Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sens jest, bo jeśli zgodnie z wyliczeniem w w/w tabelce gazowej ktoś ma szansę zmniejszyć zużycie gazu do 1200m3 kosztem powiększenia zużycie prądu w 2 taryfie to jest to opłacalne, dlatego że niewiele domów przekracza w/w poziomy zużycia gazu aby w W3 wyrównać naliczane opłaty stałe niższą ceną gazu. Poza tym w całym forum nie spotkałem tabeli kosztu 1kWh z różnych źródeł, a te dostępne w internecie są mocno wypaczone, np

http://obrazki.elektroda.net/62_1209064488.jpg

czy posiada ktoś aktualne dane?

obecnie prad to 18 gr w nocnej .... a calodobowa to chyba z 58

Chodzi mi o to, że większość "światła" to de facto też ogrzewanie - zauważ jak niewiele % energii, którą zasilasz źródła światła jest zamieniane na światło i jak mała część z tego ulatuje poza dom [chyba, że większość "światła" ktoś zużywa poza domem].

Chodzi mi o to, że większość "światła" to de facto też ogrzewanie

Temat był już wielokrotnie wałkowany, dlatego jestem zwolennikiem podawania wszystkich nośników energii (tabela na poprzedniej str), jeśli chodzi o algorytm to przyjmuję go dokładnie jak policzyli to fachowcy, jeśli masz dokładniejsze opracowanie to podaj. Energia brutto z faktur nie podlega dyskusji, za to przyjmowana sprawność układu grzewczego jak również w/w algorytm będzie szacunkiem, który obejmuje zdecydowaną większość gospodarstw domowych.

Temat był już wielokrotnie wałkowany, dlatego jestem zwolennikiem podawania wszystkich nośników energii (tabela na poprzedniej str), jeśli chodzi o algorytm to przyjmuję go dokładnie jak policzyli to fachowcy, jeśli masz dokładniejsze opracowanie to podaj. Energia brutto z faktur nie podlega dyskusji, za to przyjmowana sprawność układu grzewczego jak również w/w algorytm będzie szacunkiem, który obejmuje zdecydowaną większość gospodarstw domowych.

Na logikę przyjąłbym 80% kategorii światło jako ogrzewanie prądem ze sprawnością 100%.

jak to nie?

z Duonem to wyjdzie chyba tyle....

W Tauronie w G12w opłata dystrybucyjna ok 6,5 gr , w Dounie wg aktualnie prpmocji 13,5 gr, czyli razem to 20 gr. Jezeli masz faktycznie 18 gr to znaczy ze opłata dystrybucyjna to 4,5. Mozesz podac gdzie jest tak tanio? Co i tak nic nie zmieni, bo kazdy jest przypisany do dystrybutora jak pies do budy.

problem w tym, że są rozbieżności na stronach tauronu

http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/Wynik-indywidualny-Gliwice.aspx

tutaj jest 0,04 netto, czyli to daje 0,0492 brutto - no chyba że to jest bez składnika jakościowego...

tutaj

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa_Dystrybucyjna.pdf

na str 38 są następujące pozycje

składnik jakościowy=0,0108

dystrybucja=0,0292

suma netto=0,04 - czyli to wyżej jest jest ok ze składnikiem jakościowym

czyli dystrybucja=0,492+0,135=0,1842zł

no faktycznie, pomyliłem się trochę....to dlatego że pisałem z pamięci

Problem jest w tym ze na terenie działanie Tauronu są rózne stawki, ja podałem dla terenu dawnego Enionu (Kraków, Bielsko, Tarnów, Bedzin Czestochowa) dla Gliwic jest mniej ale to chyba dobrze dla tam mieszkających. Opłata dystrybucyjna bedzie rózna w zaleznosci od regionu i dystrybutora.

problem w tym, że są rozbieżności na stronach tauronu

http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/Wynik-indywidualny-Gliwice.aspx

tutaj jest 0,04 netto, czyli to daje 0,0492 brutto - no chyba że to jest bez składnika jakościowego...

tutaj

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa_Dystrybucyjna.pdf

na str 38 są następujące pozycje

składnik jakościowy=0,0108

dystrybucja=0,0292

suma netto=0,04 - czyli to wyżej jest jest ok ze składnikiem jakościowym

czyli dystrybucja=0,492+0,135=0,1842zł

no faktycznie, pomyliłem się trochę....to dlatego że pisałem z pamięci

opłata dystrybucyjna ze składnikiem jakościowym w Tauron Gliwice w II taryfie to 0,0393 zł netto (z mojej faktury, zgadza się zresztą z cennikiem, z którego korzystałem wcześniej). po przeliczeniu na brutto i zmianie na Duon nocna taryfa wychodzi 0,1836 zł. prawie jak ekogroszek ;)

A czy do kosztów palenia weglem ktoś wlicza koszty kominiarza, czyszczenia pieca, pilnowanie spalania?

Przy ekogroszku kominiarz nie ma co robić, ale faktem jest nakład pracy własnej na czyszczenie [w niektórych kotłach to kwestia machnięcia wajchą], wsypywanie węgla, wynoszenie popiołu.

Pilnować spalania nie trzeba - wystarczy kupować jeden sprawdzony rodzaj węgla i na tych samych nastawach będzie działał, o konieczności dorzucenia węgla poinformuje sterownik sms-em lub piszcząc i migając.

Wiadomo, że pasjonaci będą usprawniać każde urządzenie czy to kocioł czy PC, więc na ich nakład pracy nie ma co patrzeć, bo chcącym krzywda się nie dzieje.

po zainstalowaniu pieca na gaz wchodzę do kotłowni dwa razy w roku - włączyć i wyłączyć CO :)

Niestety moja okolica to weglowcy i mam tak zasyfione powietrze, że będę głosować w gminie, aby zakazać palenia węglem w nowo budowanych domach.