Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po zainstalowaniu pieca na gaz wchodzę do kotłowni dwa razy w roku - włączyć i wyłączyć CO :)

Niestety moja okolica to weglowcy i mam tak zasyfione powietrze, że będę głosować w gminie, aby zakazać palenia węglem w nowo budowanych domach.

Niestety w mojej okolicy są kominkowcy - ci to dopiero syfem palą zwłaszcza kończąc budowę - przecież kontener na śmieci kosztuje :evil: - jeden taki potrafił zasmradzać całą okolicę aż poszło zgłoszenie i po wizycie służb się opanował.

Niestety nadal pojawiają się co rusz "ekolodzy" - jedni palą w śmieciuchach, inni w kominkach.

W kotle na ekogroszek nie warto palić śmieciami bo to nie śmieciuch i szkoda go niszczyć [zasyfi się palnik, deflektor, zawirowywacze, można uszkodzić czujnik temp. spalin, jest mała komora zasypowa i trzeba by zakładać ruszt do palenia awaryjnego], podobnie w kominku w salonie też tego nie widzę, więc trzeba rozgraniczyć te sprawy zamiast "wrzucać do jednego wora" palenie węglem czy kominkiem.

U mnie i u sąsiadów ogrzewających ekogroszkiem nie widać dymu z komina.

We Francji, która opiera się na atomie, prąd jest najtanszą alternatywą.

Niemcom przyszło utylizować jedną z wyeksploatowanych atomówek więc znają już koszt tego [już dobiega końca proces trwający z 20 lat i kosztujący znacznie więcej niż jej budowa] i ... stawiają na elektrownie węglowe.

Niemcom przyszło utylizować jedną z wyeksploatowanych atomówek więc znają już koszt tego [już dobiega końca proces trwający z 20 lat i kosztujący znacznie więcej niż jej budowa] i ... stawiają na elektrownie węglowe.

Parę lat temu wypłynal taki temat, ktoś napisał jakis artykuł i wszyscy powtarzają ta bajkę. Znajdź te budowane elektrownie węglowe w DE...

EDIT:

http://czyczy.pl/2013/jadrowa/niemcy-energiewende-mity-i-fakty-cz-2-nowe-elektrownie-weglowe/

Edytowane przez fotohobby

Myślę, że nikt nikogo nie przekona. Ale chodzi o to aby sąsiad maił świeże powietrze i żył zdrowo. Jako ze każdy ma sąsiada i każdy jest sąsiadem z powyższym zdaniem każdy się zgodzi.

Nie chodzi o tępienie pieców weglowych ale o czyste powietrze dla każdego.

U mnie i u sąsiadów ogrzewających ekogroszkiem nie widać dymu z komina.

Tlenków siarki nie widać, ale rąbią po układzie oddechowym. Mogę się założyć że w tych niewidzialnych spalinach jest sporo szkodliwych substancji innych niż związki siarki. Spalanie węgla w elektrowni jest o tyle lepsze niż spalanie go w domu, że w elektrowni można zastosować układy oczyszczające spaliny ze szkodliwych związków, w domu niestety nie i mimo, że tego nie widzisz, to trujesz siebie i innych. Oczywiście mniej, niż ci co puszczają zasłonę dymną, ale jednak.

Myślę, że nikt nikogo nie przekona. Ale chodzi o to aby sąsiad maił świeże powietrze i żył zdrowo. Jako ze każdy ma sąsiada i każdy jest sąsiadem z powyższym zdaniem każdy się zgodzi.

Nie chodzi o tępienie pieców weglowych ale o czyste powietrze dla każdego.

Zgadza się :)

PS o mało co nie wstąpiłem do klubu sorento, lecz trafiłem na ciekawy egzemplarz Santa Fe ;)

• 2 years później...

korzystam z okazji, przypomniała mi się pewna kwestia...

Przy ekogroszku kominiarz nie ma co robić, ale faktem jest nakład pracy własnej na czyszczenie [w niektórych kotłach to kwestia machnięcia wajchą], wsypywanie węgla, wynoszenie popiołu.

ostatnio na spotkaniu rodzinnym była poruszana ta kwestia...mój dom rodzinny to gigant (stary dom), 3 wydzielone duże mieszkania, wspólna kotłownia, w skali całego roku idzie około 9-10ton Ekogroszku. Największy problem to wynoszenie popiołu....czyszczenie też jest upierdliwe, ale w porównaniu z popiołem to pikuś....mimo ze jest piwnica, jest skład opału, to przy wynoszeniu opału, popiół roznosi się....problem byłby z pewnością mniejszy, gdyby było osobne wejście do piwnicy.

Mniejszy, bo z 10t węgla, to juz sama ilość popiołu jest problemem ;)