funky_koval 20.11.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Autorus - wystarczy sprawny radny, który też ma dośc smrodu. Mój sąsiad startował na radnego ale się nie dostał może dlatego że zdarza mu się dymać plastikami .(z zawodu nauczyciel o zgrozo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 20.11.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 będzie rewolucja ciekawe co z rurkami na dachu się stanie przy -20C a co jak prądu nie będzie... tak trochę dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 We Francji, która opiera się na atomie, prąd jest najtanszą alternatywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 będzie rewolucja ciekawe co z rurkami na dachu się stanie przy -20C a co jak prądu nie będzie... tak trochę dłużej Eee.. te kwestie były opisywane przez adama w tematach poświęconych buforom jakieś 10 lat temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 po zainstalowaniu pieca na gaz wchodzę do kotłowni dwa razy w roku - włączyć i wyłączyć CO Niestety moja okolica to weglowcy i mam tak zasyfione powietrze, że będę głosować w gminie, aby zakazać palenia węglem w nowo budowanych domach. Niestety w mojej okolicy są kominkowcy - ci to dopiero syfem palą zwłaszcza kończąc budowę - przecież kontener na śmieci kosztuje - jeden taki potrafił zasmradzać całą okolicę aż poszło zgłoszenie i po wizycie służb się opanował. Niestety nadal pojawiają się co rusz "ekolodzy" - jedni palą w śmieciuchach, inni w kominkach. W kotle na ekogroszek nie warto palić śmieciami bo to nie śmieciuch i szkoda go niszczyć [zasyfi się palnik, deflektor, zawirowywacze, można uszkodzić czujnik temp. spalin, jest mała komora zasypowa i trzeba by zakładać ruszt do palenia awaryjnego], podobnie w kominku w salonie też tego nie widzę, więc trzeba rozgraniczyć te sprawy zamiast "wrzucać do jednego wora" palenie węglem czy kominkiem. U mnie i u sąsiadów ogrzewających ekogroszkiem nie widać dymu z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 We Francji, która opiera się na atomie, prąd jest najtanszą alternatywą. Niemcom przyszło utylizować jedną z wyeksploatowanych atomówek więc znają już koszt tego [już dobiega końca proces trwający z 20 lat i kosztujący znacznie więcej niż jej budowa] i ... stawiają na elektrownie węglowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) ] i ... stawiają na elektrownie węglowe. Z tego co mi wiadomo, to jednak budują nowe (remontują stare) i kupują prąd od Francji. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Niemcom przyszło utylizować jedną z wyeksploatowanych atomówek więc znają już koszt tego [już dobiega końca proces trwający z 20 lat i kosztujący znacznie więcej niż jej budowa] i ... stawiają na elektrownie węglowe. Parę lat temu wypłynal taki temat, ktoś napisał jakis artykuł i wszyscy powtarzają ta bajkę. Znajdź te budowane elektrownie węglowe w DE... EDIT: http://czyczy.pl/2013/jadrowa/niemcy-energiewende-mity-i-fakty-cz-2-nowe-elektrownie-weglowe/ Edytowane 20 Listopada 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Myślę, że nikt nikogo nie przekona. Ale chodzi o to aby sąsiad maił świeże powietrze i żył zdrowo. Jako ze każdy ma sąsiada i każdy jest sąsiadem z powyższym zdaniem każdy się zgodzi. Nie chodzi o tępienie pieców weglowych ale o czyste powietrze dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.11.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 U mnie i u sąsiadów ogrzewających ekogroszkiem nie widać dymu z komina. Tlenków siarki nie widać, ale rąbią po układzie oddechowym. Mogę się założyć że w tych niewidzialnych spalinach jest sporo szkodliwych substancji innych niż związki siarki. Spalanie węgla w elektrowni jest o tyle lepsze niż spalanie go w domu, że w elektrowni można zastosować układy oczyszczające spaliny ze szkodliwych związków, w domu niestety nie i mimo, że tego nie widzisz, to trujesz siebie i innych. Oczywiście mniej, niż ci co puszczają zasłonę dymną, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.11.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 O jednej z nich jest artykuł tu: http://energetyka.wnp.pl/w-niemczech-otwarto-nowa-elektrownie-weglowa-750-mw,214215_1_0_0.html Czy te na zielono "w budowie" na pewno są "porzucone" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.11.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Myślę, że nikt nikogo nie przekona. Ale chodzi o to aby sąsiad maił świeże powietrze i żył zdrowo. Jako ze każdy ma sąsiada i każdy jest sąsiadem z powyższym zdaniem każdy się zgodzi. Nie chodzi o tępienie pieców weglowych ale o czyste powietrze dla każdego. Zgadza się PS o mało co nie wstąpiłem do klubu sorento, lecz trafiłem na ciekawy egzemplarz Santa Fe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Oj tam, to nie ma znaczenia. Zapisuj się i będziesz jeździł wszędzie z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.11.2014 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 mam to samo. Sąsiadka pali węglem. Jakby było jakieś referendum to też byłbym przeciw. Czasem jest taki smog ze szkoda gadać Może ulotka pomoże? http://czysteogrzewanie.pl/promocja/ulotki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wydrukuję i rozwiesze na osiedlu. A smrodziarzowi wrzucę w nocy do skrzynki pocztowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.11.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Może ulotka pomoże? http://czysteogrzewanie.pl/promocja/ulotki/ Świetna sprawa - ja także ją wydrukuję i rozkolportuję po okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.11.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To zadziała na tych którzy palą węglem bez dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 25.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Czy można odblokować arkusz kalkulacyjny? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Nie wiem czemu to się czasem wyłącza, już zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 korzystam z okazji, przypomniała mi się pewna kwestia... Przy ekogroszku kominiarz nie ma co robić, ale faktem jest nakład pracy własnej na czyszczenie [w niektórych kotłach to kwestia machnięcia wajchą], wsypywanie węgla, wynoszenie popiołu. ostatnio na spotkaniu rodzinnym była poruszana ta kwestia...mój dom rodzinny to gigant (stary dom), 3 wydzielone duże mieszkania, wspólna kotłownia, w skali całego roku idzie około 9-10ton Ekogroszku. Największy problem to wynoszenie popiołu....czyszczenie też jest upierdliwe, ale w porównaniu z popiołem to pikuś....mimo ze jest piwnica, jest skład opału, to przy wynoszeniu opału, popiół roznosi się....problem byłby z pewnością mniejszy, gdyby było osobne wejście do piwnicy. Mniejszy, bo z 10t węgla, to juz sama ilość popiołu jest problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts