Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybyś usunęła kilka kostek przy ławeczce, można byłoby zaaranżować fajny kącik wokół tej ławeczki:

okno obramować wąską pergolą-bramką porośnięta różą New Dawn i powojnikiem (np. Emilia Plater). A po obu stronach ławeczki w donicach strzyżony bukszpan podsadzony albo czymś sezonowym, albo trzmieliną Fortune'a "Emerald's Gaiety". Pnącze z resztą może być inne, np. częściowo zimozielona akebia.

W zasadzie tę różę dałoby się tez posadzić w dużej, ocieplonej od wewnątrz bielonej skrzyni z drewna.

http://img146.imageshack.us/img146/9266/20110617017.jpg

Nie zgadzam sie z Magda przejedz sie na wies wszedzie sa laweczki z przodu domow zeby obserwowac co sie dzieje na ulicy....mozna tak siedziec godzinami i sie lipic na zycie ulicy...ja to uwielbiam!:)

Z ust mi to wyjęłaś, Kasia;)

Ja ławeczki widywałam tylko i wyłącznie przed domem:lol2:

Wpadam na chwilę. :)

Konstancja, skibusia, jeśli chodzi o kostkę, to jest to granit. Pomieszana kostka szara i ruda, żeby nie było monotonnie. Podjazdy mam zrobione rewelacyjnie, bardzo solidnie i estetycznie. Spoiny miałam zasypywane specjalnym piaskiem, który wchodził w szczeliny.

Anjazzielonego, kosztu kostki na podjazdach nie jestem w stanie podać, bo dostałam zbiorczą cenę za wiele innych prac np. wyrównanie ogrodu, nawiezienie ziemi etc. Nie jestem w stanie wyodrębnić z tego kosztu samego granitu.

Elfir, bardzo dziękuję za propozycję! Potwierdziłaś, że bukszpany to dobry trop, choć u mnie będą sadzone trochę inaczej. Ale na pewno ich nie zabraknie. No i marzę o pergoli z różami, ale przeraża mnie konieczność pielęgnacji, ochraniania przed mrozami etc.

Magda, no fakt, wieś to tylko z nazwy. Wszyscy moi sąsiedzi to wyrobnicy warszawskich korporacji. :)

Ale atrakcje mamy prawdziwie wiejskie. Wczoraj luby znalazł w rewizorze od rynny jakieś zwierzę. Podobno wyglądało jak gigantyczny chrabąszcz z wielkim pancerzem. Pływało w wodzie ze zgniłymi liśćmi, błe...

A dziś nawiedziła nas straż pożarna na sygnale. Pod dach (ale nie na strych) wlazło jakieś zwierzę i od rana darło mordę. Strażacy rozebrali gąsiory, ale gdy tylko dostali się pod dach, zwierzak zwiał. Albo padł na zawał serca, co nie byłoby fajne, bo wrażenia zapachowe mielibyśmy gwarantowane przez co najmniej miesiąc. Albo i dłużej...

Esiak, płytki ścienne to Mugat z firmy Vives, a podłogowe to Alaska Octagono Bianco i Taco Nero, także Vives. Do kupienia w sklepie internetowym domzbajki.pl.

Edytowane przez Darcy

Jakby co, to ponoć można kupić je gdzieś jeszcze, ale nie znam tego cudownego miejsca. Dom z bajki po 3 zamówieniach omijam z daleka.

Darcy, coś Ci się chyba osoby pomieszały ale każdy dostał odpowiedź, a to najwazniejsze ;).

Róże, pergole polecam. Zadbasz o nie a potem pielęgnacji i pracy będą potrzebowały mniej, zależy ile serca w nie włożysz :). Dla tego piękna chyba warto ;).

Co do "wsi" - to nie mieszkańcy decydują o tym czy to wieś czy miasto ;) hehe (chociaż tak sobie pomyślałam, że na naszej nie-rolników jest zaledwie parę osób, w tym my :D). Kostka bardzo fajnie wyszła :yes: tylko pozazdrościć.

Darcy, coś Ci się chyba osoby pomieszały ale każdy dostał odpowiedź, a to najwazniejsze.

A to przepraszam, ale zakręcona jestem tragicznie. :)

O różach pomyślę może na wiosnę przyszłego roku. Na razie czeka mnie wypalanie chwastów na jesień i zakładanie trawnika, bo przy tej suszy nic mi teraz nie urośnie.

Witam serdecznie, obejrzałam wątek, dom bardzo ładny, szczególnie podoba mi się salon zaprasza gości do środka, jest przytulny i ta sofa, ale musi być wygoda, nic tylko siąść i wypić na niej kawkę:) gratuluję!!! a co do ławeczki ponawiam pytanie, czy jest ona z tchibo bo nie mogłam znaleźć??:bash:

Moja ławeczka to ta - http://www.tchibo.pl/Lawka-ogrodowa-p400007476.html

yokasta, my pewnie też pryskać będziemy tym paskudztwem. Wolałabym tego nie używać, bo to pestycydy, które wypalają wszystko do gołej ziemi. We Francji chyba w ogóle nie można tego syfu używać, ale próbowaliśmy już z łagodniejszymi środkami i nie przyniosły żadnego, absolutnie żadnego rezultatu. Perz, koniczyna, skrzypy rosły sobie w najlepsze.

Beauty, ławę kupowałam w Decolorze. Kosztowała niecałe 2 tys.

Elfir, ile ja się jeszcze muszę nauczyć... :)