę zaglądać nikomu do kieszeni. Ale efekt jest taki, że wielu klientów po prostu nie decyduje się na PC z uwagi na zbyt duże koszty.

Zawsze będzie wielu dla których to za wysokie koszty