Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak. Skoro kolektor poziomy jest na niewielkiej głębokości to musi wychładzać grunt. Skoro głębokość przemarzania to 80-120cm to pracujący kolektor poniżej tej głębokości przesunie pewnie w głąb ziemi tą granicę. Jednak czy to spowoduje obumieranie roślin? Przecież zimą i tak mają zimno a latem PC nie pobiera zbyt dużo ciepła z gruntu.

Za to pomyślałem sobie trochę żartem, że spopularyzowanie PC powietrznych to szansa na zatrzymani ocieplania się klimatu ;) ;) ;)

Znowu piszesz głupoty. Taka różnica może wyjść ale wcale nie musi. Udowodniłem to już raz, że pompę gruntową przy bardzo dobrze ocieplonym domu i miejscu na kolektor poziomy może mieć w podobnej cenie. A jeżeli rozważamy drogą powietrzną to nawet w niższej. I kto wtedy jest sprite?

Nie porównuj proszę kilkunasto-kW Atlantica do najmniejszej gruntówki z jedną pętlą 200 m. Jakbym celował w zapotrzebowanie 3-4 MWh / rok, vide kitesurf czy miloszenko, bez większego zastanowienia sprawiłbym sobie z allegro pompę typu wypasiony klimatyzator albo monoblok z allegro za 5 KPLN, i zapewniam, że miałbym do dokładania do rachunków przez kilkanaście lat. Ja coś takiego jak Atlantic liczę sobie dla 16 MWh i z palcem w daje sobie radę (na papierze, edit, w excelu) z COP > 3.

Nie porównuj proszę kilkunasto-kW Atlantica do najmniejszej gruntówki z jedną pętlą 200 m. Jakbym celował w zapotrzebowanie 3-4 MWh / rok, vide kitesurf czy miloszenko, bez większego zastanowienia sprawiłbym sobie z allegro pompę typu wypasiony klimatyzator albo monoblok z allegro za 5 KPLN, i zapewniam, że miałbym do dokładania do rachunków przez kilkanaście lat. Ja coś takiego jak Atlantic liczę sobie dla 16 MWh i z palcem w daje sobie radę (na papierze, edit, w excelu) z COP > 3.

Tak tak, ale im gorzej zaizolowany dom tym PC gruntowa się będzie bardziej opłacała. Zapewne się z tym zgodzisz. Pisząc o domach zbliżających się do pasywności to każdy system ogrzewania robi się coraz mniej opłacalny. No oczywiście pozostaje sprawa CWU.

Tak tak, ale im gorzej zaizolowany dom tym PC gruntowa się będzie bardziej opłacała. Zapewne się z tym zgodzisz. Pisząc o domach zbliżających się do pasywności to każdy system ogrzewania robi się coraz mniej opłacalny. No oczywiście pozostaje sprawa CWU.

Ale jeśli chcę sensownej mocy, typu 10 kW, i mam kiepskie warunki gruntowe, to to już nie będzie 200 tylko 600-700 mb. kolektora w 3 albo 4 pętlach. I jego koszt skacze z 4 na 10 KPLN (jedna firma robi wszystko), plus mocniejsza pompa, więc lądujemy w okolicach w sumie 30 KPLN. Nie licząc kompletnej rozpierduchy działki (o ile ktoś jej tyle ma).

Co do schładzania gruntu roślinkom, to z drugiej strony: co poniektórzy wspominają, że u nich na osiedlu na pasku bezpośrednio nad rurą ciepłowniczą przez cały rok rosła bujna trawa, ciesząc oko soczystą zielenią nawet w środku zimy :) Także każdy kij ma dwa końce.

Ale jeśli chcę sensownej mocy, typu 10 kW, i mam kiepskie warunki gruntowe, to to już nie będzie 200 tylko 600-700 mb. kolektora w 3 albo 4 pętlach. I jego koszt skacze z 4 na 10 KPLN (jedna firma robi wszystko), plus mocniejsza pompa, więc lądujemy w okolicach w sumie 30 KPLN. Nie licząc kompletnej rozpierduchy działki (o ile ktoś jej tyle ma).

I dlatego do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie, bo pisanie że pompa gruntowa wychodzi drożej ze względu na kolektor 12-15tyś to jest głupota. Równie dobrze możemy zamontować o tyle droższą powietrzną.

Równie dobrze możemy zamontować o tyle droższą powietrzną.

Można i tak, za swoją pc pp (i to inwerter) zapłaciłem poniżej 1k zł.

osiągi miała niezłe, podałem w innym temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742

Edytowane przez kbab

Możemy wrócić do meritum? Proszę, tak bardzo ładnie proszę :)

Mam 7 dni na wybór: Pompa ciepła PW czy gruntowa na odwietach... nie marnujcie czasu. Ktoś jeszcze ma może spisane zużycie prądu na pompie PW przy domu ~200m2 bez reku?

I jak jest z tym hałasem invertera? Uciążliwy?

nikt za Ciebie nie podejmie decyzji co do rodzaju pompy. Jesli chodzi o głośność invertera to nie jest uciążliwy, mielismy kiedys w bloku na scianie i nikt nie nażekal z sasiadów że hałasuje. Oczywiscie nie będę oryginalna, ale ja nie pchalabym sie w gruntówki...

Chcę się odnieść do poszczególnych przypadków, w poszczególnych regionach, tak czy inaczej ocieplonych, z wykorzystaniem taniej, drogiej lub całodobowej taryfy itd, itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

wyjdzie jak zwykle ...

wszyscy zmieszczą się w dość wąskich widełkach i rozjadą maks. kilka set zł rocznie ...

Wg mnie bez opomiarowania instalacji podawanie kwot z rachunków nie ma najmniejszego sensu. Jeden będzie miał w domu 25 stopni i do tego co rano wietrzył chałupę na przestrzał a inny 19 stopni i dogrzewanie kominkiem. Do tego bardzo różny stopień izolacji domu, różne zużycie CWU i inna temperatura zewnętrzna.

Wg mnie bez opomiarowania instalacji podawanie kwot z rachunków nie ma najmniejszego sensu. Jeden będzie miał w domu 25 stopni i do tego co rano wietrzył chałupę na przestrzał a inny 19 stopni i dogrzewanie kominkiem. Do tego bardzo różny stopień izolacji domu, różne zużycie CWU i inna temperatura zewnętrzna.

już to kiedyś "ćwiczyłem"...

wszyscy zmieszczą sie w wąskim przedziale ...:yes:

czy ma sens zakladanie powietrznej pompy ciepla 5kW, dla domku 110m2, grzejniki - nie podłogówka, grzanie tak do 0 stopni (chce aby max pompa chodzila 15 godzin dziennie, pobor mocy 1,25, ) mysle nia palic jakies 3 ,4 miesiace - nazimniejsze 2,3 miesiace moge palic ekogroszkiem - sadze ze takei wyjscie bedzie najtansze, bo sie wykorzysta wysoki COP i przynajmniej w wiekszosci sezonu bezobsługowo ....

aa i w jakei miejsce taka pompe podłaczyc - do bufora ?? czy jako przeplywow za nim ??? chodzi mi o CO

czy ma sens zakladanie powietrznej pompy ciepla 5kW, dla domku 110m2, grzejniki - nie podłogówka, grzanie tak do 0 stopni (chce aby max pompa chodzila 15 godzin dziennie, pobor mocy 1,25, ) mysle nia palic jakies 3 ,4 miesiace - nazimniejsze 2,3 miesiace moge palic ekogroszkiem - sadze ze takei wyjscie bedzie najtansze, bo sie wykorzysta wysoki COP i przynajmniej w wiekszosci sezonu bezobsługowo ....

aa i w jakei miejsce taka pompe podłaczyc - do bufora ?? czy jako przeplywow za nim ??? chodzi mi o CO

Nie pakuj się w żadne groszki.