Mariusz.. 17.12.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Bardzo dziwne Owczar. Ja mieszkam od kwietnia na Cwu mam przepracowane 80 godzin. Dziennie na wodę pompa pracuje mi 15 minut a w lato 10 minut.Jest nas 4 w domu. Kąpiel dzieci w wannie(30 l)+ja i żona prysznic.Osobno oczywiście..... Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Mariusz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 17.12.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Mam chłodne dolne źródło ale daje radę. Na luzie temperatura 5,3 po 2 godzinach 2,2/0. Cop wydaje mi się dobry. Średnio jak pracuje na Co pobiera 2,3KW . W tym miesiącu pobrała mi 250 Kwh.Dodam jeszcze,że do tej pory nie miałem założonego sterowania. Założyłem 2 sterowniki czasowe na obiegówkach które załączały mi pompy w godzinach 2,30-6 i 12,30-15. Woda również mogła się grzać w tych godzinach także mam od długiego czasu tylko 2 załączenia na dobę. Temperatura w domu jest stabilna. Krzywą mam podniesioną bardzo wysoko. W domu mam 22 stopnie i udawało mi się z dokładnością do 0,4 stopnia. Oczywiście czasami wydłużałem czasami skracałem delikatnie czas pracy patrząc na prognozę. Minus takiej pracy to czasami zbyt wysoka temperatura na buforze. Bez sterownika pompa nie widzi temperatury domu i za mocno ładuje bufor czasami bez potrzeby... Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Mariusz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 My tej wody zużywamy niewiele. Ale pomijając już ile ja tego ciepła z zasobnika zużywam. Czas jego grzania jest baardzo długi. Co przyznał producent. Twierdzi, że taki problem zdarzył mu się pierwszy raz... i musi zabrać pompę na testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 On służy jeszcze jako bufor do nagrzewnicy wentylacji i grzania podłogi prysznica walk in. Pytasz o deltę DZ? Min zasilanie 6.8. Powrót 2. To największa delta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.. 17.12.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Chodziło mi o deltę ładowania zasobnika. Ja bym się głęboko zastanowił czy jeden zbiornik do grzania wody i jako bufor do tych celów o których mówisz to dobre rozwiązanie......I czy gdzieś tutaj nie tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 To rozwiązanie stosowane już od dawna i sprawdzone. M.in. Wihajster je montuje. Na pewno COP do grzania nie jest tak wysokie jak przy CO, ale nie zmienia to faktu, że jest problem w grzaniu. Odbiór energii to już inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajfun211 17.12.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Update: 05.12.2019 - 8.8/4.5 start pompy 06.12.2019 - 6.4/2.1 07.12.2019 - 5.8/1.8 08.12.2019 - 5.5/1.5 przez te 3 dni temperatura w domu wzrosła z 8 do 17 stopni 09.12.2019 - 4.9/0.5 temperatura w domu 19 stopni 10.12.2019 - 4.7/0.7 temperatura w domu 21 stopni 11.12.2019 - 4.3/0.5 12.12.2019 - 4.1/0.3 13.12.2019 - 4.0/0.1 ciągłe wietrzenie, brama od garażu otwarta więc nie ma sensu podawać temp wewnątrz 14.12.2019 - pompa wyłączona rano po 9-ciu dniach ciągłej pracy 15.12.2019 - start po ponad jednym dniu postoju z funkcji suszenie jastrychu z poziomu 7.4/3.3 po 3 godzinach 5.5/1,1 16.12.2019 - 4.2/0.3 17.12.2019 - 4.1/0.1 w domu temp 24.5 stopnia (wietrzenie tylko rekuperatorem) temperatura na zasilaniu 35 stopni i będzie rosnąc wg harmonogramu suszenia: Trochę mi szkoda tak męczyć to dolne źródło... będę obserwował i reagował W tym momencie pompa pobiera 1.8kW, wcześniej pewnie było mniej ale dopiero założyłem pod-licznik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Delta GZ jest taka jak projektowana, więc też tutaj nie widzę problemu. Ale jaki jest cel/powód takiej delty? Bo jest raczej niestandardowa przy niskotemperaturowym płaszczyznowym CO. Częściej spotykana jest przy grzejnikach. Niemniej jednak jeżeli wiesz jaka jest faktyczna delta, to jeżeli jesteś w stanie określić przepływ, to możesz oszacować (1.163*delta*przepływ) ile ciepła idzie w budynek. Bo może ilość energii pobieranej przez PC na CO wynika z zapotrzebowania budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Obszedłem