ana-76 07.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 miki ja też Cię lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ann czy ty nie rozumiesz faktu że z pompami to prawie tak jak z samochodami np.: Audi VW SKODA i w pompach jest podobnie: ME ATLANTIC DAIKIN Nie każdy jeździ Audi i nie każdy ma pompę ME. Trochę realności A co do kolegi H to niech sobie kupi płatny profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 07.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Tak sobie jeszcze myślałem - tak się niechcący składa, że za cenę polskiej gruntówki można dostać średniej klasy powietrzną, której moc znamionowa sprężarki jest ze 2 razy większa, np. 2 kW i 4 kW. Co do gruntówki, panuje przekonanie, że jak wyjdzie 80% w taniej taryfie, to będzie super. W porządku, pogodziliśmy się, że p-w będzie miała niższy średnioroczny COP, np. o jedność. Ale nie macie wrażenia, że dwa razy mocniejsza powietrzna spędzi w ciągu roku zdecydowanie mniej w drogiej taryfie? I że na przestrzeni całego roku, a w szczególności w okresach przejściowych dużo więcej kWh dokona w trakcie 2 godzin po południu? Co jeszcze zmniejszy średnią ważoną temperatury? Pytam, bo wiadomo, 80% taniej i 20% drogiej to 20% drożej, niż tylko w taniej. Ma ktoś pogląd? Nieładnie cytować siebie, ale spędziłem ostatnią godzinę nad swoim magicznym excelem (temp. avg/min/max dzienne z ostatnich 14 lat) i oto zaskakujące wnioski: (dla domu o stratach obl. 6 kW + 10 kWh CWU / d (w sumie 16 MWh rocznie) - uproszczone, bez zysków, COP proporcjonalny od 2 przy -15* do 4,4 przy 25*) - dla pompy o mocy znamionowej 2 kW 77% jest w taniej, trzeba dodatkowe 2500 kWh z np. grzałek, a koszt roczny to ca. 2200 PLN, 0,137 zł za kWh, COP średnioroczny 2,92, - dla pompy o mocy znamionowej 4 kW prawie 96% jest w taniej, dogrzewanie jest na granicy (symboliczne), koszt roczny ca. 1850 PLN, 0,117 zł za kWh, COP średnioroczny 3,00, - dla pompy o mocy znamionowej 6 kW prawie 99% jest w taniej, koszt - 1780, 0,112 za kWh, COP średnioroczny 3,05 Moje wnioski są takie: dane meteo są wciąż zaskakujące i nieubłagane, żyjemy w klimacie umiarkowanym, a nie syberyjskim. I tak opłaca się najmniejsza pompa, bo i tak żal ją ciągnąć poniżej -15*, kiedy COP w dziennej będzie poniżej 2 - lepiej puścić zamiast grzałki w nocnej. Tak czy inaczej, p-w ze średniej półki jest bezkonkurencyjna, jakie tam groszki czy inne odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 ann czy ty nie rozumiesz faktu że z pompami to prawie tak jak z samochodami np.: Audi vw skoda i w pompach jest podobnie: Me atlantic daikin nie każdy jeździ audi i nie każdy ma pompę me. Trochę realności a co do kolegi h to niech sobie kupi płatny profil cieszę się że to napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 cieszę się że to napisałeś Ale ja wiele razy to pisałem Tak samo ma w wentylacji lubię sprzedawać reku me bo są ciche i bezawaryjne niestety nie każdy ma na me kasę i sprzedają się też dospele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 07.03.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) No to kawa na ławę : Napisał ana-76 Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła gdzies to wykopal ? Edytowane 7 Marca 2012 przez Magnolia18 widze juz posta :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 gdzies to wykopal ? też jestem bardzo ciekwa bo nie przypominam sobie bym cos takiego napisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 oj Ann nieładnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie śmiał bym jesteś on czy ona - w końcu zdecyduj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 a ja nie lubię jak ktoś manipuluje, zerknij jeszcze raz na te strone i zobacz że nie brakuje tam żadnego posta zaczyna się od #81 a kończy na #100 są wszystkie po koleji i żadnego nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 jesteś on czy ona - w końcu zdecyduj? zdecydowanie kobietą, urodziłam czwórkę dzieci... a zacytowaleś moją wypowiedź z wątku ktory skasował miki zerknij 2041, pierwszy wątekna stronie 103, musialam go skopiować żeby zacytować, bo by go ucieło gdybym chciała zacytować swoja wypowiedż z w/w wątku widzisz jak łatwo włożyć w usta czyjeś słowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Tak, nawet google podaje jeszcze, że słowa " Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła i po przeanalizowaniu za i przeciw padło na taką pompę, mamy cały dom opomiarowany..." znajdowały się w tym dzienniku. Już ich nie ma. Po prostu ana-76 dba o interes męża Zapalczywość z jaką broniła pomp ME okazałą sie być napędzana mało altruistycznymi pobudkami. Edytowane 7 Marca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie kasowałam i nie zamierzam niczego kasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.03.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Tak, nawet google podaje jeszcze, że słowa " Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła i po przeanalizowaniu za i przeciw padło na taką pompę, mamy cały dom opomiarowany..." znajdowały się w tym dzienniku. Już ich nie ma. Po prostu ana-76 dba o interes męża dobra żona dba o INTERES męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 07.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie kasowałam i nie zamierzam niczego kasować Ana zawsze podobaly mi sie Twoje wypowiedzi . serio serio ale ja tez przed chwila to widzialem na wlasne oczy ... mimo, ze wczesniej z ciekawosci zerkalem na fotki z Waszego domu jakos mi to umknelo. ale txt 'o moim M' i zajmowaniu sie pompami byl tam ... skucha :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.03.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Ale Ann może to żona robić wręcz jest wskazane. Edytowane 7 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie kasowałam i nie zamierzam niczego kasować Zaklinanie rzeczywistości nic Ci nie da. Jak w googlach wpiszesz frazę "Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła", to pierwszym wynikiem jest Twój dziennik. Niby skąd taki wynik ? Bo przez ładnych parę miesięcy ta fraza tam leżała. Negując ten fakt robisz z siebie idiotkę i to jest najbardziej żałosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 08.03.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 no i w końcu wszystko jasne dla czego ME jest takie super brawo Arturo takie osoby trzeba napiętnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.03.2012 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ale moze i jest super ... to ze marketing szemrany nic nie znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.03.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) nie kasowałam i nie zamierzam niczego kasować Pewnie edycja to nie kasowanie, co? Na razie stara wersja leży sobie spokojnie w cache google. Wystarczy w google wpisać: cache:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156154-expresssem-%29&p=4525706&viewfull=1#post4525706 A dla leniwych zamieszczam zrzut ekranu: http://images41.fotosik.pl/1361/c459dde10e84a010m.jpg Obecnie pod wpisem jest adnotacja: "Ostatnio edytowane przez ana-76 ; Wczoraj o 22:30". To oczywiście czysty przypadek Niektórym się wydaje, że internet jest anonimowy i można napisać wszystko... Edytowane 8 Marca 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts