Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Owczar napisał:
Pytanie czy to na pewno ma związek? Błąd pojawia się od razu czy po jakimś czasie? Jakie masz temperatury GZ i DZ?

Wcześniej pisaliśmy. Pompa nie chodziła 3 dni. Wczoraj chciałem włączyć to po około minucie błąd. Zatwierdziłem pochodziła chwilę i znów. Potem włączyłem ręcznie pompę DZ pochodziła z 10min włączyłem pompę i od tego czasu już chodzi. Wg mnie jest problem z pompa bo nawet dotykając rury nie czuć przepływu. U ojca i brata jak załączę pompkę DZ to czuć w ręce że jest przepływ a u mnie nie. No i miałem też dołożone 2 pompkę przez jakiś czas i na 2 pompkach też powrót nie schodził poniżej 0.

Teraz np na wejściu 4 a wyjście -1.8...

Owczar napisał:
Zadzwon do pomocy technicznej - na mail odpiszą albo nie, a na infolinii chętnie doradzają. Dobierali mi 3 pompki.

W grundfossie niestety nie mogłem się doprosić.

Odpisali ;/

"Pompa z zapytania to pompa OEM. Pompy te produkowane są wg. indywidualnej specyfikacji technicznej producenta urządzenia finalnego (np. grupy pompowej), tak aby spełniały wymagania całego urządzenia w którym są montowane. Dotyczy to parametrów hydraulicznych, współpracy z automatyką urządzenia poprzez specyficzne sygnały sterujące itp.

Zastosowane w pompach OEM rozwiązania są zastrzeżone przez producentów urządzeń finalnych i zawarte z producentami umowy zakazują dystrybucji i serwisowania takich pomp przez Wilo (mimo, że jest na nich logo Wilo). Jest to w wyłącznej gestii producenta urządzenia, w którym zamontowana jest pompa lub autoryzowanych przez niego serwisów. W związku z powyższym nie posiadamy tych pomp, ani też części."

Leszekskc napisał:
Odpisali ;/

"Pompa z zapytania to pompa OEM. Pompy te produkowane są wg. indywidualnej specyfikacji technicznej producenta urządzenia finalnego (np. grupy pompowej), tak aby spełniały wymagania całego urządzenia w którym są montowane. Dotyczy to parametrów hydraulicznych, współpracy z automatyką urządzenia poprzez specyficzne sygnały sterujące itp.

Zastosowane w pompach OEM rozwiązania są zastrzeżone przez producentów urządzeń finalnych i zawarte z producentami umowy zakazują dystrybucji i serwisowania takich pomp przez Wilo (mimo, że jest na nich logo Wilo). Jest to w wyłącznej gestii producenta urządzenia, w którym zamontowana jest pompa lub autoryzowanych przez niego serwisów. W związku z powyższym nie posiadamy tych pomp, ani też części."

Możesz nam przypomnieć co za pompa ciepła?

Tak żebyśmy wiedzieli czego nie kupować.

Leszekskc napisał:
To jest stara pompa :) IVT Greenline HT Plus C7.

Z tą pompą ciepła nie ma problem bo ta marka nie jest już w Polsce sprzedawana.

Poszukaj tutaj tej pompki.

Jak nie mają to zadzwoń do nich może coś podpowiedzą.

http://ivtsklep.pl/pl/c/GreenLine-HT-Plus-model-C/23

Sprawdzałeś czy to czasem nie jest wina czujnika ciśnienia?

Edytowane przez stos

stos napisał:
Z tą pompą ciepła nie ma problem bo ta marka nie jest już w Polsce sprzedawana.

Poszukaj tutaj tej pompki.

Jak nie mają to zadzwoń do nich może coś podpowiedzą.

http://ivtsklep.pl/pl/c/GreenLine-HT-Plus-model-C/23

Sprawdzałeś czy to czasem nie jest wina czujnika ciśnienia?

Nie sprawdzałem ;/

Na tej stronie mieli kiedyś tą pompkę za jedyna 2400zł ;/ Dlatego myślałem może o jakimś zamienniku.

Owczar napisał:
Co ma na celu modulacja upalnym latem? Żeby ograniczyć temperaturę DZ?

Zapodaj na DZ tak ze 25stC to sam zobaczysz.

Pompa zgłupieje...Wywali zabezpieczenie wysokiego zaraz po starcie.

Czasem TRZEBA przykrócić DZ.

Fakt - rzadko, ale...

Adam M.

Właśnie o to mi chodzi. U mnie na pompę idzie max 18-19 podczas chłodzenia pasywnego i zastanawiałem się czy to nie za dużo.

Tylko czy zmniejszenie obrotów pompki wystarczy w takiej sytuacji? Jeśli tak, to wystarczy pompka z regulacją, niekoniecznie sterowaną z poziomu samej pompy ciepła.