kbab 18.11.2014 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wg algorytmu, str już podawałem wcześniejhttp://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 18.11.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 sens jest, bo jeśli zgodnie z wyliczeniem w w/w tabelce gazowej ktoś ma szansę zmniejszyć zużycie gazu do 1200m3 kosztem powiększenia zużycie prądu w 2 taryfie to jest to opłacalne, dlatego że niewiele domów przekracza w/w poziomy zużycia gazu aby w W3 wyrównać naliczane opłaty stałe niższą ceną gazu. Poza tym w całym forum nie spotkałem tabeli kosztu 1kWh z różnych źródeł, a te dostępne w internecie są mocno wypaczone, np http://obrazki.elektroda.net/62_1209064488.jpg czy posiada ktoś aktualne dane? obecnie prad to 18 gr w nocnej .... a calodobowa to chyba z 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 obecnie prad to 18 gr w nocnej Kto po tyle sprzedaje? Całodobowa mniej więcej się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 E to wychodzi 23 i dzienna 72 gr. Przynajmniej w moim rejonie. O R&K coś usunąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 czy posiada ktoś aktualne dane? obecnie prad to 18 gr w nocnej .... a calodobowa to chyba z 58 W takiej cenie nikt prądu w II taryfie nie sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wg algorytmu, str już podawałem wcześniej http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Chodzi mi o to, że większość "światła" to de facto też ogrzewanie - zauważ jak niewiele % energii, którą zasilasz źródła światła jest zamieniane na światło i jak mała część z tego ulatuje poza dom [chyba, że większość "światła" ktoś zużywa poza domem]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.11.2014 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Chodzi mi o to, że większość "światła" to de facto też ogrzewanie Temat był już wielokrotnie wałkowany, dlatego jestem zwolennikiem podawania wszystkich nośników energii (tabela na poprzedniej str), jeśli chodzi o algorytm to przyjmuję go dokładnie jak policzyli to fachowcy, jeśli masz dokładniejsze opracowanie to podaj. Energia brutto z faktur nie podlega dyskusji, za to przyjmowana sprawność układu grzewczego jak również w/w algorytm będzie szacunkiem, który obejmuje zdecydowaną większość gospodarstw domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Temat był już wielokrotnie wałkowany, dlatego jestem zwolennikiem podawania wszystkich nośników energii (tabela na poprzedniej str), jeśli chodzi o algorytm to przyjmuję go dokładnie jak policzyli to fachowcy, jeśli masz dokładniejsze opracowanie to podaj. Energia brutto z faktur nie podlega dyskusji, za to przyjmowana sprawność układu grzewczego jak również w/w algorytm będzie szacunkiem, który obejmuje zdecydowaną większość gospodarstw domowych. Na logikę przyjąłbym 80% kategorii światło jako ogrzewanie prądem ze sprawnością 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.11.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ja mam w domu oświetlenie w 70% LED, tam sprawnośc zamiany energii el. na swiatło jest dużo wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Nie zapominajcie o pierwotnym i wtornym promieniowaniu kosmicznym docierajacym do powierzchni Ziemi. Ono tez ma swoj wklad w bilans energetyczny domu. Razil bym to uwzglednic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.11.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 jak to nie? z Duonem to wyjdzie chyba tyle.... Podałem ile wychodzi z DUONEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 jak to nie? z Duonem to wyjdzie chyba tyle.... W Tauronie w G12w opłata dystrybucyjna ok 6,5 gr , w Dounie wg aktualnie prpmocji 13,5 gr, czyli razem to 20 gr. Jezeli masz faktycznie 18 gr to znaczy ze opłata dystrybucyjna to 4,5. Mozesz podac gdzie jest tak tanio? Co i tak nic nie zmieni, bo kazdy jest przypisany do dystrybutora jak pies do budy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 problem w tym, że są rozbieżności na stronach tauronu http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/Wynik-indywidualny-Gliwice.aspx tutaj jest 0,04 netto, czyli to daje 0,0492 brutto - no chyba że to jest bez składnika jakościowego... tutaj http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa_Dystrybucyjna.pdf na str 38 są następujące pozycje składnik jakościowy=0,0108 dystrybucja=0,0292 suma netto=0,04 - czyli to wyżej jest jest ok ze składnikiem jakościowym czyli dystrybucja=0,492+0,135=0,1842zł no faktycznie, pomyliłem się trochę....to dlatego że pisałem z pamięci Problem jest w tym ze na terenie działanie Tauronu są rózne stawki, ja podałem dla terenu dawnego Enionu (Kraków, Bielsko, Tarnów, Bedzin Czestochowa) dla Gliwic jest mniej ale to chyba dobrze dla tam mieszkających. Opłata dystrybucyjna bedzie rózna w zaleznosci od regionu i dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.11.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 problem w tym, że są rozbieżności na stronach tauronu http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/Wynik-indywidualny-Gliwice.aspx tutaj jest 0,04 netto, czyli to daje 0,0492 brutto - no chyba że to jest bez składnika jakościowego... tutaj http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa_Dystrybucyjna.pdf na str 38 są następujące pozycje składnik jakościowy=0,0108 dystrybucja=0,0292 suma netto=0,04 - czyli to wyżej jest jest ok ze składnikiem jakościowym czyli dystrybucja=0,492+0,135=0,1842zł no faktycznie, pomyliłem się trochę....to dlatego że pisałem z pamięci opłata dystrybucyjna ze składnikiem jakościowym w Tauron Gliwice w II taryfie to 0,0393 zł netto (z mojej faktury, zgadza się zresztą z cennikiem, z którego korzystałem wcześniej). po przeliczeniu na brutto i zmianie na Duon nocna taryfa wychodzi 0,1836 zł. prawie jak ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 A czy do kosztów palenia weglem ktoś wlicza koszty kominiarza, czyszczenia pieca, pilnowanie spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 jeszcze bym dodał pracownika do zasypywania kotła Można się z tego śmiać ale ktoś to zrobić musi i nie kosztuje to NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A czy do kosztów palenia weglem ktoś wlicza koszty kominiarza, czyszczenia pieca, pilnowanie spalania? Przy ekogroszku kominiarz nie ma co robić, ale faktem jest nakład pracy własnej na czyszczenie [w niektórych kotłach to kwestia machnięcia wajchą], wsypywanie węgla, wynoszenie popiołu. Pilnować spalania nie trzeba - wystarczy kupować jeden sprawdzony rodzaj węgla i na tych samych nastawach będzie działał, o konieczności dorzucenia węgla poinformuje sterownik sms-em lub piszcząc i migając. Wiadomo, że pasjonaci będą usprawniać każde urządzenie czy to kocioł czy PC, więc na ich nakład pracy nie ma co patrzeć, bo chcącym krzywda się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 po zainstalowaniu pieca na gaz wchodzę do kotłowni dwa razy w roku - włączyć i wyłączyć CO Niestety moja okolica to weglowcy i mam tak zasyfione powietrze, że będę głosować w gminie, aby zakazać palenia węglem w nowo budowanych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 mam to samo. Sąsiadka pali węglem. Jakby było jakieś referendum to też byłbym przeciw. Czasem jest taki smog ze szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Autorus - wystarczy sprawny radny, który też ma dośc smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts