Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

W tym roku rozpoczynamy budowę domu pod Liczi i chciałbym aby istniało miejsce gdzie będzie można wymieniać się opiniami i sugestiami na temat powyższego domku.

Projekt firmy archon

pow. użytkowa: 114,6m²

pow. zabudowy: 95m²

min. wymiary działki: 18,3 x 18,5m

kondygnacje: parterowy

poddasze: użytkowe

rodzaj zabudowy: wolnostojący

technologia: murowany

styl: tradycyjny

piwnica: nie

garaż: jednostanowiskowy

rodzaj dachu: dwuspadowy

nachylenie dachu: 40°

wysokość domu: 8,11m

kubatura: 593m³

liczba pokoi: 4

liczba łazienek: 1

kominek: tak

http://images46.fotosik.pl/540/9c399b0df500b627m.jpg

http://images40.fotosik.pl/542/bebe4610417a1270m.jpg

http://images47.fotosik.pl/560/2226de088be263bem.jpg

http://images40.fotosik.pl/542/3b9ad461b27fef66m.gif

http://images39.fotosik.pl/554/afba882ff16ac316m.gif

Edytowane przez blackraven

Witaj Piotrze wśród miłośników domu pod liczi ( nielicznych jak na razie ;))

Wstępnie planowałem budować dom w rododendronach 6N, ale zrezygnowałem ze względu na gorsze usytuowanie domu względem kierunków świata (główny powód).

Liczi pod tym względem wypada idealnie dla mnie. Dom powinien być dobrze doświetlony, więc wyczulam osoby poszukujące odpowiedniego projektu do własnej działki.

Na razie jestem na etapie załatwiania formalności do pozwolenia na budowę. Mapka sytuacyjna już wykonana i czeka na uzyskanie mocy urzędowej :)

Mam nadzieje, że mój architekt nie będzie się ociągał z załatwianiem formalności i na początku lipca będę mógł wbić łopatę :)

Oczywiście będę umieszczał fotki, aby pomóc osobom niezdecydowanym :)

Poza tym planuję wykonać drobne przeróbki projektu, ale o tym napiszę później.

aha, bym zapomniał. Dom będę budował systemem gospodarczym, więc nie będę musiał się użerać z "fachowcami" :D

• 3 weeks później...

My rozpoczynamy budowę naszego Liczi na dniach

Tylko pozazdrościć:) Mój architekt strasznie zwleka z załatwianiem formalności i mam coraz większe wątpliwości czy uda mi się wystartować pod koniec czerwca.

Dochodzi też kwestia czy Liczi zmieści się na działce (4,9ar). Po moich wstępnych szkicach w autocadzie wchodzi na styk (jest mała obawa co powie arch.)

Poza tym mam już wykonane plany przeróbek jakie chciałbym wykonać w domu m.in. wygospodarowanie dodatkowego pokoju na górze, przeniesienie toalety, likwidacja drzwi i przeróbki okien. Chętnie się podzielę i wymienię sugestiami ;)

• 2 weeks później...

Chciałbym podzielić się zmianami jakie chce wykonać na parterze.

1. Toaleta w innym miejscu

2. Poszerzona kuchnia

3. likwidacja drzwi od jadalni i kotłowni.

4. Zwężone okno w garażu

i kilka drobniejszych niuansów.

Jakieś sugestie?

Górny z przeróbkami, dolny oryginał

http://img835.imageshack.us/img835/431/dolzmiany3.jpg

• 1 month później...

Cześć blackraven,

podoba mi się propozycja przeniesienia wc i powiększenia kuchni:)

Lecz jak zawsze są jakieś "ale" :)

1. brak drzwi do wiatrołapu - ucieka za każdym razem ciepło,

2. brak szafy i "butownika"

Gdyby udało się zamknąć wiatrołap - byłoby super.

Jestem oczarowana tym projektem, jedyne czego mi brakuje - to spiżarki, ale da się przeżyć.

Jestem na etapie warunków zabudowy.

Jeszcze masa papierkowej roboty przed nami, ale warto się pomęczyć.

Czekam na kolejne wpisy od Was.

Będziemy budować pod Poznaniem:)

Pozdrawiam wszystkich liczowców:)

Gonia

Moj architekt dal plame. Dzis musialem po raz drugi zlozyc warunek o przylacze energetyczne ...miesiac w plecy :/

Chyba rezygnuje z przeniesienia WC. Inaczej moglbym sie nie doczekac na wprowadzenie do projektu przerobek. W tym momencie najwazniejsze dla mnie jest uzyskanie jak najszybciej pozwolenia na budowe. Wszelkie poprawki bede na biezaco wprowadzal do dziennika budowy w trakcie stawiania domu.

• 3 months później...

witaj :) ja buduje liczi w wielkopolsce aktualnie robimy szalunki, we srode przyjedzie beton do zalania stropu. Tez mam lustrzane odbicie i rowniez wprowadzilismy kilka zmian

- przesunelam lewa sciane lazienki na rowno z wejsciem dzieki temu zmiscil sie maly prysznic dla gosci, wejscie do lazienki jest we wiatrolapie a nie od strony salonu co daje wiekszy komfort

- zamurowalam wyjscie z kuchni dzieki temu powiekszylam kuchnie i "zamkne" ja szerokim barkiem z szafkami pod blatem

- zrezygnowalam z zabudowy murowanej balkonu nad wykuszem, bedzie wiecej swiatla w pokoju

- na poddaszu dodałam okno w sypialni , zdecydowanie lepiej wizualnie to wyglada i jest piekny widok z lozka na niebo dla dwojga

- w lazience w polaci dachowej nad wanna dalam okno, mozna sie kapac i patrzec sobie

to chyba wszystko, powodzenia :)

• 2 months później...

Fajny pomysł z przesunięciem WC w stronę garażu, wcześniej było to rozwiązane dość niefortunnie.

Może warto kosztem kuchni powiększyć jednak wiatrołap, by weszła szafa wnękowa?

Ogólnie projekt fajny, tylko troszkę szkoda że nie ma żadnego pom. gosp. albo chociaż schowka ;)

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...