Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Te an-76 z takimi pokręconymi naganiaczami dziś jestem się w stanie spotkać osobiście i powiedzieć co myślę.Mogę nawet ze 100km podjechać by mieć taką satysfakcję.Powinni cię usunąć z tego forum na zawsze.Spójrz na miki , hydrauli , indianę.Oni też zakładają pompy,wentylację i to normalni ludzie, a nie podstępni naganiacze.I da się?Da się

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te an-76 z takimi pokręconymi naganiaczami dziś jestem się w stanie spotkać osobiście i powiedzieć co myślę.Mogę nawet ze 100km podjechać by mieć taką satysfakcję.Powinni cię usunąć z tego forum na zawsze.Spójrz na miki , hydrauli , indianę.Oni też zakładają pompy,wentylację i to normalni ludzie, a nie podstępni naganiacze.I da się?Da się

jeszcze w ubieglym tygodniu chętnie zrobiłabym Ci kawę, dzisiaj nie mam ochoty, bo najbardziej na świecie nie lubie hamstwa. Dziwne że Ciebie nikt z tego forum nie usunoł za wszystkie obraźliwe posty i negowanie wszystkich i wszystkiego...

Nie zamierzam reagowac więcej na Twoje zaczepki, najlepszym sposobem na osoby takie jak Ty jest totalna olewka...

Mam nieodparte wrażenie, że użytkownik piszący jako Ana-76 to obecnie zupełnie inna osoba, niż ta która pisała jakiś czas temu - wystarczy zobaczyć na błędy w pisowni, które teraz aż w oczy biją, a wcześniej i styl pisania (zacietrzewienie dyskusyjne) i poprawność pisowni zdecydowanie inne były...

nic ciekawszego nie mogliście wymyśleć? ja pierdziele...występuje w trzech osobach... ale mnie ubawiliście. Proponuje przeanalizować każde słowo z mojego dziennika to tylko 9stron plus kilkaset postów, analiza mojej osoby będzie łatwiejsza dla bardziej dociekliwych dodam że jestem z pod zanku bliźniąt a one ponoć mają dwie osobowości. Swoja drogą bardzo mi schlebiacie takim zaiteresowaniem moją osobą :):):) Edytowane przez ana-76

Możemy wrócić do meritum? Proszę, tak bardzo ładnie proszę :)

Mam 7 dni na wybór: Pompa ciepła PW czy gruntowa na odwietach... nie marnujcie czasu. Ktoś jeszcze ma może spisane zużycie prądu na pompie PW przy domu ~200m2 bez reku?

I jak jest z tym hałasem invertera? Uciążliwy?

Edytowane przez ozzy

Ja wybrałem do swojego domu powietrzną i sprzedaję powietrzne..

Według mnie różnica pomiędzy gruntową i powietrzną to min. 12-15k

różnica w kosztach eksploatacji życia mi zabrakło aby wydać tą kasę za większy rachunek ( kilkanaście procent w skali roku ) :)

Znowu piszesz głupoty. Taka różnica może wyjść ale wcale nie musi. Udowodniłem to już raz, że pompę gruntową przy bardzo dobrze ocieplonym domu i miejscu na kolektor poziomy może mieć w podobnej cenie. A jeżeli rozważamy drogą powietrzną to nawet w niższej. I kto wtedy jest sprite?

Wiesz to tak jak z twoim kolektorem za 3k a sam masz odwierty :)

Znajdź mi firmę która zrobi na 200m2 gruntówke z DZ i podłogówką oraz wod-kan za 38k :)

A z chęcią się z nimi dogadam i oddawał im gruntówki

Bo byłem głupi i zrobiłem odwierty. Od tamtego czasu sporo się jednak nauczyłem, dzisiaj zrobił bym poziomy za 3tyś nie tykając palcem.

Wystarczy odrobinę wysiłku (poczytać) i można sobie to wszystko w tej cenie poskładać. Ciekaw jestem też żywotności wątpliwej urody jednostek zewnętrznych przy pompach powietrznych.

Ale czy ty człowieku myślisz że każda osoba która chce kupić pompę jest na tyle techniczna że aby zaoszczędzić 12-15k zrobi z tego doktorat potem swoimi rekami złoży???

Już widzę lekarzy odwołujących wizyty aby zrobić sobie pompę

Chodzi o konkretne porównanie ceny / jakości realnych produktów z uwzględnieniem wykonania tego przez firmę a nie przez inwestora samemu :)

zle wstawilem linka. i cos nie gada

kawalek o wychladazniu gruntu i padaniu roslin ... nie znam sie :) ale cos w tym moze i byc ...

to wkleje, to z tego forum

Gruntowe - nowe domy, większe działki. Powietrzne - modernizacja domu, brak miejsca na DZ poziome, brak kasy na odwierty. Dziś jeszcze tak. Jutro i pojutrze już NIE. Ludzie na zachodzie ewidentnie odchodzą do gruntówek. I przy ich portfelach różnica kosztów rzędu 15-20 tys PLN nie ma dużego znaczenia. Powody. Otóż przeciętny Niemiec nie chce aby jego DZ poziome tak wychładzało ziemi, że 3/4 ładnych roślin po 10 latach się tam nie chce utrzymać. Nie wiecie o tym? Tego w info o PC nie dają. Ale koleżanka z architektury krajobrazu z Kolonii o tym wie i przeciętny Niemiec teraz jej słucha a nie sprzedawcy PC! Są i Szwedzi, którzy to zaczynają narzekać na rozsadzanie gruntu - spadek sprawności odwiertów, konieczność wiercenia po kolejnych 10 -15latach.

Edytowane przez Magnolia18
link