budynek wzdłuż i wszerz z kamerą termowizyjną. Na górnym rozdzielaczu delta jest mniejsza. Na dole myślę że garaż ma spore znaczenie. Zrobię test bez garażu. Póki co lekko skręciłem rotamter na tej pętli. Delta rzeczywiście jest spora. Ale to max delta dla -20. Czyli dla temp zasilania 40 stopni. Teraz mam na dole koło 7-8, a na górze koło 5. Górne rotametry są dość mocno skręcone. Instalacja CO była liczona pod wyniki z ozc. Jeszcze potestuje to wszystko. Z drugiej strony na DZ mam pompę 25-80 LFP ustawioną na max i delta podchodzi pod 5 stopni - więc mimo wszystko pompa odbiera ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o samą ideę galmeta Jaki to dokładnie model? Multi Inox nie mogę znaleźć 450l. Przyczyną chodzenia pompy na minimum (co też wpływa na COP) może być za mała wężownica. Edyta. Chyba znalazłem. To ten model, który ma tylko jedną wężownicę, do grzania CWU? Jak to masz podpięte do PC? Woda z PC wpada górą (którym króćcem) i pobierasz dołem (też którym)? Jakie masz przepływy przy takim rozwiązaniu i jaka temperatura wpada do tego bufora, a jaka wypada? Skąd pobierasz wodę do grzania? Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Obszedłem budynek wzdłuż i wszerz z kamerą termowizyjną. Na górnym rozdzielaczu delta jest mniejsza. Na dole myślę że garaż ma spore znaczenie. Zrobię test bez garażu. Póki co lekko skręciłem rotamter na tej pętli. Delta rzeczywiście jest spora. Ale to max delta dla -20. Czyli dla temp zasilania 40 stopni. Teraz mam na dole koło 7-8, a na górze koło 5. Górne rotametry są dość mocno skręcone. Instalacja CO była liczona pod wyniki z ozc. Jeszcze potestuje to wszystko. Z drugiej strony na DZ mam pompę 25-80 LFP ustawioną na max i delta podchodzi pod 5 stopni - więc mimo wszystko pompa odbiera ciepło... A to Twoja pompa dobiera deltę do temp zewnętrznej? Bo u mnie delta jest stała. Taka sama dla +10 i -20C. Raczej nie podejrzewałem pompy o to, że nie odbiera ciepła. Tylko o to, że odbiera go właśnie dużo, pobierając dużo energii, gdyż budynek jej potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Kaizen, dokładnie. Woda z pompy w wpada w najwyższym punkcie, a pobierana jest w najniższym.W zbiorniku jest wezownica przez która przepływa woda użytkowa i pobiera ciepło ze zbiornika. Wezownica ma dużą powierzchnię wymiany, dzięki czemu proces działa całkiem sprawnie. Pompy ciepła nie interesuje delta gz. Ja interesuje tylko temperatura zasilania. Delta GZ wynika głównie z ilości energii, którą odbiera budynek. Przepływy mam ustawione na pompie na stałe z kompensacją gdy np zamknę jeden z obwodów (narazie sterowanie nie podłączone). Pompa pracuje nawet 13h na dobę. Przy tych temperaturach to kosmos. Średnie zużycie energii to 1.8kW.Zakładając COP bardzo skromnie na 3, to daje nam 70kWh energii na dobę. To kosmos, szczególnie przy tak docieplonym domu. Gdybym wpompowal tu tyle ciepła, to bym mógł saunę zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2019 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Pompy ciepła nie interesuje delta gz. Ja interesuje tylko temperatura zasilania. Delta GZ wynika głównie z ilości energii, którą odbiera budynek. Przepływy mam ustawione na pompie na stałe z kompensacją gdy np zamknę jeden z obwodów (narazie sterowanie nie podłączone). Na pewno? To na podstawie czego moduluje moc i się wyłącza? Wszystko na podstawie temp. zasilania? Moja po osiągnięciu temp zasilania, jak jej spada delta, bo powrót rośnie, moduluje moc. A jak niżej zejść nie może, to się wyłączy. Pompa pracuje nawet 13h na dobę. Przy tych temperaturach to kosmos. Średnie zużycie energii to 1.8kW. Zakładając COP bardzo skromnie na 3, to daje nam 70kWh energii na dobę. To kosmos, szczególnie przy tak docieplonym domu. Gdybym wpompowal tu tyle ciepła, to bym mógł saunę zrobić... Zdziwiłbyś się Dom mam nie gorzej zaizolowany, chociaż mam jeszcze kilka mostków. I nie ma problemu żeby weszło i 2x razy tyle co Twoje 70kWh. I to bez znaczącego wzrostu temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Moduluje tak, by utrzymać temperaturę na zasilaniu która zadaje krzywa.No i mam czujnik temperatury pokojowej. A od kiedy grzejesz u siebie?Gdzie masz jeszcze mostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Moduluje tak, by utrzymać temperaturę na zasilaniu która zadaje krzywa. Inne pompy do tej temperatury dochodzą stopniowo, żeby COP poprawić. Zazwyczaj delta jest 5*. Wtedy jak zadana wyjdzie 50* a powrót ma 35*, to pompa zasila 40*. Dopiero jak powrot wzrośnie o 1*, to zasilanie podbija do 41*. I tak do osiągniecia zadanej tz. Zwiększałeś przepływ na maksa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Wszystkie pompy są ustawione na maxa. Ale GZ ma dość spore opory więc te przepływy szału nie robią. Jeszcze poobserwuję deltę.Tymczasem zwiększyłem przepływ dla pompki CWU i grzeję od 30 stopni do 46. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Dzisiaj kolejny test, ale od 30 stopni...Ale wyniki podobne. Wentlacja OFF, Cyrkulacja i pobór CWU OFF. Start: 30,2 stopniaStop: 46 stopniCzas 2h10 minEnergia pobrana:3,6kWhEnergia teoretyczna: =14*1,163*450=7326,9Wh COP= 2,035 Biorąc pod uwagę start z 30 stopni i fakt, że DZ jest naprawdę stabilne i nie spada poniżej 6.8 podczas całego grzania, to wynik jest naprawdę mizerny. Nawet pomijając fakt ile dom potrzebuje energii - bo choćby potrzebował tyle ile potrzebuje, to całkowite zużycie energii powinno być minimum 35% niższe. Więc zamiast 800kWh za grudzień miałbym 520 - czyli taka średnia dla podobnych domów. Zachodzę tylko w głowę, co jest nie tak. Średnie zużycie na h to 1,66kWh. Czyżby było za mało czynnika? Albo sprężarka nie spręża jak należy... Ewentualnie wadliwy zawór rozpręzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 18.12.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Dzisiaj kolejny test, ale od 30 stopni... Ale wyniki podobne. Wentlacja OFF, Cyrkulacja i pobór CWU OFF. Start: 30,2 stopnia Stop: 46 stopni Czas 2h10 min Energia pobrana: 3,6kWh Energia teoretyczna: =14*1,163*450=7326,9Wh COP= 2,035 Biorąc pod uwagę start z 30 stopni i fakt, że DZ jest naprawdę stabilne i nie spada poniżej 6.8 podczas całego grzania, to wynik jest naprawdę mizerny. Nawet pomijając fakt ile dom potrzebuje energii - bo choćby potrzebował tyle ile potrzebuje, to całkowite zużycie energii powinno być minimum 35% niższe. Więc zamiast 800kWh za grudzień miałbym 520 - czyli taka średnia dla podobnych domów. Zachodzę tylko w głowę, co jest nie tak. Średnie zużycie na h to 1,66kWh. Czyżby było za mało czynnika? Albo sprężarka nie spręża jak należy... Ewentualnie wadliwy zawór rozpręzny. Start, rozumiem, cały zbiornik 30 st. ale stop to temperatura zasilania czy średnia z zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.12.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 To temperatura w zbiorniku. Tak jak pisałem wcześniej. Ten zbiornik jest podłączony bezpośrednio, więc podczas ogrzewania nie ma efektu warstwowości (choć wiadomo nie miesza się to od razu idealnie). Mam wejścia na czujniki na 4 wysokosćiach i w każdej temp jest taka sama. Przed testem włączam pompkę obiegową żeby woda z wbiorniku się wymieszała, tak aby odczyt był już stały. Czujnik jest w przedostatnim slocie od góry. Kiedy włącza się grzanie CWU, a woda nie jest wymieszana. Temperatura na początku spada bo pompa pompuje te zimniejszą z dołu, a PC nie ogrzewa jej jeszcze. Temperatura zasilania jest wyższa 3-4 stopnie. Pod koniec dobija do 49 i już jej nie przekracza. Woda wypływa z pompy i miesza się w zbiorniku. Od dołu jest odpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.12.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Moduluje tak, by utrzymać temperaturę na zasilaniu która zadaje krzywa. No i mam czujnik temperatury pokojowej. A od kiedy grzejesz u siebie? Gdzie masz jeszcze mostki? Od końca czerwca. Średnio po 15h/dobę ze względu na suszczenie wylewki pod parkiet. Z mostków to brak wklejonego progu od drzwi w kotłowni. Ale to drzwi gerdy, więc niewiele musi pomóc Nie zaizolowane dokładnie 2 wyłazy strychowe. Nie ocieplona do końca ściana między garażem a domem. A garaż mimo iż ocieplony ciągnie każdą ilość energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts