Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury dolnego źródła

Jacek150

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 6,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U szwagra ostatnio pompa stanęła z powodu zbyt niskiej temperatury DZ. Nie wiem ile było, ale jak mnie wezwal, żeby zobaczyć dlaczego rury zamarzają to było -1 na wejściu, na powrocie nie wiem, bo ta pompa tego nie pokazuje. Ma trzy sekcje po 200mb PE40. Czwarta jest uszkodzona przy wejściu do budynku i narazie odcięta. Przypuszczam, ze powodem jest to, ze DZ było zalane zimnym glikolem - ok 0c i odrazu po zalaniu pompa uruchomiona na 3 tygodnie - chodziła praktycznie bez przerwy.

U mnie jest takie samo DZ (tylko wszystkie sekcje sprawne) i narazie na wejściu 5c zarówno przy starcie jak i po 8h pracy.

exetterenak napisał:
Aktualizacja jest taka że od tego czasu nic sie nie zmieniło.

DZ w spoczynku 3.2

Po 1h na CO 2.8/-0.2

Po 2h na CO 1.2/-1.9

Po 0,5h na CWU (zaraz po CO) 1.9/-0.9

A ja mam takie pytanie, jak mierzycie temperaturę DZ w spoczynku? Macie czujnik w rurach pod ziemią? Pytam całkiem serio.

Robaczywy napisał:
A ja mam takie pytanie, jak mierzycie temperaturę DZ w spoczynku? Macie czujnik w rurach pod ziemią? Pytam całkiem serio.

Ja mogę odpalić same pompy obiegowe dolnego źródła. Mniej więcej po 15 minutach tłoczenia czynnika (bez pracy sprężarki) mam odczyt na panelu sterującym z informacją o temperaturze płynu DZ

Petronelli napisał:
Czy możesz coś napisać o zuzyciach? Mam też pompę Konceptusa 8kW, same grzejniki, 228 M2 ogrzewane, OZC 10kW.

Listopad to 840 kWh, a grudzień 1270 kWh.

U mnie też bufor z wężownicą 500l.

Hej, u mnie zużycie prądu przez PC Konceptus 16kW (CO+CWU ; bufor z wężownicą 500l)

do ogrzania 280m2 głównie grzejnikami panelowymi + troszkę podłogówki

(w tym część biurowa z relatywnie często otwieranymi drzwiami zewnętrznymi)

październik 280 kWh

listopad 740 kWh

grudzień 1060 kWh

------------------

Update - 28 stycznia po paru godzinach pracy 5,8* / -0,8*

Edytowane przez Nanofox1

• 2 weeks później...

Po 1h na CO: 2,8/-0,8C

Nigdy w lutym nie miałem tak rewelacyjnych temperatur. W czasie 2 pierwszych tygodni stycznia wymiennik mi się zregenerował do poziomu z końca listopada/początku grudnia.

Jest mokro i śnieżnie. Jeszcze 24 dni i marzec. Wcześniej, czy później, mniej lub bardziej - ale to będzie już początek prawdziwej regeneracji DZ.

U mnie dzisiaj (po kilku godzinach przerwy) w trakcie 3 godzinnego grzania CO zacząłem od temperatur ok 5,4* / -1*, a po trzech godzinach temperatury nadal utrzymywały się na tym samym poziomie ok 5,4* / -1,1*

szczegółowe pomiary (co minutę):

temps ok ok.jpg

(CO 40*, CWU 45*)

zużycie prądu przez PC na potrzeby CO+CWU:

październik 280 kWh

listopad 740 kWh

grudzień 1060 kWh

styczeń 1060 kWh

Edytowane przez Nanofox1

-voymar- napisał:
Wpadłem tu przypadkowo aby zobaczyć jak płaczecie na temp. DZ

W żaden sposób nie chcę ci ubliżać ale czytając twoje zużycia to niedowierzam

Moje na PC PW są sporo niższe przy metrażu 230m2 i zasilaniu 40---45*C

Powodzenia.

Nikt tu nie płacze, czekamy na twój płacz jak Twój Panasek wyzionie ducha (a prędzej czy później tak będzie), a nasze on/offy dalej będą pracować w stabilnych warunkach...

-voymar- napisał:

Powodzenia.

Samo zużycie o niczym nie świadczy. Istotne jest zużycie prądu w stosunku do zapotrzebowania na ciepło. Poniżej zestawienie zużycia prądu vs produkcja ciepła dla pompy gruntowej (obecnie jest na zewnątrz -5 temp DZ 7*C/4*C temperatura zasilania 40*C, temp. w pomieszczeniach 20.8*C).

Stratystyka.jpg

Dla Panasonica takie wyniki są nieosiągalne.

Edytowane przez trapper

Dokładnie, takie porównanie byłoby uczciwe jakby 2 sąsiadów porównało 2 możliwie podobne domy, z tym że w pierwszym PC powietrzna, a w drugim gruntówka.

U mnie w tym ogrzewanym metrażu 280m2 zawiera się część biurowa z często otwieranymi drzwiami zew. (brak wiatrołapu).

Wymiary całkowite mojego domu to: główna część 11,5 x 13m oraz dostawka 7 x 7m, czyli 1 kondygnacja liczy ok 200m2, a mam 3 takie kondygnacje:

poddasze ogrzewane po całości

parter ogrzewana tylko główna część (mieszkalna), a garaż 7x7 nieogrzewany

podpiwniczenie pod całością budynku w ogóle nieogrzewane

(Dom z 2010, murowany z MAX-ów. piwnice w 2/3 w ziemi. ściany zewnętrzne nad ziemią to 30cm MAX-a + wełna fasadowa 15cm, okna 3-szybowe.

Natomiast między poddaszem a strychem jest: płyta 12cm, 16cm styropianu (2x8cm na zakładkę), wylewka oraz podłoga na legarach - tędy też trochę ciepła ucieknie.

strych co prawda ocieplony ale tylko 15cm zwykłej wełny włożone między krokwie , co już pewnie posiadało no i zadeskowane od środka.

Wentylacja póki co jeszcze grawitacyjna, z każdego "czystego" pokoju mam wypuszczoną wentylację na strych (pod dachem) - zimą kratki wentylacyjne w tych pokojach są zasuwane, ale to nie jest szczelne zamknięcie.)

No tak mniej więcej wygląda mój dom:)

Ciepło ma się gdzie rozchodzić. Dobrze, że wziąłem PC 16kW, bo słabsza by się męczyła.

Temp. w części mieszkalnej: 21,5*. (5 domowników)

Strych i piwnice kradną mi ciepło z domu, dziś o godzinie 8 rano było:

piwnice: 17*

strych 7*

Natomiast na PC: 4,9* /-1,3* , z kolei temp. na zewnątrz dziś o 8 rano wynosiła -17*. Mieszkam 30 km od Zakopanego. Jestem w 100% przekonany, że jakbym miał PC powietrzną, to moje zużycia byłyby znacznie wyższe.

---------------------------------------------

UPDATE 15 lutego:

Strych (kradnący ciepło z mieszkania) 11*

Na zewnątrz 1*

PC pod koniec grzania CO: 5,2* /-0,9*

Edytowane przez Nanofox1

-voymar- napisał:

Powodzenia.

A moje przy metrażu 200m2 to 1550kWh rocznie na CO. Takie porównanie nie ma żadnego sensu.

• 2 weeks później...