budrad 15.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam wszystkich forumowiczów! Potrzebuję pomocy w kwestii mojej magnolii. Drzewko zostało posadzone wiosną, prawie rok temu i fajnie kwitło i niby wszystko ok. Ale martwi mnie, że od jakiegoś czasu (połowa lata) cały pień magnolii pokryty jest delikatnym zielonym nalotem. Zaczęło się od dołu , a teraz pień jest zielony prawie do samej góry. W sklepie ogrodniczym doradzili mi, żeby pień opryskać wapnem. Pomogło, ale na krótko. Więc mam wrażenie, że leczę skutek, a nie przyczynę. Poza zielonym pniem niby nic magnolii nie dolega, ale obawiam się, że w końcu to się jednak źle skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 16.01.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nie jestem, w żadnym wypadku, specjalistką, ale wydaje mi sie, że pnie wielu drzew sa pokryte zielonym nalotem. To chyba porosty. Nie szkodzą one drzewom w żadnym stopniu. Obejrzyj inne drzewa w ogrodzie, bo u mnie wiele drzew tak wygląda i wszystko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 raczej znaczy ze masz wilgotno w ogrodzie. i lekko cieniście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.01.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Magnolia lubi pH 5-6. Malowanie magnoli wapnem jest, przepraszam, głupim pomysłem.Nie lubisz zielonego koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.01.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 sąsiad lipę i modrzewie pomalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 16.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 sąsiad lipę i modrzewie pomalował Pomalował pewnie by nie dopuscić do pęknięć mrozowych Zwalczanie porostów wapnem, szczególnie u magnolii to dziwny pomysł Jesli już opryskiwać to Mogetonem a nie wapnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budrad 20.01.2011 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Generalnie to lubię zielony ale cały czas się zastanawiam, czy to nie jest oznaka czegoś złego. A czy te porosty to właśnie taki lekki nalot (nawet nie mech)? Miejsce jest raczej nasłonecznione i niezbyt wilgotne. A ph już sprawdzałam i było dobre dla magnolii. Na co jest Mogeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 20.01.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Na co jest Mogeton? środek do zwalczania mchu i porostów http://www.agrecol.pl/283-trawniki/238-mogeton-25-wp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 20.01.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Pomalował pewnie by nie dopuscić do pęknięć mrozowych to napewno, owocowe też malował, ale biała lipa mnie się nie widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 20.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Najlepiej pomalować ten pieniek na brązowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 21.01.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Najlepiej pomalować ten pieniek na brązowo:) przekażę sąsiadowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts