Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie jeszcze myślałem - tak się niechcący składa, że za cenę polskiej gruntówki można dostać średniej klasy powietrzną, której moc znamionowa sprężarki jest ze 2 razy większa, np. 2 kW i 4 kW. Co do gruntówki, panuje przekonanie, że jak wyjdzie 80% w taniej taryfie, to będzie super. W porządku, pogodziliśmy się, że p-w będzie miała niższy średnioroczny COP, np. o jedność. Ale nie macie wrażenia, że dwa razy mocniejsza powietrzna spędzi w ciągu roku zdecydowanie mniej w drogiej taryfie? I że na przestrzeni całego roku, a w szczególności w okresach przejściowych dużo więcej kWh dokona w trakcie 2 godzin po południu? Co jeszcze zmniejszy średnią ważoną temperatury? Pytam, bo wiadomo, 80% taniej i 20% drogiej to 20% drożej, niż tylko w taniej. Ma ktoś pogląd?

Nieładnie cytować siebie, ale spędziłem ostatnią godzinę nad swoim magicznym excelem (temp. avg/min/max dzienne z ostatnich 14 lat) i oto zaskakujące wnioski:

(dla domu o stratach obl. 6 kW + 10 kWh CWU / d (w sumie 16 MWh rocznie) - uproszczone, bez zysków, COP proporcjonalny od 2 przy -15* do 4,4 przy 25*)

- dla pompy o mocy znamionowej 2 kW 77% jest w taniej, trzeba dodatkowe 2500 kWh z np. grzałek, a koszt roczny to ca. 2200 PLN, 0,137 zł za kWh, COP średnioroczny 2,92,

- dla pompy o mocy znamionowej 4 kW prawie 96% jest w taniej, dogrzewanie jest na granicy (symboliczne), koszt roczny ca. 1850 PLN, 0,117 zł za kWh, COP średnioroczny 3,00,

- dla pompy o mocy znamionowej 6 kW prawie 99% jest w taniej, koszt - 1780, 0,112 za kWh, COP średnioroczny 3,05

Moje wnioski są takie: dane meteo są wciąż zaskakujące i nieubłagane, żyjemy w klimacie umiarkowanym, a nie syberyjskim. I tak opłaca się najmniejsza pompa, bo i tak żal ją ciągnąć poniżej -15*, kiedy COP w dziennej będzie poniżej 2 - lepiej puścić zamiast grzałki w nocnej. Tak czy inaczej, p-w ze średniej półki jest bezkonkurencyjna, jakie tam groszki czy inne odwierty.

ann czy ty nie rozumiesz faktu że z pompami to prawie tak jak z samochodami np.:

Audi

vw

skoda

i w pompach jest podobnie:

Me

atlantic

daikin

nie każdy jeździ audi i nie każdy ma pompę me.

Trochę realności

a co do kolegi h to niech sobie kupi płatny profil :)

cieszę się że to napisałeś :D

jesteś on czy ona - w końcu zdecyduj?

zdecydowanie kobietą, urodziłam czwórkę dzieci... a zacytowaleś moją wypowiedź z wątku ktory skasował miki zerknij 2041, pierwszy wątekna stronie 103, musialam go skopiować żeby zacytować, bo by go ucieło :) gdybym chciała zacytować swoja wypowiedż z w/w wątku :)

widzisz jak łatwo włożyć w usta czyjeś słowa?

Tak, nawet google podaje jeszcze, że słowa " Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła i po przeanalizowaniu za i przeciw padło na taką pompę, mamy cały dom opomiarowany..." znajdowały się w tym dzienniku.

Już ich nie ma.

Po prostu ana-76 dba o interes męża :)

Zapalczywość z jaką broniła pomp ME okazałą sie być napędzana mało altruistycznymi pobudkami.

Edytowane przez fotohobby

Tak, nawet google podaje jeszcze, że słowa " Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła i po przeanalizowaniu za i przeciw padło na taką pompę, mamy cały dom opomiarowany..." znajdowały się w tym dzienniku.

Już ich nie ma.

Po prostu ana-76 dba o interes męża :)

dobra żona dba o INTERES męża :)

nie kasowałam i nie zamierzam niczego kasować :)

Ana :) zawsze podobaly mi sie Twoje wypowiedzi . serio serio :)

ale ja tez przed chwila to widzialem na wlasne oczy ... mimo, ze wczesniej z ciekawosci zerkalem na fotki z Waszego domu jakos mi to umknelo.

ale txt 'o moim M' i zajmowaniu sie pompami byl tam ... skucha :|

Zaklinanie rzeczywistości nic Ci nie da.

Jak w googlach wpiszesz frazę "Mój M zawodowo zajmuje się pompami ciepła", to pierwszym wynikiem jest Twój dziennik.

Niby skąd taki wynik ?

Bo przez ładnych parę miesięcy ta fraza tam leżała.

Negując ten fakt robisz z siebie idiotkę i to jest najbardziej żałosne.

Pewnie edycja to nie kasowanie, co?

Na razie stara wersja leży sobie spokojnie w cache google. Wystarczy w google wpisać:

cache:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156154-expresssem-%29&p=4525706&viewfull=1#post4525706

A dla leniwych zamieszczam zrzut ekranu:

http://images41.fotosik.pl/1361/c459dde10e84a010m.jpg

Obecnie pod wpisem jest adnotacja: "Ostatnio edytowane przez ana-76 ; Wczoraj o 22:30". To oczywiście czysty przypadek ;)

Niektórym się wydaje, że internet jest anonimowy i można napisać wszystko...

Edytowane przez chcialbympompe