docent56 02.02.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Mądry inwestor nie bierze do wykonania pracy "fachowców".Jeśli bierze to niech się nie żali .U prawdziwego Fachowca i fachowość i morale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 02.02.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 tylko, gdzie sa Ci prawdziwi "fachowcy", jak ich znalezc i gdzie szukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Są wszędzie.Aby znaleźć Fachowca po prostu trzeba być mądrym a nie mądralą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 02.02.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Są wszędzie.Aby znaleźć Fachowca po prostu trzeba być mądrym a nie mądralą. Jeszcze jest jedna kwestia... na zatrudnienie fachowca musi inwestora stać... A jak nie stać to nie powinien wogóle domu budować ze względów bezpieczeństwa zycia i portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Do puki inwestorzy będą się godzić na takie głupoty, dopóty będą mieli kłopoty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 19.09.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam Mam pytanie do tych co samodzielnie montowali wiązary na budowie. Czym zastępowaliście płytki perforowane - wiem że można OSB lub sklejką ale jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.09.2011 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) u mnie wczoraj przywieżli wiązary po rodzinie widać było że nie za bardzo mieli tęgie miny jak zobaczyli lichę te deseczki:o właśnie tak wyglądaligrunt że inwestor śpi spokojnie no to skończyli 0 9 wiązary jakby co służę kontaktem do chlopaków co to robili i lub do firmy produkcyjnej.jestem zadowolony[strychu wyszło z 50 m2 o h 2,45 Edytowane 21 Września 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilragazzo 10.01.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ja zbudowałem dom z więźbą na płytki kolczaste w 2007 i wyszło tylko parę tysięcy drożej (dom ok 140 mkw powierzchni). Wyszło natomiast o wiele szybciej (2 dni), a to ma znaczenie jak się spłaca kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 18.09.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Podepnę się pod temat. Projektant namawia mnie na wiązary zamiast tradycyjnej więźby. Z tego co sie zdążyłam zorientować to wiązary sa wyraźnie droższe niż zwykła więźba. Dodam, że mam miec strop betonowy a wg mojego znajomego tym bardziej nie ma zbytnio sensu pchac się w wiązary. Ponoc wiązary są korzystniejszym rozwiązaniem jak bym chciała mieć strop drewniany-lekki a ja będe miec strop betonowy. prosze o rade czy wiązary w moim przypadku sa dobrym rozwiązaniem i warto posłuchac projektanta czy jest to niepotrzebne wydawanie pieniędzy. Dach mam dwyspadowy, kąt ok 20 st, rozpiętość ok 13m. Czy ewentualnie takie wiązary o szerokości ok 13m ekipa może zrobić i zmontować na budowie czy w gre wchodza tylko prefabrykowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 U siebie sam zbijałem wiązary z desek. . Jest to dużo tańsza opcja niż tradycyjna więżba a tym bardziej strop żelbetowy . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 19.09.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wiązary duzo tańsze niż tradycyjna więźba? Wydawało mi się, że wszędzie pisza dowrotnie. Czy może chodzi o to, że wiązary są duzo droższe w przypadku prefabrykowanych, a taki wykonywane na budowie są w podobnej cenie jak więźba a może i taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.09.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) U siebie sam zbijałem wiązary z desek. . Jest to dużo tańsza opcja niż tradycyjna więżba a tym bardziej strop żelbetowy . Jan. Mistrzu Janie, a jak można i ile może kosztować policzenie takich zbijanych aby miały rozsądne przekroje? Mam w projekcie (bo o taki prosiłem) konstrukcję na kratownicę ale mam wrażenie że ilość drewna jest mocno przesadzona (dwuspad, w rzucie 16x9m, kąt 25*, środkiem rozstaw co 60, a przekroje 8x20cm!). Jak liczyłem drewno jakościowo porównywalne z "prefabrykowanym" to tych koszt 12m3 (bez łat+kontrłat) zabija. O takie coś mam (załącznik): sama, chodziło zapewno o koszt samodzielnego (ew. przez cieślę) wykonania wiązara vs tradycyjna (jak potrafi, Jan napewno). Prefabrykowane myślę będą droższe (a zważywszy że do tradycyjnej zwykle idzie gorsze drewno to dużo droższe). Edytowane 19 Września 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 19.09.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wiadomo, że ja bym nic nie robiła tylko ewentualnie cieśla. Możecie mnie upewnic bo te wiązary mocno zagmatwały mi sytuacje. Zawsze myślałam o zwykłej więźbie a tu nagle wiązary wyskoczyły. Czy dobrze rozumiem, że cieśla, o ile potrafi, może wiązary zrobic na budowie i takie wiązary powinny mnie wyjśc taniej niż zbijanie tradycyjnej więźby? Czyli wg tego co piszecie najdroższe są wiązary prefabrykowane, potem tradycyjn awięźba a najtańsze sa wiązary robione na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.09.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Prawda zawsze leży po środku. Ja swoje wiązary podobnie jak Jan wykonywałem sam na budowie. Skoro będzie to wykonywał cieśla to dojdzie koszt jego pracy. Wiązar ma sens gdy nie ma stropu. Jak jest strop to więźba klasyczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erdixo 20.09.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Wiazar zbijany na budowie przekroje to 6x16, osb 18mm , stadard gwozdziowania okreslony przez projektanta chcial on uzyc gwozdzi czarnych 125mm lecz przekonalem go na gwozdzie pierscieniowe wzmacniane oraz nierdzewne "archon" 90mm bite naprzemiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts