naszaheidi 16.01.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Bede kupowala do siebie Smega 6-cio palnikowego.Oczywiscie wiem, ze kuchni gazowej nie powinno sie stawiac pod oknem,niestety wyniklo to z tego ze uparlam sie na taki model kuchenki.Moze ktos z WAS uzytkuje kuchnie umieszczona pod oknem.Widzialam tylko u jednej rodziny,bardzo sobie chwala.W tym miejscu okna nie sa otwierane.Ja bede ich miala sporo bo na dlugosci calego blatu..Nie wiem czy jest sie z czego cieszyc.Bede wdzieczna za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 16.01.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 jak nie beda otwieranie,to z bezpieczenstwem nie ma problemu(czy gazownik podpisze? ) ale na pewno bedziesz ta czesc okien miala nieciekawa w myciu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 17.01.2011 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 [Wiem,wiem z tym myciem,nie ma dla mnie roznicy w sumie,bo dom mam w stylu "akwarium"=wszedzie okna.Na wyspie tez sie syfi,jak cos tam chlapnie..A o gazowniku kurde nie pomyslalam,musze spytac gosci od instalacjii..hmn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.01.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To jest niezgodne z przepisami rozporządzenia jakiegoś ministra (Infrastruktury?) w spr. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki.... §173 - kuchnie gazowe należy instalować co najmniej 0,5 m do boku urządzenia od okien w rzucie poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 17.01.2011 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To tu gdzie mieszkam tez w takim razie gotuje nieprzepisowo..Mam kuchnie pomiedzy dwoma oknami.Architekt z gory zalorzyl,ze bede miala kuchenke w wyspie stad te okna a ja zakochalam sie w tym smegu..Lubie gotowac,czasem brakuje mi palnikow,gary sie nie mieszcza a tam az 6 miejsc,i duzy piekarnik.Sam architekt tez tak ma w domu..Jest z tego jakies wyjscie?Nie moge odwrocic wyspy-bedzie w prostokont..ale lipa sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 a dlaczego dużej kuchenki na wyspie nie zamonujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 17.01.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To tu gdzie mieszkam tez w takim razie gotuje nieprzepisowo.. ... Sam architekt tez tak ma w domu.. Jest z tego jakies wyjscie? Nie moge odwrocic wyspy-bedzie w prostokont.. ale lipa sie robi Projektant jest odpowiedzialny za błędy projektu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 18.01.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jakiego projektu?Architekt projektowal dom,projektant probuje teraz to prostowac,nie widze powiazania tych dwoch osob.Na wyspie taka kuchnia-landara nie moze stac z tej wezszej strony,bo nawet lyzki tam nie poloze z boku,z szerszego boku ni w zab m i nie pasuje.Albo bede stala tylem do wejscia-odpada,albo w drzwiach spizarni-w sumie juz chyba wole taka opcje..Zrobimy wizualizacje z projektantka,innego wyjscia nie ma,jak nie tu za wasko to tu za blisko a dom ma porawie 500m!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.01.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jakiego projektu? Architekt projektowal dom,projektant probuje teraz to prostowac,nie widze powiazania tych dwoch osob. Na wyspie taka kuchnia-landara nie moze stac z tej wezszej strony,bo nawet lyzki tam nie poloze z boku,z szerszego boku ni w zab m i nie pasuje.Albo bede stala tylem do wejscia-odpada,albo w drzwiach spizarni-w sumie juz chyba wole taka opcje.. Zrobimy wizualizacje z projektantka,innego wyjscia nie ma,jak nie tu za wasko to tu za blisko a dom ma porawie 500m!!! Budujesz hotel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 18.01.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jakiego projektu? Architekt projektowal dom,projektant probuje teraz to prostowac,nie widze powiazania tych dwoch osob. Na wyspie taka kuchnia-landara nie moze stac z tej wezszej strony,bo nawet lyzki tam nie poloze z boku,z szerszego boku ni w zab m i nie pasuje.Albo bede stala tylem do wejscia-odpada,albo w drzwiach spizarni-w sumie juz chyba wole taka opcje.. Zrobimy wizualizacje z projektantka,innego wyjscia nie ma,jak nie tu za wasko to tu za blisko a dom ma porawie 500m!!! Przyjąłem, jak widać mylnie, że kuchnia pod oknem wynika z założeń projektu projektanta wnętrz. Jeśli jest to wyłącznie Twój pomysł - to Twoja sprawa... Teoretycznie możesz robić co Ci się podoba, ale ... konsekwencje mogą pojawić się później. Np. w przypadku jakiegoś nieszczęścia ( czego nikomu nie życzę ), ubezpieczyciel bada okoliczności przypadku. Jeśli kuchnia zastała zamontowana niezgodnie z przepisami, może np. odmówić wypłaty odszkodowania. Zatem za ewentualne skutki odpowiada autor/pomysłodawca danego rozwiązania. Oczywiście czasy się zmieniają. Obecnie kuchnie gazowe mają zabezpiecznia odcinające dopływ gazu w momencie zgaśnięcia płomienia. Zatem można powiedzieć, że niektóre sztywne ustawy nie nadążają za postępem technicznym i nowymi możliwościami. Ale jak napisałem wcześniej - przepis jest przepis... Osobiście uważam umiejscowienie kuchni przy oknie, które zaczyna się od blatu ( lub prawie ), za słabsze rozwiązanie. Wrzuć może tutaj rzut pomieszczenia z wymiarami i wymiary tej kuchenki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 18.01.2011 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dowiedzialam sie dzis, ze podobno w wyspie nie ma jak zrobic kuchni gazowej,prawda to?Dlatego tez nie moge jej w wyspie zrobic(?) a w kolo mam okna,okna...Nie bralam nigdy pod uwage plyty,poniewaz nie spelnia moich oczekiwan.Oto ta kuchnia: http://www.dombianco.com.pl/index.php?page=product&kat=8&pkat=26&pid=660Nie jest moim pomyslem miec w oknie okap i smega,ale gotowac gdzies musze..Do tego bedzie wielka lodowka:http://allegro.pl/lodowka-winiarka-liebherr-sbses-7155-okazja-i1400758258.html No i gdzies to musi sie zmiescic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 bez problemu zrobisz, tylko musisz mieć specyficzne rozwiązania. Np. gaz pociągnięty przez strop z piwnicy lub butlę gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 21.01.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Nie mam piwnicy...butli raczej nie chce.W Warszawie to zadkie rozwiazanie.Kurcze nikt nie ma z Was gazu na wyspie i nie posiada piwnicy?Poczytalam o jakis slupach czyli z sufitu idzie rura gazowa schowana w tymze slupie,ale to nie wyjdzie.Nie sadzialam,ze to takie nie do przeskoczenia.W zwiazku z czym pozostaje mi umiejscowienie pod oknem=i tak nie beda te otwierane tylko dalsze..Dziekuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Sprawdź, czy ten przepis wciąż obowiązuje: D.U.Nr75/2002 rozdział 7 "§ 173. 1. Przy instalowaniu urządzeń gazowych należy spełnić następujące warunki: 1) urządzenia gazowe należy połączyć ze stalowymi lub miedzianymi przewodami instalacji gazowej na stałe lub z zastosowaniem elastycznych przewodów metalowych, 2) zawór odcinający dopływ gazu do urządzenia należy umieścić w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane urządzenie gazowe, w miejscu łatwo dostępnym, w odległości nie większej niż 1 m od króćca przyłączeniowego, 3) kuchnie i kuchenki gazowe należy instalować w odległości co najmniej 0,5 m od okien do boku urządzenia, licząc w rzucie poziomym, 4) ogrzewacze pomieszczeń, których temperatura osłon może przekroczyć 60°C, należy instalować w odległości co najmniej 0,3 m od ścian z materiałów łatwo zapalnych, otynkowanych oraz w odległości 0,6 m od elementów ścian z materiałów łatwo zapalnych, nieosłoniętych tynkiem, 5) grzejniki gazowe wody przepływowej należy instalować na ścianach z materiałów niepalnych bądź odizolować je od ściany z materiałów palnych płytą z materiału niepalnego. 2. Urządzenia gazowe, wymagające przemieszczania, takie jak palniki, kolby, lutownice, mogą być instalowane za pomocą przewodów elastycznych przeznaczonych do takich celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.02.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Naszaheidi, jeśli chodzi o gaz na wyspie, to chcieliśmy mieć płytę gazową na wyspie, ale okazało się, że ze względu własnie na ww przepisy jest to w zasadzie niemożliwe. Jest parę sposobów, ale nie ma znaleźliśmy takich, które doprowadzą rurę "niezauważalnie". Były o tym na forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161632-Jak-doprowadzić-gaz-do-quot-wyspy-kuchennej-quot&p=4319880#post4319880http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168029-Wyspa-a-kuchenka-gazowa&p=4391222#post4391222 Możesz też zajrzeć do dziennika Majkiego i komentarzy. Pytałam tam o sposoby, bo ma gazówkę, ale On ma półwysep i na ścianie jest taki panel, pod którym idzie gaz. W komentarzach podał mi jeszcze parę innych sposobów, ale u nas nie wchodziłyby w rachubę. Np. puszczeniu rury od góry i zrobienie z tego jakiejś kolumienki. Tu jest coś takiego, chociaż nie wiem, czy akurat w środku idzie rura.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=41950&d=1287821566&thumb=1 My mamy za mało miejsca na puszczanie rury od góry. Inny wariant to puszczenie rury po podłodze, ale musiałby być na niej jakiś zdejmowalny panel, przez który przechodziłoby powietrze. To z kolei brudziłoby się. Ogólnie sprawa nie jest prosta przy naszych przepisach. Reklamują kuchnie z gazówkami na wyspie, ale nie mają pomysłu jak to rozwiązać. Jak pytałam gdzieś w sklepie, to powiedzieli mi, że po stropie piwnicy. Tylko, że trzeba mieć piwnicę. Rozwiązanie z butlą gazową to jakaś porażka. W efekcie zdecydowaliśmy się, że bierzemy indukcję, bo nie będziemy robić zamieszania. No i najlepsze miejsce na płytę, to wyspa.Do dzisiaj.Dzisiaj bowiem trafiliśmy w salonie kuchennym na kuchenkę, o której piszesz. Była tak super wkomponowana w meble, że zamarzyło nam się wrócić do gazu. Mamy podobny problem, bo na głównej ścianie mamy okno. Nie da rady ustawić kuchenki, aby zachować te 50 cm. Dawanie takiej kuchenki na wyspę nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Nie będzie takiego efektu (przynajmniej w naszym układzie). Rozważamy więc, czy nie zmienić układu i zrezygnować z wyspy na rzecz kuchenki i kuchni w "L-kę".W sklepie, który zalinkowałaś Smeg jest dość drogi.tu masz za 9100 złhttp://www.smeg.com.pl/produkty/profilProduktu/id/765/SMEG_KUCHNIE_WOLNOSTOJACE/KUCHNIA_WOLNOSTOJACA_SMEG_CS19-6/#opis A tu zobacz inną firmę. Wyglądają podobnie, a cena to 3699 zł.NA rtv euro agd znalazłam dwie opinie - pozytywna dla Nardi, a negatywna dla Smeg. Nardi to włoska firma, która zajmuje się sprzętem od lat 50-tych. Nic innego nie udało mi się ustalić. http://www.nardispa.com/nardi/nardi/modello_en.asp?ID=1188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 jeszcze jest takahttp://www.skapiec.pl/site/cat/306/comp/688155_komentarze/baumatic. Cena pośrednia 5,5k Na plus że opcjonalnie pizza stone. Na minus, że klasa energetyczna B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts