Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monika urządza mieszkanie

monikaa13

Recommended Posts

Kurcze dziewczyny. Zbierałam te ramki, kupowałam...Wprawdzie drogie nie były ale mówicie większe i białe, hmmm, powiem mężowi, na pewno nie będzie mu wesoło :D

Poza tym one nie są skończone, brakuje jeszcze kilku oczywiście. I tak sobie pomyślałam, żeby dorzucić jeszcze na komodzie stojące, żeby była spójność.

Ja też lubię symetrię ale ostatnio taka moda chyba na chaos jest, nie wiem, tak mi się zdawało, i pomyślałam, że różne ramki będą dobrym pomysłem.

Co do komoda - to biała?! Wywoskuj czyli zrobić tak, by było słoje widać? Ale do czego mi ten biały będzie pasował. Kiedyś mówiłyście, że właśnie brązowa ma być. W komodzie będą 3 szuflady.

Białe meble mam już w kuchni i w salonie:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/lN4vSwZycyQvWmqLUB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/7KRs2WUw5DEb1w9aGB.jpg

Proszę innych o głosy i argumentację :)

Co do firan to nic nie mogę pokazać, bo nic nie mam. Zamówiłam białe, proste na przelotkach (nie woal) ale kiedy będą nie wiem. Mają być w połowie października, zobaczymy. Jak powieszę na pewno pokażę.

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też byłabym za jasną bieloną komodą. Inaczej zrobi Ci się ciemny kącik. A co do ramek.... też mam i wolę większe i jasne - nie wiem co tam masz w środku ale u mnie np zdjęcia lepiej wyglądają w większym passepartout (nie jestem pewna pisowni)

i jeszcze... na tej komódce to już nie stawiaj ramek - jesli to są drzwi wyjściowe - to znając życie jakieś klucze albo notatniczek albo coś... będzie . A w ramkach coś czy ktoś ;) będzie czuł się źle.

pozdrawiam :)

A jak ta biała ma wyglądać, ma być całkiem biała - wtedy nie będzie miała słoi, ma być ze słojami, czy jeszcze jakaś inna?

To akurat nie są drzwi wejściowe ale wejściowe też są blisko, bo to mieszkanie malutkie jest. Klucze będą na pewno ale w komodzie, nie na!!

Pamiętacie mój ikeowski stoli, który tam stał, ktoś pisał, że ma być brąz.

Malować całkiem na biało mi trochę szkoda. Wybierałam specjalnie drewno, miało być naturalnie i nie płytowo :) a teraz jak zamaluję słoje to hmmm.

Ja wam napiszę, że najbardziej skłaniam się ku kolorze schodów, pasowałaby do żaluzji w kuchni, do podłogi, do schodów, trochę do drzwi, trochę mniej do tej nieszczęsnej szafy wenge:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/BpQYBWD8GlWygyyB8B.jpg

ja na biel wskazałam dokładnie z tych względów, co ave!. mocnym kolorem w tamtym kąciku są drzwi plus ramki w wyraźnych kolorach, które nieco odwracają od nich uwagę, "konkurują" z nimi (dlatego zasugerowałam wymianę na jaśniejsze i przesunięcie ich na 1 ścianę). jeśli zdecydujesz się na szafkę w ciemniejszym kolorze - to będzie kolejny element, który w tamtym miejscu będzie walczył o uwagę (a że miejsca jest niedużo...)

nie znam się na barwieniu drewna, ale chyba olejowanie da efekt, o którym myślisz, a oleje na bank występują również w bieli - to już fachowców podpytaj. przecież ta szafka nie musi być pomalowana żadnym białym glutem, żeby wyglądać potem jak z plastiku. (a w głowie to ja widzę na takiej jasnej szafce dzban fioletowych bzów)

ja swoje drzwi malowałam olejem wybielającym do parkietów 3V3,

po 1 masz wyraźne słoje, aż za wyraźne- ale i nie będzie to czysta biel, raczej taka słomkowa gdzie widać dobrze usłojenia ,

a wieszak pomalowałam Tikurilla akrylową białą x2, widać że to czysta ładna biel, pokryła mi usłojenie- ale mi o to chodziło,

postaram się fotki wrzucić jeśli jesteś jeszcze zainteresowana bieleniem-

ja nie doradzam Ci co masz robić, nie mam do tego jakby dobrego oka, słuchaj innych...

monikaa13, polecam Ci taką farbę do komody. Malowałam nią sosnową skrzynię. Pięknie wyszło. Efekt woskowanego na biało drewna - tak, jak piszą. Farba pięknie podkreśla słoje, nie przykrywa ich. Naprawdę polecam! :)

http://www.leroymerlin.pl/produkty/transparentna-farba-do-mebli-bloom,1259682852,1259682467.html

• 2 weeks później...