Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedpokój -- proszę o pomoc!!

monika3

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Zacznę może od tego że dostaliśmy z mężem dom po moich rodzicach. Dom ma ok 30lat i pewnie się domyślacie, że wymaga odnowienia.

Zrobiliśmy już ocieplenie budynku, wyremontowaliśmy dwa pokoje na parterze i praktycznie przerobiliśmy dwie łazienki.

Nie stać na na to, by od razu zrobić całość więc jak uzbieramy większą sumę oszczędności to bierzemy się za remont poszczególnych pomieszczeń.

Teraz "nadejszla" kolej na korytarz i przedpokój. Na razie planujemy, zastanawiamy się, szukamy aranżacji....Daty remontu jeszcze nie ustalilismy -- mam nadzieję na tegoroczną wiosnę ;)

Niestety nie mam dostępu do żadnych planów domu. Proszę więc uprzejmie użyć wyobraźni i wyobrazić sobie:

wchodzimy do domu i jest malutki korytarzyk -- znajduje się tutaj duża szafa, która docelowo zamieniona będzie na szafę zabudowaną z przesuwnymi drzwiami.

Po przekroczeniu tego korytarzyka jest przedpokój -- wymiary "na oko" 2,5x2 m. I właśnie tego pomieszczenia dotyczy ten oto wątek.

Z przedpokoju wchodzi się do kuchni, pokoju dziennego, pokoju "salonu" i do łazienki.

Obecnie w przedpokoju znajdują się:

wieszak

http://www.stema-meble.com/aukcje/WDR-wieszak/dab-caly-maly.jpg

stolik

http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/14/15/84/59/1415845997

lustro

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/002298474/3_f.jpg

Całość utrzymana jest w takiej kolorystyce jak wieszak.

Moje pierwsze pytanie: czy dałoby zaaranżować w miarę nowoczesny przedpokój zostawiając te rzeczy? Jestem gotowa przemalować je jeśli zaszłaby taka potrzeba. Tylko zupełnie nie mam pomysłu jak połączyć klasykę z nowoczesnością? Chciałabym w przedpokoju i korytarzyku dać fajne kinkiety w nowoczesnym stylu, ściany być może będą szare....ale pytanie -- czy da się to zrobić z tymi rzeczami które już są???

Pomożecie?

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fajny ten stolik, ale aż się prosi, żeby go gdzieś przenieść. do salonu czy choćby sypialni.

co do przedpokoju - fajny wieszak, choć po mojemu zdecydowanie na biało lub czarno. zainwestowałabym do tego w takie samo gięte krzesło (o ile mi wiadomo, to nie są duże koszty). do coś na klucze, szaliki i czapki, no i koniecznie - miejsce na choćby 2 bieżące pary butów.

przeżywam aktualnie fascynację czernią i bielą i tak mi chodzi po głowie...

O jakże mi miło że ktoś zainteresował się moim wątkiem :-)

Elfir, stolik do tej pory służył nam jedynie jako miejsce na telefon stacjonarny. Wiesz, taki zwykły telefon...nie wiszący że tak powiem. Teraz pewnie telefony stacjonarne są raczej wiszące na ścianie, prawda?

Duś, baaardzo dziękuję Ci za odzew. Powiem Ci po cichutku, że jestem Twoją fanką ;-) Uważnie czytam Twoje rady dotyczące aranżacji i projektów kuchni i podziwiam Cię że tak znasz się na rzeczy, mimo iż zawodowo nie zajmujesz sie projektowaniem wnętrz. No, to posłodziłam Ci -- ale szczerze :-)

Stolik raczej przeniesiony nie będzie bo w salonie już mamy a w sypialni brak miejsca na dodatkowe meble. Jesli już to raczej się go pozbędziemy na forever ;-)

Dla przemalowania wieszaka na biało lub czarno mówię zdecydowanie tak. Co z lustrem? Też przemalować czy pozbyć się go?

A jakby te elementy połączyć z czymś nowoczesnym? Zamiast tego giętego krzesła cos innego?

Obiecuję zrobić zdjęcia jak to wygląda teraz :-)

Wieszak na czarno, jak pisała Duś, a lustro na jakiś odjazdowy kolor (srebro, złoto, fuksja, turkus) - szare ściany dają duże pole manewru z dodatkami :)

Co powiesz na przedpokój w takich klimatach:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuSoS1pf485oqJt8iknb9cSo7EGrK0ZcOHZzam4ofxo6cfCi0YLQ

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWgxf2Y7s7S75I_9IfGrsnyd1BCIHmR6F3GJmNKdYh8h1UE04t

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWmylHUd-ZeifXEynpAWiP13ORiqZEEQT-qJwcTY3jzPbMl8yp

http://lh3.ggpht.com/_wZ1e9a6Ylqc/TTV0uz1a_SI/AAAAAAAAD8w/lJBleJPVTyg/414-IIBTZnL._SL500_AA300_.jpg

http://lh4.ggpht.com/_wZ1e9a6Ylqc/TTV0ixFHtEI/AAAAAAAAD8s/kP_868aVris/414-IIBTZnL._SL500_AA300_.jpg

http://lh6.ggpht.com/_wZ1e9a6Ylqc/TTV0YdGPmXI/AAAAAAAAD8o/9hQ9K2KjhXo/414-IIBTZnL._SL500_AA300_.jpg

Witam serdecznie :)

Niestety nie mam dostępu do żadnych planów domu. Proszę więc uprzejmie użyć wyobraźni i wyobrazić sobie:

wchodzimy do domu i jest malutki korytarzyk -- znajduje się tutaj duża szafa, która docelowo zamieniona będzie na szafę zabudowaną z przesuwnymi drzwiami.

Po przekroczeniu tego korytarzyka jest przedpokój -- wymiary "na oko" 2,5x2 m. I właśnie tego pomieszczenia dotyczy ten oto wątek.

Z przedpokoju wchodzi się do kuchni, pokoju dziennego, pokoju "salonu" i do łazienki. [/img]

Całość utrzymana jest w takiej kolorystyce jak wieszak.

Hehe, problem z wyobrażeniem sobie czegoś z opisu jest taki, że każdy może to widzieć zupełnie inaczej. Nawet jeśli nie ma się planów domu, to przecież da się zmierzyć miarą wszelkie wymiary, czy nie? ;) Dodatkową pomocą będą też programy aranżacyjne, voxbox, net+, etc. w których robi się szybko proste aranżacje wnętrz.

ślicznie dziękuję za te miłe słowa, rumienię się :)

jak najbardziej - krzesło może być dowolne. fajnie by ghost wyglądał albo jakiś bajerancki gięty plexi-fotel. retro-podnóżek też jest dobrym pomysłem, w końcu chodzi o coś, żeby na tym przycupnąć i buty ubrać.

myślałam, żeby ramę lustra nieco przerobić (ten łuczek mnie drażni heh), ale uważam, że joliska podsunęła świetny pomysł - można odwrócić uwagę od łuczka kolorem - turkus czy żółty w otoczeni szarości, bieli, czerni/brązu prezentuje się pięknie. do tego stanowi mocny, zabawny akcent, który nie odejmuje wnętrzu elegancji.

a stolik, skoro ma zostać, może też by w takiej sytuacji na czarno potraktować? wszystko zależy od stanu jakim on jest - jeśli byłby niezniszczony to mogłabyś za niego jakieś grosze na allegro dostać. ale jeśli oznaki czasu i przede wszystkim oznaki zniszczenia stają się bardzo widoczne...

a tak swoją drogą właśnie przyszedł mi do głowy całkiem sprytny pomysł. mam wrażenie, że ten stolik w przedpokoju zajmuje trochę miejsca (i głównie dlatego bym go przeniosła w inne miejsce), a przestrzeń w przedpokoju to jednak ogromna zaleta. może by tej stolik przeciąć na pół przez średnicę i zrobić z niego coś na kształt konsolki? wyglądałoby jak na zdjęciach dodanych przez joliskę tylko miałoby jedną nogę "przytuloną do ściany". idealne miejsce na wazon z kwiatami.

co do miejsca na klucze czy inne takie przedpokojowe - jestem w kropce. sama jestem na etapie wymyślania czegoś do mojego kwadratowego musztardowego przedpokoju i zupełnie nie mam pomysłu jak rozwiązać miejsce do założenia butów na siedząco, schowek na klucze (żeby nie były w zasięgu ręki przy otwartych drzwiach) i pasty do butów, miejsce na kilka bieżących kurtek. no i jeszcze gdzie tam wcisnąć wielgachne lustro :)

monika3 spodobal mi sie ten pomysl przeciecia stolika na pol i tak zeby ciagle ta noge od niego bylo widac.

i nie wiem czemu, ale opcja lustra jako zeberki tez mi sie spodbala, chyba bardziej niz jednolite farby,. plus wydaje mi sie ze zeberka plus ta zaokraglona gora lusterka moga fajnie wygladac :)

napisalam nie wiem czemu, poniewaz jestem bardzo przeciwna zeberkom, panterkom i takim tam....

choc wydaje mi sie rowniez ze jakis turkus bylby bardiej elegancki.

• 2 months później...

Dzień dobry :-)

Pozwalam sobie odświeżyć zakurzony watek i wyciągnąć go z otchłani ;-)

Kochani!

Temat przedpokoju na jakiś czas zszedł na drugi plan, a skoro tematu przez jakiś czas nie było to nie chciałam zawracać Wam główek.

Teraz powróciliśmy do planów remontowych zatem "oto jestem i reaktywuję wątek" ;-)

Wasze rady z uwagą przeczytałam, spodobał mi się pomysł przemalowania wieszaka na czarno lub biało, przerobienia lustra na prostokątne i zmiany koloru ramy. Porzuciłam natomiast pomysł zostawienia stolika -- stolik out!! Stawiam natomiast na jakieś fajne krzesło lub pufę, żeby można było przysiąść lub posadzić dziecko w czasie ubierania malucha.

Narazie tyle pomysłów zaczerpniętych z Waszych rad :-)

Teraz kolej na inny temat -- KOLORY ścian i podłogi. Na podłoge planujemy płytki i ogrzewanie podłogowe.

Poniżej zaprezentuję opis, plan i wszystkie fotki potrzebne do doboru kolorów.

W korytarzyku będzie szafa z drzwiami przesuwnymi. Z przedpokoju wchodzi się do pokoju nr 1, do pokoju nr 2, do kuchni i łazienki.

Pokój nr 1, pokój dzienny -- ściany szare, podłoga panele w kolorzę klon z szarymi słojami

Pokój nr 2, salon -- ściany ecru, podłoga panele w kolorze wenge

Kuchnia -- do remont w bliżej nieokreślonym terminie

Łazienka -- płytki biało szare

Na jaki kolor Waszym zdaniem pomalować ściany, jaki kolor płytek położyć by całość "nie gryzła się" z tym co już jest, by nie stworzyć czegoś co zupełnie nie pasuje do "parafii" (2 pokoi i łazienki). Jednocześnie chciałabym by przedpokój był jasnym i ciepłym pomieszczeniem. Teraz jest tam ciemna boazeria i mam dość tego ponurego wrażenia.

Acha, drzwi do łazienki i na korytarzy są do wymiany. Chciałabym iść w jasne kolory drewna, np. klon, dąb bielony....

salon 001.jpg

salon 002.jpg

salon 003.jpg

salon 004.jpg

Szary oczywiście biorę pod uwagę, jak najbardziej.

Chciałabym jednak mieć kilka opcji do wyboru...

Może poniżej pokaże kilka zdjęc przedpokoi, które zapisane mam w inspiracjach. Wolałabym iść w styl klasyczny.

Wśród fotek są także pufki, które mogłyby zagościc u mnie oraz wieszak w kolorze czarnym :)

Ostatnia inspiracja to przedpokój Rokoko :) W głębi widać czarne lustro. Nie pamiętam tylko jaki kolor ma na ścianach?

aranz-a_porta_focus_wz._2.b_@novum-2007.12p.jpg

fajne.jpg

fajne pufki.jpg

przedpokój.jpg

rokoko.jpg

ehhh nadal jestem zakochana w kolorach joliska :D są naprawdę super i napatrzeć się nie mogę jak "zmieniają barwę" pod wpływem światła.

gdzieś mam zapisane jakie to kolory... ale może joliska dorzucisz opis jaki kolor farby gdzie w swojej galerii i wtedy nie będzie o to tylu pytań :D to taka drobna sugestia tylko :D