Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to już wiemy więcej ;)

Nie widzę w zestawieniu zasobnika 300l :)

Także,moim zdaniem różnica ok.17tys.zł brutto więcej niż pompa "innego wiodącego producenta powietrznych pomp ciepła na rynku"

nie jest warta,żeby przepłacić tyle za Zubadana :)

ana-76-na nic Twoje zachwalanie,nie będzie prowizji ;)

a tak na marginesie jakie wiodącego producenta PCP-W masz na myśli? Bo chyba nie tego co w "bełkocie marketingowym" wg mikiego zapewnia że jego PC pracują

bez spadku wydajności do -15 a ktoś znalazł na forum że z analiz zagranicznych spadek jest znaczny... Nikt Ci nie każe przepłacać, przecież od początku byłeś przekonany tylko do kabli to prawie kable będziesz miał.

Po pierwsze kilka postów wcześniej napisałem ze pompa traci 1kW mocy przy -15. (dotyczyło to Tri 11 ). Dodatkowo napisałem ze jest to bełkot marketingowy który nie wystepoje w żadnej polskiej publikacji dodatkowo sprawdziłem oficjalna stronę atlantic-comfort.com i tam tez nieudalo sie znaleźć takiej informacji.

Więc może kolega poda info gdzie to znalazł.

Atlantic ma ogólnodostępne dane na temat pracy swoich pomp i każdy przed zakupem może zaznajomic się z danymi technicznymi .

Edytowane przez miki121

Tak sobie jeszcze myślałem - tak się niechcący składa, że za cenę polskiej gruntówki można dostać średniej klasy powietrzną, której moc znamionowa sprężarki jest ze 2 razy większa, np. 2 kW i 4 kW. Co do gruntówki, panuje przekonanie, że jak wyjdzie 80% w taniej taryfie, to będzie super. W porządku, pogodziliśmy się, że p-w będzie miała niższy średnioroczny COP, np. o jedność. Ale nie macie wrażenia, że dwa razy mocniejsza powietrzna spędzi w ciągu roku zdecydowanie mniej w drogiej taryfie? I że na przestrzeni całego roku, a w szczególności w okresach przejściowych dużo więcej kWh dokona w trakcie 2 godzin po południu? Co jeszcze zmniejszy średnią ważoną temperatury? Pytam, bo wiadomo, 80% taniej i 20% drogiej to 20% drożej, niż tylko w taniej. Ma ktoś pogląd?

Tak sobie jeszcze myślałem - tak się niechcący składa, że za cenę polskiej gruntówki można dostać średniej klasy powietrzną, której moc znamionowa sprężarki jest ze 2 razy większa, np. 2 kW i 4 kW. Co do gruntówki, panuje przekonanie, że jak wyjdzie 80% w taniej taryfie, to będzie super. W porządku, pogodziliśmy się, że p-w będzie miała niższy średnioroczny COP, np. o jedność. Ale nie macie wrażenia, że dwa razy mocniejsza powietrzna spędzi w ciągu roku zdecydowanie mniej w drogiej taryfie? I że na przestrzeni całego roku, a w szczególności w okresach przejściowych dużo więcej kWh dokona w trakcie 2 godzin po południu? Co jeszcze zmniejszy średnią ważoną temperatury? Pytam, bo wiadomo, 80% taniej i 20% drogiej to 20% drożej, niż tylko w taniej. Ma ktoś pogląd?

100% racji

Biorąc pod uwagę koszt inwestycji w PC gruntową i powietrzna, który różni się o jakieś 20kzł (to moja ocena na podstawie otrzymanych ofert - oczywiście wie z FM, że można zrobić gruntową taniej samodzielnie) to wersja gruntowa wydaje się wątpliwą inwestycją. Ile taniej wyjdzie jej używanie na rok? Myślę, że przy powierzchni ogrzewanej rzędu 200m2 maksymalnie 1000zł. Czyli różnica amortyzuje się 20lat bez uwzględnienia kosztów kredytowania lub zysków inwestycyjnych z wywalonej gotówką kasy.

Za moment naskoczy na mnie ANN ale muszę wlać trochę zwątpienia w ofertę Hetera na Mitsubishi Zubadan 8kW.

Jak rozumiem oferowany przez kolegę jest sprzedawany w Polsce przez Abatronic :)

To po jedno a drugie pytanie czy kolega czasem się nie pomylił z tym czym oferuje ???

Ponieważ Zubadany dostępne na Polskim rynku zaczynają się od modelu o wydajności 7,1kW a następnie przeskakują na 10kW nie ma żadnego Zubadana o mocy 8kW chyba że jest tourządzenia z serii Power Inverter które niestety nie osiąga takich samych parametrów jak Zubadan i na pewno nie śmiał bym zaoferować klientowi jako produkt porównywalny z Zubadanem.

Więc może kolega doprecyzuje tą nieścisłość :)

Poproszę

Chociażby porównanie parametrów pracy Zubadana z Power Inverterem zakresów i COP już widzimy różnice s

Wywołałeś mnie do odpowiedzi :) nie zamierzam na nikogo naskakiwać, nie wiem rónież jaką ofertę ktoś otrzymał, ale jeśli podajesz się za FACHOWCA i sprzedawce mistsubischi to byś się nie osmieszał :):):):) wpisz w google zubadan 8kw i otrzymasz taki o to wynik PUHZ-HRP71VHA2 wydajność grzewcza 8kW, wydajność chłodnicza 7,1kW. poniżej link żeby nie było że jestem gołosłowna. Więc zanim zaczniesz kogoś oskarżać o klamstwo SPRAWDź TO I NIE OSMIESZAJ SIĘ PUBLICZNIE :D:D:D:D:D

A nawiązując do power invertera to jest sporo tańszy od zubadana a gdybyś porównał jego parametry to wypada lepiej niż atlantik i też ma gwarancje 5 letnią tu i teraz a nie w najbliższej przyszłości ;)

http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?lang=pl&page=produkt&subpage=600

Edytowane przez ana-76

Wywołałeś mnie do odpowiedzi :) nie zamierzam na nikogo naskakiwać, nie wiem rónież jaką ofertę ktoś otrzymał, ale jeśli podajesz się za FACHOWCA i sprzedawce mistsubischi to byś się nie osmieszał :):):):) wpisz w google zubadan 8kw i otrzymasz taki o to wynik PUHZ-HRP71VHA2 wydajność grzewcza 8kW, wydajność chłodnicza 7,1kW. poniżej link żeby nie było że jestem gołosłowna. Więc zanim zaczniesz kogoś oskarżać o klamstwo SPRAWDź TO I NIE OSMIESZAJ SIĘ PUBLICZNIE :D:d:d

A nawiązując do power invertera to jest sporo tańszy od zubadana a gdybyś porównał jego parametry to wypada lepiej niż atlantik i też ma gwarancje 5 letnią tu i teraz a nie w najbliższej przyszłości ;)

http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?lang=pl&page=produkt&subpage=600

A widzisz to ofert nie pokrywają się :)

Ja mam ofertę w formie katalogu i Zubadany wystepują w takich mocach jak ja pisałem w kompletach z modułami hydraulicznymi a na ich stronie są agregaty o innych mocach co ciekawe z tego tytuł zrobił się bałagan i dałem ciała bo oparłem się o ofertę z ich działu pomp ciepła i z informacji od handlowca.

Przepraszam kolegę mój błąd i ciebie też Ann.

Muszę jutro zadzwonić i się dowiedzieć jakie to są komplety :)

A widzisz to ofert nie pokrywają się :)

Ja mam ofertę w formie katalogu i Zubadany wystepują w takich mocach jak ja pisałem w kompletach z modułami hydraulicznymi a na ich stronie są agregaty o innych mocach co ciekawe z tego tytuł zrobił się bałagan i dałem ciała bo oparłem się o ofertę z ich działu pomp ciepła i z informacji od handlowca.

Przepraszam kolegę mój błąd i ciebie też Ann.

Muszę jutro zadzwonić i się dowiedzieć jakie to są komplety :)

może nie potrafisz interpretować tego co napisane (rozumiem że wynika to z brak doświadczenia) bo to właśnie informacje z katalogu... zreszto wyraźnie to widać w linku którym podałam do katalogu głównego dystrybutora w Polsce czyli Zymetrica

Ale mam właśnie w łapach katalog Nabilaton-u i model który podajesz ty i na stronie zymetrica w katalogu nabilatonu ma moc nominalną 8,58 a nie 8 ..

Jeszcze inaczej bo w cenniku podają 9,2 - cennik nobilatonu..

Myślę że to są wydajności do różnych parametrów temp. zasilania bo nie ma opcji aby w 3 źródłach był 3 różne moce dla jednego modelu

może nie potrafisz interpretować tego co napisane (rozumiem że wynika to z brak doświadczenia) bo to właśnie informacje z katalogu... zreszto wyraźnie to widać w linku którym podałam do katalogu głównego dystrybutora w Polsce czyli Zymetrica

No ale od zeszłego roku zymetric utworzył nową spółkę do nabilaton która zajmuje się pompami ciepła i rek a zymetric ma się zajmować klimą.

Ja ma wszystkie katalogi od nich i te się różnią od tych z strony zymetrica

I moce są różne :)

Mogę przesłać tobie ten katalog na meila i zobaczysz że jest inaczej

Edytowane przez miki121

Mój błąd więc usuwam :)

HAHAHAHAHAH zanim zaczniesz kogoś oskarżać

Napisał miki121

Za moment naskoczy na mnie ANN ale muszę wlać trochę zwątpienia w ofertę Hetera na Mitsubishi Zubadan 8kW.

Jak rozumiem oferowany przez kolegę jest sprzedawany w Polsce przez Abatronic

To po jedno a drugie pytanie czy kolega czasem się nie pomylił z tym czym oferuje ???

Ponieważ Zubadany dostępne na Polskim rynku zaczynają się od modelu o wydajności 7,1kW a następnie przeskakują na 10kW nie ma żadnego Zubadana o mocy 8kW chyba że jest tourządzenia z serii Power Inverter które niestety nie osiąga takich samych parametrów jak Zubadan i na pewno nie śmiał bym zaoferować klientowi jako produkt porównywalny z Zubadanem.

Więc może kolega doprecyzuje tą nieścisłość

Poproszę

Chociażby porównanie parametrów pracy Zubadana z Power Inverterem zakresów i COP już widzimy różnice s

ZASTANÓW SIĘ :) BO WYSZEDŁEŚ NA....

Wiesz co nawet jeżeli zakradł się błąd to do tego się przyznałem a z Tobą widzę że nie mam czego prowadzić dyskusji.

Cokolwiek napiszę się o czymś innym niż o Zubadanie jest źle.

A ty jako zwykła kobietka - użytkownik oczerniasz wszystkie inne produkty.

Jakbyś miała tych pomp w domu najmniej 8 w domu.

A jeżeli twoje zadanie polega na promowaniu ME to super bo to dobry produkt ale promowanie na zasadzie opluwanie innych jest poniżej pasa.

Ja popełniłem błąd przy odczytaniu i poprawiłem się przeprosiłem ciebie i kolegę ale ty dalej jedziesz.

Fakt jest taki że ja wolę sprzedawać Atlantica bo znam ten produkt bardzo dobrze.

A ME przewineło mi się przez ręce kilka i nie jako pompa do domku jednorodzinnego tylko do nagrzewnicy w centralach i kurtynach.

Jeżeli według Twojego mniemania fachowcem jest ten który zna cenniki i katalogi oraz instrukcję na pamięć to chyba za dużo przebywasz wśród handlowców.

Na swój koszt robię teraz opomiarowanie - na razie dla 3-4 pomp aby udostępnić dane eksploatacyjne i skończy z dyskusją akademicką na temat lepsza gorsza.

Dyskusja z Tobą i tak się kończy że atlantik to d a twój me z super itp.